Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Προσωρινούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές


lefterism

Recommended Posts

Και εμένα η εμπλοκή της πολεοδομίας μου φαίνεται κάπως περίεργη. Από αυτά που έχω δει ως τώρα δεν νομίζω ότι προκύπτει από κάπου ότι ο Επιθεωρητής θα είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιείται μόνο σε συγκεκριμένη περιοχή, απλώς θα υπάρχει όριο επιθεωρήσεων που θα μπορεί να κάνει μέσα στο μήνα, αν θυμάμαι καλά 25. Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα εγώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 218
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε μένα η ειδοποίηση δεν ανέφερε κάτι για Πολεοδομία. Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσειςτην επιστολή που σου στειλαν?

Link to comment
Share on other sites

Η τελευταία επίσημη ενημέρωση λέει ότι:

 

- Οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές θα εγκριθούν ως έχει η λίστα. Θα κοπούν μόνο όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια των προσωρινών (πχ δεν έχουν την 10ετή εμπειρία).

 

- Θα χρησιμοποιούν ενα πρόγραμμα υπολογισμού βασισμένο στην μηχανή υπολογισμών του EPA-NR το οποίο και τροποποιεί και εξελίσει το εθνικό αστεροσκοπείο για λογαριασμό του ΤΕΕ.

 

- Το πρόγραμμα θα δίνεται μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα για ενεργειακές μελέτες από το ΤΕΕ στην τιμή των 100 ευρώ.

 

- Με το παραπάνω πρόγραμμα του ΤΕΕ θα γίνονται όλοι οι υπολογισμοί για το ενεργειακό πιστοποιητικό. Αν και μπορούμε να τρέξουμε όλη την προσομοίωση στον υπολογιστή μας και να βγάλουμε αποτελέσματα, θα πρέπει απλά να στήσουμε το αρχείο δεδομένων και να το στείλουμε για υπολογισμό σε κεντρικό server του ΤΕΕ ο οποίος και θα κάνει τους υπολογισμούς και θα μας στέλνει πίσω ενα αρχείο pdf και το οποίο απλά θα σφραγίζουμε. Το παραπάνω έγινε για να μην γίνουν μαγειρέματα στα αποτελέσματα.

 

- Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι απαραίτητο να αγοράσουν ΟΛΟΙ το πρόγραμμα διότι για να μπορείς να μπεις στην βάση δεδομένων και να στείλεις μια ενεργειακή επιθεώρηση θα πρέπει εκτός από τον κωδικό σου σαν ενεργειακός επιθεωρητής να δώσεις και το serial number του προγράμματος που αγόρασες. Δεν γίνεται να χρησιμοποιήσεις serial number απο πρόγραμμα που αγόρασε άλλος.

 

- Τα προγράμματα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη διότι δεν έχουν λυθεί κάποια bug και ειδικά στα windows7 έχουν πρόβλημα (στα XP δουλεύουν).

 

- Δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά υπολογιστικά προγράμματα πριν 1,5-2 μήνες.

 

- Οι πολεοδομίες δεν έχουν σχέση με τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

 

- Θα υπάρχει στο δίκτυο (πιθανά και στις πολεοδομίες και αλλού) λίστα από όλους του ενεργειακούς επιθεωρητές με τα στοιχεία διευθύνσεων και τηλέφωνα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε όλους και ο καθένας θα επιλέγει ελεύθερα από αυτή όποιον θέλει.

 

- Δεν έχει ειπωθεί προς το παρόν περιορισμός για το που ενεργοποιείται ο κάθε ενεργειακός επιθεωρητής και μάλλον δεν θα υπάρξει τέτοιος περιορισμος.

 

- Υπάρχει σαν σκέψη/πρόταση να επιβληθεί όριο για το πόσες επιθεωρήσεις μπορούν να γίνουν από ένα άτομο μέσα στο μήνα για να αποφεχθεί το φαινόμενο κάποιος να προσλάβει 2-3 πιτσιρικάδες και να τους αμολήσει για να κάνουν επιθεωρήσεις τις οποίες μόνο θα υπογράφει χωρίς να έχει ιδία άποψη. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτε αλλά το σκέφτονται σαν ιδέα.

 

- Οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές θα έχουν άδεια για επιθεωρήσεις για 8-12 μήνες (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη). Μέσα σε αυτούς τους μήνες θα πρέπει να έχουν κάνει τις απαραιτητες ώρες επιμόρφωσης και να έχουν δώσει εξετάσεις.

 

- Υπάρχει η σκέψη να μην είναι υποχρεωτικό οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές να περάσουν από σεμινάρια αλλά να μπορούν να δώσουν μόνο εξετάσεις.

 

- Τα σεμινάρια θα είναι 80 ώρες για επιθεώρηση κελύφους, 36 ώρες για επιθεώρηση λέβητα και 40 ώρες για επιθεώρηση συστημάτων κλιματισμού.

 

- Όλες οι ειδικότητες μηχανικών θα μπορούν να γίνουν επιθεωρητές σε όποιο τομέα θέλουν (ή και στους 3) αρκεί να περάσουν τις εξετάσεις.

