Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πλήρες σχέδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Η φράση άρες , μάρες , κουκουνάρες , αφορά 

 

Απονομή διπλώματος από τα πολυτεχνικά τμήματα, τα τμήματα πολυτεχνικών αλλά και άλλων σχολών (για παράδειγμα της σχολής θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) των πανεπιστημίων της χώρας, μετά από την ολοκλήρωση των προπτυχιακών ή των σποδών πρώτου κύκλου όπως προβλέπονται στο ν.4009/2011, γίνεται είτε με βάση το κατά περίπτωση ισχύον θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας τους, είτε και χωρίς τούτο να προβλέπεται στις οικείες διατάξεις και μόνο επειδή τα Τμήματα αυτά ονομάζονται τμήματα μηχανικών ή επειδή εντάσσονται σε πολυτεχνικές σχολές, προκειμένου για τμήματα με πενταετή διάρκεια φοίτησης, για να αντιδιασταλεί η διάρκεια φοίτησης σε αυτά από τα υπόλοιπα τμήματα. Για παράδειγμα το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμει στους αποφοίτους του δίπλωμα, παρά το γεγονός ότι στο οικείο θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 3 του ν. 3027/2002) προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών των δέκα εξαμήνων που απαιτούνται, τούτο χορηγεί πτυχίο. Επιπρόσθετα η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απονέμει δίπλωμα μολονότι στο ιδρυτικό του διάταγμα (202/1999, Α΄179) προβλέπεται ότι «η ελάχιστη υποχρεωτική φοίτηση για τη λήψη πτυχίου, ορίζεται σε δέκα εξάμηνα σπουδών». Επισημαίνεται μάλιστα ότι και στο πδ. 199/2007 με το οποίο ρυθμίζονται θέματα επαγγελματικής κατοχύρωσής τους οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος ορίζονται ως διπλωματούχοι. Είναι προφανές ωστόσο ότι μολονότι ονομάζονται διπλωματούχοι δεν θεωρούνται διπλωματούχοι μηχανικοί και ούτε έχει υπάρξει αίτημά τους για κάτι τέτοιο. Με την αναφορά στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ δίνεται απάντηση και στο ερώτημά σας εάν στους διπλωματούχους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκουν μόνο οι διπλωματούχοι μηχανικοί πανεπιστημίων ή πολυτεχνείων.

Αρα το αποφασίσαμε μόνοι μας .

Γιά να διαφέρουμε από τους 4ετείς , αλλά δεν μας ενοχλούν οι 6ετείς και οι άλλοι 5ετείς 

Στο Αιγαίο δεν είναι μάγκες και δίνουν πτυχίο

Στην ΣΕΜΦΕ ο νόμος προβλέπει πτυχίο , αλλά επειδή είμαστε ΕΜΠ , είμαστε διπλωματούχοι λόγω μεταβατικής ιδιότητας , αλλά δεν είμαστε μηχανικοί . Ετσι έχουμε την μαγκιά να είμαστε οι μόνοι διπλωματούχοι που όμως δεν είμαστε και μηχανικοί . Προς το παρόν βέβαια , γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να της βαρέσει της Τόνιας  :mrgreen:

 

 

Εξάλλου στους αποφοίτους των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Προγραμμάτων Δεύτερου Κύκλου Σπουδών σύμφωνα με τα ως άνω αναφερόμενα 3 απονέμεται Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, χωρίς αυτοί να χαρακτηρίζονται διπλωματούχοι δεδομένου ότι ό όρος αφορά τους κατόχους τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου. Ανάλογη απάντηση χωρεί και για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος οι οποίοι αποκαλούνται διδάκτορες.

Αρα ο κάτοχος διπλώματος δεν είναι διπλωματούχος και αφού ο κάτοχος διδακτορικού διπλώματος είναι απλά Διδάκτωρ , τότε ο κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος , πρέπει να αποκαλείται Μεταπτύχιος  8-)

 

Μόνο που ο Διδάκτωρ , λέγεται επισήμως κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών και όχι διπλώματος .

 

Με βάση τα όσα ήδη προεκτέθηκαν είναι σαφές ότι, οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται για κάθε επίπεδο (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) ή για κάθε κύκλο σπουδών είναι μεταξύ τους ισότιμοι. Στους αποφοίτους των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απονέμεται πτυχίο σύμφωνα με τις παρ. 2 α του άρθρου 25 του ν.1404/1983 και του εδ. γ΄ της παρ. 12 του άρθρου 25 του ν. 2916/2001, το οποίο αποτελεί βασικό τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου οι μηχανικοί των τμημάτων των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πτυχιούχοι και όχι διπλωματούχοι ενώ ο τίτλος τους προσδιορίζεται και ως Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Αρα μεταξύ προπτυχιακών , ανεξάρτητα πως ονομάζονται , οι τίτλοι είναι ισότιμοι , είναι πτυχία και κάποια με δικές τους αποφάσεις η γιά άλλους λόγους ονομάζονται διπλώματα .

