Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε ενοικίαση


trianthis

Recommended Posts

Δεν μπορεί το κέλυφος που μελετάς στο ΠΕΑ σου να περικλύει την δική σου ιδιοκτησία. Ως κτίριο για τον ΚΕΝΑΚ λαμβάνεις είτε όλο το κτίριο κατά την άδεια, είτε αυτοτελή ιδιοκτησία-διαμέρισμα.

Συνεπώς αν ανήκει σε σένα ή σε συγγενή μέχρι 2ο βαθμό το διαμέρισμα του 2ου ορόφου, για το ανεξάρτητο κατά ΚΕΝΑΚ "κτίριο" που λέγεται διαμέρισμα του 1ου ορόφου βγάζεις ΠΕΑ. Δεν θεωρώ ότι στον ΚΕΝΑΚ είναι διφορούμενος ο ορισμός του κτιρίου. Ότι ισχύει και για το ΠΕΑ ισχύει και για το ασυμβίβαστο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα!

 

σε ισόγειο κτίριο με πατάρι, που έχει βγει άδεια οικοδομής για "πρατήριο υγρών καυσίμων", πωλούνται τυποποιημένα προϊόντα (τρόφιμα και ποτά).

Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει έκδοση ΠΕΑ για ενοικίαση;

 

(Στην κάτοψη ισογείου της αδείας, φαίνεται στο ισόγειο χρήση γραφείου & καταστήματος δίπλα)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως το περιγράφεις μοιάζει σαν κατάστημα οπότε προσωπικά νομίζω ότι χρειάζεται ΠΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Και συμπληρωματικά σε αυτό που γράφει ο Άκης, η εξαίρεση των πρατηρίων υγρών καυσίμων (που μάλλον θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και αυτά των αερίων καυσίμων, ωστόσο ο ν. 4122/2013 δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό), αφορά το πρατήριο (ανοικτό χώρο), τον χώρο ταμείου-γραφείου του πρατηριούχου και τους χώρους αλλαγής λαδιών, πλυντήριο-κέρωμα, βουλκανιζατέρ και άλλες τέτοιες χρήσεις.

Όχι όμως και -πολύ πιθανόν- υπάρχοντες χώρους πωλήσεων/καταστήματα που συνυπάρχουν στο ίδιο οικόπεδο και με την ίδια άδεια χρήσης. Έτσι το καταλαβαίνω.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Όπως αντιμετωπίζονται διαφορετικές χρήσεις (χωριστά ΠΕΑ), έτσι και διαφορετικές χρήσεις θέλουν ή δεν θέλουν ΠΕΑ, για την επιφάνεια που καλύπτουν. Πάντα εξετάζεις ότι βλέπεις σαν χρήση και όχι τι λέει η οικοδομική άδεια, η άδεια λειτουργίας, ο ιδιοκτήτης ή οποιοσδήποτε άλλος.

Edited by jedi.Yannis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Έχω εστιατόριο σε νησί με τις εξής επιφάνειες:

κουζίνα 45τ.μ., τραπεζοκαθίσματα μέσα 35τ.μ. (δεν δουλεύει το χειμώνα, αλλά το λαμβάνω υπόψη σαν να δουλεύει), WC 15τ.μ. και τραπεζοκαθίσματα έξω 118τ.μ.

Σκέφτομαι ότι κανονικά στον ΚΕΝΑΚ δεν λαμβάνουμε τους εξωτερικούς χώρους, αλλά σκέφτομαι ότι στην περίπτωση του εστιατορίου, ο αριθμός των χρηστών (για το ΖΝΧ) δεν έχει σημασία που κάθεται. Στο νησί κανένα μαγαζί δεν βάζει μέσα πελάτες το καλοκαίρι, οπότε σκέφτομαι να πάρω για τους υπολογισμούς μου 35τ.μ. για το χειμώνα και 118τ.μ. το καλοκαίρι και να βγάλω τα ΖΝΧ (με μέσο όρο).

Αντίστοιχα για φωτισμό ισχύει το ίδιο.

Τα 200 lux του εστιατορίου αφορούν για τα τραπεζοκαθίσματα ή και την κουζίνα; Στην ΤΟΤΕΕ δεν κάνει διάκριση, αλλά κάπου είχα δει ότι κουζίνες θέλουν γύρω στα 500lux σαν τα γραφεία. Αν στα 200lux λαμβάνει η ΤΟΤΕΕ μία δεδομένη αναλογία τραπεζοκαθίσματα/κουζίνα, στην περίπτωσή μου το χειμώνα έχω 35 τραπέζια/45 κουζίνα και το καλοκαίρι 118τραπέζια/45 κουζίνα.

 

Άλλη σκέψη που κάνω είναι τα ψυκτικά φορτία. Όταν έχει το καλοκαίρι ισχύουν:

1) όλοι οι πελάτες κάθονται έξω

2) μία πόρτα και ένα παράθυρο είναι πάντα ανοιχτά λόγω του σερβιρίσματος

3) ο μόνος χώρος που έχει μόνιμα άθρωπο είναι ο χώρος της κουζίνας

 

δεν έχω ψυχόμενη ζώνη. (πρόκειται για μονόχωρο. μόνο τα WC ξεχωρίζουν με πόρτα και δεν χρειάζονται κλιματισμό αν είναι ο μόνος κλειστός χώρος.)

 

για τον αερισμό, η κουζίνα έχει τον εξοπλισμό της.

με τα συνολικά τ.μ. του εστιατορίου βγάζω 1400 m3/h, ενώ με τον μέγιστο πληθυσμό (συνέχεια γεμάτο) 700 m3/h.

