Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κακοτεχνίες κατά τη σκυροδέτηση φέροντα οργανισμού κτηρίου


 

Recommended Posts

ναι ακριβως ετσι ειναι.εργολαβος κατα δήλωση.τωρα οσο αφορα τον οδηγο της βαρελας μας διαβεβαιωσε οτι δοθηκε η εντολη στην εταιρια για να ερθει το μπετον πιο αραιο κατι που δεν εγινε.σιγουρα φταιω και εγω που δεν ημουν πιο απολυτη σε αυτο το θεμα απλα τωρα αναρωτιεμαι αν πρεπει ως επιβλεπουσα να πληρωσω ενα μερος της μονωσης που ζητανε οι ιδιοκτητες και αν καλυπτομαι απο εδω και εμπρος με την παραιτηση μου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 240
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο δελτίο αποστολής:

Τι ώρα αναγράφεται ως ώρα φόρτωσης στο εργοστάσιο;

Τι ώρα αναγράφεται ως ώρα άφιξης στο εργοτάξιο;

Τι ώρα άρχισε η εκφόρτωση στο εργοτάξιο;

Πρέπει να ξέρεις οτι το μπετό σε μια ώρα από την παρασκευή του οπωσδήποτε πρέπει να αρχίζει η πήξη του, για να το αποτρέψουμε προσθέτουμε διάφορα πρόσθετα.

Πάντως οι εταιρείες παρασκευάζουν μπετό κάθισης S2 (αναγράφεται στο δελτίο αποστολής), οπότε αφού είχες αντίθετη εικόνα ("το μπετό έκοψε") έπρεπε πάραυτα να πείς στον οδηγό: "πάρτο και φύγε"

Υπέγραψες δελτία αποστολής;

Link to comment
Share on other sites

η εταιρια παραγωγης βρισκεται σε μια αποσταση μισης ωρας απο το εργο.ετσι φαινεται και από την ώρα φόρτωσης και άφιξης.δελτία αποστολής δεν υπέγραψα εγω αλλά ο ιδιοκτήτης.δυστυχως δεν εγινε αυτο γιαυτο ειχαμε αυτα τα αποτελεσματα.

 

οσο αφορα την κάθιση η εντολή απο τα σχεδια μου ελεγε s3 και οχι s2

Edited by fotinoula
Link to comment
Share on other sites

Brasco, man21

 

Επειδη εχω τσακωθει πααααααααρα πολλες φορες με τις εταιρειες παραγωγης και επειδη τυγχανει να εχω και μια οικοιοτητα μαζι τους, καθε φορα τους παιρνω τηλ και τους ξεχ!@#ζω....

ΠΑΛΙ η επομενη βαρελα ειναι οτι να ναι.

Ή ζουμι ή ζυμαρι.

 

Σε θερμες περιοδους δεν εχω καταφερει να παρω ιδιο μιγμα σε ολες τις βαρελες.

 

 

Η μονη λυση που εχω δοκιμασει και ξερω οτι θα κανω δουλεια, ειναι να εχω ρευστοποιητη ΕΠΩΝΥΜΟ στο εργο σε βαρελι ή δεξαμενη, να κανω δοκιμη καθισης και να φτιαχνω το μπετο οπως θελω.

Ομως πρεπει :

-Να εχεις και δευτερο ατομα μαζι σου.

-Να εχουν υπομονη τα μαστορια

-Να εχεις υποχρεωσει τον εργολαβο-αφεντικο να εχει υπομονη

-Να εχεις συννονηθει με την εταιρεια

-Να εχεις εσυ ολο το κοντρολ στην παραγγελια

 

Αλλα για να δεις ποσο δυσκολο ειναι αυτο, θα σου αναφερω απλα οτι η μια απο τις δυο εταιρειες παραγωγης εδω, σου φερνει μπετο απο 3 διαφορετικα ready mix, το ενα εκ των οποιων εχει αλλη κοκκομετρια στα αδρανη.

 

ΚΟΛΑΣΗ...

 

Δεν βγαζεις, ακρη, στο λεω και στο υπογραφω.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

...

...

ναι εγώ την υπόγραψα την στατική μελέτη.

 

Αν την έκανες η ίδια τότε θα μπορέσεις να βρεις λύσεις.

Αν όχι τότε άμεσα κάνε συνεργασία με τον συνάδελφο που έκανε την μελέτη που σίγουρα έχει τις γνώσεις να αντιμετωπίσει το εργοταξιακο πρόβλημα και να λειτουργήσει επικουρικά η εδώ συζήτηση αλλά όχι καθοριστικά.

 

Σε ότι αφορά ευθύνες σου ως επιβλέπουσα τα χαρτιά μετρανε.

Τι έχεις υπογράψει.

Επιβλέπουσα σύμφωνα με την οικοδομική άδεια?

Είχες επιστασία του έργου?

