Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε πληρώνεται η αμοιβή επίβλεψης;


Recommended Posts

@ilias: Ως ιδιώτης θα συμφωνούσες; Ακόμη και στις ταβέρνες που είναι δεδομένο ότι θα πληρώσεις, δεν σου ζητά κανείς λεφτά για να σου φέρει φαγητό...(εκτός των fast food :) )

JTB μιλάω πρωτίστως σαν Μηχανικός.

Κοίτα να δεις δε λέω ότι είναι πέρα ως πέρα δίκαιο, αλλά ένας τρόπος εξασφάλισης των χρημάτων σου.

Αν εσύ δηλαδή κάνεις ουσιαστική επίβλεψη που να δικαιολογεί τα χρήματα που ζήτησες, το έργο είναι τελειωμένο σε π.χ. 1 χρόνο και ξαφνικά ο ιδιοκτήτης για τον Α ή Β λόγο δεν πάει για ρεύμα, τι κάνεις?

Χάνεις τα λεφτά σου ή θα τα πάρεις όταν και εφόσον??????

Και από τη στιγμή που νομικά δεν είναι παράνομη η εξ΄αρχής καταβολή της επίβλεψης δεν υπάρχει νομίζω πρόβλημα να απαιτήσεις την είσπραξή της.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Το σωστό είναι η αμοιβή επίβλεψης να είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, με πιο ξεκάθαρες τις υποχρεώσεις μέσα από ιδ. συμφωνητικό και να μοιράζεται σε φάσεις του έργου.

 

Να σας μεταφέρω μια πρόσφατη εμπειρία μου:

 

1. Υπόγραψα συμφωνητικό με πελάτη για την επίβλεψη κατασκευής ης οικοδομής του με αυτεπιστασία.

2. Όσο η οικοδομή εκτελείτο μου ανετίθετο πέρα από τα συμβατικά και υπερσυμβατικό έργο, είτε μελετητικό είτε κατασκευαστικό. Μεταξύ αυτού και η τοπογράφηση του οικοπέδου και η έκδοση της αναθεώρησης της άδειας και διάφορα άλλα.

3. Κατά την διάρκεια του έργου είχε συμφωνηθεί τμηματική καταβολή της αμοιβής επίβλεψης.

4. Με την ολοκλήρωση όμως του έργου αρνείται σθεναρά να αποπληρώσει την αμοιβή ενώ όλες τις υπερσυμβατικές εργασίες μου τις θεωρεί συμβατικές και αρνείται να τις πληρώσει. Η διαφορά μας είναι πια σημαντική.

5. Προφανώς δεν έχω ολοκληρώσει με την ΕΠΑ, προφανώς δεν έχει εκδοθεί η βεβαίωση περαίωσης, προφανώς τα πάντα είναι σε εκκρεμότητα :

 

είναι το μόνο, αγαπητή συναδέλφισσα Vicky1978, που κάπως εγγυάται ότι δεν θα χάσω την συμφωνηθείσα αμοιβή.

 

ΑΡΑ θα πρότεινα:

η αμοιβή επίβλεψης καλό είναι να συμφωνείται εξ αρχής και να καταγράφεται η συμφωνία, να εισπράττεται τμηματικά με σαφή και ορισμένο τρόπο και να τακτοποιείται στο τέλος της άδειας,

καλό είναι να υπολογίζεται με τον συμβατικό προϋπολογισμό αλλά μην χάνουμε και το δικαίωμα να επιλέξουμε την χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού στον υπολογισμό των αμοιβών,

θα πρέπει να κάνουμε λεπτομερή καταγραφή των νέων εργασιών που μας ανατίθενται ώστε να επιλέξουμε τι θα τιμολογήσουμε και τι όχι, έστω και αν τα κάνουμε όλα δώρο στο τέλος,

 

Ελπίζω να είμαι ο τελευταίος που κινδυνεύει να μην πληρωθεί δεδουλευμένα.

