Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

laxanos

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.713
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    14

Everything posted by laxanos

  1. Καλησπέρα, Σε περίπτωση υπαγωγής του 2018, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υπαγωγής και έχουν υποβληθεί όλα τα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας που προβλέπονταν, θέλω να ακυρώσω 2 αρχεία και να υποβάλλω στη θέση τους 2 άλλα. Υπάρχει θεωρείται κάποιο πρόβλημα λόγω παρέλευσης του 18μηνου? Πρέπει να κάνω κάποια περαιτέρω κίνηση-αιτιολόγηση? Απ όσο ξέρω για τον 4495 δεν υπάρχει κάτι πέραν του 18μηνου για την υποβολή των αρχείων. Βασικά θέλω να κάνω κάποιες αλλαγές στην ήδη υποβληθείσα τ.ε και στο Δ.Κ .
  2. Aρα καταλήγουμε στο ότι υποχρέωση με την υπαγωγή για ΗΤΚ έχουν μόνο οι δηλώσεις που έγινε υπαγωγή απο 01/02 (μέχρι να τροποποιηθεί το επιμαχο άρθρο) ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις ΗΤΚ θα απαιτηθεί κατα την απαίτηση βεβαίωσης. Το οποίο ισχύει απο 31/03 ούτως ή άλλως για όλες τις περιπτώσεις.
  3. Για ποιές περιπτώσεις? Αν εγώ έχω υπαγωγή 15/07/2020? Η ακόμη και το 2017 στην οποία χρωστάω την ΜΣΕ η οποία έχει προθεσμία 5ετή?
  4. Mιας και το θέμα βλέπω τραβιέται ακόμη. Δηλώσεις με ημερομηνία υπαγωγής προ της 01/10/2020 (το οποίο πλέον έχω την εντύπωση έγινε 01/02/2021 καποια στιγμή) για να περαιωθούν χρειάζεται ταυτότητα? Αναφέρομαι σε περιπτωσεις που δε θα δοθεί στην παρούσα φάση βεβαίωση και η ημερομηνία αυτοψίας είναι προ της 31/01/2021 προφανως. Προσωπική μου άποψη είναι πως ΟΧΙ για την περαίωση. Απο κει και πέρα για δικαιοπραξίες απο δω και στο εξής ότι είναι >31/01 πάει για ΗΤΚ.
  5. Έχει βγει σε καποιον το ειδοποιητηριο Ιανουαρίου? Η εισφορα φαίνεται, οπως αναφέρεται και παραπανω, αλλα ειδοποιητηριο οχι.
  6. Εκει ειναι το όλο ζουμί. Ισως να θέλει να κόψει εμμέσως τους φιλοξενούμενους....
  7. Aν κάποιος έχει πάρει επιστρεπτέα δικαιούται να υποβάλει αίτηση και για αυτό το επίδομα?
  8. Eδω σου δόθηκαν στοιχεία οτι δεν υπάρχει κτίσμα.... Σταυροκοπήθηκε ο ιδιοκτήτης για να σου αποδείξει ότι δεν έχεις παραισθήσεις και βλέπεις αδόμητο....Στην άδεια κολλάς...?
  9. @Pavlos33 Με λίγα λόγια ο παραπάνω ορισμός θεωρεί "προβληματικές" στο 90% τις βεβαιώσεις αδόμητου που έχουν δοθεί έως σήμερα. Το δε χειρότερο είναι οτι όλα αυτά ισχύουν χωρίς να εχουν καταργηθεί οι σχετικές διατάξεις και τα άρθρα που αναφέρεις του 4495
  10. Ε προφανώς τα χουν κάνει κουλουβάχατα....Τρείς ηγεσίες πέρασαν απο τότε στο ΥΠΕΝ...Ε να μην γράψει κι απο μια "εξυπνάδα" ο καθένας. Στοιχηματίζω αν κρίνω κι απο τις δημόσιες τοποθετήσεις οτι είτε δεν εχει κανείς ιδέα είτε οσοι ερχονται και παρέρχονται δεν διαβάζουν τι γράφουν οι προηγούμενοι... Δε βρίσκω το λόγο πάντως ή πώς προκύπτει απο το νόμο το γεγονός οτι αν κάποιος έκανε υπαγωγή (έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής) το 2018 ή το 2019 ή το 2020 πριν την 01/10 να έχει υποχρέωση να κανει και ΗΤΚ. Αλλωστε πουθενά στο νόμο δεν ορίζεται προθεσμία περαίωσης...Η μονη προθεσμία (άσχετα αν είναι λάστιχο) αφορά υποβολή δικαιολογητικών. Αλλωστε θα ηταν ανούσιο να υπάρξει προθεσμία περαίωσης αφενός διότι υπάρχουν δικαιολογητικά με ειδικές προθεσμίες (ΜΣΕ Η/Μ) ενώ επίσης ακόμη περαιώνονται και θα περαιώνονται (για τουλαχιστον ένα χρόνο) υποθέσεις που βρίσκονται σε υπαγωγή στον 4178.... Τέλος, αν παμε στο ακραίο σενάριο αν κάποιος εκανε δήλωση τον 11/2017 και έβαλε 100δόσεις οι οποίες τρέχουν εως και σήμερα η δήλωση δεν θεωρείται περαιωμένη...Γιατί περαίωση θεωρείται: εξόφληση-δικαιολογητικά...
