Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα εκτός σχεδίου χωρίς πρόσωπο


Recommended Posts

Δεν έχω παρακολουθήσει την συζήτηση και εστιάζω σε ότι διάβασα παραπάνω. Έχεις περιοχή ΣΧΟΟΑΠ στην οποία ρητά επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις αρτιότητας γηπέδων επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 151
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα στην ομάδα. 

 

Σε κοινόχρηστη έκταση διανομής που ανήκει στον Δήμο , εκμισθώθηκε σε πελάτη τμήμα αυτής της έκτασης 10 στρέμματα για σταυλική εγκατάσταση. Τώρα για να κάνει μακροχρόνια μίσθωση ζητάνε τοπογραφικό αναρτημένο. Η εν λόγω έκταση συνορεύει με την υπόλοιπη κοινόχρηστη έκταση και με υφιστάμενο αγροτικό δρόμο ο οποίος αποτελεί τμήμα της κοινόχρηστης έκτασης. Υπάρχει υφιστάμενος δρόμος ο οποίος δεν είναι χαρακτηρισμένος αλλά είναι κοινόχρηστος σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα της διανομής. Ποια η γνώμη σας για την αρτιότητα ?

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα ομάδα 

Έχω μια περίπτωση ενός γηπέδου 3100τμ με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό 13μ και βάθος 60.
Προφανώς είναι στην παρέκκλιση των 750τμ λόγω 10<Π<20. Τώρα ο πελάτης που το έχει αγοράσει και θέλει να εκδώσει τοπογραφικό αδείας και μιλάει με κάποιους μηχανικούς και του λένε ότι χτίζει 200 δόμηση 150 κάλυψη και ότι έχουν μιλήσει και με την πολεοδομία χωρίς να ξέρω τι έχουν πει και τους έχει δώσει τάχα μου το οκ. Υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να υπάρχει κάποια εγκύκλιος η οτιδήποτε που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο ; το έψαξα πριν ρωτήσω αλλά δεν βρήκα τίποτα

 

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα. Οι παρεκκλίσεις αρτιότητας έχουν σταματήσει να ισχύουν (άρ. 40 Ν. 4759/20) με εξαίρεση τις περιπτώσεις που κάποιοι είχαν υποβάλει αίτηση για βεβαίωση όρων δόμησης ή είχαν εκδώσει προέγκριση Ο.Α και σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο δόθηκε η παράταση για έκδοση άδειας μέχρι 31.12.024. Αν δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση, θα ελέγξεις μήπως το γήπεδο βρίσκεται εντός ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ όπου ρητά επιτρέπονται οι παρεκκλίσεις αρτιότητας για παρόδια γήπεδα επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ. Αν και εφόσον το γήπεδο προϋφίσταται συμβολαιογραφικά του 1962 και εφόσον ισχύουν οι παρεκκλίσεις τότε έχεις πλάγιες αποστάσεις 2,50 μ οπισθια απόσταση 15 μ και γραμμή δόμησης 20 μ από τον άξονα της οδού. Η δόμηση και κάλυψη στην εκτός σχεδίου καθορίζεται από την εκάστοτε αιτούσα χρήση. Πχ άλλη η δόμηση για βιομηχανία και άλλη για κατοικία. Επιπλέον, η χρήση που ζητείται θα εξαρτηθεί και από το αν μπορεί να εγκριθεί βάσει των διατάξεων είσοδος-έξοδος ή σύνδεσης  καθώς λόγω γεωμετρίας οδού (μειωμένη ορατότητα, συμβολή οδού με αγροτική κλπ) μπορεί να μην δύναται τελικά να δωθεί έγκριση εισόδου-εξόδου ή έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης για πιο "επιβαρυντικές" για την οδό χρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Βρίσκεται εντός ΓΠΣ, ισχύουν κανονικά οι παρεκκλίσεις και η χρήση θα είναι κατοικία επαναλαμβάνω το ερώτημα είναι αν υπάρχει έστω και μια περίπτωση να μην έχει τα 25 μέτρα πρόσωπο και να μπορεί να χτίσει 200 δόμηση 150 κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι βρίσκεται εντός ΓΠΣ θα έπρεπε να το έχεις εξαρχής αναφέρει καθώς είναι το πιο σημαντικό. Από κει και πέρα, θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά στο ΓΠΣ αν επιτρέπονται ρητά οι παρεκκλίσεις αρτιότητας. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι οι παρεκκλίσεις αρτιότητας επιτρέπονται και εφόσον το γήπεδο προϋφίσταται συμβολαιογραφικά του έτους 1962, τότε λόγω προσώπου 12 μ>10 μ αυτό είναι κατά παρέκκλιση άρτιο. Τα 25 μ τα οποία αναφέρεις ισχύουν στην περίπτωση μη αναγνωρισμένου δρόμου. Για την χρήση κατοικία λοιπόν τα μεγέθη θα είναι αυτά του ΦΕΚ 270/Δ/85 άρθρ. 6. Γήπεδα άνω των 2.000 τμ έχουν μέγιστη δόμηση-κάλυψη 200 τμ.

