Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η αξία του ΔΕΔΟΤΑ και άλλα θέματα...


Panos_

Recommended Posts

To θέμα διαχωρίστηκε από το "Αστεία κατασκευαστικά λάθη"

AlexisPap

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Γιάννη έχεις δίκιο, το σχόλιό μου έχει μια δόση αφέλειας. Το δέχομαι. 

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας με αφορμή το σχόλιο του συναδέλφου kan62 και σας παρουσιάζω τι γράφει (με όχι ψιλά γράμματα) το ΔΕΔΟΤΑ της τακτοποίησης:

 

Σημαντική επισήμανση του ΤΕΕ προς τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κατασκευών

Η σύνταξη και η υποβολή του κατά στην παρούσα οδηγία αναφερόμενων Δελτίου Δομικής τρωτότητας αποτελεί τυπικό στοιχείο
καταγραφής και πληροφορίας προς μελλοντική επεξεργασία και κωδικοποίηση από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4014/2011. Η σύνταξη και η υποβολή του Δελτίου Δομικής Τρωτότητας δεν σχετίζονται με οποιοδήποτε επιστημονικό αποτέλεσμα μελέτης ή έρευνας για την στατική επάρκεια των κτιρίων η οποία δύναται να καταγραφεί μόνο μετά από την εκπόνηση ειδικών μελετών των φερόντων οργανισμών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Τ.Ε.Ε ,στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του προωθεί και επισημαίνει την αναγκαιότητα θέσπισης ειδικών ελέγχων ταυτότητας των κτιρίων και στατικής επάρκειας αναλόγως της κατηγορίας και του είδους του έργου. Εν όψει των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι δια της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής του δελτίου δομικής τρωτότητας κατά τις διατάξεις του Ν.4014/2011 δεν δημιουργούνται ειδικότερα καθήκοντα επιμέλειας και εφαρμογής σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης για τους υπογράφοντες Μηχανικούς, πέραν της ορθής καταγραφής, σύμφωνα με την παρούσα.

 

Κοντολογίς, συνάδελφοι το ΔΕΔΟΤΑ είναι ένα κωλόχαρτο.....(με συγχωρείτε αλλά δε βρίσκω καταλληλότερη λέξη)

 

Θα ήθελα όμως να σας παρακαλέσω και απευθύνομαι προσωπικά πλέον στους συμμετέχοντες στην συζήτηση (Γιάννη, kan62, AlexisPap, yian, Athan, chrisven, γιε του Ήλιου...), ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό που ανέφερα προηγουμένως:

 

"η προτεραιότητα της πολιτείας είναι η κατηγοριοποίηση του κτηριακού δυναμικού της χώρας σε σχέση με την ενεργειακή και όχι την αντισεισμική συμπεριφορά...."

 

Επίσης με τους ευρωκώδικες (με το Ελληνικό προσάρτημα) συνάδελφοι τι γίνεται???? Θα διανεμηθούν???? Πόσο κοστίζουν αυτή τη στιγμή????

 

Συγγνώμη για το ύφος, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, αλλά μόνο εγώ τα βλέπω αυτά? Έχω γίνει τόσο γραφικός????

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

To ΔΕΔΟΤΑ:

 

Το ΔΕΔΟΤΑ είναι ένα ανούσιο χαρτί που περιέχει πληροφορίες μη αξιοποιήσιμες.

Φτιάχτηκε στο πρότυπο ενός δελτίου προσεισμικού ελέγχου του ΟΑΣΠ. Αρχικά, θα θυμίσω ότι δεν υπήρχε πρότυπο, ο Ν4041 δεν προέβλεπε κάτι. Μία ομάδα ακαδημαϊκών προσάρμωσε το χαρτί του ΟΑΣΠ στις ανάγκες του Ν4041, προσέχοντας να είναι ουδέτερο από πλευράς ευθύνης και πρακτικό στην συμπλήρωση. Δυστυχώς όμως, χωρίς επίγνωση της πραγματικής κατάστασης στον χώρο της οικοδομής...

Το ΤΕΕ το περιέλαβε στην ΤΟΤΕΕ, και αρχικά συμπληρώσαμε μερικά τέτοια δελτία. Μετά ήρθε η εποχή της κοπτοραπτικής, πήρε εξάπαντος πόδι το κομάτι της βαθμολόγησης του κτηρίου, και τα ΔΕΔΟΤΑ γινήκανε τρία...

 

Τρία πουλάκια κάθονταν λοιπόν, και η διαπίστωσή σου ότι "το ΔΕΔΟΤΑ είναι ένα κωλόχαρτο" μάλλον υπερεκτιμά την αξία του, μια που ούτε ως τέτοιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 

Είναι προφανές παίδες, ότι καμία όρεξη δεν έχει η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση να ασχοληθούν με την στατική επάρκεια των αυθαιρέτων.

Κανείς δεν νοιάζεται, και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει για θέματα όπως ασφάλεια, ισοπολιτεία, και νεκροί κάτω από συντρίμμια.

Όλα είναι προσχηματικά, και γίνονται για τα λεφτά. Είναι πολλά τα λεφτά...

