Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομική κατάσταση


nomad

Recommended Posts

Αναδημοσίευση

 

Στάση... χορηγήσεων δανείων από τράπεζες

Πηγή: Express.gr 15/02/10-07:30

 

ΣE κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον το πιστωτικό σύστημα, καθώς το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας κορυφώνεται, με άμεσες πλέον συνέπειες για την πραγματική οικονομία.

Οι εμπορικές τράπεζες αδυνατώντας, τουλάχιστον επί του παρόντος, να έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτούν τις εργασίες τους προχωρούν συντονισμένα σε παύση χορηγήσεων, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών.

 

Η κατάσταση αυτή συντέλεσε, μεταξύ άλλων, και στην έκτακτη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τον διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, όπου κύριο θέμα της ατζέντας ήταν τα οξυμένα προβλήματα άντλησης κεφαλαίων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το πιστωτικό σύστημα.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε ότι η «αλληλεγγύη» μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για στήριξη πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θέματα ρευστότητας, δεν επαρκεί πλέον, καθώς όλες οι ελληνικές τράπεζες από την αρχή του χρόνου δεν έχουν πρόσβαση δανεισμού από την ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά.

 

Οι ελληνικές τράπεζες έμειναν ουσιαστικά εκτός από τις διεθνείς αγορές πιστώσεων τις τελευταίες 15 ημέρες, καθώς κατέρρευσε η εμπιστοσύνη για την οικονομία της χώρας. Ως εκ τούτου η μόνη πηγή άντλησης ρευστότητας που έχουν είναι οι αγορές αναχρηματοδότησης (repo markets), που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να αντλήσουν κεφάλαια. «Ο δανεισμός έχει παγώσει εντελώς εκτός των αγορών που δεν παρέχονται εγγυήσεις» τονίζει στην «Ε» έμπειρος τραπεζίτης.

 

Την ίδια στιγμή οι πιστωτικές ανησυχίες που σχετίζονται με την Ελλάδα έχουν ενταθεί στο σημείο που οι διεθνείς τράπεζες εμφανίζονται να έχουν μειώσει σοβαρά τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες. Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο δανεισμός προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, που έχει ημερήσιο όγκο συναλλαγών της τάξης των 330 δισ. ευρώ, έχει σχεδόν σταματήσει.

Πριν από δέκα ημέρες, η μείωση της ρευστότητας φαινόταν διαχειρίσιμη, σύμφωνα με Eλληνα τραπεζίτη. Oμως καθώς οι αγορές ενέτειναν τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, τα προβλήματα διογκώθηκαν.

 

Αναστολή χορηγήσεων

 

Hδη το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, με διάφορα προσχήματα, καθήλωσε την έγκριση νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέραν του ότι αναπροσάρμοσε, σιωπηρά, την τιμολογιακή πολιτική αυξάνοντας σημαντικά το περιθώριο σε σχέση με τα ισχύοντα προ τριμήνου.

Καθολική είναι πλέον η εκτίμηση στο τραπεζικό σύστημα ότι το 2010 η πιστωτική επέκταση θα είναι σχεδόν μηδενική.

 

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια η ζήτηση παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, καθώς τον Ιανουάριο οι αιτήσεις είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσο η εικόνα της οικονομίας δεν βελτιώνεται τόσο οι υποψήφιοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που προκύπτει ενδιαφέρον για τραπεζικό δανεισμό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλέον δυσκολεύονται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση. Oπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή 8 στις 10 αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια ή και πιστωτικές κάρτες απορρίπτονται, ενώ ένας στους δύο ενδιαφερόμενους για στεγαστικό δεν φτάνει ποτέ στον γκισέ, είτε γιατί η αίτησή του απορρίπτεται είτε γιατί ο ίδιος κάνει πίσω όταν δει τα πολύ υψηλά επιτόκια.

 

Την ίδια στιγμή από τον αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί στο πιστωτικό σύστημα ούτε ένα αίτημα επενδυτικού χαρακτήρα, με εξαίρεση μικρά περιφερειακά προγράμματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Τα μόνα αιτήματα που κατατίθενται στις τράπεζες αφορούν κεφάλαια κίνησης και μάλιστα για περιορισμένου ύψους ποσά προκειμένου να καλύπτονται τρέχουσες και μόνο λειτουργικές ανάγκες. Και από αυτά τα αιτήματα μόλις τα δύο από τα δέκα λαμβάνουν τελικά έγκριση από τις τράπεζες και αφού πρώτα το τελικό ποσό της εκταμίευσης έχει μειωθεί δραστικά (περίπου κατά 30% - 40% από αυτό που ζητούνταν αρχικά).

