Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ό,τι δηλώσεις είσαι;


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ARCHITECT

Recommended Posts

Και επειδή πιάσαμε τους αρχιτέκτονες (που δεν είναι το ίδιο με το ποιος υπογράφει αρχ. μελέτες) αν μπορεί ο howard_roark βάσει της εμπειρίας του εις την αλλοδαπήν να μας φωτίσει για τα εξής (όπως αναγράφονται στην οδηγία):

 

Τίτλοι εκπαίδευσης αρχιτέκτονα (που αναγνωρίζονται βάσει του άρθρου 46)

 

1.Diplomas in architecture | 1.UniversitiesColleges of ArtSchools of Art | Certificate of architectural education, issued by the Architects Registration Board. The diploma and degree courses in architecture of the universities, schools and colleges of art should have met the requisite threshold standards as laid down in Article 46 of this Directive and in Criteria for validation published by the Validation Panel of the Royal Institute of British Architects and the Architects Registration Board. EU nationals who possess the Royal Institute of British Architects Part I and Part II certificates, which are recognised by ARB as the competent authority, are eligible. Also EU nationals who do not possess the ARB-recognised Part I and Part II certificates will be eligible for the Certificate of Architectural Education if they can satisfy the Board that their standard and length of education has met the requisite threshold standards of Article 46 of this Directive and of the Criteria for validation. | 1988/1989 |

2.Degrees in architecture | 2.Universities | |

3.Final examination | 3.Architectural Association | |

4.Examination in architecture | 4.Royal College of Art | |

5.Examination Part II | 5.Royal Institute of British Architects | |

 

Τίτλοι εκπαίδευσης αρχιτέκτονα που απολαύουν των κεκτημένων δικαιωμάτων δυνάμει του άρθρου 49, παράγραφος 1 (σημ.: δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του άρθρ. 46)

 

Τίτλοι που χορηγούνται μετά από επιτυχείς εξετάσεις:στο Royal Institute of British Architects στις σχολές αρχιτεκτονικής των πανεπιστημίων, ανώτατων πολυτεχνικών κολεγίων, κολεγίων-ακαδημιών (ιδιωτικά κολέγια), κολεγίων τεχνολογίας και καλών τεχνών τα οποία ήταν αναγνωρισμένα κατά τη 10 Ιουνίου 1985 από το Architects Registration Council του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου για την εγγραφή στο μητρώο του επαγγέλματος (Architect)

Πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει το κεκτημένο δικαίωμα να διατηρήσει τον επαγγελματικό τίτλο αρχιτέκτονα δυνάμει του τμήματος 6, παράγραφος 1, στοιχείο α), β) ή 6 παράγραφος 1 του νόμου Architects Registration Act του 1931 (Architect)

Πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει το κεκτημένο δικαίωμα να διατηρήσει τον επαγγελματικό τίτλο αρχιτέκτονα δυνάμει του τμήματος 2 του νόμου Architects Registration Act του 1938 (Architect) | 1987/1988 |

 

Σημειώνω ότι οι ημερομηνίες αποτελούν το ''Ακαδημαϊκό έτος αναφοράς'' για την κτήση του πτυχίου (από εκεί και πέρα δεν αναγνωρίζονται...για Ελλάδα δεν άλλαξαν, για άλλες χώρες δεν ξέρω).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ βέβαια δεν είχα στο μυαλλό μου αυτή την ανάλυση όταν ανοιξα το θέμα αλλά δεκτή και αυτή...

Μιλούσα πιο συγκεκριμένα. Η Myri συμβούλεψε την ΙΩΑΝΝΑ Τ να αλλάξει το επάγγελμα της στο προφιλ διότι προφανώς τα 3 χρόνια σπουδων στην Αγγλία δεν πιστοποιούνε πτυχίου Αρχιτέκτονα Μηχανικου και ούτε βέβαια και Αρχιτέκτονα "Σκέτου"!!

Δεν είναι προσώπικό το θέμα το έχω ξανασυναντήσει απλά σκεφτηκα... "αφού αποφάσισες να το αλλάξεις.. καντο σωστά!!"

