Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση ΝΟΜΙΜΟΥ Κτηρίου - γίνεται; Μπορεί να υπαχθεί στον Ν.4014/11 κτίσμα με άδεια νομιμοποίησης που εκκρεμούν ανεξόφλητα πρόστιμα;


Recommended Posts

Καλημέρα...

Φωτογραφικό ή μη πάντως σε βάζει σε υποψίες...Στο είχα πει και εγώ. Άραγε, γιατί επιλέχτηκε η 28-7-11 και όχι από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου? Ίσως να έπρεπε απλά να μπεί μια κόκκινη γραμμή και επιλέχτηκε αυτή η μέρα...δεν ξέρω...

 

Το θέμα αγαπητέ συνάδελφε είναι ότι το πράμα πάει κατά εκεί που λες...Δηλαδή, από το νέο έτος να έχουμε νέο νόμο που θα αναλογιστεί όλα αυτά τα πρακτικά προβληματα που εχουν μηχανικοι και ιδιοκτητες, ισως με νεες μειωμενες τιμες, ισως και να συμπεριλάβει και τις νομιμοποιησεις προ του 28-7-11 με εκκρεμη προστιμα και διαφορα αλλα...

 

Τα μηνυματα απο τα ΜΜΕ αυτο δειχνουν...Ειναι τωρα και το φασουλι με τα δικαιωματα γης....Θα δουμε...

 

Οπωσδηποτε θα περιμενω να μας πεις τι εγινε με το νεο σου ερωτημα και αν δεν την εχεις κανει την ενσταση ακομα, να συμπεριλαβεις τη φιλολογικη τους πατατα και να τους πεις οτι στην ουσια σε μια σειρα λεξεων φασκουν και αντιφασκουν. Ειναι εσφαλμενη η διατυπωση και κανονικα θα επρεπε να αποσυρθει η εγκυκλιος ως παραπλανητικη!

 

Τα ξαναλεμε

Με φιλικους χαιρετισμους

Θανασης

[email protected]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδερφε "Εύνοστος"

 

έχω μια ίδια περίπτωση με τη δική σου.

 

Δηλαδή : Καταγραφή αυθαιρέτου τον Δεκέμβριο του 2009 και άδεια Νομιμοποίησης τον Φεβρουάριο του 2010.

Έχεις κάποιο νεότερο από το ΥΠΕΚΑ για το δικό σου θέμα που να αφορά και εμάς?

 

Σκέφτομαι να τους κάνω μια επιστολή με αίτημ'α μου, για να δώ τι γίνεται. Είναι άδικο για τον πελάτη ο οποίος πληρώνει με διακανονισμό το πρόστιμο στο δήμο. Έχεις καμία ιδέα ή καμία πρόταση για την τρόπο επίλυσης?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε συγκεκριμένη περίπτωση της Εγκυκλίου 7/12. Η εγκύκλιος αναφέρει:

 

Για τις προ 28-7-2011 διαπιστωθείσες αυθαιρεσίες για τις οποίες έχουν επιβληθεί και βεβαιωθεί πρόστιµα ανέγερσης και διατήρησης µε παλιότερες διατάξεις και οι οποίες µετά την 28-7-2011 έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν νοµιµοποιηθεί µε το άρθρο 22 του ν. 1577/85, είναι δυνατή η υπαγωγή τους στο ν. 4014/2011 προκειµένου να ισχύσουν και γι’ αυτές οι ρυθµίσεις του ως άνω νόµου περί διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίµων και ό,τι περαιτέρω ορίζεται στο άρθρο 24 αυτού''

 

Στην περίπτωση για την οποία ενδιαφέρομαι, οι αυθαιρεσίες διαπιστώθηκαν προ 28-7-2011 και επιβλήθηκαν και βεβαιώθηκαν πρόστιμα στις 9-7-2011 τα οποία και πληρώθηκαν εφάπαξ, και στη συνέχεια η άδεια νομιμοποίησης με το άρθρο 22 εκδόθηκε στις 28-8-2011.

 

Ρωτάω λοιπόν αν κατά τη γνώμη σας υπάρχει περίπτωση επιστροφής προστίμου, μιας και τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Αν ναι, ποιά είναι η διαδικασία, διότι έχω βελάξει να τη βρω και δεν τη βρίσκω. Στο πράσινο ταμείο καπνίζουν πράσινο και στο κωλοsite τους δεν αναφέρουν την περίπτωση Γ4 της 7/12.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις καμία ελπίδα επιστροφής των ήδη καταβληθέντων προστίμων του άρθρου 17 του ν.1337/83. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για κάτι τέτοιο. Μόνο τα τυχόν ανείσπρακτα πρόστιμα διαγράφονται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Thanks armenopoulos, αλλα οι ανθρωποι δεν μπορει να ειναι τοσο μαλακες. Αν δεν εξοφληθουν τα προστιμα του αρθρου 17 το 1337, η κατασκευη δεν νομιμοποιειται. Αυτοι οι παπαρες γραφουν ξεκαθαρα "νομιμοποιηθει" και επισης ανφερονται ξεκαθαρα στο διαστημα μεταξυ 28-7 και 21-9