 

- Οι εξετάσεις θα γίνονται με το σύστημα multiple choice και θα γίνονται όπως οι πανελλαδικές την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα.

 

- Σεμινάρια για ενεργειακούς επιθεωρητές θα μπορούν να κάνουν όλα τα ιδρύματα όπως ΤΕΕ, ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, ερευνητικά κέντρα κλπ (ίσως και ιδιώτες) μιας και το ουσιαστικό κριτήριο για την απόκτηση της άδειας του ενεργειακού επιθεωρητή θα είναι οι εξετάσεις.

 

- Φυσικά ενεργειακοί επιθεωρητές θα είναι μόνο μηχανικοί όπως είχε ειπωθεί.

 

- Έχει δωθεί το ΟΚ για να μετρήσουν ως γενόμενα τα σεμινάρια τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα από διάφορους φορείς.

 

- Γενικά υπάρχει μια ανάγκη να βγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι ενεργειακοί επιθεωρητές ώστε να τρέξει άμεσα το πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ'οίκον" στην νέα του μορφή και να τονωθεί εστω και λίγο η αγορά.

 

 

Αυτά από την τελευταία επίσημη ενημέρωση των εμπλεκομένων στο θέμα την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας ολοκληρώνει ήδη τον 2ο πλήρες κύκλο σεμιναρίων για ενεργειακούς επιθεωρητές. Δύο από τους εισηγητές εμπλέκονται έμμεσα στο θέμα και ενημερώνονται άμεσα από τους εμπλεκόμενους σε αυτό.

 

Γενικά υπήρχε αρχικά μια διαμάχη για το ποιος θα εγκρίνει τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές (τα γνωστά θέματα για το ποιος θα αναλάβει τα πόστα). Μετά υπήρχε ενα θέμα για το ποιος θα έχει την ευθύνη οργάνωσης των σεμιναρίων. Αλλά επειδή έχουν ήδη καθυστερήσει και κυρίως καίγονται να τρέξει το πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ'οίκον" αποφάσισαν να κάνει σεμιναρια σχεδόν όποιος θέλει μιας και το κύριο κριτήριο θα είναι οι εξετάσεις.

 

Αλλά το κύριο πρόβλημα παραμένει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέλιξη των προγραμμάτων υπολογισμού και μιας και δεν είναι έτοιμα ακόμη αναγκαστικά όλα τα άλλα πάνε πίσω.

 

Μην ανησυχείτε. Θα σας ειδοποιήσουν μόλις είναι έτοιμοι.

Link to comment
Share on other sites

Many - many thanks SeNNinhA ;) :P ;)

Ας περιμένουμε λοιπόν.

Το αστείο της ιστορίας είναι ότι από 01/10/2010 θα πρέπει αντί για μελέτη θερμομόνωσης να κατατίθεται ενεργειακή μελέτη (ή κάνω λάθος) για κάθε νέα Ο.Α.. Ποιος είναι εξουσιοδοτημένος να υπογράψει αυτή και ποιος θα την ελέγξει ??

Link to comment
Share on other sites

Α) η ενεργειακή μελέτη θα πάρει παράταση

 

Β) το επεξεργάζονται για το ποιος θα χει δικαίωμα υπογραφής. Η σκέψη είναι να υπάρχει συνυπογραφη απο μηχανικούς καθένας για τον τομέα του μεσα στην ενεργειακή μελέτη. Και οι αμοιβή θα μοιραστεί φυσικά σε τμήματα όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες αμοιβές της άδειας. Αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτε ακόμη και αυτός είναι άλλος ένας λόγος για παράταση.

Link to comment
Share on other sites

1. Περιορισμός στην γεωγραφική περιοχή που θα μπορεί να εργαστεί ο ενεργειακός επιθεωρητής δεν μπορεί να υπάρξει. Η απαγόρευση των γεωγραφικών περιορισμών για άσκηση επαγγέλματος αναφέρεται στην ίδια οδηγία της ΕΕ που θα μας καταργήσει τις ελάχιστες αμοιβές.

 

2. Η απαίτηση δεκαετούς προϋπηρεσίας έρχεται σε αντίθεση με την ίδια οδηγία.

 

Η οδηγία είναι αυτή 2006/123.

