Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή μηχανικού, Φορολογικά


bt.architecture

Recommended Posts

Είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι το ΤΕΕ δέχεται αμοιβή 232€ ΚΑΙ για τους παλιότερους (υπολογισμός με ώρες). Είναι και λογικό. Είναι και απολύτως νόμιμο.

Από κει και πέρα, ο καθένας κοστολογεί τη δουλειά του και αναλόγως το χρόνο του.

 

Οπωσδήποτε και η ανακοίνωση στα ΜΜΕ της αμοιβής των 232€ για την τεχνική έκθεση ίσως δυσκολεύει λίγο τα πράγματα μιας και οι απλοί πολίτες το μπερδεύουν με το σύνολο της διαδικασίας, οπότε μας αναγκάζει να προβούμε σε διευκρινήσεις. Έχω όμως ήδη δει αγγελία από συνάδελφο με κόστος 100€! Φανταστείτε να μην είχε οριστεί η ελάχιστη των 232€ τι θα γινότανε..

 

Τώρα για το αν είναι πολλά ή λίγα τα 232€, πιστεύω ότι η ελάχιστη αμοιβή έχει ως στόχο να 'προστατέψει' τις απλές περιπτώσεις. Εγω για παράδειγμα ανέλαβα τους ημιυπαίθριους της οικοδομής στην οποία κατοικώ. 10 απλοί ημιυπαίθριοι. Τα σχέδια υπάρχουν. Χρόνος για τις λίγο ως πολύ πανομοιότυπες 10 τεχνικές εκθέσεις? ούτε 3 ώρες για όλες. Και άλλη μία ώρα συνολικά για να μαζέψω τις Υ.Δ. και τις εξουσιοδοτήσεις. Αυτοψία και φωτογραφίες? Μία ώρα για όλα. Σύνολον 5 ώρες για 10 πελάτες.

Ε, πόσα να χρεώσεις σε μια τέτοια περίπτωση?

 

Ας μην κατοικούμε στα σύννεφα. Η ανάκοινωση της ελαχιστης αμοιβής, μας ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ να κινηθούμε προς εκείνη την τιμή, άσχετα αν χρειαστεί να κάνουμε παπάδες για την τακτοποίηση. Ας μην είστε αφελείς. Ο πελάτης θα χρησιμοποιήσει σαν τιμή αυτή που άκουσε στα δελτία, στα οποία ΑΝΙΔΕΟΙ δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Χασαπόπουλος στην εκπομπή του MEGA το Σαβ/κο πίεζε τον εκπρόσωπο των μηχανικών να μειώσουν και άλλο τις τιμές από 232 ευρώ, με επιχείρημα ότι δηλαδή αν η τακτοποίηση κοστίζει 500 ευρώ (10τ.μ.x5%x1000 ενδ. τ.ζων.) τότε οι μηχανικοί θα παίρνουν το 50%, ποσοστό που έβρισκε αισχροκερδές και πολύ μεγάλο... Για να καταλάβετε ποιοι καθοδηγούν την κοινή γνώμη...

 

Επίσης, η ανακοίνωση του ΤΕΕ είναι σαφέστατη:

Εφόσον πηγαίνουμε με το άρθρο 102 του Π.Δ.696/1974 , τότε ορίζονται ελάχιστες αμοιβές

1000λ, 1500λ, 2000λ.

ΔΕν καταλαβαίνω που δεν είναι σαφές. Αν τώρα το ΤΕΕ κάνει τα στραβά μάτια όταν θα ζητούν κωδικούς πληρωμής αυτό δεν το γνωρίζω . Γνωρίζω όμως ότι το Δ΄/γμα είναι σαφέστατο, ας μην λέμε ότι θέλουμε για αμοιβές μικρότερες απο΄τις ελάχιστες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

H εγκύκλιος του ΤΕΕ για τις αμοιβές με βάση τα χρόνια εμπειρίας είναι σαφέστατη - κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι τα 1000λ - 1500λ και 2000λ είναι οι ελάχιστές αμοιβές αναλόγως του ποιός υπογράφει....

Αμ, δεν είναι έτσι!

Μόλις ενημερώθηκα από το ΤΕΕ ότι "ασφαλώς και οι παλιότεροι μηχανικοί μπορούν να αναγράφουν λιγότερες από 5 ώρες απασχόλησης αρκεί να μη πέσουν κάτω από τα 1000λ!"

Στην παρατήρηση μου ότι έτσι η ελάχιστη απαιτούμενη αμοιβή είναι για όλους τους μηχανικούς 1000λ και ότι η διαφοροτποίηση της εγκυκλίου σχετικά με τα έτη εμπειρίας δεν ισχύει έλαβα την απάντηση ότι "ναι, έτσι ακριβώς είναι!"

Άρα πάμε για 232 ευρώ όλοι και όποιος μπορέσει και αμοιφθεί παραπάνω να μας το πει να τον συγχαρούμε.....

