Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορές συντεταγμένων ΕΓΣΑ & Κτηματολογίου


Recommended Posts

Στα check points επιμένω για να επισημάνω ότι αποκλείεται να εχει μετατοπιστεί ολόκληρη η περιοχή μελέτης εξαιτίας ενός κακού αεροτριγωνισμού χωρις να γινει αντιληπτό. Δεν είπα ποτέ ότι συμμετέχουν στη συνόρθωση, παρά μόνο για έλεγχο. Το για ποιους λόγουν ένας αεροτριγωνισμός μπορεί να είναι κακός είναι γνωστό και δεν αφορά το συγκεκριμένο Post. Εκείνο που θέλω προσωπικά να επισημάνω είναι ότι δεν ευθύνεται η φωτογραμμετρία για τα σφάλματα του κτηματολογίου. Και κάποια σφάλματα να εντοπίζουμε δεν πρέπει να απαξιώνουμε την μελέτη του κτηματολογίου γιατί είναι απαραίτητη. Δεν ειναι ρόλος του κτηματολογίουγια να επιλυθούν χρόνιες διαφορές σε σύνορα γεωτεμαχίων, αλλά στόχος είναι να καταγραφούν οι περιουσίες και να απαλλαγούμε από τα απαρχαιωμένα υποθηκοφυλακεία. Για τα άλλα αρμοδιοι είναι οι μηχανικοι και τα δικαστηρια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

πράγματι θα προτιμούσα ένα έστω και κακό κτηματολόγιο έστω και με σφάλματα όπου τουλάχιστον θα είχα μια αποτύπωση των ιδιοκτησιών για έλεγχο αυτών που μου υποδεικνύουν (για αντιπαραβολή) παρά να προσπαθώ να κάνω εφαρμογή από συμβόλαια με ασαφή περιγραφή και χωρίς μετρητικά στοιχεία ή τοπογραφικά συμβολαίων που δεν εφαρμόζονται Επομένως θα συμφωνήσω ότι καθόλου κτηματολόγιο είναι χειρότερο από το κτηματολόγιο με μικρά σφάλματα στον προσανατολισμό που τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να διορθωθούν με μικρές μετατοπίσεις ώστε να <<κολήσουν- τοποθετηθουν>> στις σωστές συντεταγμένες

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για την ιστορία της συζήτησης , πήγα χθες και χτύπησα με gps και τα πολυγωνικά του κτηματογραφικού διαγράμματος του Εθ.Κτημ. (βρήκα τα 2 από τα 4)

και είχα απόκλιση <1εκ

Επομένως, το όλο θέμα έγκειται σε λάθος απόδοση συντεταγμένων σε υφιστάμενα όρια λόγω των παραπάνω posts που αναφέρθηκαν.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε axoul

πολύ καλά έκανες και έγραψες το παραπάνω μήνυμα (#33)

για να καταλάβουμε όλοι ότι η φωτογραμμετρική απόδοση είναι 'επικουρική'

και αν δεν φορτωθούμε τρίποδες,gps και γεωδαιτικούς σταθμούς στην πλάτη και δεν πληρωθεί ανάλογα η δουλειά Εθνικό Κτηματολόγιο δεν θα έχουμε ή θα έχουμε 'περίπου'

΄και θα περιμένουμε απο τους ιδιώτες-ιδιοκτήτες με διαδοχικές διορθώσεις κάποια στιγμή να συνθέσουμε το πάζλ των κτηματολογικών διαγραμμάτων

περιμένω απο πολλούς συναδέλφους αντιδράσεις ως προς την καθολική εφαρμογή της φωτογραμμετρίας για την σύνταξη των διαγραμμάτων αφού πράγματι διεθνώς εφαρμόζεται, εδώ όμως έχουμε αποτύχει

το γιατί το συζητάμε στη συνέχεια

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Και στο Σεμινάριο, που έγινε πριν μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη απο την Κτηματολόγιο Α.Ε. και το Τ.Ε.Ε. (και κράτησε μία ευδομάδα), ειπώθηκε συχνά απο τους παράγοντες της εταιρίας, και τονίστηκε μαλιστα, πως οι συν/νες που δίνει το κτηματολόγιο δεν είναι ΠΡΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ. Είναι μια καλή καταγραφή - εγγραφή αυτό που γίνεται. Η αποτύπωση είναι Πάντα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και η οριοθέτηση πρέπει να γίνεται στο αρχικό-μητρικό υπόβαθρο (π.χ. τα κληροτεμάχια με τις τιμές των μικρών Φ.Χ. της τοπογραφικής, οι Π.Μ.Π.Ε. σε μερκατορικό κ.ο.κ.). Αν αυτά πληρώνονται;; είναι άλλο θέμα!

Κανονικά πρέπει να πληρώνονται.

Link to comment
Share on other sites

Η αποτύπωση είναι Πάντα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και η οριοθέτηση πρέπει να γίνεται στο αρχικό-μητρικό υπόβαθρο (π.χ. τα κληροτεμάχια με τις τιμές των μικρών Φ.Χ. της τοπογραφικής, οι Π.Μ.Π.Ε. σε μερκατορικό κ.ο.κ.). Αν αυτά πληρώνονται;; είναι άλλο θέμα!

Κανονικά πρέπει να πληρώνονται.

 

Ναι ε?

Τότε κατα την σύνταξη γιατί δεν εφάρμοσαν την διανομή με όποιες αδυναμίες θα είχε αυτό και άλλαξαν και τα εμβαδά αλλά και τα σχήματα, εμφάνισαν δρόμους και άλλα πολλά.