 

Ξεκινά αύξηση επιτοκίων

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι τράπεζες είναι έτοιμες να περάσουν αυξήσεις ως και 200 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και έως 100 μονάδες βάσης στα στεγαστικά δάνεια. Oπως τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στην ΕΞΠΡΕΣ, «πρόκειται για αυξήσεις στα περιθώρια των δανείων, οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος για τους δανειολήπτες και υπαγορεύονται σε αυτή τη φάση από την ισχυρή πίεση που υφίστανται οι ελληνικές τράπεζες». Η ευχέρεια δανεισμού από τις αγορές, όπως και το κόστος των κεφαλαίων, δημιουργούν ένα περιβάλλον που οδηγεί σε μηδενική πιστωτική επέκταση και «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ίδιος παράγοντας εκτιμά ότι η αύξηση θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα μεταξύ 50 και 100 μ.β. για τα στεγαστικά δάνεια και από 100 ως 200 μ.β. στα επιχειρηματικά.

 

http://www.express.gr/news/finance/266290oz_20100214266290.php3

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εχουμε πτωχευσει αλλα δεν θελουν να το παραδεχτουν οι κυβερνωντες.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=61021

 

Θα παει κανενας φυλακη καποτε?

Link to comment
Share on other sites

Kάποτε έλεγαν ότι έπρεπε να κρεμάσουν τους δικηγόρους .

Σήμερα πρέπει να το σκεφτούμε γιά τους οικονομολόγους .

 

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι υπάρχει η πραγματική οικονομία των εμπορευμάτων και των κατασκευών και η εικονική οικονομία των τραπεζών και των οικονομολόγων .

 

Οι τράπεζες αυξάνουν τώρα τα προθεσμιακά επιτόκια γιά να μαζέψουν χρήμα .

Να το κάνουν τι ?

Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μισθούς και διαχειριστικά έξοδα γιά τις ίδιες .

Η καλύτερη συνταγή γιά χρεωκοπία .

Link to comment
Share on other sites

η λύση είναι να διωξουν τους μισους Δ.Υ.,να βαλουν πλαφόν ανώτερου μισθου (μαζι με επιδόματα ) 2000ευρω ,και να καταργήσουν την μονμότητα.

Link to comment
Share on other sites

η λύση είναι να διωξουν τους μισους Δ.Υ.,να βαλουν πλαφόν ανώτερου μισθου (μαζι με επιδόματα ) 2000ευρω ,και να καταργήσουν την μονμότητα.

 

και μετά σωθήκαμε,ε;

Link to comment
Share on other sites

Πεθανα στο γελιο parist43:D:D

Δυστυχως δεν πρεπει να ειναι τοσο απλο.

 

Πρεπει να αρχισουμε να φτιαχνουμε και οχι μονο να εισαγουμε, να πληρωνουν ολοι φορους, να σταματησουν οι σπαταλες απο τους λειτουργους του κρατους................................... Μπορουμε να γραφουμε για μερες

Link to comment
Share on other sites

Επιγραμματικά όπως το λές ckiriako.

Για μένα το πιο βασικό είναι να αρχισουν να εφαρμόζονται οι νόμοι.

Υπάρχουν νόμοι και για την φοροδιαφυγη, και για τους δημόσιους υπαλλήλους, και για όλα τα κακά της μοίρας μας. Αλλά δυστήχως σχεδόν τίποτα δεν εφαρμόζεται.

Για την παραγωγή δεν φταίει η μη εφαρμογη των νόμων, αλλά μάλλον αλλού πρέπει να κοιτάξουμε. Προσωπικά δεν πιστευώ ότι θα γίνουμε ποτέ μια χώρα που παράγει. Ισώς αν πουλάγαμε καλύτερα και σωστότερα τον ηλιό της χώρας ...

Link to comment
Share on other sites

To πρόβλημα είναι ότι στα ΜΜΕ , στα κυβερνητικά πόστα και γενικά στα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν "ημέτεροι" , άεργοι , ανεπάγγελτοι και λαμόγια .

 

Ολοι αυτοί ζουν βασιζόμενοι στο γενικό μπάχαλο .

Αν αυτό αλλάξει τότε το σύστημα θα τους πετάξει στα σκουπίδια και αυτό δεν θέλουν να το αφήσουν να γίνει .

Ετσι όλα κινούνται γύρω από ένα πολιτικό-οικονομικό-εκδοτικό-κομματικό κατεστημένο , που διαχειρίζεται τα πακέτα της ΕΕ και πλουτίζει σε βάρος του κράτους και των πολιτών του .

 

Επίσης οι τράπεζες είναι μέρος αυτής της παραεξουσίας και αντί να είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας , χρηματοδοτούν διάφορα "απίθανα" projects

και "επενδύουν" σε απίθανες χώρες στερώντας παράλληλα το εθνικό χρήμα από την εθνική αγορά .

