Μετάβαση στο περιεχόμενο

Roukat

Core Members
  • Περιεχόμενα

    1.240
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Roukat last won the day on Μάιος 20 2023

Roukat had the most liked content!

2 Ακόλουθοι

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

7.700 profile views

Roukat's Achievements

Community Constructor

Community Constructor (3/15)

  • Very Popular Rare
  • Helpful Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare

Recent Badges

100

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλημέρα, θέλω να ρωτήσω ποιες είναι οι επιλογές μου στην εξής περίπτωση: έχω κτίριο με Ο.Α. (τμήμα του είναι και προ 1955), στο οποίο υπάρχουν και αυθαίρετες κατασκευές προ 2011. ο πελάτης μου θέλει να το πουλήσει, ο αγοραστής θέλει το οικόπεδο χωρίς το κτίσμα. επιλογές: 1) το βάζω στο ν.4495/17 «προς κατεδάφιση», εκδίδω την άδεια, γίνονται τα συμβόλαια και μετά αναλαμβάνει ο νέος κύριος την εκτέλεση της κατεδάφισης (αλλαγή μηχανικού, αλλαγή ιδιοκτήτη). Γίνεται αυτό, σωστά? 2) το βάζω στο ν.4495/17 προς ρύθμιση και μεταβιβάζεται με το 30%. Μετά το μεταφέρω στον μηχανικό του αγοραστή ο οποίος το μετατρέπει σε άδεια κατεδάφισης. Γίνεται κι αυτό, σωστά? Χωρίς να απαιτηθεί διόρθωση συμβολαίου ή κάτι τέτοιο.
  2. @pggiotas ποια προγράμματα χρησιμοποιείς?
  3. 11 χρόνια βγάζω ΠΕΑ...μισή ώρα δεν έχω κάνει ΠΟΤΕ! Ζηλεύω που ακούω άλλους, καταλαβαίνεις...
  4. Κάποιο update σχετικά με λογισμικά για ενεργειακές επιθεωρήσεις? Κάποια γνώμη για αυτά ας πούμε: - easykenak - 4Μ ΚΕΝΑΚ - Energy Certificate CAD Εγώ πολλά χρόνια τώρα τα κάνω με το χέρι πλην των σκιάσεων που έχω ένα δωρεάν excell. Όμως δεν μπορώ να πω ότι τα κάνω πολύ γρήγορα. Προσπάθησα λιγο το easykenak...αλλά δεν κατάφερα να φτιάξω ούτε το περίγραμμα και το παράτησα...
  5. @Arche ναι έχω το στέλεχος στο οποίο όμως στο σχεδιάγραμμα που έχει στη 2η σελίδα έχουν σχεδιάσει μόνο το οικόπεδο, όχι το περίγραμμα του κτιρίου. Όσο για το πότε φτιάχτηκε, έχω αεροφωτογραφίες
  6. @ΚΑΝΑ Ίσως δεν το εξηγώ εγώ καλά. Αποτύπωσα μία υφιστάμενη οικοδομή, για την οποία έχω το στέλεχος της οικοδομικής άδειας. Ο φάκελος έχει χαθεί. Ο πελάτης θέλει να μεταβιβάσει την οικοδομή. Πως θα βρω τι είναι αυθαίρετο και τι όχι? Πρέπει να κάνω ανασύσταση φακέλου. Να δείξω τι είναι αυθαίρετο και να το βάλω στο 4495.
  7. Καλημέρα, ευχαριστώ για την ανταπόκριση @ΚΑΝΑ και @Arche! Λοιπόν θέλω να κάνω ανασύσταση φακέλου, οπότε αφού δεν έχω στοιχεία για το που είχε τοποθετηθεί βάσει αδείας η οικοδομή (αφού δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια, ούτε κάποια πληροφορία πάνω στο στέλεχος), πρέπει να συντάξω ένα διάγραμμα κάλυψης με τις τότε προδιαγραφές που να δείχνω την οικοδομή στη θεωρητική νόμιμη θέση. Ποια είναι αυτή οεο? ΥΓ: Έχω μία κάτοψη με στρογγυλή σφραγίδα που δεν βγάζω τι λεει και δεν καταλαβαίνω αν είναι θεώρηση από πολεοδομία που δείχνει την οικοδομή να κολλάει στο ένα πλαϊνό όριο. Γίνεται όμως να κόλλαγε, με βάση αυτά που σας είπα ότι ισχυαν?
  8. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ αν γνωρίζει κάποιος. Έχω οικόπεδο εντός σχεδίου σε περιοχή όπου εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη το 1989 (και έχει γίνει και πράξη εφαρμογής). Πρόκειται για οικόπεδο που μπροστά και πίσω έχει δρόμο ενώ αριστερά και δεξιά έχει οικόπεδα δομημένα με κτίρια σε απόστασή Δ από το όριο. Με βάση την Πολ. Μελέτη: Το κτίριο τοποθετείται μέσα στο οικόπεδο υποχρεωτικά σε θέση, ώστε να αφήνεται από τα πίσω και πλάγια όρια αυτού, απόσταση Δ, όπως ορίζεται από το