  11. Διαπιστώνω μετα απο σκέψη οτι η διατύπωση αυτή δεν έχει ακριβώς διαφορετική έννοια. Η τροποποίηση του 62 έγινε το 2019 όταν, μαλλον είχαν εντύπωση οτι θα βγεί σύντομα η ΥΑ αρα δεν ορίζονταν καποιο σαφές πλαίσιο χρονικό έναρξης ισχύς. Η τροποποίηση το 102 εγινε τον Ιούλιο του 2020 όπου δεν υπήρχε ΥΑ και οριστηκε ενα προκαθορισμένο χρονικό σημείο εναρξης της υποχρέωσης ΗΤΚ για να επελθουν οι συνέπειες της υπαγωγής το οποίο τυγχαινε να είναι η λήξη της Κ5. Το πρόβλημα κατ εμε δημιουργείται με τη διατύπωση στο 62 σχετικά με υπαγωγές που ολοκληρώνονται. Διότι ολοκλήρωση υπαγωγής ώς εννοια περαίωσης δεν υπάρχει. Αλλιώς θα έλεγε περαιώνονται. Αρα πιθανότατα αυτη η φράση αφορά ολοκλήρωση διαδικασίας υπαγωγής.
  12. Kι εγώ βάσει αυτών τα οποία προκύπτουν από όσα λέει ο νόμος και ιδιαίτερα στο 102 καταλήγω οτι η ΗΤΚ σε σχέση με αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε υπαγωγή αφορά μονο αυτα στα οποία έγινε η υπαγωγή μετα της 30/09 όπως λέει και ο Ιάσονας. Στα υπόλοιπα, όπως και σε όλα πλέον, η ΗΤΚ θα συμπληρωθεί κατα τη διάρκεια μελλοντικής μεταβίβασης.
  13. Φαντάζομαι οταν λες ενδιαφέρει εννοείς για να προλάβει το δίμηνο. Γτ απο την εως τώρα συζήτηση κατάλαβα οτι σε περίπτωση αυτοψίας 05/12, υπαγωγής 06/12 οριστικής υπαγωγής 15/12 όπου παραμένει η ημερομηνία αυτοψίας 05/12 κατα την οριστική και η εκδοθείσα βεβαίωση έχει ισχύ έως της 05/02 δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
  14. Oντως είναι συστημική λεπτομέρεια αλλά σε κάτι τέτοιες λεπτομέρειες διαπιστώνω καθημερινά οτι ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις απόψεις εκδοχές. Τέλος, κι εγώ πιστεύω δεν υπάρχει πρόβλημα αφότου η βεβαίωση προκύπτει απο τη δήλωση και η ημερομηνία αυτοψίας θα πρέπει να συμβαδίζει με πραγματικά γεγονότα δλδ το πότε έγινε αυτή η αυτοψία. Αλλώστε αν υπήρχε θέμα θα έπρεπε η πλατφόρμα να το απέτρεπε όπως αποτρέπει για παράδειγμα την Κ4 σε ακίνητα χωρίς άδεια κ.ο.κ. Επίσης, κανείς συμβολαιογράφος έως σήμερα δεν μου έχει ζητήσει κάτι συγκεκριμένο εφόσον του δίνω 5 σελιδο και βεβαίωση η οποία αναφέρει ώς ημερομηνία αυτοψίας είτε την αρχική (προ υπαγωγής) είτε μεταγενέστερη.
  15. Αρα, εν τέλει, θεωρείτε ότι: Δεν υπάρχει θέμα με τη βεβαίωση εφόσον μείνει η ημερομηνία αρχικής αυτοψίας άσχετα που βεβαιώνει κάτι το οποίο την ημερομηνία αυτοψίας που αναφέρει δεν εχει ολοκληρωθεί (ρύθμιση). Σωστά? Συμφωνώ οτι ειναι πιο πρακτικό να ενημερωθεί η ημερομηνία αυτοψίας πριν την οριστική σε περίπτωση συμβολαίου αλλά στο παρελθόν μου έχουν τύχει περιπτώσεις οπου η οριστική εγινε σχετικά σύντομα με αποτέλεσμα η βεβαίωση με την αρχική ημερομηνία αυτοψίας που έβγαινε να βρίσκεται σε ισχύ για ικανοποιητικό διάστημα έως την ολοκλήρωση συμβολαίου. Τωρα σε περιπτώσεις που δεν έχω δώσει βεβαίωση ώς ημερομηνία αυτοψίας διατηρώ την αρχική.
  16. Ναι δεν αντιλέγω, Σωστά ολα αυτά. Απλά ο αρχικός μου προβληματισμός είναι στο αν είναι λάθος να δοθεί βεβαίωση με την ημερομηνία της αρχικής αυτοψίας η οποία, προφανώς, είναι πριν την υπαγωγή.?