 

Γεια σας μπηκα σε αυτο το Forum για να παρω πληροφοριες σχετικα με την συνεχιση τον σπουδων μου ... μου φανηκε μια καλη αρχη (διοτι με το ΔΟΑΤΑΠ αδυνατον να συνενοηθω. ) Πρωτον οταν μπηκα στο στο FORUM και επρεπε να συμπληρωσω τα στοιχεια μου επελεξα την ιδιοτητα της σχεδιαστριας αφου ως σχεδιαστρια εργαζομαι τα τελευταια 3 χρονια. Η MYRI με συμβουλεψε να αλαξω το επαγγελμα. Και επειδη αρχιτεκτονικη σπουδασα επελεξα να γραψω Αρχιτετεκτονας (τι αλλο θα εγραφα? Κουρεας?) . Τωρα αν αυτο ενοχλει καποιους... Δεν μπορω να κανω κατι γι αυτο. Το γεγονος ομως οτι καποιος επιλεγει να κανει της σπουδες του στο εξωτερικο δεν σημαινει οτι αυτα που μαθαινει δεν ειναι ισοδυναμα με αυτα που μαθαινει ενας φοιτητης Αρχιτεκτονικης στην Ελλαδα..

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ πως δεν παίζει ρόλο η χώρα. Αλλωστε σπούδασα Ιταλια αλλά 5 χρόνια!! Ελπίζω πως δεν υπήρξα βλάκας τα 2 επιπλέον χρόνια μετά την 3ετία. Εκτος αν ήμουν ειδική περίπτωση. Ή μήπως υπάρχουν παιδιά θαύματα που χρειαζονται μονο 3 χρόνια, ενω αλλοι πεντε και δεν τους φτάνει και μια ζωή για να μπορούν να πουν πως την κατέχουν απολυτα??

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κατέχει απόλυτα κάτι. Ως αρχιτέκτονας ώφειλες να γνωρίζεις ότι όπως αλλάζει το περιβάλλον στο διάβα του χρόνου έτσι αλλάζει και η επιστήμη. :P

 

Η απαίτηση 5ετών σπουδών για δίπλωμα υπάρχει σε πολλές χώρες (Γερμανία, Ισπανία είναι άλλες 2 από αυτές). Σε αυτές τις χώρες όμως ακόμα και με 4ετείς σπουδές (πτυχίο) μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς όταν λάμβαναν χώρα οι συζητήσεις για το κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων η φωνή της Μεγάλης Βρετανίας ήταν μάλλον ισχυρή. Έτσι ακολουθήθηκε λίγο ή πολύ η δική της άποψη για το πώς θα έπρεπε να διαχωριστούν τα επίπεδα προσόντων. Αν το διαβάσετε ΠΟΛΥ προσεκτικά θα δείτε ότι είναι φωτογραφία του συστήματος εκπαίδευσης της ΜΒ. Αυτό με την σειρά του προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα κράτη μέλη γιατί η Γερμανία (εμείς έχουμε υιοθετήσει εντελώς το Γερμανικό μοντέλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες χρησιμοποιούσαν διαφορετικό μοντέλο από το προτεινόμενο. Οι περισσότερες χώρες (πλην της δικής μας) διατήρησαν τα μοντέλα τους αλλά έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το κοινό πλαίσιο. Στην Γερμανία πχ ενώ τα εκεί ΤΕΙ ήταν 3ετούς διάρκειας τελικά έγιναν 4 τα χρόνια σπουδών και αποδίδουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στον τομέα ειδίκευσης*** (δεν εννοώ το master αλλά το περιεχόμενο των σπουδών) με τους διπλωματούχους. Εξ' ου λοιπόν και όλες οι παρεξηγήσεις.

 

***Στην Γερμανία ο μηχανικός δομικών έργων ονομάζεται δομοστατικός και έχει τα ίδια δικαιώματα στα κτηριακά με αυτόν του πολυτεχνείου.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από "ρουφιανές", χούντες κοκ να ρωτήσω κάτι ρε συνάδελφοι; Εφόσον οι κύκλοι σπουδών στο ΗΒ (γιατί λόγω ΕΕ αυτό μας ενδιαφέρει) είναι διαχωρισμένοι σε 2 κύκλους (3+1 ή 2 έτη master) τότε εφόσον κάποιος έχει συμπληρώσει 3 έτη σπουδών τί είναι; Το απόλυτο τίποτα; Επίσης το master είναι τίτλος ειδίκευσης επί κάποιου τομέα της επιστήμης (γενικά). Αν λοιπόν οι 3ετής σπουδές δεν παρέχουν καμία ιδιότητα τότε τί σόι master κάνουν; Κάτι δεν μου στέκει στην όλη ιστορία. Μπορεί για την RIBA και την AIA να ισχύουν οι προϋποθέσεις του bachelor+master για την εγγραφή αλλά δεν είναι τα μόνα σωματεία που υπάρχουν εκεί.