 

Επομενως εχω αλλη αποψη, αλλα το θεμα ειναι που να βρω να δικαιωθω. Στην ουσια η εγκυκλιος ακυρωνει τα καταβληθεντα προστιμα της περιπτωσης μου, οποτε αυτα πρεπει με καποιο τροπο να επιστραφουν, αφου πληρουνται ολες οι προδιαγραφες επιστροφης τους. Αρα αν ειναι οπως τα λες, τιμωρειται αυτος που πληρωσε στην ωρα του, πραγμα ατοπο απλα πρεπει να αναλαβει δικηγορος. Ειμαι σιγουρος οτι εχω δικιο, το θεμα ειναι πως να βρω τη διαδικασια να τα παρει πισω ο ιδιοκτητης για να παρω κ εγω το μεριδιο μου που το βρηκα.

 

Οπως και να χει, επιβεβαιωνεις τη φημη σου (θεος)

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Δεν θα διαφωνίσω για το άδικο και την "τιμωρία" που θίγεις αλλά σε αυτή την χώρα όπως έχεις πει με πολύ γλαφυρό τρόπο, συμβαίνουν αυτά. Πάντα οι συνεπείς στο τέλος την πατάνε.

 

Το θέμα με όσους νομιμοποίησαν πριν την 28-7 και καλούνται σήμερα να πληρώσουν έχουν θίξει και πολλοί βουλευτές και ο Καλαφάτης είπε πως θα το εξετάσει.

 

Εσύ θίγεις μια ιδιαίτερη περίπτωση που η νομιμοποίηση έγινε μετά την 28-7.

Αυτό που δεν καταλαβαίνεις και εξοργίζεσαι με την εγκύκλιο είναι ότι σε αυτή την χώρα (όσο χαζό και αν ακούγεται) δεν είναι υποχρεωτικό να εξοφληθούν τα πρόστιμα του άρθρου 17 του 1337 πριν την νομιμοποίηση. Αυτή η προυπόθεση υπήρχε στις άδειες νομιμοποίησης με τον 1512 αλλά όχι κατά την διαδικασία του άρθρου 22 παρ.3 του ΓΟΚ. Για άδεια νομιμοποίησης με το άρθρο 22 αρκούσε να έχουν επιβληθεί απλώς τα πρόστιμα και όχι να έχουν εξοφληθεί (σχετικό είναι το έγγραφο 48419/9232/87).Οπότε υπάρχουν περιπτώσεις που νομιμοποίησαν μετά την 28-7 χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα εξοφλήσει.

 

Προσωπικά θεωρώ πως δεν θα γίνει ακόμα και στην ειδική περίπτωσή σου τίποτα, διότι αν επιστραφούν σε κάποιον χρήματα, μετά θα ζητούν επιστροφή όλοι όσοι από το 1983 και μετά νομιμοποίησαν και όλοι όσοι κατεδάφισαν αλλά και όλοι όσοι πλήρωσαν μέχρι τον 4014 ποσά μεγαλύτερα από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς να νομιμοποιήσουν. Ως γνωστόν λεφτά δεν υπάρχουν.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως δεν θα γίνει ακόμα και στην περίπτωσή σου τίποτα διότι, αν επιστραφούν σε κάποιον χρήματα, μετά θα ζητούν επιστροφή όλοι όσοι από το 1983 και μετά νομιμοποίησαν και όλοι όσοι κατεδάφισαν αλλά και όλοι όσοι πλήρωσαν μέχρι τον 4014 ποσά μεγαλύτερα από το ενιαίο ειδικό πρόστιμο χωρίς να νομιμοποιήσουν. Ως γνωστόν λεφτά δεν υπάρχουν.

 

Thanks κ πάλι φίλε για το χρόνο σου να απαντήσεις.

 

Έχω αντίθετη άποψη από τη δική σου διότι όσοι νομιμοποίησαν μετά την 28-7 και πριν την 21-9 δεν μπορεί να εξαιρούνται με την εγκύκλιο και μία κακή διατύπωση του νόμου. Ωστόσο σιγουρεύτηκα ότι δεν μπορώ να αναλάβω εγώ τη διαδικασία επιστροφής, απλά πρέπει να αναλάβει δικηγόρος. Το ότι τη δικαιούται, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, διότι είναι μέσα στο διάστημα 28-7 έως 21-9, τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν ΠΡΙΝ την 28-7, επομένως αν ο τύπος αυτός δεν πλήρωνε εφάπαξ σήμερα θα του διαγράφονταν τα οφειλόμενα πρόστιμα σύμφωνα με την εγκύκλιο.