  17. Καλημέρα και καλό μήνα. Μιας και είναι της μόδας της τελευταίες μέρες η ημερομηνία αυτοψίας....μου γεννήθηκε η εξής απορία. Προσωπικά, στις δηλώσεις αυθαιρέτων ώς ημερομηνία αυτοψίας συμπληρώνω την ημερομηνία που έκανα την αυτοψία στην ιδιοκτησία η οποία προφανώς είναι προγενέστερη της υπαγωγής. (αλλωστε πώς έκανα υπαγωγή χωρίς αυτοψία?) Ομως, εφόσον γινει οριστική υπαγωγή της δήλωσης η βεβαίωση που προκύπτει αναφέρει την ημερομηνία αυτοψίας ως ημερομηνία που εγώ βεβαιώνω ότι το αυθαίρετο υπάγεται στην εξαίρεση (πληρωμή 30% κ.ο.κ). Μήπως τόσο καιρό το κάνω (κάνουμε?) λάθος? Και θα έπρεπε πάντα η ημερομηνία αυτοψίας να ορίζεται ώς η μέρα που κάνουμε οριστική υπαγωγή??
  18. Να συμπληρώσω στα όσα σωστά λεει ο @karanus οτι εφόσον μιλάμε για δήλωση του 4178 θα πρέπει να αναφερθεί και αν απαιτείται ή οχι υποβολή ΜΣΕ με βάση το αντίστοιχο ΔΕΔΟΤΑ που συνοδεύει τη δήλωση του 4178.
  19. Γενικώς η ημερομηνία αυτοψίας με βάση το σύστημα που ίσχυε μέχρι πρότινος αφορούσε τη βεβαίωση. Μέχρι σήμερα αρκετοι, κι εγω μαζί, σε δηλώσεις που κάναμε αυτοψία και υπαγωγή έστω 30/01 και μας ζητούνταν βεβαίωση 30/05 αλλάζαμε-ενημερώναμε την ημερομηνία αυτοψίας σε 30/05 σε ώστε κατα την οριστική υπαγωγή η βεβαίωση που θα προκύπτει να ήταν σε ισχύ. Τώρα θα γίνεται το ακριβώς αντίθετο.... Εδώ ειναι το όλο ζουμί της ερμηνείας. τι εννοεί με αυτο το υπαγωγών που ολοκληρώνονται. Γιατί αν εννοεί ότι πχ υπαγωγή του 2019 η οποία θα ολοκληρωθεί το 20/03/21 κ.ο.κ να πρέπει να περάσει υποχρεωτικά απο ταυτότητα για να πάρει οριστική, τότε ποιος ο λόγος του να υπάρχει διακριτή αναφορά για τις υπαγωγές μετα την 01/10/2020 στο 102? edit. Eυστοχη και η παρατήρηση του @avgoust για τα αδόμητα...Έχουμε χάσει τη μπάλα με τις ερμηνείες...Οτι του φανεί καθενός...
  20. Καλησπέρα. Και προκειμένου να λύσουμε τον γρίφο επανέρχομαι επι του θέματος. Όντως σε μια εκ των πολλών τροποποιήσεων του 4495 και συγκεκριμένα αυτή βάσει του νόμου 4710/2020, αναφέρεται το εξής: Για τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις του άρθρου 96 που υπάγονται στις διατάξεις για την αναστολή επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97, η αίτηση υπαγωγής μπορεί να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Εντός της προθεσμίας αυτής ισχύουν οι εκπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 101. Μετά από την παρέλευση της προθεσμίας αυτής και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 επιτρέπεται η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος μόνο για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης των κατηγοριών 1 έως και 4 του άρθρου 9 του ν.4178/2013 (Α174) και των κατηγοριών 1 έως και 4 του άρθρου 96 του παρόντος που είναι προγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011. Για τις υπαγωγές που θα γίνουν από την 1 Οκτωβρίου 2020 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά τα οριζόμενα στις περ. β' έως στ' της παρ.3. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής Επομένως, όπως καταλαβαίνω η Η/Τ συνδέεται με όσες υπαγωγές έγιναν μετά την 01/10/2020 τουτέστιν μετά την ημερομηνία λήξης της Κ5. Τωρα το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, εφόσον κάποιες πιθανώς έχουν οριστικοποιηθεί κ.ο.κ είναι άλλος ένας γρίφος...Πάντως, όσο και να το έψαξα παλαιότερες υπαγωγές δεν επηρεάζονται. Ομως, την ίδια ώρα υπάρχει η εξής αναφορά του άρθρου 62 όπως αυτο τροποποιήθηκε με τον Ν.4641/2019 όπου λέει: Τα αποτελέσματα των υπαγωγών που ολοκληρώνονται μετά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 62 του ν.4495/2017 επέρχονται όταν καταχωρηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο που προβλέπεται στην απόφαση αυτή. Τα παραπάνω 2 αν συνδυαστούν βγαίνουν 5-6 ερμηνείες τουλάχστον....Αν κάποιος το έχει ποιος ξεκάθαρα ας μας παραθέσει κάποιο σχετικό σκεπτικό...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.