 

Και μην μου πει κανείς ότι δεν υπάρχουν -τακτοποιημένα- αυθαίρετα σε κατάσταση χειρότερη από της ΡΙΚΟΜΕΞ.

 

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για την μελέτη δομικής τρωτότητας, την οποία πλείστοι συνάδελφοι έχουν την αφέλεια -προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επιούσιον- να την μαγειρεύουν ώστε να δείχνει επάρκεια. Αλλά και εκεί που δεν δείχνει επάρκεια, πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Το ΔΕΔΟΤΑ μου θυμίζει την περίφημη δήλωση αντοχής αυθαιρέτου του 1337 η οποία ήταν περίπου ως εξής:

"Μετά από οπτικό έλεγχο όσων στοιχείων του φέροντα οργανισμού ήταν δυνατό να προσεγγίσουμε και αφου λάβουμε υπόψη την μέχρι σήμερα συμπεριφορά του αυθαιρέτου μπορούμε να συμπεράνουμε ότι  κλπ."  :smile: :-) :smile:

Link to comment
Share on other sites

 

Κανείς δεν νοιάζεται, και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει για θέματα όπως ασφάλεια, ισοπολιτεία, και νεκροί κάτω από συντρίμμια.

Όλα είναι προσχηματικά, και γίνονται για τα λεφτά. Είναι πολλά τα λεφτά...

 

Και μην μου πει κανείς ότι δεν υπάρχουν -τακτοποιημένα- αυθαίρετα σε κατάσταση χειρότερη από της ΡΙΚΟΜΕΞ.

 

αν μπορούσα θα έβαζα +1000 ....όλο το νόημα μέσα σε ελάχιστες γραμμές.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ με τα παραπάνω αναφερθέντα σημειώνοντας και τα εξής :

 

Το θέμα "ασφάλεια" έχει υποτιμηθεί στη χώρα με την ίδια ένταση που έχει εξαπλωθεί το θέμα "αυθαίρετο" και τα δύο θέματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Οποιαδήποτε έννοια πιστοποίησης θεωρείται σήμερα εχθρική προς την ίδια την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ... γιατί αυτός ξέρει.

Η πολιτική ηγεσία και διοίκηση θα χρησιμοποιήσει τη λέξη "ασφάλεια" για τους δικούς της γνωστούς λόγους και για το ΣτΕ στην πορεία.

Στην αργή πορεία των πραγμάτων το ΔΕΔΟΤΑ θα μπει τελικά με βαθμολόγηση των κτηρίων και θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο στην πορεία για μιά τελική αξιολόγηση.

Μιά αξιολόγηση που θα γίνει όχι με κίνητρο την εκ των πραγμάτων παρεχόμενη ασφάλεια αλλά τη θεωρούμενη ως αξία του ακινήτου εκ της παρεχόμενης ασφάλειας (πολλά τα λεφτά και για τις ασφαλιστικές).

Τα κτήρια θα διαχωριστούν σε αυτά που αφού ελεγχθούν και περάσουν την αξιολόγηση θα "αξιοποιηθούν" και σε αυτά που θα χρησιμοποιούνται περαιτέρω για χρήση μόνο από τους "ιθαγενείς".

 

Προς το παρόν (και με διαδικασίες φτωχοποίησης) το μόνο που θέλουν να επιταχύνουν είναι η πτώση των τιμών ακινήτων και η εξ αυτής αλλαγή της θεώρησης της αξίας τους από τους σημερινούς κατόχους.

 

Πολλά είναι να γίνουν ακόμη μέχρι να αλλάξουν τελικά χέρια το 40% των ακινήτων στη χώρα ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να γράψω πολλά λόγω κινητού και αρκούμαι στο να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες..

Link to comment
Share on other sites

Είναι όμως και στο χέρι των συναδέλφων να είναι προσεκτικοί σε προφανείς περιπτώσεις τουλάχιστον και να μην εμπλέκονται σε αυτές .

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ ότι μπορούμε να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας . Είναι προφανές ότι αναλαμβάνουμε κάποιες ευθύνες ακόμα και απέναντι στην συνείδηση μας . Ετσι σε προφανείς περιπτώσεις όπου θα βεβαιώσουμε κάτι που πιθανόν να είναι επικίνδυνο δεν χρειάζεται να εμπλακούμε .

 

Αν αυτό γινόταν από όλους , τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν πιό σπάνιες .

 

Είτε γιά κατασκευές , είτε γιά τακτοποιήσεις . Αν και πιστεύω ότι σε αυτή την κατασκευή δεν θα είχε εμπλακεί συνάδελφος .

Link to comment
Share on other sites

Η τακτοποίηση είναι μια νομική πραξη που απλά δίνει στον ιδιοκτητη το δικαίωμα περαιτέρω αξιοποίησης της περιουσίας του.

Δεν υπαρχει δυνατότητα ελέγχου της στατικής επάρκειας αν δεν υπαρχει απαίτηση από τον νόμο ή θέληση του ιδιοκτήτη. Αν απαιτηθεί έλεγχός της τότε ο μελετητής οφείλει να ακολουθησει κατά γράμμα την νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.