Link to comment
Share on other sites

Για τη δόμηση κατοικίας ισχύει το άρθρο 6. Σύμφωνα με αυτό (παρ. 2γ) και προκειμένου να ισχύει η απόσταση των 2.50 μ, η επιτρεπόμενη δόμηση προκύπτει από τη σχέση 100+(Ε-750)/9 (όπου το Ε θα είναι ίσο με 1200 μ²).

Συνεπώς, η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 100+450/9 = 100+50=150 μ² 

Link to comment
Share on other sites

Το έγραψα πολλές φορές και θα το ξαναγράψω. 

Οι συνάδελφοι που έχουν την καλή διάθεση να απαντήσουν δεν γνωρίζουν τίποτα για το "χωράφι" για το οποίο γίνεται ο λόγος .

Γι' αυτό θα ήταν καλό να δίνετε  ΟΛΑ τα στοιχεία που έχετε στην διάθεσή σας. 

Η πρώτη λοιπόν ανάρτηση του Παύλου πήγε ..... "στράφη" λόγω της μη αναφοράς στο ΓΠΣ.

Η εκτός σχεδίου δόμηση ήταν πάντα και είναι ακόμη, πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από την δόμηση σε εντός σχεδίου. 

Ακόμη και από που γράφετε παίζει ρόλο. Για παράδειγμα αν γράφεις, αγαπητέ φίλε, από τον Ν. Χαλκιδικής (ισχύει και για κάποιους άλλους Νησιωτικούς νομούς) το καθεστώς, για την εκτός σχεδίου δόμηση , είναι εντελώς διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην περίπτωσή σου δεν θα έκτιζες (για τώρα δεν ξέρω & δεν ασχολούμαι πλέον) πάνω από 100τμ (Π.Δ./ 1-7-77 (ΦΕΚ-290/Δ/1-9-77).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, tetris said:

Για τη δόμηση κατοικίας ισχύει το άρθρο 6. Σύμφωνα με αυτό (παρ. 2γ) και προκειμένου να ισχύει η απόσταση των 2.50 μ, η επιτρεπόμενη δόμηση προκύπτει από τη σχέση 100+(Ε-750)/9 (όπου το Ε θα είναι ίσο με 1200 μ²).

Συνεπώς, η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 100+450/9 = 100+50=150 μ² 

Άρθρο 6 παρ 2.

Στα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα της παρ.2 του αρθ-1 επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών σύμφωνα με τους κάτωθι όρους δομήσεως ως επιφυλασσομένων των διατάξεων της παρ.3 του αρθ-1 καθώς και της περίπτωσης β της παρ.5 του αρθ-1. 

α) Σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 2000 μ2 επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών με ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια του γηπέδου πέντε (5) μέτρα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι όροι δόμησης της προηγουμένης παραγράφου. ( το γήπεδο έχει επιφάνεια > 2.000 τμ)

γ) Σε γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον 750 μ2 και μέχρι 1200 μ2 η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του κτιρίου καθώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την προκύπτουσα σύμφωνα με τη σχέση: 
                                                     Ε - 750 
Επιφάνεια οικοδομής = 100 + -------- μ2 
                                                        9                όπου Ε είναι η επιφάνεια του γηπέδου. 
Οι ελάχιστες αποστάσεις του κτίσματος από τα όρια του γηπέδου στην περίπτωση αυτή είναι 2,50 μέτρα. 

(Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για χρήση κατοικία καθορίζεται από την επιφάνεια του γηπέδου και όπως φαίνεται για γήπεδα από 2.000 τμ μέχρι και 4.000 τμ παραμένει στα 200 τμ. και καλύπτεται η επιφύλαξη της παρ. 3 άρθρου 1 για μέγιστη κάλυψη  10% διότι 200/31.00=6.45%<10%)

παρ. 5 ββ άρθρου 1: ββ) Οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις των κατά παρέκκλιση αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων της παραγράφου 2 του παρόντος ορίζονται σε δύο και μισό (2,50) μ. τουλάχιστον για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περιπτώσεως β και σε πέντε (5) μ. τουλάχιστον για τα γήπεδα της περίπτωσης α και των υποπεριπτώσεων ββ και γγ της περίπτωσης β. Για τα γήπεδα της περίπτωσης β οι αποστάσεις αυτές ισχύουν μόνον εφόσον τα μήκη προσώπου και βάθους του γηπέδου είναι μικρότερα των: 
20 μέτρα για το πρόσωπο και 35 μ.για το βάθος για τα γήπεδα της υποπερίπτωσης αα της περίπτωσης β, και 
45 μέτρα για το πρόσωπο και 50 μ.για το βάθος για τα γήπεδα των υποπεριπτώσεων ββ, γγ της ίδιας περίπτωσης β. 

 υποπερίπτωση αα περίπτωσης β; --->αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12-11-62 ημέρα δημοσίευσης του από ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ/62). 
Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα. 
Ελάχιστο βάθος δέκα πέντε (15) μέτρα. 
Ελάχιστο εμβαδόν επτακόσια πενήντα (750) μ2. 

Μήπως λοιπόν καλέ συνάδελφε @tetris  έχοντας παρόδιο γήπεδο, άρτιο κατά παρέκκλιση ως προϋφιστάμενο του 1962, αλλά με εμβαδόν μεγαλύτερο των 750 τμ (εμβαδόν γηπέδου 3.100 τμ σύμφωνα με το ερώτημα) η δόμηση-κάλυψη προκύπτει 200 τμ και όχι αυτή που ορίζεται για γήπεδα επιφάνειας από 750 τμ έως 1200 τμ όπως αναφέρεις (δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς αν εφαρμοστεί ο τύπος προκύπτει μέγιστη δόμηση-κάλυψη 361,11 τμ>200 τμ)  και οι αποστάσεις λόγω της παρ. 5 άρθρου 1  είναι 2,50 μ (πλάγιες) καθώς το πρόσωπο είναι μικρότερο των 20 μ και 15 μ η οπίσθια απόσταση καθώς το βάθος των 60 μ είναι μεγαλύτερο των 50 μ;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Παύλε, και λοιποί συνάδελφοι

Η άποψη που εκφράζω έχει παγιωθεί, κι εφαρμόζεται, στην εδώ Υ.ΔΟΜ., πολλά χρόνια τώρα. Αν θυμάμαι καλά, προέρχεται από τεκμηριωμένη απάντηση ανώτερης Υπηρεσίας. 

Κατά τα λοιπά:

- Σε περιπτώσεις αλληλοσυγκρουόμενης νομοθεσίας, υπερισχύει (ως γνωστόν) η δυσμενέστερη

- Δεν ξέρω από που προέρχεται το κείμενο  (Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση...). Άλλωστε, το θέμα της κάλυψης έχει λυθεί με την εγκ. 46355/9/ 2001 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.