Αρθ-9 παρ.1 του Ν-1557/85. Σε περίπτωση που με την εφαρμογή των παραπάνω δεν εξασφαλίζεται στο οικόπεδο ελάχιστη διάσταση κτιρίου οκτώ (8) μέτρα τότε η ως άνω απόσταση Δ αφήνεται μόνο από το ένα πλάγιο όριο του οικοπέδου. Σύμφωνα με το Αρθ-9 παρ.1 του Ν-1557/85: Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση Δ = 3 + 0,10 Η Η ερώτηση μου είναι, αν μπορώ να κολλήσω στο όριο ή αν μπορώ να αφήσω απόσταση 2,50? Το λέω γιατί υπάρχει μία οικοδομή με οικοδομική άδεια του 1990 με βεβαίωση απώλειας φακέλου που, αν και σαν κάλυψη είναι σύμφωνα με την Ο.Α., δεν ξέρω αν είναι σε νόμιμη θέση, αφού στο στέλεχος δεν έχουν δείξει τη θέση του κτιρίου. Τώρα από το ένα όρια έχει απόσταση 2,50μ και από το άλλο έχει 3,40<Δ=3,75μ
  9. @Pavlos33 την ακούω την άποψή σου, προσωπικά θεωρώ ότι είναι σωστή (γι αυτό κι εγώ την ακολουθώ ως επί το πλείστον), ωστόσο αφήνει περιθώρια ο νόμος και η εγκύκλιος να το πας κι αλλιώς. Επιπλέον μήπως έχεις δει κάπου στο φόρουμ να με παραπέμψεις αντίστοιχη συζήτηση? Περισσότερο θέλω να δω αν έχει μιλήσει κάποιος με helpdesk ή αν έχει δημιουργηθεί θέμα σε κάποια μεταβίβαση ή αν υπάρχει ερωταπάντηση από ΤΕΕ Πελοποννήσου, κυρίως για να έχω κάτι παραπάνω στο αρχείο μου.
  10. @avgoust σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου, κάθε άποψη καλό είναι να μπαίνει στο τραπέζι! Διαφωνώ όμως με το επιχείρημα σου διότι είναι ξεκάθαρο ότι η διαφορετική θέση στάθμευσης και η διαφορετική διαμερισμάτωση αντιμετωπίζονται διαφορετικά, αφού αφενός υπάρχει ειδική αναφορά γι αυτά στο νόμο αφετέρου υπάρχει και αντίστοιχο κουμπί στη φόρμα του Φύλλου καταγραφής! Το αν είναι μεγαλύτερη παράβαση ή όχι είναι άλλο θέμα. Πάντως στηριζόμενοι καθαρά στο νόμο και στην εγκύκλιο θεωρώ πώς είμαστε καλυμμένοι να τα συμψηφίσουμε, έτσι δεν είναι? Μήπως υπάρχει κάποια ερωταπάντηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου που να έχει κάποια ιδιαίτερη επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά? Οκ αντιλαμβάνομαι ότι εάν πήγαινε κανείς να υπολογίσει με αναλυτικό την αλλαγή θέσης θα ήθελε 15 λοιπές παραβάσεις...(υπολογισμό κατεδάφισης και κατασκευής εξ αρχής🤪) αυτό ναι έχει μία λογική...ξέρω κι εγώ... Κάποτε, εδώ στο φόρουμ κάτι μου είχαν απαντήσει ότι εφόσον είναι οι μοναδικές αυθαιρεσίες που έχεις (κατ.3 και αναλυτικός) δεν γίνεται να πας με παράβολο μόνο, αλλά δεν το βρίσκω...
  11. Καλησπέρα κι από μένα! Έχω κι εγώ αλλαγή θέσης κτιρίου {κατ.3, περ.ιδ)και αυθαίρετα στέγαστρα (αναλυτικός προϋπ.). Η εγκύκλιος 2/2019 λέει: Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις με αυθαιρεσίες της παρ.5 του άρθρου 100 είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ.5 του άρθρου 100) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο. Άρα δεν μπορώ να τα βάλω όλα σε έναν αναλυτικό και άρα να είναι 250 € συνολικά για όλα? (έχει ξανασυζητηθεί...αλλά για κάποιο λόγο έχει γίνει πολύυυυ δύσκολο το ψάξιμο στο φόρουμ, γιατί άραγε, δεν ξέρω)
  12. Καλημέρα, μετά από άρκετο ψάξιμο δεν βρήκα αλλού στο φόρουμ να συζητιέται το νέο άρθρο 51Α (Προσθήκη ν.5069/23 (ΦΕΚ 193Α/28.11.2023)): Άρθρο 51Α Ανασύσταση φακέλου οικοδομικών αδειών 1. Για τις ιδιοκτησίες, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8.9.1983 π.δ. (Δ394), η ολική ή μερική ανασύσταση φακέλου οικοδομικών αδειών πραγματοποιείται με αντίγραφα των σχεδίων, όπως προσαρτήθηκαν στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, αν υφίστανται, εφόσον η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης, ή με εγκεκριμένα σχέδια ή αντίγραφα εγκεκριμένων σχεδίων της οικοδομικής άδειας, που κατέχει ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης, τα οποία κατατίθενται στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) και θεωρούνται από αυτήν. 