Συμφωνώ με την τωρινή τους άποψη αλλά σε 5 χρόνια που θα θεωρείται το κτηματολόγιο τελικό να δουμε τι θα γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Να φανταστώ Θεοχάρη ότι οι στοχοφόροι που χρησιμοποιούνται (από όσους δε μετράνε πλέον οι ίδιοι) ή οι χειριστές των gps όταν αποτυπώνουν μάντρες, σύρματα, κτίσματα κ.α είναι απόλυτα σωστοί στο σημείο που στήνονται και φυσικά είναι απίστευτα επιμελής στον έλεγχο της φυσαλίδας.

Επειδή δε συμβαίνει αυτό (εσύ μπορεί να το κάνεις αλλά μιλάω γενικά),όπως μπορεί να υπάρξουν κάποια σφάλματα φωτογραμμετρικά στην απόδοση των ορίων έτσι και με την επίγεια μέτρηση μπορεί να παρατηρηθεί το ίδιο.

Σύμφωνα με την κλίμακα αποτύπωσης του ΕΚ η φωτογραμμετρία μπορεί (αν γίνει σωστή μελέτη) να έχει μια χαρά αποτελέσματα.

Το θέμα είναι να μην έχουμε αυταπάτες και να είμαστε κολλημένοι γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των τοπογράφων (και στην επαρχία το 100%) δεν έχει σχέση με τη φωτογραμμετρία, αλλά μόνο με τις επίγειες μετρήσεις.

Το μέγεθος των εκτάσεων που κτηματογραφούνται είναι μεγάλο και θα ήταν ενετελώς μα εντελώς αντιοικονομικό να γίνει με επίγειες μεθόδους τόσο από άποψη κόστους όσο και από άποψη χρόνου. Αρκεί κάποιος να έχει ασχοληθεί με την κτηματογράφηση των πολεοδομήσεων και θα καταλάβει πόσο χρόνο και κόστος επιτάσσει η ολοκλήρωση της και μιλάμε για ένα κλάσμα του μεγέθους του ΟΤΑ που κτηματογραφείται στο πλαίσο του ΕΚ.

Ας είμαστε λοιπόν πρακτικοί και να μη δαιμονοποιούμε μια μέθοδο που στο κάτω κάτω είναι καθαρά τοπογραφική.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι δυνατόν! Δεν εξωστρακίζουμε τη φωτογραμμετρία!! Αρκεί να γίνεται σωστά.

Στις περισσότερες μελέτες κτηματολογίου η ψηφιοποίηση των ορίων έγινε από ορθοφώτο κι όχι από φωτογραμμετρικούς σταθμούς. Για μένα σε καμία περίπτωση το Κτηματολόγιο ΔΕΝ θα πρέπει να θεωρείται Θέσφατο αλλά ένα καλό εργαλείο το οποίο χρήζει διορθώσεων.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ!! ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΜΕΝΟ!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πως με φωτογραμμετρικές μεθόδους, φωτογραμμετρικούς σταθμούς κλπ μπορείς να αποτυπώσεις τη συρμάτινη περίφραξη; Αλλά ακόμα και αν το καταφέρεις έχει νόημα; Όταν έχω πάει μάρτυρας σε δικαστήριο για δύο εκτός σχεδίου μη άρτια και μη οικοδομήσιμα με επίδικο στο πρόσωπο 30 πόντους και εμβαδό 7 τ.μ.; Όταν σε πασσάλωση εκτός σχεδίου 10 στρεμμάτων με ρωτάνε από ποια πλευρά του πασσάλου των 3 πόντων είναι το όριο; Βιβλίο γράφουν οι περισσότεροι συνάδελφοι με αυτά που ακούνε έξω. Στο Πήλιο αν γίνει ποτέ Κτηματολόγιο θα πέσουν κορμιά.

Και το ωραιότερο που ακούς είναι: "Στο συμβόλαιο είναι δηλωμένο 1 στρέμμα και στην πραγματικότητα 10 στρέμματα, για την εφορία μωρέ..". Τι να τους πεις για την ανοχή του εμβαδού στο Κτηματολόγιο σε σχέση με τον τίτλο και το αν χρειάζεται γεωμετρική μεταβολή;

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς συνάδελφε δεν έχεις δουλέψει ποτέ φωτογραμμετρία για αυτό αναφέρεις το θέμα των συρμάτινων περιφράξεων οι οποίες φαίνονται και αποδίδονται μια χαρά φωτογραμμετρικά. Και μάλιστα αποτυπώνονται πολύ ακριβέστερα σε χέση με την επίγεια μέθοδο γιατί με την επίγεια μέθοδο αναγκαστικά μετράς πεπερασμένο αριθμό σημείων που προσομοιάζουν το σχήμα της συρματοπερίφραξης, ενώ φωτογραμμετρικά αποτυπώνεται ακριβώς το σχήμα εφού η μάρκα "πατάει" πάνω της σε όλο το μήκος του οπότε σχεδιάζεται καμπύλη με άπειρα σημεία.

Τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι απολύτως σωστά και τα έχουμε ακούσει όλοι. Αυτά ακριβώς όμως δείχνουν ότι οι τοπογραφικές μέθοδοι σύνταξης του κτηματολογίου έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα του κτηματολογίου και τα μεγαλύτερο ανήκει στις παθογένειες του Ελληνικού κράτους αλλά και την ατομική ευθύνη των πολιτών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.