 

καταρχην μην μπερδευεσαι, δεν υπαρχουν 2,3 ή 13 κύκλοι για την αρχιτεκτονικη. Υπαρχει μια συγκεκριμενη πορεια. Bachelor + Diploma = 5 χρονια. Τα μαστερ ειναι μετα ή ενδιαμεσα ακριβως επειδη οπως λες κι εσυ ειναι ειδικευση. Για να σπουδασεις αρχιτεκτονικη στο ΗΒ πρεπει να κανεις DipArch.

 

Για τους αρχιτεκτονες (γιατι εγω για αυτους μιλαω μονο) στην Αμερικη δεν υπαρχει Τ Ι Π Ο Τ Α αλλο εκτος απο το AIA. Στην Αγγλια δεν ειναι απαραιτητη η εγγραφη στο RIBA αλλα οπως ανεφερα στο Architects Registration Board. Πιστεψε με, με bachelor στην αρχιτεκτονικη μονο, δεν σε γραφει κανεις πουθενά. Αν καποιος εχει ενα bachelor και δουλευει επι 10 χρονια σαν μελετητης και μπορει να αποδειξει την δουλεια του, μπορει να τον γραψουν. Μονο τετοια παιζουν.

Link to comment
Share on other sites

Μην κουράζετε τα μυαλά σας άδικα. Η ολοκληρωτική διάλυση της ευρωζώνης αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι κοντύτερα από όσο φανταζόμαστε (κάποιοι με κορόϊδευαν όταν τα έλεγα πριν μερικούς μήνες, ήδη άρχισε δειλά-δειλά να συζητιέται ή έξοδος από την ευρωζώνη κάπου στο καλοκαίρι έστω σαν φόβος, εδώ θα είμαστε όταν επιβεβαιωθώ και πλήρως). Συνεπώς όλα αυτά πάνε περίπατο...

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κατέχει απόλυτα κάτι. Ως αρχιτέκτονας ώφειλες να γνωρίζεις ότι όπως αλλάζει το περιβάλλον στο διάβα του χρόνου έτσι αλλάζει και η επιστήμη. :P

 

Αυτό ακριβώς είπα cna.. Πρόσθεσα μόνο πως σίγουρα οι πενταετείς σπουδές είναι πιο ολοκρηρωμένες σε σχέση με τις τριετείς.. Εκτός βέβαια του ότι είναι και αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Μάλλον δεν παρακολουθείς σωστά αυτά που γράφω.

Και στην τελική, επειδη έχουμε ξεφύγει από το θέμα αυτό που λέω είναι πως δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ότι τίτλο μας αρέσει. Εκτός αν άλλαξε κάτι που δεν έμαθα οπότε κι εγω λέω να δηλώνω διδάκτωρ Αρχιτέκτων απο εδώ και μπρος!! Έχει αρκετό prestige νομίζω..!

Link to comment
Share on other sites

Χριστίνα παρακολουθώ προσεκτικά αυτά που γράφεις. Συγγνώμη αν η διάθεση προς αστεϊσμό που επέδειξα σε πρόσβαλλε. :)

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ότι τίτλο μας αρέσει.

Στην δεκαετή επαγγελματική μου διαδρομή έχω συναντήσει :

Πολιτικό Μηχανικό εμπ (χωρίς τελείες δηλ εμπειροτέχνη)

πλακάδες, σοβατζήδες, μπετατζήδες και μεσίτες που έχουν τεχνικά γραφεία ,

χημικοί μηχανικοί , σχεδιαστές που αυτοαποκαλούνται αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου με σπουδες σε γνωστό ΙΕΚ έχουν "τεχνικά γραφεία" που αναλαμβάνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών και κανένας φορέας δεν κάνει τίποτα.

Όταν ξεκίνησα είμασταν υποχρεωμένοι να εγγραφούμε στην κάθε πολεοδομία που βγάζαμε άδεια τώρα ούτε αυτό δεν γίνεται.

Τώρα η διαφορά μεταξύ του αρχιτέκτων και του αρχιτέκτων μηχανικού στην χώρα που ζούμε δεν υφίσταται.

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι...

Εδώ μέσα όμως ήλπιζα πως θα προσπαθούσαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα..

Θεώρησα καλό να σταματήσει το off topic στο θέμα "Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονικη" και άνοιξα καινούριο θέμα.

Αναφέρομαι στην αλλάγη τίτλου από Αρχιτέκτονας Μηχανικος σε Αρχιτέκτονας..

Χριστίνα παρεξήγησες

 

η συνάδελφος έγραφε ως ιδιότητα τη λέξη ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ενώ στη δημοσίευσή της έλεγε πως τελέιωσε αρχιτεκτονική στην Αγγλία

 

γι' αυτό το σχολίασα και της ζήτησα να γράψει την ιδιότητά της

 

καμμία σχέση με αυτό που σχολιάζεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.