Ταυτόχρονα διοικούνται από ανεπαρκείς υπαλλήλους οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο γιά τα bonus , λαμβάνουν υψηλού ρίσκου αποφάσεις και δεν διατηρούν ένα σταθερό χρηματοδοτικό πλαίσιο ώστε να μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας η καταναλωτής , να κάνει τον προγραμματισμό του .

 

Είχαμε μάλιστα το φαινόμενο , οι τράπεζες να χρηματοδοτούν μέχρι το 2005 μέχρι το 70 % της εμπορικής αξίας των ακινήτων γιά στεγαστικά δάνεια , ξαφνικά αποφάσισαν να πάνε μέχρι το 120 % , εκμαυλίζοντες συνειδήσεις αφελών καταναλωτών και διαμορφώνοντας μιά κακή αγορά και ξαφνικά το φθινόπωρο του 2008 , υπό το κράτος του πανικού των κακών επενδύσεων τους σε τοξικά και Βαλκάνια , μηδένισαν τα στεγαστικά και τώρα δεν δίνουν περισσότερο από το 40 με 50 % της εμπορικής αξίας .

 

Ετσι η αγορά ακινήτων που είναι το 15 - 20 % του ΑΕΠ , διαλύθηκε από ενέργειες ανικάνων ανθρώπων , που όμως έχουν τεράστια εξουσία .

 

Και τώρα έχουμε 1 με 2 εκατομμύρια ανέργους , οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες και μετά απορούμε γιατί έχουμε τόση εγκληματικότητα .

 

Τα πράγματα είναι άσχημα και οι ελπίδες λιγοστές .

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να αρχισουμε να φτιαχνουμε και οχι μονο να εισαγουμε, να πληρωνουν ολοι φορους.

 

(Η τελεία δική μου). Σε αυτά είναι το πρόβλημα. Με (συντριπτικά ίσως) μεγαλύτερο ποσοστό στο πρώτο σκέλος. Τώρα αν πολλοί συνάδελφοι είναι πικραμένοι επειδή 2-3 υπάλληλοι με τους οποίους έχουν δοσοληψίες στις Πολεοδομίες είναι διεφθαρμένοι ή άλλοι 2-3 δε δουλεύουν όσο θα έπρεπε (τα 1000 ευρώ που παίρνουν), είναι μεν λυπηρό. απαράδεκτο και κοστίζει αρκετά, αλλά δεν είναι το βαθύτερο αίτιο της κρίσης που φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε κατά τη γνώμη μου. Σκεφτείτε ότι αν αύριο γινόταν ένα "θαύμα" και απολύονταν τα 2/3 των Δ.Υ., αυτοί όλοι θα έβγαιναν στην αγορά εργασίας και θα μας έπαιρναν τις δουλειές. Όπως μου έλεγε χθες μια συνάδελφος, "Γιατί; Τους φοβάσαι; Τους θεωρείς το ίδιο ικανούς σαν εσένα ώστε να σου πάρουν τη δουλειά;". Η απάντηση που έχω και έδωσα είναι "Ναι, θα με τρόμαζε μια τέτοια προοπτική, είτε γιατί κάποιοι είναι όντως ικανότεροι από μένα και θα αρχίσουν αναγκαστικά να το δείχνουν αν βγουν εκτός Δημοσίου, και κάποιοι άλλοι αν και είναι ανίκανοι, θα δεχτούν να δουλεύουν πλέον στον ιδιωτικό τομέα για λιγότερα χρήματα από μένα". Είναι εξαιρετικά μικρή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανάπτυξη και επενδύσεις, για αυτό "αναγκαστήκαμε" να δημιουργήσουμε αυτόν τον "τερατώδη" (κατά τη γνώμη ορισμένων, εγώ δε συμφωνώ τόσο ως προς το μέγεθος αλλά συμφωνώ΄ως προς την απόδοσή του σε σχέση με το μέγεθος), Δημόσιο τομέα.

 

Ισώς αν πουλάγαμε καλύτερα και σωστότερα τον ηλιό της χώρας ...

 

Η μόνη λύση κατά τη γνώμη μου. Ούτε αυτό όμως δε θα μπορέσουμε εύκολα να κάνουμε όσο υπάρχουν "φωνές διαμαρτυρίας" για "ξεπουλήματα". Δυστυχώς ο ήλιος και η θάλασσα, πρέπει να "ξεπουληθούν" για να βγάλεις χρήματα από αυτά. Με το να υπάρχουν απλά, χωρίς υποδομές, δεν πρόκειται να πάρουμε χρήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.