Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή μηχανικού, Φορολογικά


bt.architecture

Recommended Posts

sofi.g, εκτιμώ ότι πρέπει να πληρωθεί το ΦΕΜ. Μίλησε με τον λογιστή σου ή την ΔΟΥ που ανήκεις ή κάποιος συνάδελφος να βοηθήσει. Παλαιότερα πάντως η πολεοδομία ΚΑΙ η εφορία είχαν απιτήσει να πληρωθεί το ΦΕΜ !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Kανεις δωρεα της αμοιβης...Μιλας με τη ΔΟΥ...

 

Αν δεν πληρωθεις τι ΦΕΜ να πληρωσεις??? Βασει ποια ΑΠΥ αφου δεν εχεις κοψει??? Με την ιδια λογικη θα πρεπει να πληρωσεις και το ΦΠΑ και το ΕΜΠ-ΤΣΜΕΔΕ...

Link to comment
Share on other sites

terry, επειδή εγώ έχω πληρώσει ΦΕΜ, για δικές μου δουλειές, καλό είναι να πάει στη ΔΟΥ, να ρωτήσει και να μας ενημερώσει !!!

Link to comment
Share on other sites

Οπως λέω παραπάνω για απαλλαγή αμοιβών δεν έχω πληρώσει ΦΕΜ. Μου ζητήθηκε υπογεγραμμένη από την εφορεία μόνο ή δήλωση. ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ όμως πληρωσα κανονικά, όπως και το ΤΕΕ επιτόπου

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά θα ξαναρωτήσω: επί ποιάς αμοιβής μας αναγκάζουν να πληρώσουμε ΦΕΜ! Και το ακόμα γελοιοδέστερο: πως είναι δυνατόν α υπάρχουν "κρατήσεις" σε μηδενική αμοιβή; Όλα αυτά υπολογίζονται με ποσοστό επί αμοιβής. Μηδέν επί Χ% μας κάνει μηδέν με βασή την αριθμητική 2ας-3ης δημοτικού. Δεν ειρωνεύομαι τους παρόντες, απλά κάποια στιγμή πρέπει να πρυτανεύσει η λογική σε αυτό το πανηγύρι που έχει οργανωθεί.

Link to comment
Share on other sites

Αντε τις κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ να τις δεχτώ. Αλλα για ποιό λόγο να πληρώσει κάποιος φόρο (ΦΕΜ) για μια αμοιβή που είναι 0. Υποτίθεται οτι είναι παρακράτηση φόρου επι της αμοιβής.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη μου έτυχε προσφατα....Αν φτιαξεις οικοδομή που προοριζεται ολη για ιδιοκατοικηση και είναι η πρωτη σου, τοτε απαλασεσαι του ΤΕΕ,ΤΣΜΕΔΕ,ΕΜΠ,ΦΕΜ,ΦΠΑ.Τωρα αν προκειται για εκμεταλευση τα πληρώνεις όλα και το ΦΕΜ εκπίπτει του φόρου από τα έσοδα των πωλήσεων!

Link to comment
Share on other sites

Εχει γίνει πολύ κουβέντα για το συγκεκριμένο (που είναι και εκτός θέματος)

Επειδή δεν μπόρεσα να βρω σχετικό τοπικ, δείτε τα παρακάτω:

 

'Αρθρο 3 :

Β.Δ. 30/31-5-56 : Περί κανονισμού του τρόπου καταβολής της αμοιβής των Μηχανικών εν γένει

 

