Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δελτίο Δομικής Τρωτότητας και Τ.Ε. μηχανικού


Recommended Posts

Όταν μας ενημερώσει κάποιος επίσημα και εγγράφως τι είναι το Δελτίο Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας, τότε θα λυθούνε όλες οι απορίες μας.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά είναι ένα δελτίο που καταγράφονται απλά χαρακτηριστικά στοιχεία της κατασκευής,τα οποία χρησιμεύουν για τον Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (ΤΟΕ), για μια πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων, σύμφωνα με μια αριθμητική διαδικασία (λίγο περίπλοκη) που έχει προταθεί από τον ΟΑΣΠ.

Προσωπικά έχω αγοράσει λογισμικό για αυτόν τον έλεγχο, το οποίο με βοήθησε πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Γιά δες στον ΟΑΣΠ:

 

Παράγραφος 2. ΣΚΟΠΟΣ

........

"Οι μηχανικοί που ελέγχουν τα κτίρια με τη διαδικασία του ΤΟΕ και συμπληρώνουν τα αντίστοιχα Δελτία Ελέγχου δε φέρουν ευθύνη για την εκτίμηση των ζητούμενων στοιχείων τρωτότητας του κτιρίου. "

 

Σαν μηχανικός νιώθω μεγάλη ευθύνη για δύο λόγους

 

Ιδεολογικά _ Η στατική επάρκεια δεν είναι συγχωροχάρτι να την μοιράζω

Επαγγελματικά_ Θέλω να είμαι σε θέση να απαντάω στον πελάτη μου, αν το κτήριο που μένει 'πέρασε' τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, ώστε σε αντίθετη περίπτωση να του προτείνω κανονική μελέτη!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

..................................

Προσωπικά έχω αγοράσει λογισμικό για αυτόν τον έλεγχο, το οποίο με βοήθησε πολύ!

 

Το λογισμικό αυτό ζητάει μία ή δύο υπογραφές μηχανικών;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γιατί, πιστεύεις πως απασχολεί κανέναν εκτός των εταιρειών που θέλουν να πουλήσουν;

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια ερώτηση? Γιατί έχει καν δημιουργηθεί το ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει υπογραφή δύο μηχανικών??? Φυσικά μόνο ένας μηχανικός θα χρειάζεται.

Και για το αν μπορούν να υπογράφουν οι Αρχιτέκτονες? Να υπογράφουν στατικά για κατοικίες δεν μπορούν? Ένας απλός οπτικός έλεγχος είναι για τον οποιό δεν φέρει και ευθύνη ο μηχανικός. Σοβαρά μιλάτε? Αν έπρεπε να γίνει κάτι σοβαρότερο θα έπρεπε να μπούν όλα στην κατηγορία των καταστημάτων κτλ για κανονική στατική μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Διότι το Δελτίο Δομικής Τρωτότητας του ΟΑΣΠ θέλει υπογραφή δύο μηχανικών, εκ των οποίων ο ένας να είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός.

Και υποθέτουμε πως για αυτό το δελτίο μιλάει ο 4014!!!

Είναι όμως αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι το δελτίο δομικής τρωτότητας ή ο έλεγχος υφισταμένου και η τυχόν μελέτη ενισχύσεων που απαιτείται έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ πληροφοριακό χαρακτήρα και απλά αυξάνουν την αμοιβή του μηχανικού. Αν οι διατυπώσεις των διατάξεων του 4014 παραμείνουν ως έχουν, τότε καμία σημασία δεν έχει το περιεχόμενο του δελτίου ή της μελέτης.

Ο,τι αποτελεσμα και να έχουν οι έλεγχοι, δεν απαγορεύεται η υπαγωγή του κτιρίου και η διατήρησή του, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπεται (ποσο μάλλον δεν επιβάλεται) η στατική του ενίσχυση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.