Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κρίνεται αυθαίρετο κτήριο εξαιτίας μείωσης εμβαδού του οικοπέδου από Κτηματολόγιο;


ChrisVR

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

αν και έψαξα τόσο σε αυτήν εδώ την κατηγορία όσο και στην αντίστοιχη του Κτηματολογίου, δεν κατάφερα να βρω κάτι παρόμοιο και αναρωτιέμαι μήπως τελικά είναι υπερβολικά απλή η απάντηση...

 

Περίπτωση κτηρίου με άδεια του 1994, στην οποία το τοπογραφικό διάγραμμα εμφάνιζε το οικόπεδο 400 τμ (άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο). Το κτήριο κατασκευάστηκε ακριβώς όπως στην άδεια χωρίς καμία απολύτως υπέρβαση ή ασυμφωνία.

 

Με τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο το εμβαδόν μειώθηκε στα 280 τμ επειδή τμήμα του οικοπέδου το διεκδίκησε ο όμορος και τελικά το κέρδισε.

 

Με το μικρότερο αυτό εμβαδόν όπως φαντάζεστε υπάρχει σημαντική υπέρβαση και σε κάλυψη και σε συντελεστή δόμησης.

 

Η ερώτηση είναι: μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα τέτοιο κτήριο αυθαίρετο;

 

Οποιαδήποτε γνώμη ή βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω πως ναι.

Αν κάποιος προσβάλει την άδεια προσκομίζοντας τα στοιχεία , (δικαστικές αποφάσεις κλπ) η πολεοδομία θα την ανακαλέσει και θα βγάλει το κτήριο αυθαίρετο.

 

Ωχ,ωχ,ωχ, πολύ άσχημη περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Aν η αλλαγή του εμβαδού έγινε μετά την έκδοση της οικοδομικής αδείας δεν νομίζω ότι μιλάμε για αναλήθειες στην άδεια.

Link to comment
Share on other sites

netmin909

συμφωνώ μαζί σου,

(με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης των 400τ.μ οικοπέδου δεν ψεύδεται για τα μέτρα του οικοπέδου του ή δεν έχει προβεί σε άλλου είδους μαγειρέματα )

 

ο έλεγχος αφορά στην ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου στην πολεοδομία, όπου και υπάρχει πληρότητα φακέλου κατά την ημέρα εκείνη και επιβεβαιώνονται οι όροι δόμησης.

 

το κτίριο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετο εκ των υστέρων.

πρέπει όμως μαζί με όλα αυτά να πιστοποιείται με συμβόλαια τα οποία υπάρχουν και μέσα στον φάκελο της πολεοδομίας η ιδιοκτησία και η έκταση του οικοπέδου.

 

για καθε κάλυψη-προφύλαξη του μηχανικού υπογράφεται πάντα η δήλωση ιδιοκτήτη :

 

"Ο υπογράφων ................................., ιδιοκτήτης του ως άνω οικοπέδου δηλώνω ότι τα όρια του οικοπέδου που έχουμε υλοποιήσει είναι ορθά.

 

Ο δηλών ιδιοκτήτης

 

υπογραφή...."

 

με όλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

 

τέλος αν εκ των υστέρων δικαιώθηκε για τα 120 μετρα και κέρδισε το πιθανότερο είναι να αποζημιωθεί σε χρήμα απο τον ιδιοκτήτη των 400μ οικοπέδου.

 

χάρης

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη εικόνα είναι όντως παράξενη και αρχίζω και πιστεύω ότι το θέμα είναι μεν σύνθετο (και εμπράγματο δίκαιο και πολεοδομικό δίκαιο) αλλά τελικά ίσως περισσότερο νομικό παρά τεχνικό.

 

Και εγώ φοβάμαι ότι μπορεί να καταλήξει να χαρακτηρισθεί αυθαίρετο. Η υπόθεση είναι στην αρχή ακόμα και θα ζητήσω συμβόλαια και όλα τα συναφή στοιχεία για να καταλάβω αν όντως υπήρξαν "μαγειρέματα". Βέβαια αν αποδειχθεί ότι ο ιδιοκτήτης -που όπως είπε ο harristheo έχει και την ευθύνη υπόδειξης των ορίων- ψευδώς υπέδειξε τα όρια, ε αλί & 3ς αλι! Αυτός βέβαια ισχυρίζεται ότι τα συμβόλαια που είχε ήταν νομιμότατα. Το γιατί δεν ήταν αρκετά να κερδίσουν την εκδίκαση της υπόθεσης για τις πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο είναι ένα από τα θέματα που με προβληματιζουν...

 

Το καλό είναι ότι αν χαρακτηρισθεί αυθαίρετο καθ'υπέρβαση της άδειας εφόσον κατά το χρόνο ελέγχου της όλα ήταν νόμιμα, στην περίπτωση αυτή ότι έχει ισχύ το άρθρο του 1512/85 που αναφέρει μόνο πρόστιμα και όχι κατεδάφιση - αν το έχω καταλάβει ορθώς οπότε το κτήριο μπορεί να σωθεί. Το αρνητικό είναι ότι τα πρόστιμα θα υπολογισθούν από τότε που κατασκευάσθηκε το κτήριο έως σήμερα (1995-2010), άρα θα είναι μάλλον τσουχτερά αν λάβει υπόψη κανεις το εμβαδόν ορόφων που είναι περίπου 500τμ.

 

Άλλο ένα θέμα είναι ότι το ακίνητο έχει μεταβιβασθεί με γονική παροχή από τότε - υποθέτω ότι υπάρχει πιθανότητα να κριθεί άκυρη και η πράξη αυτή...

 

Σκεφτόμουν ότι παρόμοιες περιπτώσεις λογικά θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι αρκετές - βέβαια όχι με τόσο μεγάλες διαφορές στα εμβαδά... Οπότε το Κτηματολόγιο εκτός της πιθανού προβλήματος σε αρτιοτητα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει πρόβλημα και στη νομιμότητα υφισταμένων κτηρίων...

 

Σας ευχαριστώ και σε κάθε περίπτωση θα σας κρατήσω ενήμερους γιατί φοβάμαι ότι στο μέλλον τέτοιες περιπτώσεις θα απασχολήσουν και άλλους μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

συναδέλφισσα myri αν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση δεν τίθεται θέμα χρησικτησίας, αν είναι απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του Εθνικού Κτηματολογίου

τότε συνάδελφε ChrisVR συγκεντρωσε όλα τα στοιχεία και συνεργάσου με δικηγόρο,το θέμα είναι πράγματι κυρίως νομικό!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.