κλπ

Link to comment
Share on other sites

είμαι επιβλέπουσα σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.επιστασια του έργου δεν την είχα εγω.οι ιδιοκτήτες επέλεξαν την εταιρία μπετόν,τους μαστόρους ,και όλα.εγώ παρέλαβα τον οπλισμό και έκανα τον έλεγχο του ξυλοτύπου, και του δεσίματος των καλουπιών,δεν υπέγραψα ποτέ κάποιο χαρτί πέραν της δήλωσης ανάληψης έργου ούτε δελτία αποστολής του σκυρο΄δεματος,ούτε παραλαβής κ.α.και ύστερα από όλα αυτά καλούμαι να πληρώσω μέρος του κόστους κάλυψης της ζημιάς επειδή κατά την σκυροδέτηση άργησα μιση ώρα.αυτό ακριβώς με ενδιαφέρει.αν τελικά πρέπει όντως να καλύψω εγω το κόστος και να μην πω και τίποτα ή να κινηθώ με άλλους τρόπους εφόσον είμαι σίγουρη για το τι δεν φέρω ευθύνη.

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πω κι εγώ μια γνώμη παρ ότι σε μια βασική μου ερώτηση δεν με κατατόπισες.

Όπως είπα, τα γραπτά μένουν.

Λες παρέλαβες τον οπλισμό.

Γραπτά?

 

Λες άργησες να φτάσεις στο εργοτάξιο μίση ώρα.

Είχες γραπτή ενημέρωση από τον πελάτη ή τον εργολάβο τι ώρα και μέρα ρίχνουν μπετό?

 

Βρέθηκες εκεί λοιπόν, ανακαλύπτεις ή ψυλλιάζεσαι ή νομίζεις ότι η μπετονιέρα σου έφερε σούπα.

Ζήτησες να λάβεις δοκιμια? Αντέδρασες? Έχεις μάρτυρες για αυτό αφού σίγουρα γραπτά δεν έχεις?

Απαίτησες κάτι άλλο και δεν το αποδέχτηκε ο εργολάβος ή ιδιοκτήτης? Έχεις μάρτυρες? Είναι γραπτά?

 

Την ευθύνη όμως του οπλισμού και της σούπας την έχεις εσύ αφού παραδέχεσαι (ή αποδεικνύεται) ότι ήσουν εκεί.

 

Πολλά άλλα ακόμα μπορούμε να λέμε. Αλλά παρά την προφανέστατη από τις ερωτήσεις σου μικρή έως ελάχιστη εμπειρία στην κτιριακή επίβλεψη ειδικά σε ότι αφορά την σκυροδετηση, και παρ ότι ηθικά και δεοντολογικά έχεις ευθύνη αφού γνώριζες την μικρή σου εργοτάξια εμπειρία να φρόντιζες όταν αναλάμβανες το έργο να είχες συνεργασία με έμπειρο συνάδελφο, σου συνιστώ να συνεννοηθείς με δικηγόρο διότι θα μπλέξεις εκεί που δεν το περιμένεις.

 

Ο πελάτης σου με αυτά λες δείχνει να είναι δύστροπος και εξυπνάκιας αντίθετα εσύ δείχνεις να είσαι ψαράκι έξω από την γυάλα ακόμα. (μη το πάρεις στραβά αυτό παρακαλώ, είναι με καλή διάθεση)

 

Δεν είναι κακό να υπάρχει μικρή εμπειρία. Και ο καλύτερος ΠΜ που βουτά μέσα στο μπετό να κολυμπήσει κάποτε πνιγόταν σε μια κουταλιά. Δυστοκίες και κακοτεχνίες συμβαίνουν συχνά. Και οι μεγαλύτερες δυστοκίες συμβαίνουν στους έμπειρους συνήθως.

Το θέμα όμως είναι να έχουμε φροντίσει για την καλύτερη λύση και όχι απλά να έχουμε υπογράψει μη γνωρίζοντας τις ευθύνες του αντικειμένου που μας αναλογούν.

 

 


edit

 

Σχετικά με την παραίτηση από την επίβλεψη.

Πάντα δικαιούσαι να παραιτηθείς από οποιαδήποτε επίβλεψη.

 

Θυμήσου όμως ότι με την παραίτηση σου η οικοδομή θα έχει αναστολή οικοδομικής άδειας και παύση εργασιών μέχρι να οριστεί νέος επιβλέποντας.

 

Θα απαιτηθεί αυτοψία από την πολεοδομία για διαπίστωση του σταδίου εργασιών της οικοδομής.

Έτσι κατοχυρώνεται και ο επόμενος επιβλέποντας από ποιο σημείο ξεκινά. Και υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης να καταβάλει την αναλογούσα έως τότε αμοιβή επίβλεψης για να ορίσει τον επόμενο.

 

Οι όποιες ευθύνες για την κατασκευή έως την ήμερα που έγινε η παραίτηση παραμένουν σε εσένα.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αποκτά ο ιδιοκτήτης διότι σταματά η οικοδομή του και με πιθανά νέα έξοδα, είναι όμως και μια αρνητική φήμη για εσένα ειδικά αν είναι μικρή περιοχή.

