Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dryianni

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    325
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by dryianni

  1. Καλημέρα σας. Αν στην ΟΑ εμφανίζονται είτε στις όψεις η καπνοδοχος του συγκεκριμένου -προηγουμένως ανοικτου"- τζακιού είτε στις κατοψεις το ιδιο το τζάκι (αρχιτεκτονικες) ή η καπνοδόχος του (μηχανολογικές), τότε δεν απαιτειται ΕΕΔΜΚ (άρθρο 30, παρ. δ ν. 4495/2017 - διασκευή της εγκατάστασης τοπικής θέρμανσης με τζακι). Αν δεν εμφανίζεται πουθενά στα σχέδια το τζάκι ή η καπνοδόχος του, τότε -δυστυχώς- απαιτείται ΕΕΔΜΚ (παρ' οτι αυτό υπήρχε, ήταν προφανώς αυθαίρετο). Στην προκειμένη περίπτωση, όπου δε το ψάξει κανείς, αρκεί η ΥΔ μηχανικού περί "διασκευής".
  2. Ως εργοληπτης υπογράφω σύμβαση με τον ιδιώτη, όπου αναφέρεται οτι υπόχρεος για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι εκείνος. Πρέπει όμως εκτός από τα καταθετήρια των ασφαλιστικών εισφορών να αναρτηθούν στο σύστημα τόσο η σχετική ΑΠΔ του ιδιώτη-εργοδότη όσο και το απόγραφο του ΙΚΑ για να διασταυρωθούν αφ' ενός ο ΑΜΟΕ του εργοδότη, αφ' ετέρου ο αριθμός των απαιτουμένων ενσήμων. Το σύστημα λοιπόν ορθά ζητάει διευκρινίσεις γιατί δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διασταύρωση μόνο με τις καταβολές στο ΙΚΑ.
  3. Η ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ του Οκτωβρίου 2018 σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις επιμέρους εργασίες που χρηζουν ΕΕΔΜΚ ορίζει πως για αυτόνομο σύστημα θέρμανσης (πλην λέβητα ΦΑ, μονάδας ΣΗΘΥΑ, a/c,) απαιτειται μεταξύ άλλων και τεχνική έκθεση μηχανικού για τη βεβαίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης της ιδιοκτησίας κατά ΚΕΝΑΚ (ούτε ΠΕΑ, που έλεγαν πολλοι μηχανικοί, ουτε ΜΕΑ, που έλεγε η ΠΟΜΙΔΑ). Η σχετική διάταξη ήρθε και ως απάντηση της ΔΑΟΚΑ σε ερωτήματα Αποκεντρωμενων Διοικήσεων, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων διαφόρων ΥΔΟΜ μετά από βροχή αντίστοιχων ερωτημάτων ιδιωτών και μηχανικών. Ό,τί ισχύει λοιπόν για την αυτονόμηση (αποκοπη) με συστήματα, η εγκατάσταση των οποίων απαιτεί ΕΕΔΜΚ, ισχύει και για την αυτονόμηση με συστήματα των οποίων η εγκατάσταση δεν απαιτεί καμμία άδεια ή έγκριση (ΦΑ, ΣΗΘΥΑ, Α/C, μετατροπή ανοικτού τζακιού σε ενεργειακό φυσικής ροής)
  4. Θεός... Δεν είναι απαραίτητη ενεργειακή επιθεώρηση ούτε μελέτη ενεργειακής απόδοσης παρά μια απλή τεχνική έκθεση, η οποία θα λέει ότι, π.χ., το ατομικό σύστημα με Χ λέβητα συμπύκνωσης ΦΑ με βαθμό απόδοσης τάδε και απώλειες δικτύου διανομής δείνα έχει τελικό βαθμό απόδοσης υψηλότερο από αυτόν με το κεντρικό σύστημα λέβητα Ψ με βαθμό απόδοσης Υ και απώλειες δικτύου διανομής Ζ.
  5. Υπάρχει σχετική νομοθεσία , εδώ, υπολογισμού του επιμερισμού δαπανών θέρμανσης ανά τύπο κοινόχρηστου συστήματος (μονοσωλήνιο-αυτονομία, δισολήνιο-χωρίς αυτονομία, κ.ο.κ.) ,καθώς και σχετική Τεχνική Οδηγία του ΤΕΕ, εδώ, για κάθε τύπο κοινόχρηστου συστήματος (ωρομέτρηση, θερμιδομέτρηση, δισωλήνιο), Μια ανάγνωση στην πρόταση του ΤΕΕ (δεν αποτελεί επίσημη ΤΟΤΕΕ και δεν έχει γίνει νόμος του κράτους)και ειδικά στη 2η παράγραφο της σελίδας 4 θα βοηθήσει.