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει να μαθαίνουμε και για τις εκπτώσεις που θα κυκλοφορήσουν ..... ε! βέβαια τόσο χρήμα είναι μία υπερβολή ....

Link to comment
Share on other sites

Να θέσω μια ερώτηση.

 

Η ελαχίστη αμοιβή των 1000*λ είναι μονό για την τεχνική έκθεση και την υπογραφή αυτής? ή και για ολόκληρη τη διαδικασία της ρύθμισης των ημιυπαιθρίων?(εξουσιοδότηση κτλ).

 

Γιατί για μια τεχνική έκθεση κάτι γίνετε αλλά με μια εξουσιοδότηση όλη η υπόθεση περνά στα χέρια μας και θέλει τρέξιμο, χρόνο και χρήμα επιπλέον για μας.

Link to comment
Share on other sites

Η ελάχιστη αμοιβή των 1000λ είναι για 5 ώρες απασχόλησης του μηχανικού.

Απασχόληση είναι η σύνταξη της τεχνικής έκθεσης αλλά όχι μόνο - είναι και ο χρόνος που θα καταναλώσουμε για τη διεκπεραίωση στη πολεοδομία.

Τώρα αν μέσα σε 5 ώρες τελειώσει κανείς και με την έκθεση και με τη διαδικασία είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό - ίσως και ναι ... αν είναι superman!

Αν πάρει περισσότερο από 5 ώρες μπορούμε να χρεώσουμε ανάλογα - υποθετικά μιλάμε διότι στην πράξη νομίζω ότι κανείς ιδιοκτήτης δε θα θελήσει να πληρώσει πάνω από 1000λ!

Link to comment
Share on other sites

Τι φωτογραφίες χρειάζονται ξέρει κανείς;

Και στη πολεοδομία ζητάνε και τα ΦΕΜ εκτός από την κατάθεση;

 

 

Κανένας με ολοκλήρωση διαδικασία που να ξέρει;

Link to comment
Share on other sites

παιδια εχω μια πιλοτη η οποια εγινε δυο διαμερισματα και κανω αποτυπωση για να τα δειξω τι χρηματα πιστευεται πρεπει να ζητησουμε??η θα ειναι καλυτερα οπως συμβουλεψε ενας συναδελφος απλα να τραβηξουμε πανω στο σχεδιο το υφισταμενο 2 τοιχους και να πουμε να το ενα διαμερισμα τοσα τμ......και να γινει ετσι τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε το θεμα δεν ειναι τι λεμε εμεις αλλα τι λεει-δεχεται η πολεοδομια, καθως τετοια θεματα δεν φαινεται να εχουν ξεκαθαριστει στον νομο και τις εγκυκλιους..

 

Αν καποιος εχει αντιμετωπιση ηδη κατι παρομοιο ας πει.. Αλλα το καλυτερο και σιγουρο ειναι να ρωτησεις στην πολεοδομια την οποια αφορα, καθως δεν ειναι σπανιο απο πολεοδομια σε πολεοδομια να υπαρχουν διαφορες..

Link to comment
Share on other sites

Σε παρόμοιο θέμα, με σοφίτες, η συμβουλή που πήρα από το ΥΠΕΚΑ -

ναι σε αυτό το νούμερο που δίνει πληροφορίες μίλησα με έναν μηχανικό ο οποίος είναι λέει ένας από αυτούς που συνέταξαν την ερμηνευτική εγκύκλιο, ήταν ότι ΔΕΝ ενδιαφέρει η εσωτερική διαρύθμιση παρά μόνο το περίγραμμα και το μέγεθος του χώρου.

Μάλιστα στην ερώτηση μου για το πού θα δείξουμε έστω αυτό το περίγραμμα καθώς "κάτοψη σοφίτας" δεν υπάρχει σε καμιά άδεια για να βγει φωτοαντίγραφο πήρα την απάντηση στην "κάτοψη της στέγης" καθώς στον τελευταίο όροφο θα γινόταν μπέρδεμα.

ΔΕΝ θέλουν νέα σχέδια!

Από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρει παρά το νούμερο των τμ προς διατήρηση => για το πρόστιμο γιατί να καθόμαστε να αποτυπώνουμε και να σχεδιάζουμε νέες κατόψεις?

Σάμπως θα πληρωθούμε extra?

Θα έχει ο ιδιοκτήτης ένα χαρτί που θα λέει ότι διατηρεί για 40 χρόνια τόσα τμ στον τάδε όροφο και τέλος.

Αν αργότερα θέλει πχ να βγάλει άδεια λειτουργίας για το κατάστημα του που έχει και διατηρούμενα κατά Μπιρμπίλη τμ τότε θα χρειαστεί και αποτύπωση και έλεγχος αν βγαίνει πχ η παθητική κλπ, όταν και αν θα το χρειαστεί όχι από τώρα....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.