 

Επομένως άσχετα του τί θα γίνει στην πράξη (εγώ το μερίδιό μου αν τα πάρει πίσω θα το πάρω), καταλήγω ότι ναι μεν τη δικαιούται, αλλά είναι δουλειά δικηγόρου να τα πάρει πίσω και όχι μηχανικού σε ρόλο διεκπεραιωτή.

 

Είσαι θεός, όπως πάντα, έβαλα και σε όλους την αρμόζουσα φήμη. Τέλος, δεν εξοργίζομαι, δεν είναι δικά μου λεφτά αυτά, αν εξοργιζόμουν θα έριχνα παναγίες ακόμα και γραπτώς.

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

... καταλήγω ότι ναι μεν τη δικαιούται, αλλά είναι δουλειά δικηγόρου να τα πάρει πίσω ...

 

 

Επειδή και εγώ εκεί καταλήγω ... ρωτήθηκε δικηγόρος για την νομιμότητα της ταυτόχρονης ύπαρξης του "δεν αναζητούνται" με αυτό ;

 

Η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή, σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειμένου η φορολογική αρχή να διαγράψει κάθε σχετική πράξη (ταμειακή βεβαίωση), που έχει ως νόμιμο έρεισμα το χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου.

 

Ή και λογιστής ή εφοριακός ; Εννοώ "περί αχρεωστήτως καταβληθέντων" ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε "Εύνοστος"

 

έχω μια ίδια περίπτωση με τη δική σου.

 

Δηλαδή : Καταγραφή αυθαιρέτου τον Δεκέμβριο του 2009 και άδεια Νομιμοποίησης τον Φεβρουάριο του 2010.

Έχεις κάποιο νεότερο από το ΥΠΕΚΑ για το δικό σου θέμα που να αφορά και εμάς?

 

Σκέφτομαι να τους κάνω μια επιστολή με αίτημ'α μου, για να δώ τι γίνεται. Είναι άδικο για τον πελάτη ο οποίος πληρώνει με διακανονισμό το πρόστιμο στο δήμο. Έχεις καμία ιδέα ή καμία πρόταση για την τρόπο επίλυσης?

 

Φίλε a_than , thankafe και όσοι ενδιαφέρεσθε για το θέμα

έχω νεότερα από το ΤΕΕ και θα σας τα παραθέσω.

Υπεβαλα νέα ένσταση προς το ΤΕΕ και μία βαρβάτη ένσταση-ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ που συνυπογράφουμε: μηχανικός (εγώ), μηχανικός υπάλληλος ως εκπρόσωπος της τοπικής πολεοδομίας, δικηγόρος, συμβολαιογράφος, φιλόλογος.

Λόγω οικονομίας χώρου ανέβασα το περιεχόμενο της ένστασης ως συνημμένο

Το ΤΕΕ απάντησε σχετικά γρήγορα μετά από επίμονες ενοχλήσεις μου με "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ" προς το ΥΠΕΚΑ (υπογράφει Σπίρτζης) στο οποίο ρωτά: [...αν θα πρέπει να επιτρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων την δυνατότητα προώθησης σε ολοκληρωμένη υπαγωγή των δηλώσεων που αφορούν ήδη νομιμοποιημένες προ της 28.7.2011 αυθαίρετες κατασκευές, για διαγραφή ανείσπρακτων προστίμων...]

Δηλαδή το ΤΕΕ πρέπει να προσθέσει νέο κουτάκι για τσεκ (π.χ. νομιμοποιημένα προ 28.7.2011) στο σύστημά του.

Το ΥΠΕΚΑ (χα!) δεν απάντησε ακόμη, παρ΄ όλο που το έγγραφο του ΤΕΕ ήταν διαβαθμισμένο ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ.

επισυνάπτω το έγγραφο του ΤΕΕ

 

ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΝ ΥΠΟΒΑΛΑΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΕΕ & ΥΠΕΚΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Ίσως ακόμη ήταν καλύτερο να επισυνάψετε στοιχεία των εγγράφων που ανέβασα, ώστε να φανεί πως έχετε λάβει γνώση. Η πίεση θα ήταν μεγαλύτερη.

Το ΥΠΕΚΑ μάλλον ταμπουρώνεται πίσω από την επερχόμενη τροποποίηση του 4014, που θα λύσει τα προβλήματα (πάλι χα!). Όμως ... την προόριζαν για Ιανουάριο του ΄13, μετά Φεβρουάριο, τώρα ακούω Μάρτιο.....

Και τα πρόστιμα είναι βεβαιωμένα στην ΔΟΥ και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ....

Ετοιμάζομαι (ασκήσεις θάρρους) να υποβάλω νέα ένσταση προς το ΥΠΕΚΑ για την καθυστέρηση να απαντήσει σε εμένα και στο ΤΕΕ και να κοινοποιήσω στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

[email protected]

ΠΡΟΣ_ΤΕΕ2.pdf

TEE pros YPEKA.pdf

Edited by Εύνοστος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.