  6. Αφορά τη χρονική έναρξη ισχύος των απαλλαγών και για τις 2 δαπάνες: και τις έκτακτες (επισκευή, αντικατάσταση) και τις τακτικές (συντήρηση, πάγιο κατανάλωσης). Δεν έχει να κάνει με το είδος αλλά με το χρόνο έναρξης ισχύος της κάθε απαλλαγής (με λίγα λόγια επιλύει ζητήματα με"καουμπόηδες" που με το "έτσι θέλω", ισχυριζόμενοι αποκοπή, δεν πλήρωναν ούτε πάγια ούτε έκτακτα έξοδα ήδη πριν από την έναρξη εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου).
  7. Mόνο αν θελήσουν να φύγουν κι άλλοι από την κοινόχρηστη θέρμανση και μάλιστα σε ποσοστό 50+1% θα υπογράψουν απαλλαγή του και από τις έκτακτες δαπάνες.
  8. Επανερχομαι με προηγούμενο ερώτημα, που αφορά σε απαίτηση ή μη ΕΕΔΜΚ για τοποθετηση "εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης" (29 2λ /4495) σε οποιαδήποτε μονοκατοικία με ΟΑ πριν το 1995, οπότε και εγιναν υποχρεωτικές οι Η/Μ μελέτες, ή μονοκατοικία με ΟΑ από το 1995 και μετά, εμβαδού ως 300 τ.μ. για την έκδοση της οποίας πάλι δεν απαιτούνται Η/Μ μελέτες ή διαμέρισμα σε πολυκατοικία, το οποίο ήδη διέθετε "αυτόνομο (ατομικό) σύστημα θέρμανσης" (π.χ. θερμοσυσσωρευτες, ατομικός λέβητας πετρελαίου, κ.ο.κ.). Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως όταν δεν υπάρχει αποτυπωμενο σύστημα θέρμανσης λέβητα/καυστήρα/καπνοδόχου στα αρχιτεκτονικά σχέδια, τότε θεωρητικά δεν υφισταται αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και για την εκτέλεση (και επιδότηση) εργασιών των παρεμβάσεων κατηγορίας 3. του ΕΚΟ ΙΙ πρέπει να χορηγηθεί ΕΕΔΜΚ για εργασίες άρθρου 29 2Λ του Ν.4495. Σε σχετική του ανάρτηση παραπάνω, το αξιότιμο μέλος @ΚΑΝΑ ανέφερε πως στο ερώτημα του ΕΤΕΑΝ για το αν υπήρχε απαίτηση ΕΕΔΜΚ για την τοποθετηση του (νεου) συστήματος θέρμανσης υπαχθεισας στο ΕΚΟ ΙΙ κατοικίας, προσκομισε ΥΔ ότι δεν απαιτείται, καθώς έγινε διασκευή ή τμηματική αντικατάσταση προϋφιστάμενης εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης (προφανώς κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις αποτυπωμένες στο Α' ΠΕΑ καταναλώσεις πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση). Τα ερωτηματα ειναι: 1) Πότε έγινε υποχρεωτική η αποτύπωση του λεβητοστασίου στα αρχιτεκτονικά; της ΟΑ και για ποιο εμβαδόν και πανω; (έχω άδειες πολυκατοικιών δεκαετίας '60 όπου εμφανίζονται τα λεβητοστάσια) 2) Σε περίπτωση συστήματος θέρμανσης χωρίς λεβητοστάσιο (π.χ. κεντρικό σύστημα κλιματισμού, αρκετά διαδεδομένο σε "καλές" κατασκευές αρχών δεκαετίας '80) υπηρχε/υπαρχει απαίτηση αποτύπωσης στα αρχιτεκτονικά της ΟΑ; 3) Σε περίπτωση τακτοποίησης, όπου στην ΤΕ δεν έχει περιγραφεί και το (επίσης αυθαίρετο) σύστημα θέρμανσης ούτε φυσικά έχει αποτυπωθεί στη σχετική κάτοψη, μπορεί να σταθει μια τέτοια ΥΔ ; 4) Σε περίπτωση που στο Α' ΠΕΑ εμφανίζεται κατανάλωση πετρελαίου για θέρμανση (υπονοείται λέβητας πετρελαίου), και ο λέβητας δεν εμφανίζεται στα αρχιτεκτονικά ή Η/Μ, όπου αυτό ήταν απαιτητό, μιλώντας πάντα για "Εξοικονομώ" και όχι για μίσθωση ή μεταβίβαση, δε θα έπρεπε να έχει γίνει τακτοποίηση πριν την υποβολή της αίτησης; Διότι το θέμα "διασκευής/τμηματικής αντικατάστασης" (άρθρο 30 Ν. 4495, χωρίς ΟΑ ή ΕΕΔΜΚ) επί της οποίας και η αναφερόμενη ΥΔ, αφορά "νομίμως υφιστάμενη" εγκατάστασή συστήματος θέρμανσης... Ζήτω συγγνώμη αν κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.