2. Για τις ιδιοκτησίες, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την έναρξη ισχύος του από 8.9.1983 προεδρικού διατάγματος, τα σχέδια της ολικής ή μερικής ανασύστασης φακέλου οικοδομικών αδειών περιλαμβάνουν το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης, την κάτοψη/κατόψεις, όψεις και τομές, όπου εμφαίνεται η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, τα οποία κατατίθενται στην οικεία Υ.ΔΟΜ. και θεωρούνται από αυτήν. 3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειες δύναται να καθορίζονται ο τρόπος και η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων και δικαιολογητικών για την ανασύσταση φακέλου οικοδομικών αδειών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «e-adeies». ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: Άρα για να δούμε τι αλλάζει με αυτό το άρθρο... Αφενός με την §2 εισάγεται η έννοια της μερικής ανασύστασης φακέλου, όου ουσιαστικά γλιτώνει κανείς τις κατόψεις και ίσως τις τομές των λοιπών ιδιοκτησιών...γιατί όψεις λογικά για όλο το κτίριο πρέπει να γίνουν. Βέβαια τι διάγραμμα κάλυψης είναι αυτό που θα παραδώσεις...αλλο θέμα. Αφετέρου, στην §1 τι εννοεί ο ποιητής ? Πχ ότι μόνο με τις κατόψεις και το τοπογραφικό της σύστασης (αν ισχύουν βέβαια) γίνεται η ανασύσταση? Αν δεν ισχύουν τότε τι παραδίδεις? Πάλι μόνο κατόψεις και τοπογραφικό? Άρα το άρθρο 99 πάει περιπατο? Και τέλος πότε θα γίνεται μέσω του e-άδειες? Αν κάποιος έχει προχωρήσει πρόσφατα σε ανασύσταση ας μας δώσει τα φώτα του! Γιατί ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ καλά. Αναμένω τα σχόλια σας!
  13. @ΚΑΝΑ να τα γκρεμίσω όλα θέλω!!! Σύμφωνα λοιπόν με την Πολεοδομία πάω με άρθρο 106, άρα προς έκδοση άδειας κατεδάφισης και πληρωμή παραβόλου (διότι έχω και νόμιμο και αυθαίρετο τμήμα) και πάω και για ανασύσταση φακέλου.
  14. Καλησπέρα, κάτι πιο περίπλοκο από μένα Έχω σε οικόπεδο, κτίσμα προ 55, κτίσμα με οικοδομική άδεια του 1970 και αυθαίρετες προσθήκες (κατηγορία αυθαιρέτου: 4). Έχει απωλεσθεί ο φάκελος της Ο.Α. και έχω βεβαίωση απώλειας από τη πολεοδομία. Α είμαι και εντός αρχαιολογικού χώρου. Σίγουρα θα χρειαστώ έγκριση από αρχαιολογία και από Σ.Α. Θα το δηλώσω στο ν.4495/17 «προς έκδοση άδειας κατεδάφισης», θα πληρωθεί παράβολο και μετά θα πάω για βεβαίωση όρων δόμησης και για άδεια κατεδάφισης (κατηγ.1). Σωστά μέχρι εδώ? Η απορία μου είναι αν πρέπει να κάνω και ανασύσταση φακέλου. Επίσης με μπερδεύει το άρθρο 107, §5 (β) που λέει ότι αν έχει πληρωθεί το 30% του προστίμου επιτρέπεται η κατεδάφιση. Άρα τελικά πληρώνεται μόνο το παράβολο ή και το 30%? Υ.Γ.: Έχω τα σχέδια της σύστασης αλλά δεν δείχνουν την πραγματική κατάσταση.
  15. ok όλα αυτά, εμένα με δυσκολεύει ότι αυτά που έχουν νομιμοποιηθεί και τακτοποιηθεί, εγώ τώρα θα τα δείξω λίγο διαφορετικά, πχ θα δείξω μεγαλύτερους εξώστες...μάλλον είναι αυτό΄που λες «Τα υπόλοιπα που είναι μεν προ του 2011 αλλά δεν υπολογίστηκαν προς ρύθμιση θα τα βάλεις προς νομιμοποίηση ή με αναλυτικό ή με επιφάνεια. » Αυτό απλά θα το βάλω στο λογισμικό για τις αμοιβές στον αναλυτικό προϋπολογισμό που αφορα την άδεια νομιμοποίησης και θα το αναφέρω και στην τεχνική μου έκθεση ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο....για παράδειγμα έτσι αλλάζουν ελαφρώς και τα στατικά...
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.