Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση οικοδομικής αδείας λυομένου εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Έπεσε στα χέρια μου οικοδομική άδεια του 1972 για ανέγερση λυόμενης οικίας σε εκτός σχεδίου γήπεδο 300 τ.μ. Ξέρει κανείς τη σχετική νομοθεσία τότε?

Link to comment
Share on other sites

θυμαμαι οτι οταν αρχιζα το 87 ισχυε να απεχει το οικοπεδο 80μ απο το δρομο και νομιζω ελαχιστο 2000τμ (και μη οικοδομησιμο να ηταν δεν ειχε προβλημα)_αλλα πια ισωσ και να μη θυμαμαι καλα και να μην εχει περιορισμο

Link to comment
Share on other sites

Ήταν επί εποχής Παπαδόπουλου που επιτράπηκε καθολικά η εκτός σχεδίου δόμηση με "λυόμενες" κατοικίες μέγιστου εμβαδού 50μ².

Αρχικά έπρεπε να καταχωρίσεις στο τότε υπουργείο βιομηχανίας μία πατέντα (κατέθετες πλήρη φάκελο αρχιτεκτονικών και στατικών) για ένα ή περισσότερους τύπους κατοικιών. Αυτές συνήθως ήταν τύπου προκάτ.

Οι άδειες έβγαιναν πολύ εύκολα και γρήγορα απλά με ένα τοπογραφικό (μαζί με το οδοιπορικό) και την αναφορά στον τύπο κατοικίας (αρ. πατέντας).

 

Τι τύπο κατοικίας περιγράφει η άδεια;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε όμοια περίπτωση που αναφέρονται οι παραπάνω συνάδελφοι και συγκεκριμένα: λυόμενο εμβαδού 50Μ2 με άδεια το 1969 σε 300 Μ2 αγροτεμάχιο, του οποίου η στέγη είναι από ελλινίτ, μπορεί να βγει νόμιμη άδεια αντικατάστασης στέγης, παρότι βέβαια το γύπεδο είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο;

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να είναι αυτό που ζητάς:

Προκατασκευασμένες παραθεριστικές κατοικίες (50-80 τ.μ. + 20 τ.μ. βεράντες σε εντός οικισμού, εντός ζώνης ή εκτός σχεδίου περιοχές), Β.Δ. 23-9/11-10-1972, καταργήθηκε με το Π.Δ. 29-8/11-9-1996 (θα το βρεις στη ΝΟΜΟΣ).

Δυστυχώς σε εκτός σχεδίου περιοχή αναφέρει 2.000 τ.μ. (δες μήπως όταν έβγαλαν την άδεια ήταν ή το έδειξαν μεγαλύτερο το γήπεδο)

 

***: Αναφέρεται, ωστόσο, και ένα προγενέστερο Β.Δ (το από 7.8.1967 Β.Δ/τος "περί εγκαταστάσεως προς παραθερισμόν" (ΦΕΚ 101/Δ)) και ίσως αυτό περιλαμβάνει και τη δική σου περίπτωση των 300 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Προσπάθησα να βρω το Β.Δ. 239-9/11-10-1972 και το Π.Δ. 29-8/11-9-1996 στη σελίδα του εθνικού τυπογραφείου και δεν τα κατάφερα. Υπάρχει κάποιος που τα έχει ή ξέρει που μπορώ να τα βρω?

Link to comment
Share on other sites

Το ΒΔ δεν το βρήκα.

Βάζω όμως το άλλο γιατί το κρίνω ενδιαφέρον.

Π.Δ. 29-8/11-9-96 (ΦΕΚ Δ'1032) : Συμπλήρωση των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης

 

'Εχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις των άρθρων 9,10 (παρ. 2), 14,17, και 85Α του Ν.Δ./τος της 17.7.1923 "Περί σχεδίων πόλεων κλπ" (Α'228) όπως μεταγενέστερα τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε.

 

2.Τις διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 1558/1985 "κυβέρνηση και Κυβερνητικά Οργανα" (Α'137), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (Α' 154).

 

3. Το γεγονός ότι από τις κανονιστικές διατάξεις του διατάγματος αυτού δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του οικείου ΟΤΑ.

 

4. Την 344/1996 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, αποφασίζουμε:

 

'Αρθρο 1:

 

1. Στις περιπτώσεις που από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιβάλλεται η μετατόπιση κτιρίου, επιτρεπτής κατά τις κείμενες διατάξεις χρήσεως, για την προστασία μνημείων ή αρχαιολογικών χώρων και λόγω της μετατόπισης αυτής, δεν είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου που προβλέπονται από τις διατάξεις των από 6.10.1978 (Δ'538) και 24.5.1985 (Δ'270)Π.Δ/των όπως ισχύουν, είναι δυνατή η μείωση των παραπάνω αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου, όχι όμως κάτω των 2.50 μέτρων.

 

2. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος διαπιστώνεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της παρ. 1 και εγκρίνεται τελικώς η επιβεβλημένη τοποθέτηση του κτιρίου εντός του γηπέδου.

 

'Αρθρο 2:

 

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Στον Υπουργό περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Link to comment
Share on other sites

gamvro

 

Νομίζω ότι μπορείς με μικρής κλίμακας να κάνεις αντικατάσταση στέγης (αφού βελτιώνεται η μορφή) αποφ 5219/2004 φεκ 114δ

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

χεχε έπεσα τυχαία σ αυτό θέμα από αναζήτηση στο άλλο θέμα με τις τροχοβίλλες..

 

λοιπόν για την ιστορία, τα λυόμενα ξεκίνησαν από το αλήστου μνήμης χουντικό διάταγμα ΦΕΚ 101 Δ / 67 όπου έβαζες 50τμ + 20 βεράντες όπου ήθελες.. Έγινε χαμός δώσμου κι εμένα μπάρμπα και με το ΦΕΚ 259 Δ /72 τα μαζέψανε κάπως μεγαλώνοντας τα εμβαδά αλλά περιορίζοντας σε αρτιότητες αποστάσεις κλπ , μέχρι που με το ΦΕΚ 1032 Δ /96 ουσιαστικά καταργήθηκε η έννοια που πλέον έγινε "προκατασκευασμένα με έγκριση τύπου" που ακολουθεί όλες τους περιορισμούς και διαδικασίες της έκδοσης οικοδομικής άδειας. ( δε μου έχει τύχει αλλά υποθέτω ότι η οικοδομική άδεια θα είναι κατά πολύ φθηνότερη)

 

ωστόσο (για τα ερωτήματα έστω παλιά που έβαλαν οι συνάδελφοι) "εξακολουθεί να επιτρέπεται η επισκευή και συντήρηση των νομίμως υφισταμένων λυομένων για λόγους υγιεινής και χρήσης" άρα και στέγη αλλάζεις και διάφορα άλλα..

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.