  9. Είναι όμως προφανές πως όταν η πλειοψηφία συνεννοηθεί για τροποποίηση-αυστηροποίηση του κανονισμού, ο ιδιοκτήτης του υπό βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να μη συγκεντρωθεί η.απαραίτητη για κάτι τέτοιο παμψηφία (100%). Άρα, απ' ο,τί καταλαβαίνω, η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη ως τα ανώτερα επίπεδα, οι αποφάσεις των οποίων θα.αποτελέσουν και σχετική νομολογία.
  10. Μπορώ να κάνω εγώ ένα ερώτημα; (μάλλον 2): Έστω αυθαίρετο "κοινόχρηστο" μπάρμπεκιου στην ταράτσα που το χρησιμοποιούν τα 250 χιλιοστά και οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται (μάλλον επιθυμούν να μη χρησιμοποιείται γιατί ενοχλούνται από την κάπνα που αυτό προκαλεί όταν υπάρχει ανάποδος αέρας) - πόσο μάλλον να πληρώσουν και πρόστιμο διατήρησης. Έστω αλλοίωση όψεων (όδευση σωληνώσεων ατομικής θέρμανσης) χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 127 Ν. 4495, τη χρήση της οποίας (σωληνώσεις) κάνει ο ιδιοκτήτης της ΟΙ που επέφερε τη συγκεκριμένη αλλοίωση. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Μην κάνεις άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
  11. Είναι το ίδιο ερώτημα με αυτό του @MHD λίγο πιο πάνω, όπου δεν έχει απαντήσει κανείς ως τώρα.
  12. Αν ήταν τόσο εύκολη η απαλλαγή από τα κοινόχρηστα δε θα πλήρωνε κανείς τίποτα με το πρόσχημα ότι δεν κάνει τη συγκεκριμένη κάθε φορά χρήση. Θα ανέβαινε από τις σκάλες για να μην πληρώνει το μερίδιο του κοινόχρηστου ρεύματος για το ασανσέρ, θα είχε συνέχεια τα πατζούρια κλειστά για να στερείται της θέας του κήπου, ώστε να μην πληρώνει την αναλογία του στο κοινόχρηστο νερό, θα παρκάριζε το αυτοκίνητό του στο δρόμο για να μη χρεώνεται το ρεύμα των λαμπτήρων pilotis, κ.ο.κ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα...
  13. Ό,τι σας πει η/ο μηχανικός ως προς την ενεργειακή απόδοση των θερμοπομπών σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα. Από την άλλη, αν σας δώσει τη σχετική Τεχνική Έκθεση, προχωράτε με τη διαδικασία. Χωρίς να ακολουθήσετε τη σχετική διαδικασία, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 127, δεν μπορείτε να αποκοπείτε.
  14. Θα συμφωνήσω για την Πειραιώς. Στις δικές μας περιπτώσεις η πιο αργή είναι η ΕΤΕ (πάντα για τελική εκταμίευση - όχι προκαταβολές από δάνειο).
  15. Τηλ. στο HelpDesk με τον αριθμό της αίτησης ή ζητάμε από την τράπεζα γραπτή ενημέρωση (εντολή δέσμευσης). Μήπως έχει δέσμευση ο πελάτης στο λογαριασμό του από άλλη αιτία (οφειλές για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο λογαριασμός του); Ακόμη και να είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός για τα 1250 ευρώ μηνιαίως (οφειλές δημοσίου), επειδή το σύνολο του ωφελήματος που κατατέθηκε (αμοιβές, προμηθευτές) είναι πολύ πάνω από 1250 ευρώ προφανώς και δεσμεύτηκε το ποσό που παρέμεινε στον ίδιο (έχει τύχει σε πελάτη μας, ευτυχώς για πολύ μικρό ποσό).