1. Αι καταβαλλόμεναι εις το Τ.Ε.Ε. αμοιβαί κατατίθενται υπ' αυτού εις ιδιαίτερον λογαριασμόν παρά Τραπέζη. Εκ τούτου ποσοστόν 10% επί του συνολικού ποσού της αμοιβής μεταφέρεται εις πίστωσιν του παρά τη Τραπέζη της Ελλάδος λογαριασμού του Τ.Ε.Ε. Τα 8/10 του ανωτέρω ποσοστού η έναρξις και η διάρκεια παρακρατήσεως του οποίου καθορισθήσεται δια του υπό της παρ. 4 του μόνου άρθρου του Ν.Δ. 2726/53 Ν.Δ/τος αναφερομένων, φέρονται εις πίστωσιν ιδίου λογαριασμού, τηρουμένου υπό του λογιστηρίου του Τ.Ε.Ε. υπό τον τίτλον "Κεφάλαιον εθελουσίας εξόδου Ν.Δ/τος 2726/53" περιλαμβάνοντος δύο ειδικωτέρους λογαριασμούς υπό τους τίτλους "Κεφάλαιον εθελουσίας εξόδου των ασκούντων το επάγγελμα βάσει του Ν. 6422/34", πιστουμένους με τας κρατήσεις επί των αμοιβών των αντιστοίχων ειδικοτήτων.

 

Εκ του υπολοίπου της αμοιβής αναλαμβάνεται υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπ' αυτού εξουσιοδοτούμενου δι' απλής επιταγής παν ποσόν αναγκαίον δια πληρωμήν υπό του Τ.Ε.Ε. του δικαιούχου ως κατωτέρω και του τυχόν μη καταβληθέντος υπ' αυτού προς το Δημόσιον αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος. Αι πληρωμαί αύται αφορώσαι περιουσίαν των δικαιούχων δεν υπόκεινται εις τας διατυπώσεις του προληπτικού ελέγχου ενεργούμεναι δι' επιταγής ή εντολής του Τ.Ε.Ε. ή του υπ' αυτού εξουσιοδοτούμενου.

 

2. Το μετά την αφαίρεσιν των παρακρατούμενων ποσοστών και του αναλογούντος φόρου επιτηδεύματος απομένον υπόλοιπον της αμοιβής, αποδίδεται εις τον δικαιούχον ατόκως υπό του Τ.Ε.Ε. ή του υπ' αυτού εξουσιοδοτούμενου.

 

3. Εάν μεταξύ του αναθέτοντος και των εν τη παρ. 1 του πρώτου άρθρου του παρόντος αναφερομένων έχη συμφωνηθή δια συμβολαιογραφικής πράξεως να καταβληθή η αμοιβή δια μεταβιβάσεως του δικαιώματος της κυριότητος ακινήτων, οι οφειλέται απαλλάσσονται της υποχρεώσεως της καταθέσεως ολοκλήρου της αμοιβής εις το Τ.Ε.Ε. υποχρεούμενοι μόνον εις την καταβολήν των ποσοστών 8% και 2% επ' αυτής.

 

Εάν ο υπόχρεος εις την καταβολήν της αμοιβής εάν εν ταυτώ και ο δικαιούχος ταύτης απαλλάσσεται μεν ούτος της υποχρεώσεως καταθέσεως της αμοιβής εις το Τ.Ε.Ε. υποχρεούται όμως εις την καταβολήν προς το Τ.Ε.Ε. των ποσοστών 8% και 2%.

"4. Το Δημόσιον καταβάλλει τας οφειλομένας παρ' αυτού αμοιβάς απ' ευθείας προς τους δικαιούχους, κατά τας διατάξεις των οικείων συμβάσεων, παρακρατούν υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας ποσοστόν 10% επί των εκάστοτε καταβαλλομένων εις τον δικαιούχον ποσών εξ αμοιβών και αποδίδον τούτο εις το Τ.Ε.Ε." (αντικ. της παρ. 4 του άρθρου 3 από το άρθρο 2 του Β.Δ. 188/66, ΦΕΚ Α' 45).

 

'Αρθρο 4 :

 

Των διατάξεων του παρόντος εξαιρούνται αι αμοιβαί μελετών αι απαλλασσόμεναι της καταβολής φόρου επιτηδεύματος. Η εξαίρεσις αύτη δεν ισχύει όταν ο δικαιούχος της αμοιβής είναι Ανώνυμος Τεχνική Εταιρεία.

 

Δείτε και το link στο site του ΤΕΕ

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Γραφείο Δικαστικού ΤΕΕ

 

edit

---

Δείτε τα links

  1. Απαλλαγή ΦΕΜ
  2. Απαλλαγή αμοιβών

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.