 

Ο τίτλος ΤΕ δείχνει το ίδρυμα αποφοίτησης και τον παράλληλο τομέα που προέρχεται .

Θα μπορούσαν όμως και αυτοί , όπως έκανε το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ , να αλλάξει τον τίτλο του , ή όπως άλλα τει , πέραν του Αλεξανδρείου που γράφουν ΑΤΕΙ , να δίνουν διπλώματα με τίτλο Διπλωματούχος ΠΜ ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ . 8-)

 

Αυτό είναι σύμφωνο και με τις άρες και με τις μάρες και με τις κουκουνάρες, που έγραψε αυτή και  που συζητάτε εδώ μέσα , ενώ έξω δεν υπάρχει δουλειά γιά κανένα και ενώ οι νεώτεροι δεν έχετε μυρίσει φρεσκοσκαμένο σκάμα θεμελίωσης , η φρεσκοριγμένο μπετό , ασχολείστε ποιός είναι ο παπλωματούχος , μιά και η συζήτηση είναι γιά το πάπλωμα .

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μόνο που ο Διδάκτωρ , λέγεται επισήμως κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών και όχι διπλώματος .

Αρα μεταξύ προπτυχιακών , ανεξάρτητα πως ονομάζονται , οι τίτλοι είναι ισότιμοι , είναι πτυχία και κάποια με δικές τους αποφάσεις η γιά άλλους λόγους ονομάζονται διπλώματα .

 

Ο τίτλος ΤΕ δείχνει το ίδρυμα αποφοίτησης και τον παράλληλο τομέα που προέρχεται .

Θα μπορούσαν όμως και αυτοί , όπως έκανε το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ , να αλλάξει τον τίτλο του , ή όπως άλλα τει , πέραν του Αλεξανδρείου που γράφουν ΑΤΕΙ , να δίνουν διπλώματα με τίτλο Διπλωματούχος ΠΜ ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ .

 

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 30 του Ν 4009/2011, ο τίτλος σπουδών που απονέμεται μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων διδακτορικών σπουδών καλείται διδακτορικό δίπλωμα. Αυτός ο όρος συναντάται παντού στο νόμο. Όχι ότι αλλάζει κάτι σημαντικό, απλά πληροφοριακά.

 

Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 7 του Ν 4009/2011, η μετονομασία ενός ΑΕΙ γίνεται με την έκδοση προεδρικού διατάγματος με πρόταση 3 υπουργών. Χωρίς προεδρικό διάταγμα μετονομασία δεν γίνεται.

 

 

Αρα μεταξύ προπτυχιακών , ανεξάρτητα πως ονομάζονται , οι τίτλοι είναι ισότιμοι , είναι πτυχία και κάποια με δικές τους αποφάσεις η γιά άλλους λόγους ονομάζονται διπλώματα .

 

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης δεν τα ξέρει και πολύ καλά. Τα ΜΔΕ είναι όντως ακαδημαϊκά ισότιμα μεταξύ τους είτε προέρχονται από ΑΕΙ του Πανεπιστημιακού Τομέα είτε από ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το πτυχίο/δίπλωμα. Αυτό γιατί στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν 3685/2008 αναφέρονται τα εξής:

 

"Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχουν κάτοχοι Μ.Δ.Ε.. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. μπορεί να γίνει δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας και μη κάτοχος Μ.Δ.Ε.. Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή ισότιμων σχολών μπορούν να γίνουν δεκτοί ως υποψήφιοι διδάκτορες μόνο, εφόσον είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε.."