  16. Καλησπέρα σας. Χρειάζεστε κατ' αρχήν τεχνική έκθεση μηχανικού που θα πιστοποιεί ότι η θέρμανσή σας με ενεργειακό τζάκι είναι αποδοτικότερη (μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης) από αυτή μέσω του κοινόχρηστου (αυτόνομου) συστήματος λέβητα/καυστήρα της πολυκατοικίας. Ακόμη και αν η ονομαστική ισχύς του τζακιού σας καλύπτει τις θερμικές ανάγκες του διαμερίσματος σύμφωνα με τη σχετική μελέτη απωλειών θερμότητας που είναι κατατεθημένη στο φάκελο της Οικοδομικής Άδειας , κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο μια και τα καλύτερα ενεργειακά τζάκια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν βαθμό απόδοσης 80%, ενώ -αν η οικοδομή είναι καινούρια, όπως λέτε- το κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης πρέπει να είναι προδιαγραφών ErP, δηλαδή απόδοσης γύρω στο 95% (ας πούμε ότι λόγω ύψους στο οποίο μπορεί να βρίσκεστε υπάρχει απώλεια δικτύου 1-2%, άντε 3% και άλλο τόσο επειδή λόγω μη ύπαρξης -προφανώς- αντιστάθμισης όταν ανάβετε μόνο για τη δική σας κατοικία το λέβητα υπάρχει μείωση της απόδοσης λόγω υπερδιαστασιολόγησης). Επιπλέον, αν το τζάκι σας δεν είναι βεβιασμένης κυκλοφορίας με σύστημα διανομής/εκπομπής θερμότητας σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος (αεραγωγούς σε όλα τα δωμάτια ή υδραυλικό ενεργειακό τζάκι για σύνδεση με τα σώματα καλοριφέρ) τότε δεν καλύπτονται οι θερμικές ανάγκες της κτιριακής μονάδας (του διαμερίσματός σας), οπότε πάλι δεν εμπίπτετε στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 127. Αν βρείτε μηχανικό, που θα σας υπογράψει τεχνική έκθεση η οποία θα πιστοποιεί ότι η θέρμανσή σας με το ενεργειακό τζάκι είναι πιο αποδοτική κατά ΚΕνΑΚ από αυτή με το κοινόχρηστο σύστημα της οικοδομής, τότε ακολουθείτε τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 127 και αυτονομείστε είτε με τη συναίνεση των συνιδιοκτητών είτε χωρίς αυτήν. Ηθικό δίδαγμα επί "αυτονομησης" (αποκοπής): Ο νόμος δε σου επιτρέπει να αποκοπέις με σύστημα, η χρήση του οποίου απλά σου κοστίζει φθηνότερα από αυτή του συστήματος στο οποίο βρίσκεσαι. Σου επιτρέπει να αποκοπείς μόνο αν το νέο σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από το υφιστάμενο. Με άλλα λόγια, σου επιτρέπει να αυτονομηθείς και με ηλεκτρικές σόμπες, των οποίων η απόδοση τείνει προς το 100%, αλλά η κατανάλωσή τους -όπως ξέρουμε όλοι- φθάνει στα ουράνια...
  17. Δεν ευθύνονται οι τράπεζες για την καθυστέρηση. Ο ΥΠΕΝ έχει υπογράψει την εντολή για μεταφορά 60 εκ. στο λογαριασμό του πρώην ΕΤΕΑΝ για εξοφλήσεις ΕΚΟ ΙΙ Α' κύκλου από τις 21 Νοεμβρίου (η ανάρτηση στη διαύγεια εδώ). Προφανώς, με την υπογραφή της εντολής, οι ελεγκτές του πληροφοριακού συστήματος πέρασαν τις αιτήσεις σε 9α. ταυτόχρονα με την υπογραφή της εντολής πληρωμής. Αν υπολογίσουμε όμως 1-2 εργάσιμες για να πιστωθούν στο λογαριασμό του πρώην ΕΤΕΑΝ πάμε στις 25 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπογραφεί η πράξη μεταφοράς των χρημάτων στις τράπεζες από το Δ.Σ. του πρώην ΕΤΕΑΝ και μετά να ξεκινήσουν οι μεταφορές στις τράπεζες. Δηλαδή, λογικά, οι τράπεζες πρέπει να έχουν λάβει τα λεφτά στα τέλη της προηγούμενης ή στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Άρα, το "δεκαήμερο" θα πρέπει να υπολογιστεί από τότε που έλαβαν οι τράπεζες τα χρήματα από το πρώην ΕΤΕΑΝ. Με άλλα λόγια δε νομίζω να ξεκινήσουν πληρωμές πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
  18. Καλησπέρα σας. Διαβάστε με προσοχή το νήμα και θα δείτε ότι θα σας καλύψουν σε όλες σας τις ερωτήσεις οι προλαλήσαντες, που είναι και ειδικοί επί των εγκαταστάσεων. Εγώ μόνο ως έμπορος μπορώ να σας μιλήσω, λέγοντάς σας ότι μεγαλύτερη ίσως σημασία και από αυτήν την ίδια την ποιότητα κατασκευής παίζει το after sales service της εταιρίας που εισάγει και διαθέτει στη αγορά το κάθε μηχάνημα. Η συγκεκριμένη εταιρία διαθέτει τη μάρκα RINNAI (λέβητες mirai και zen), που δουλεύουν πολλοί εγκαταστάτες αερίου (θα έλεγα "εργολάβοι" σύνδεσης με το ΦΑ). Για το θέμα ειδοποίησης της ΕΔΑ (πρώην ΕΠΑ), παρακαλώ να γράψουν οι αρμοδιότεροι.