ΟΔΗΓΙΑ 2006/123/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 12ης Δεκεμβρίου 2006

σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF

 

Και εδώ έχει κάποιες σχετικές διατάξεις

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/isotimies/Tab5301749/Tab6261946/Odigia%20gia%20tin%20anagnorisi%20ton%20epagelmatikon%20prosonton.pdf

 

Πρέπει να υπάρχει μια συμβατότητα στις προϋποθέσεις για τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν είναι λογικό π.χ. στην Αγγλία να γίνεται ενεργειακός επιθεωρητής κάποιος πριν κλείσει τα 25 και στην Ελλάδα να απαιτείται να είναι πάνω από 33 (Στα 18 τελειώνει κάποιος το λύκειο + 5 έτη το πολυτεχνείο + 10 προϋπηρεσία = 33). Στην πράξη πρέπει να έιναι άνω των 35 καθώς ελάχιστοι τελειώνουν την σχολή στα 5 έτη. Μετά την τελευταία εξεταστική πρέπει να περιμένει 4 μήνες για τις επόμενες εξετάσεις του ΤΕΕ. Τον στρατό δεν τον υπολόγισα επειδή η προϋπηρεσία ίσως να μετράει από την μέρα εγγραφής στο ΤΕΕ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου και σωστές... Αλλά δυστυχώς, εδώ δεν υπαρχει εφαρμογή των οδηγιών... Τις τεντώνουμε, τις στρίβουμε, τις λυγίζουμε, μπας και βρούμε κάποιο σημείο που θα περάσουμε την "Ελληνιά" μας... Ακόμη και τα έτοιμα δηλαδή που βρίσκουμε, τα χαλάμε...

 

Είναι πράγματι απαράδεκτη η λογική της δεκαετούς εμπειρίας για κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε...

Link to comment
Share on other sites

Μην συγχέετε τις προϋποθέσεις για τους ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ενεργειακούς επιθεωρητές (10 χρόνια εμπειρίας) με τις προϋποθέσεις για τους κανονικούς ενεργειακούς επιθεωρητές (μάλλον 4 χρόνια εμπειρίας).

 

Λογικό είναι όταν είσαι υποχρεωμένος να "βαφτίσεις" μέσα σε μια ημέρα κάποιους σαν ενεργειακούς επιθεωρητές να βάλεις ενα όριο. Δεν είναι όριο για όλους. Απλά για τους πρώτους και μάλιστα ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ. Διότι και αυτοί θα χρειαστεί να περάσουν εξετάσεις μιας και η προσωρινή άδειά τους θα είναι για 8-12 μήνες.

 

Γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτό το 10 χρόνια εμπειρίας? Μιλάμε για δουλειά η οποία δεν έχει ξαναγίνει και τώρα ασχολούμαστε με αυτή. Μάλιστα θα έπρεπε να είναι και πιο αυστηρά τα κριτήρια. Να έχεις αποδεδειγμένη ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ εμπειρία και όχι μόνο θεωρητική. Τι κι αν έβγαλες 50 άδειες οικοδομών εαν δεν έχεις πατήσει ποτέ το πόδι σου σε μια να δεις τι ακριβώς γίνεται και πως κατασκευάζεται? Θεωρείς ότι κάποιος που δεν έχει πατήσει ποτέ του σε οικοδομή ή κάποιος που μόλις βγήκε από την σχολή μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει αστοχίες της οικοδομής και ειδικότερα της μόνωσης σε ήδη υπάρχοντα κτίρια? Οι νέοι δεν ξέρουν ούτε πως κατασκευάζονται τα κτίρια σήμερα. Πόσο μάλλον πώς να ξέρουν πως κατασκευάζονταν τα κτίρια πριν το 1980.

 

Άλλωστε την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή θα την παίρνεις με εξετάσεις και μέχρι τώρα λένε ότι θα χρειάζεσαι 4 χρόνια εμπειρία. Λογικά είναι τα 4 χρόνια για να αποκτήσεις μια στοιχειώδη εμπειρία.

 

Φυσικά και οι συκγρίσεις με το εξωτερικό μας φέρνουν σε μειονεκτική θέση. Εκεί ενεργειακοί επιθεωρητές δεν είναι όμως μόνο μηχανικοί. Επίσης το πολυτεχνείο το βγάζεις στα 4 χρόνια με πολύ λιγότερα μαθήματα καθώς και διδακτέα ύλη. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό και τουλάχιστον ας αναγνωριστεί ως μεταπτυχιακός τίτλος Master το πέμπτο έτος του πολυτεχνείου όπως είναι το σωστό και προχωράμε και στα υπόλοιπα.

 

Γνώμη μου πάντα....

8-):cool:

Link to comment
Share on other sites

Με ποιο δικαίωμα ορίζουν προσωρινούς επιθεωρητές; Για να καθαρίσουν όλες τις μεγάλες δουλειές από την πιάτσα μέχρι να πάρουμε οι υπόλοιποι την πιστοποίηση;

Ένας μηχανικός στα 35 του μαθαίνει πιο γρήγορα από έναν μηχανικό 25 ετών; Ο ΚΕΝΑΚ είναι κάτι καινούργιο και πολύ διαφορετικό από την θερμομόνωση. Η θερμομόνωση δεν καλύπτει ούτε το 1/4 των γνώσεων που χρειάζονται για τον ΚΕΝΑΚ.

 

Αναβάλλανε τόσο καιρό την έκδοση του ΚΕΝΑΚ, των ΤΟΤΕΕ κτλ, και τώρα βιάζονται;

 

Αν βέβαια καθυστερήσουν 2-3 χρονάκια ακόμα, που θα μπορώ να γίνω και εγώ προσωρινός ενεργειακός επιθεωρητής, ίσως να τους καταλάβω καλύτερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.