Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

Το ρώτησα επειδή ξέρω αρκετούς που τρέχουν μόλις βγαίνει η περαίωση, να μην σου πω ότι περιμένουν πως και πως να βγει περαίωση.....

Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω σε συνάδελφο όταν μου λέει πως κάνει κάτι διαφορετικό στα βιβλία του....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

. Προχθές μου έλεγε μια συνάδελφος, ότι κατόπιν συμβουλής του λογιστή της, εκπίπτει ΦΠΑ καυσίμων για το ΙΧ της κ-α-ν-ο-ν-ι-κ-ά! Το ίδιο ακριβώς κάνει και η αδελφή της (επίσης μηχανικός) κατόπιν συμβουλής άλλου λογιστή. Ή παραμένουν πολύ ...ανεύθυνοι οι λογιστές ή ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε...

 

 

Ξέρουν κάτι, το οποίο είναι γνωστό τοις πάσι . Ο ελεγκτικός μηχανισμός αδυνατεί να ελέξγει όλους τους φορολογούμενους με αποτέλεσμα να παρατείνονται τα όρια των παραγραφών (από τα 10 χρόνια, πήγαμε στα 5 και φθάσαμε πάλι στα 10 και βάλε..) και να έρχονται οι πάσης φύσεως περαιώσεις, οπότε θα ελεχθείς (και θα πληρώσεις) αν σπάσει ο διάβολος το πόδι του..... Αρα ο κάθένας αποφασίζει ανάλογα με τα του οίκου του και ανάλογα με το ρίσκο που θέλει να αναλάβει.

Βέβαια υπάρχουν και τεράσια ζητήμτα υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας από επαγγελματίες λογιστές δεν το παραγνωρίζω , άλλωστε και προσωπικά έρχομαι αντιμέτωπος με τέτοιου είδους υπευθυνότητες .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Κατάλαβα... Λιγάκι μεγάλο ρίσκο το βρίσκω να μην εξηγείς τουλάχιστον στον πελάτη σου ότι "είναι σοβαρή παράβαση απλά πάρε το ρίσκο γιατί οι πιθανότητες ελέγχου είναι μικρές". Αυτοί το παρουσιάζουν ως προβλεπόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που θέλω τώρα να περάσω στα Πάγια έξοδα το 70% της αξίας του τιμολογίου πώλησης του αυτοκινήτου (επιβατικό, 1400 κυβικά) θα περάσω το 70% της μικτής αξίας του τιμολογίου ή θα αφαιρέσω το ΦΠΑ ? Η στύλη των παγίων στο βιβλίο εσόδον εξόδον αναφέρετε χωρίς το ΦΠΑ. Το υπόλοιπο 30% θα το περάσω σαν δαπάνες μη εκπιπτόμενες ?

Edited by izervakis
Link to comment
Share on other sites

Δεδομένα : εχω να καταχωρήσω πάγιο στοιχείο του οποίου ο ΦΠΑ της απόκτησης δεν μπορεί να εκπεσθεί (αφαιρεθεί) από τον ΦΠΑ των όποιων εσόδων.

 

Στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ θεωρείται κόστος αγοράς και επομένως στο βιβλίο ΕΣ-ΕΞ θα καταχωρηθεί στη στήλη των παγίων η συνολική αξία (καθαρή αξία + ΦΠΑ ) του σχετικού τιμολογίου αγοράς. Η αξία αυτή στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσεως θα αποσβεσθεί με τους συντελεστές απόσβεσης που ισχύουν κάθε φορά (βλέπε σχετικά ΠΔ 299/2003)

Οι καταχωρήσεις στα βιβλία το ξαναγράφω για πολλοστή φορά θα γίνει στη συνολική αξία της κάθε πράξεως όχι στο 70% ή 80% ή οποιδήποτε άλλο πλην του 100% ποσοστό.

Στη δήλωση Ε3 ., όταν υποβάλλουμε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να υπολογισθεί το φορολογητέο μας αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία ) θα κάνουμε αναμόρφωση των δαπάνων που έχουν σχέση με το επιβατικό ΙΧ, δηλαδή θα προσθέσουμε στο αποτέλεσμα ενα ποσοστό από τις δαπάνες αυτές (το ποσοστό μας το δίνει το άρθρο 31 του Ν 2238/1994) ΄και αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί το λογιστικό κέρδος ή να μειωθεί η λογιστική ζημία.

Τις μη εκπιπτόμενες αυτές δαπάνες από το ΙΧ αυτοκίνητο θα τις αναγράψουμε εκτός από τη δήλωση Ε3 και στην κατάσταση λογιστικών διαφορών η οποία θα υποβληθεί σύμφωνα με το ν 3842/2010.

 

Ελπίζω να βοήθησα κάπως στην κατανόηση του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε όλες οι εγγραφές μέχρι τώρα έχουν περαστεί με το 70%-30%. Εάν μπω σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να διορθώσω όλο 2011 και το 2012

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν σημαίνει τίποτα, καθως αναφέρεται σε σκάφη και αεροσκάφη...

 

Οι απαντήσεις δεν είναι αποκλειστικά για δική σου χρήση, υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που τις διαβάζουν, εξού και το ύφος. Χαίρομαι που δεν παρεξηγήσαι.

 

 

 

 

Σωστός! 8-)

 

 

 

 

 

SOTHRIS,

Νομίζω η απάντηση του Ν.Κολύδα στο σεμινάριο ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 2011, είναι ξεκάθαρη για τα μεταπτυχιακά εξωτερικου. Δια της ατοπου απαγωγής, τα μεταπτυχιακά στην ημεδαπή μπορούν να εκπέσουν σαν επαγγελματικά έξοδα "σύμφωνα με την § 2 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε από τα ακαθάριστα έσοδα του (σχετ. 1022239/535/Α0012/ 10.3.2004 έγγραφο)".

 

Έστειλα email στον ίδιο τον κ. Κολυδά για τα μεταπτυχιακά εσωτερικού και η απάντησή του ήταν:

 

 

Καλημέρα

Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα μεταπτυχιακού στο εσωτερικό !! Η οδηγία είναι ξεκάθαρη !!!

Δεν μπορείτε να τα καταχωρίσετε ως έξοδα !!

Νίκος Κολυδάς

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

επειδη καπου εχω χαθει, μια επιβεβαιωση: σαν παραστατικο εξοδων μπορουμε να βαλουμε αποδειξη λιανικης βενζιναδικου σφραγισμενη στο πισω μερος αντι να μας κοψει τιμολογιο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.