Link to comment
Share on other sites

Η αμοιβή της επίβλεψης είναι δεδομένη, υποχρεωτική από τον νόμο και καλύπτει την ευθύνη του μηχανικού. Δηλαδή, επιβλέπεις για να είσαι εσύ καλυμμένος απέναντι στο νόμο. Από αυτήν την άποψη, είναι καλό να δίνεται στην αρχή και να γλιτώνει και ο ιδιοκτήτης τυχόν αυξήσεις λόγω λ. Επίσης, πρέπει να γίνεται κατανοητό και σαφές στους πελάτες ότι οποιαδήποτε "υπερσυμβατική" εργασία είναι extra. Ότι ο επιβλέπων δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει/να ελέγξει αν τα πλακάκια είναι β' διαλογής και μια σειρά τέτοια πράγματα τα οποία είναι αντικείμενο εργολαβίας.

 

Αν, λοιπόν, αναλάβεις εργολαβία (παράλληλα ή μη με την επίβλεψη) τότε είναι όλα ρητά συμφωνημένα. Τότε, ναι, είναι πιο λογικό να γίνονται οι πληρωμές σταδιακά.

Όχι όμως στην επίβλεψη.

 

Προσοχή: Αν δεν είστε αποφασισμένοι να ξηλώσετε "στραβομάρες" του τεχνικού προσωπικού ή να μην υπογράψετε για ρεύμα, τότε καλό είναι να είστε σε συνεχή επαφή με την οικοδομή σαν επιβλέποντας. Αλλιώς, αν υπογράφετε ότι να' ναι, ο Θεός βοηθός....(δεν το προτείνω...)

Link to comment
Share on other sites

εγω ως μεγαλο ποσοστο της δουλειας μου κανω επιβλέψεις....επιστασιες...επιβλεψη για ιδιοκτητ αντιπαροχης...ιδιοκτητη αγοραστη σε υπο ανεγερση ...γενικα επιβλεψη....

 

 

οσο καλο συμφωνητικο και αν εχεις οτι και αν κανεις τα λεφτα μπροστα.....ειδικα εμενα μου δεν ειμαι ο νομιμος επιβλεπων ωστε να μην χανω αμοιβες τα λεφτα μπροστα ....

 

στην ταβερνα μεσα σε 1 ωρα θα φας θα πληρωθει......στην οικοδομη αν του τελειωσουν τα λεφτα τι γινεται....

 

 

και να θυμαστε και σας το λεω με πικρα...στην οικοδομη συνηθως κουζινας-ντουλαπας και ο μηχανικος χανουν η στην καλυτερη περιπτωση περιμενουν τα λεφτα τους ...

 

γιαυτο προτιμω να πληρωνομαι μπροστα.....μετα ακριβαινει και η βενζινη !!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

μια ερώτηση: για την αμοιβή επίβλεψης παίρνεις νέα εντολή πληρωμής από το ΤΕΕ η μπορεί να κατατεθεί με τον κωδικό της αμοιβής μελέτης?

Link to comment
Share on other sites

Nεα εντολη πληρωμης φυσικα..Αφου μιλαμε για αλλο ποσο και αλλη αμοιβη πως θα μπορουσες να χρησιμοποιησεις την εντολη πληρωμης για τις μελετες???

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Σε περίπτωση που καταχωρήσω στο σύστημα του ΤΕΕ τις συνολικές αμοιβές του έργου (μελέτη + επίβλεψη) μπορώ να κάνω με την ίδια εντολή πληρωμής (που θα περιλαμβάνει τόσο την μελέτη όσο και την επίβλεψη) αρχικά κατάθεση των αμοιβών μελέτης, και κάποια άλλη στιγμή την κατάθεση της επίβλεψης;

 

Από όσα έχω διαβάσει στο φόρουμ, συμπεραίνω πως ναι, απλά θέλω να το επιβεβαιώσω...

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά όχι. Η εντολή πληρωμής είναι προς τον ιδιοκτήτη να καταθέσει στην τράπεζα το ποσό που αυτή αναγράφει.

Link to comment
Share on other sites

στην περίπτωση που έχει βγει μια εντολη πληρωμής αλλά έχω πάρει προς το παρόν μόνο τα λεφτά της μελέτης μήπως κινδυνεύω να μου πει η εφορία ότι έχω πάρει όλο το ποσό δηλαδή και της επίβλεψης, αν η πληρωμή της επίβλεψης δεν γίνει μέσα στο 2011, ώστε να κόψω απόδειξη και για αυτήν?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.