 

Σκέψεις;

 

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΚΕΝΑΚ έχει κάποιες τρύπες σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά φαντάζομαι το σενάριο λειτουργίας θα πρέπει να πλησιάζει λιγάκι στην πραγματικότητα

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Το ΠΕΑ θα αφορά τον κλειστό χώρο και τα συστήματα του κλειστού χώρου και μόνο κατά την γνώμη μου. Ορίζεις τον χώρο με U κουφωμάτων, τοίχων κλπ. Τα συστήματα είναι αυτά που ανήκουν στην ΘΖ και στα τετραγωνικά της μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν αμφιβάλω για τα U των δομικών στοιχείων. Η απορία μου έγκειται στο γεγονός ότι αυτά τα εστιατόρια (όχι μόνο στην περιοχή μου, αλλά πρακτικά σε όλα τα τουριστικά μέρη) δουλεύουν σαν υπαίθριες καντίνες (με μεγαλύτερο εξοπλισμό και σταθερό κτίριο - όχι βανάκι). Όταν στην ΤΟΤΕΕ μιλάει ότι για το ΖΝΧ λαμβάνεται υπόψη η εναλλαγή των χρηστών κατά την διάρκεια της μέρας, εννοεί τους πελάτες. Στο ΖΝΧ δεν κοιτάμε σε αν υπάρχει ΘΖ εκεί που βρίσκεται το σύστημα και επίσης δεν αφορά την ΘΖ αλλά τους χρήστες.

Θα μπορούσε κανείς (φτάνοντας στο άλλο άκρο) να θεωρήσει ότι δεν θέλουν ΠΕΑ, καθώς το χειμώνα κλείνουν και το καλοκαίρι κάθονται έξω. Για το συγκεκριμένο κατάστημα ισχύει αυτό, αλλά δεν θέλω να το πάω έτσι, για την περίπτωση που κάποτε μπορεί να δουλέψει χειμώνα.

 

Καμία άλλη σκέψη;

Link to comment
Share on other sites

Τα ωράρια λειτουργίας του κτιρίου και οι περίοδοι λειτουργίας ορίζονται ξεκάθαρα και αποκλειστικά με βάση το είδος της χρήσης στην ΘΖ.

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν δουλεύει τον χειμώνα κλπ.

Επίσης οι ιδιαιτερότητες στον τρόπος χρήσης και τις ενεργειακές καταναλώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη εκτός από τα δεδομένα κατανάλωσης προηγούμενων ετών για στατιστικούς λόγους.

Τέλος για να γίνει η κατηγοριοποίηση, η κατανάλωση που υπολογίζουμε για το υπάρχον κτίριο συγκρίνεται με το Κ.Α.

Επομένως πρέπει τα εμβαδά ΘΖ & ΨΖ να είναι αυτά που χρησιμοποιείς για το υπολογισμό των φορτίων και αυτά που θα αποτυπώνονται και στο έντυπο.

Δυστυχώς το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορεί να υποστηρίξει την ρεαλιστική αποτύπωση τέτοιων σεναρίων χρήσης και γενικότερα την ακριβή αποτύπωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων.

Είναι τόσες οι θεωρήσεις σε πολλά θέματα που δεν το επιτρέπουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, μη ρεαλιστικής αποτύπωσης: τα καταστήματα που λειτουργούν όλες τις εποχές του χρόνου με ρολά και μάλιστα ανεβασμένα. Τα θεωρούμε σαν να είναι μονίμως κατεβασμένα. Και άντε, αν είναι ρολά σουρωτήρια ή πλέγμα, πλησιάζει την πραγματικότητα η παραπάνω αντιμετώπιση. Αλλά αν είναι σαν ρολά κατοικίας με μικρές οπές αερισμού;

 

Άλλο παράδειγμα. Γενικά σε κανένα κτήριο που εμπίπτει στον Κ.Εν.Α.Κ. δεν υπολογίζονται οι καταναλώσεις ειδικών εφαρμογών, συσκευών, εξοπλισμού εν γένει (αερισμού, κατάψυξης, φωτισμού ανάδειξης ή και περιμετρικού εξωτερικού φωτισμού ασφαλείας, κλπ). Μόνο ό,τι έχει να κάνει με την θερμική, οπτική και ακουστική άνεση των χρηστών και η ποιότητα αέρα του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Ναι, αλλά, αν π.χ. δεν υπάρχει η κοινώς λεγόμενη "φούσκα" στην κουζίνα ενός ΚΥΕ εστίασης, τότε θα βρομάει ο τόπος (μέσα κι έξω) κι εντέλει οι πελάτες θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.

Παρομοίως και τα ψυγεία, οι μαγειρικές συσκευές κ.α. Δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί να μαγειρευτεί/ψηθεί/βραστεί/τηγανιστεί τίποτε.

 

Κι όμως, δεν τα λαμβάνουμε υπόψη στις ενεργειακές καταναλώσεις. Μόνο στην συνεισφορά τους ως εσωτερικά θερμικά κέρδη (ή φορτία στην περίοδο ψύξης), όπου διαμορφώνουν και τις ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη και εντέλει τις αντίστοιχες καταναλώσεις.

Και μάλιστα, με εκτιμώμενες από το λογισμικό (από τον πιν. 2.8. της 1ης ΤΟΤΕΕ που βασίζεται στο ΕΛΟΤ EN ISO 13790:2009) τιμές της ισχύος, του μέσου συντελεστή ετεροχρονισμού, του ετεροχρονισμού ισχύος εξοπλισμού και του μέσου συντελεστή λειτουργίας. Όχι με καταγεγραμμένες κατά την επιθεώρηση τιμές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.