 

Για ορισμένους πτυχιούχους/διπλωματούχους πανεπιστημίων/πολυτεχνείων υπάρχει η δυνατότητα να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή χωρίς την κατοχή ΜΔΕ. Όμως κανένας πτυχιούχος ΤΕΙ δε μπορεί να εκπονήσει διδακτορική διατριβή χωρίς την κατοχή ΜΔΕ.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο τα επίπεδα, τις γνώσεις, το βαθμό επάρκειας κλπ ανάμεσα σε ΠΕ και ΤΕ. Υπάρχει κάποιος ο οποίος να υποστηρίζει ότι μηχανικοί στην Ελλάδα βγαίνουν μόνο από τα πανεπιστήμια;  Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι μηχανικοί, καλώς ή κακώς, βγαίνουν και από τους δύο τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης; 

 

Είναι δυνατόν λοιπόν μετά από τόσα χρόνια που επιτέλους πάει να γίνει ένας εκσυγχρονισμός του καθεστώτος που διέπει το επάγγελμα του μηχανικού, να βγάζουν ένα διάταγμα που να λέει ότι το επάγγελμα του μηχανικού ασκούν μόνο οι ΠΕ; 

 

Δεν θα ήταν μία καταπληκτική ευκαιρία, έτσι όπως έγραψαν ένα άρθρο για τις ειδικότητες που αναφέρονται σε αυτό το φερόμενο ως "σχέδιο Κυριτσάκη", να πρόσθεταν ένα άρθρο για την κάθε ειδικότητα μηχανικού που υπάρχει στα ελληνικά ΑΕΙ; Δεν ξέρουμε ο καθένας τι σπούδασε και τι πρέπει να ασκούμε σαν επάγγελμα; 

Αν όλα έβγαιναν σε ένα ΠΔ κοινό και ενιαίο για όλους δεν θα έληγαν όλες αυτές οι ηλίθιες διαμάχες και οι χιλιάδες γνωμοδοτήσεις, Υ.Α., έγγραφα, εγκύκλιοι κλπ που το μόνο που κάνουν είναι τη ζωή μας δύσκολη;  

 

Δεν ζήτησε κανείς καμία ισοπέδωση ανάμεσα στους δύο τομείς. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΠΕ για παράδειγμα σπουδάζουν δομοστατικά, υδραυλικά, λιμενικά κλπ. Αντίθετα οι Μηχανικοί Πολιτικών Δομικών Έργων ΤΕ σπουδάζουν δομοστατικά μόνο. Που είναι το πρόβλημα στην απονομή δικαιωμάτων; Πάλι ανώτεροι δεν θα είναι οι ΠΕ; Υπάρχει πελάτης που να ρώτησε αν είστε ΠΕ ή ΤΕ; Από την δουλειά μας δεν κρινόμαστε όλοι; 

 

Και κάτι ακόμη. Την αλλαγή στο νόμο 4525/14 ώστε να διαγραφεί το Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να μείνει μόνο το ανώτατης εκπαίδευσης, την είχε κάνει ο τότε Υπουργός Παιδείας ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο νόμος πρέπει να αποτυπώνει την Ελληνική πραγματικότητα και αυτή είναι ότι μηχανικοί στην Ελλάδα βγαίνουν τόσο από το Πανεπιστημιακό τομέα, όσο και από το τεχνολογικό. Θυμάμαι λάθος; Είναι στα πρακτικά της βουλής.

 

Φυσικά εδώ παίζουμε με τις λέξεις αφού ο όρος διπλωματούχος παρέμεινε στο νόμο με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνουμε την ετυμολογία των λέξεων και να βλέπει ο καθένας το ποτήρι όπως θέλει. 

 

Όσον αφορά την απάντηση της κυρίας Πάτρου, προσωπικά την θεωρώ απαράδεκτη αλλά δεν έχει και σημασία. Ο Μπαλτάς υπουργός Παιδείας, ο Σπίρτζης Υποδομών και η ΕΕΤΕΜ να συμμετέχει στην επιτροπή. Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουν την οποιαδήποτε εμπλοκή των ΤΕ με το προεδρικό διάταγμα που θα εισηγηθούν. Οπότε η όλη συζήτηση γίνεται άσκοπα....

 

Θα ήθελα όμως τη γνώμη σας για τα παραπάνω ερωτήματα

Φιλικά!

Υ.Σ. Συγνώμη που δεν έχω γράψει την ειδικότητά στο προφίλ μου, αλλά δεν περιλαμβάνεται μέσα στις επιλογές που έχει το forum και έτσι δηλώνω απλός ιδιώτης. 

 

Btw το ΤΕΙ Πειραιά έχει μετονομαστεί σε ΑΕΙ Πειραια ΤΤ με τροπολογία που πέρασε παραμονές των εκλογών από τον Λοβέρδο!