 

Ενημερώσου αναλυτικά και για αυτό σχετικά και όχι στα γρήγορα.

Edited by Didonis
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά θα σου έλεγα να μην δεχθείς ευθύνη , επικαλούμενη ότι η ποιότητα του σκληρυμένου σκυροδέματος είναι ευθύνη του κατασκευαστή. Το δε γεγονός της μη έγκαιρης προσέλευσης θα μπορούσες να το καλύψεις λέγοντας ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσουν εν απουσία σου και αφού όπως λες η μονάδα απέχει μισή ώρα και εσύ άργησες μισή ώρα 1/2+1/2=1 ώρα από την φόρτωση είσαι μέσα στους χρόνους , μπορούσαν να περιμένουν.

ή θα έπρεπε τυπικά να περιμένουν , και μετά τις 1:50 να επιστρέψουν την βαρέλα και να την χρεωθείς τελικά εσύ.

 

Ομως , αυτά υπό την προυπόθεση ότι όλα τα άλλα έγιναν σωστά. Αλλά εσύ κατ'αρχήν δέχθηκες σκυροδέτηση χωρίς λήψη δοκιμίων στο εργοτάξιο , το οποίο δεν επιτρέπεται.

 

Επίσης είχες το δικαίωμα να ζητήσεις διακοπή εργασιών καθώς δεν ακολουθούνται οι οδηγίες της επίβλεψης ήτοι παραγγελία μπετόν , λήψη δοκιμίων κλπ.

 

Και πριν κοντραριστείς (δεν ξέρω και για τι δαπάνη μιλάμε)

ένα άλλο που με απασχολεί είναι ότι

 

από την πλάκα του υπογείου(ραντιέ).

+

ναι εγώ την υπόγραψα την στατική μελέτη.

+ Αρχιτέκτων.

 

Νομίζω ότι δεν έχεις δικαίωμα να μελετήσεις ή να επιβλέψεις ραντιέ.

 

Ζήτα βοήθεια από κάποιο έμπειρο ΠΜ , να δείτε μαζί το θέμα. Σκέψου ότι αν το πράγμα πάει στα άκρα ο πελάτης σου θα βάλει κάποιον άλλο συνάδελφο να ψάξει το έργο και θα τα βγάλει όλα στη φόρα.Και ναι , ρώτα δικηγόρο όπως λέει ο Didonis.

 

Να θυμάσαι πάντα ότι στο τέλος ο κάθε εξυπνάκιας ιδιοκτήτης θα γυρίσει και θα πει "εγώ δεν είμαι μηχανικός δεν ξέρω από αυτά εσύ είσαι ο μηχανικός και έπρεπε να τα φροντίσεις". Ο μάστορας θα πει τα ίδια και τελικά όλοι τον μηχανικό ψάχνουν καθώς δυστυχώς έιναι ο "θεσμικά" υπεύθυνος για όλα.

Πρέπει λοιπόν να γίνεις "σκυλί" στην επίβλεψη , κομμένες οι πρωτοβουλίες του ιδιοκτήτη από την αρχή και με τον μπαλτά , και αφού επιβλέπεις εργασίες μπετόν μάθε τι ειδικές υποχρεώσεις έχεις ως προς αυτό τα λέει ο ΚΤΣ ή ρώτα ΠΜ.

Edited by avgoust
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@terry

Άνοιξες μεγάλο θέμα, που από μόνο του είναι αυτοτελές θέμα Μηχανικών!!!!!!! Δυστυχώς και είναι γεγονός που δείχνει την ανεπάρκεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του θεσμικού πλαισίου γενικότερα, συνιστώσες ενός αντιδραστικού status.

@Didonis

@avgoust

Στα post σας (που θίγουν την ουσία της κατάστασης πραγμάτων), απλώς επιβεβαιώνουν το χάλι!

@fotinoula

Δυστυχώς, πρέπει να απευθυνθείς σε συμβουλές δικηγόρο, γιατί τα αυτονόητα..........

Link to comment
Share on other sites

Πάντως παιδιά μπράβο για το "θάρρος" σας.

Από τις 2-3 επιβλέψεις που έχω αναλάβει ως τώρα (και θα προσπαθήσω να μην αναλάβω άλλη τουλάχιστον στο κομμάτι του φ.ο.) με "παραίτησαν" από τη μία (πήρα δοκίμια και βγήκε σχεδόν καθαριότητας), στην άλλη έχουν δικαστήριο οι πελάτες με την εταιρεία παραγωγής σκυροδέματος (παραγγελία 20/25 με δοκίμια16/20, λήψη καρότων κ.λ.π.) και στην 3η δεν πήρα δοκίμια. Εκτός από τους ανθρώπους που τρέχουν στα δικαστήρια ΔΕ βρήκα πελάτη να είναι με την πλευρά της ασφαλείας και κατά συνέπεια του μηχανικού. Ειλικρινά σας θαυμάζω... Αυτό μόνο!

Φωτεινή κουράγιο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.