  19. Είχα ίδια περίπτωση (έχασα τη "δουλειά"). Φυσικά και μπαίνει, το θέμα είναι με τα σώματα που έχει σε ποια θερμοκρασία θα τη λειτουργήσει για να έχει το απαιτούμενο SCOP (άρα και την οικονομική λειτουργία που είναι εν τέλει το ζητούμενο). Ως γνωστόν, το Πρόγραμμα δεν επιδοτεί αλλαγή σωμάτων και είναι σχεδόν βέβαια ότι με λειτουργία στους 55 βαθμούς δε θα καλύπτει τις θερμικές του ανάγκες...
  20. Καλό μεσημέρι σε όλους. Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (κατά τον προσδιορισμό ελάχιστων απαιτήσεων ως προς το κόστος -δε γνωρίζω αν εννοούν κόστος τοποθέτησης ή κόστος λειτουργίας) και για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αύξηση των κτιρίων μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης. Εδώ η περίληψη της διακήρυξης και συνημμένα όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού. Πιστεύω πως είναι μια καλή ευκαιρία να διευκρινιστούν πολλά θέματα από τη μελέτη που θα προκύψει, όπως για την προσθήκη επιλέξιμων παρεμβάσεων (π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες) όσο και για τη θεσμοθέτηση ετήσιου ποσού στον προϋπολογισμό για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων -κατοικιών και μη. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_ΑΔΑΜ.pdf Διακήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού_Υποέργο 9_ΑΔΑΜ.pdf espd-request-v2_signed.pdf espd-request-v2.xml
  21. Αν κατάλαβα καλά, ούτε στο ΔΑ ούτε στο τιμολόγιο (ημερομηνιας πριν η ίδιας με το Β´ ΠΕΑ) έχουν καταγραφεί οι αυτοματισμοί; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δυστυχώς, "σκούρα" τα πράγματα...
  22. Τόσο από συζήτηση σε άλλο νήμα του forum όσο και με συνεργάτη Ενεργειακό Επιθεωρητή (πολ/κός μηχ/κός) εχω καταλάβει πως είναι ζήτημα Ενεργειακού Επιθεωρητή ως προς το ποιο σύστημα θα επιλέξει να υποδείξει ως "κύριο" για τη θέρμανση. Επειδή στη συγκεκριμένη κατοικία αφ' ενός δε λειτουργεί έτσι κι αλλιώς η κοινόχρηστη θερμανση, αφ' ετέρου ο ιδιοκτήτη θέλει να αλλάξει και το ανοικτό του τζάκι με ενεργειακό,, από τη μία δεν τίθεται θέμα "αυτονόμησης", από την άλλη για να μην έχουμε δύο συστήματα θέρμανσης στο 2ο ΠΕΑ, τα κλιματιστικά θα υπολογιστούν ως φορείς εξοικονόμησης στην ψύξη. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα 1., αυτό μπορεί να γίνει. Για αυτό και τόσο το άρθρο 127 όσο και το 29 του Ν. 4495 επί τούτου αναφέρουν "αυτόνομο σύστημα θέρμανσης" και όχι αυτόνομο σύστημα "κεντρικής" θέρμανσης (έχει συζητηθεί σε άλλο νήμα) . Ακόμη και με σόμπες υγραερίου μπορείς να αυτονομηθείς αρκεί να προκύπτει εξοικονόμηση στη θέρμανση από Τεχνική Έκθεση μηχανικού. Όσο για το multi σκέφτομαι να το τολμήσω με "έξυπνη" τιμολόγηση και εννοείται πως θα ενημερώσω το forum για την εξέλιξη. Ακόμη περιμένουμε την υπαγωγή, βέβαια.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.