 

http://www.esos.gr/arthra/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/ypoyrgeio-paideias-me-gnvmh-toy-tee-h-ekdosh-toy-pd-gia-ta-epaggelmatika-dikaivmata-tvn-politikvn-mhxanikvn-to-yp-paideias-den-eixe-klhuei-na-katauesei-thn-apoch-toy-gia-th-nea-ryumish

 

http://www.esos.gr/arthra/vouli/to-epaggelma-toy-mhxanikoy-ua-to-askoyn-kai-oi-apofoitoi-tvn-tei-chfisthke-tropologia

Edited by alekoskit
Link to comment
Share on other sites

 

Τρίζει η καρέκλα του ισοβίου προέδρου όπως φαίνεται και αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που προβαίνει σε κινήσεις πανικού και στοχοποιεί αυτούς που υποτίθεται εκπροσωπεί.Άντε να πάει σπιτάκι του κι αυτός, το έφτιαξε το βιογραφικό του

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΠΕ για παράδειγμα σπουδάζουν δομοστατικά, υδραυλικά, λιμενικά κλπ. Αντίθετα οι Μηχανικοί Πολιτικών Δομικών Έργων ΤΕ σπουδάζουν δομοστατικά μόνο. Που είναι το πρόβλημα στην απονομή δικαιωμάτων; Πάλι ανώτεροι δεν θα είναι οι ΠΕ;

 

Κάποτε υπήρχαν τα ανεξάρτητα τμήματα Δομικών έργων και Έργων υποδομής που όντως ασχολούνταν μόνο με δομοστατικά και μόνο με έργα υποδομής αντίστοιχα. Τώρα που συνενώθηκαν, μιλάμε για τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, ακόμα και η φόρμα του φόρουμ δε κάνει διαχωρισμό μεταξύ τους. Το νέο τμήμα προφανώς ασχολείται με όλο το φάσμα της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού και θα ισχύουν και γι' αυτό όσα αρνητικά λέγονται για το πολυτεχνείο, ότι δηλαδή κακώς είναι συγκεντρωμένες τόσες ειδικότητες και δικαιώματα σε έναν μόνο τίτλο.

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε υπήρχαν τα ανεξάρτητα τμήματα Δομικών έργων και Έργων υποδομής που όντως ασχολούνταν μόνο με δομοστατικά και μόνο με έργα υποδομής αντίστοιχα. Τώρα που συνενώθηκαν, μιλάμε για τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ, ακόμα και η φόρμα του φόρουμ δε κάνει διαχωρισμό μεταξύ τους. Το νέο τμήμα προφανώς ασχολείται με όλο το φάσμα της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού και θα ισχύουν και γι' αυτό όσα αρνητικά λέγονται για το πολυτεχνείο, ότι δηλαδή κακώς είναι συγκεντρωμένες τόσες ειδικότητες και δικαιώματα σε έναν μόνο τίτλο.

Το έγραψα βιαστικά και δεν το διευκρίνισα. Τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε., μπορεί να ονομάστηκαν έτσι με το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ", αλλά περιλαμβάνουν κατευθύνσεις. Π.χ. το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πειραιά, που ανέφερα ως παράδειγμα, έχει μόνο μία κατεύθυνση "Δομοστατικός Μηχανικός". Αντίθετα της Πάτρας για παράδειγμα, έχει δύο κατευθύνσεις Μηχανικός Υποδομών (πρώην Έργων Υποδομής) και Μορφολογίας και Αναστήλωσης (πρώην Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων - δεν έχω ιδέα ποιος σκέφτηκε αυτό το τίτλο). Τα δικαιώματα που θα βγουν, όταν βγουν (λέμε τώρα), θα αφορούν την κατεύθυνση που ακολούθησε ο καθένας, η οποία στο σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" αναφέρεται ρητά ότι θα αναγράφεται στο πτυχίο του, πέραν του γενικού τίτλου. Οπότε δεν φαντάζομαι ότι θα τεθεί ποτέ ζήτημα να γίνει ότι γίνεται με τις πολυτεχνικές σχολές.

 

Το ζητούμενο όμως θα επαναλάβω είναι ότι κινδυνεύει να χαθεί μία χρυσή ευκαιρία να μπει μία τάξη στον τεχνικό κόσμο. Ο νόμος 4525/14, δίνει τη δυνατότητα να καθοριστούν σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, περιορισμοί και δικλείδες ασφαλείας για όλους τους μηχανικούς. Είναι κρίμα να αφήσουμε να πάει χαμένη, εξαιτίας συντεχνιακών και προσωπικών στρατηγικών... 

 

Βέβαια, όταν έχεις μία ΕΕΤΕΜ, η οποία βλέποντας ότι χάνεται η παράγκα της, νομιμοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο, τι να περιμένεις...   

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.