Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Οξειδωμένα σίδερα


marlad

Recommended Posts

Πριν από δύο μέρες πραγματοποιήθηκε το σιδέρωμα της θεμελίωσης μια διώροφης μαιζονέτας που κτίζω. Σήμερα κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησα είδα ότι ορισμένα σίδερα (ιδιαίτερα σε μία από τις δύο κεντρικές στρογγυλές κολώνες) παρουσιάζουν οξείδωση, ιδιαίτερα στις άκρες τους. Έχω αναθέσει την επίβλεψη σε μηχανικό και μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός αυτό. Είναι ανησυχητικό, να ζητήσω την άμεση αφαίρεση των σίδερων αυτών ή είναι κάτι συνηθισμένο σε μια οικοδομή ένα ποσοστό να παρουσιάζει οξείδωση?Υπάρχει κάποιος έλεγχος που μπορώ να κάνω (έχουν σφραγίδα ΕΧΘ αν και είχαμε συμφωνήσει για ΣΙΔΕΝΟΡ). Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

marlad, οι διαπιστώσεις των πιο πάνω συναδέλφων είναι ορθές, θα προσέθετα δε ότι καλό είναι τα σίδερα που σας φέρνουν στην οικοδομή να μην στοιβάζονται σε άμεση επαφή με το χώμα. Στην περίπτωση σας έχετε επιβλέποντα μηχανικό και εκείνος ξέρει να σας συμβουλεύσει καλύτερα αν και σε ποιο βαθμό είναι ανησυχητικό. Για την ποιότητα του σιδηρού οπλισμού καλο είναι να έρθετε σε επαφή με την μάντρα που τα προμηθεύεστε.

Link to comment
Share on other sites

Παίζει ρόλο ο βαθμός οξείδωσης.

Ορισμένες φορές όταν είναι πολύ μικρός είναι και ευεργετικός.

 

Αυτό γιατί? Θεωρείται σαν παθητικοποίηση του οπλισμού?

Link to comment
Share on other sites

Αυξάνει την συνάφεια. Αλλά φυσικά δεν επιτρέπεται να κάνεις κοντύτερες αγκυρώσεις επειδή... τα σίδερα ήταν σκουριασμένα! :)

Οπότε δώρον άδωρον. Πάντως ο ΚΤΧ δίνει στοιχεία μέχρι ποιου σημείου είναι αποδεκτή η οξείδωση... Όποιος έχει βαριά περίπτωση οξείδωσης μπορεί να κάνει τον έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές θα πρεπει να αποφεύγεται οξείδωση. Ενας μικρός ρυθμός διάβρωσης που θα αυξήσει κατά ελάχιστο την συνάφεια θα επέλθει με τα χρονιά που έπονται της σκυροδέτησης. Το εαν ειναι ΣΙΔΕΝΟΡ ή ΕΧΘ έχει να κάνει με τον μηχανικό και την μάντρα. Σιγουρα υπάρχουν μηχανικοί που προτιμούν κάποια εταιρεία. Η αγορά απο ανοιχτή μάντρα ειναι παράνομη αφού ο κανονισμός οριζει διαφορετικά. Τα καρτελακια γραφουν την ημερομηνια παραγωγής. Αυτα θα πρέπει να τα έχει ο μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Τα θέματα της ευπάθειας του σιδηρού οπλισμού (S500s και B500c) στην διάβρωση, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιό δημοφιλή.

Δεν επιτρέπεται σκυροδέτηση δομικών στοιχείων κατασκευών με οξειδωμένο οπλισμό. Οι κατα καιρούς θετικές αναφορές περί της αύξησης της συνάφειας (σκυροδέματος - οξειδωμένου χάλυβα) ακούγονται πέον ως μύθοι αφού ο μηχανικός ενδιαφέρεται για την αξιοπιστία της κατασκευής του σε βάθος χρόνου και όχι σε μια συγκεκριμένη χρονική φάση όπου μπορεί να αναπτυχθεί αύξηση της συνάφειας ( είναι βέβαιον ότι μετά απο ορισμένο χρόνο, μοιραία θα επέλθει μεγάλη υποβάθμιση).

Επίσης οι επίσημες αναφορές περί της απορρόφησης των παραγομένων οξειδίων απο το σκυρόδεμα έχουν βάση την παλαιότερη ξένη βιβλιογραφία που δεν πραγματεύεται χάλυβες B500c και S500s.

Για αυτούς τους λόγους θα πρεπει να αποφεύγεται επιμελώς η τοποθέτηση οξειδωμένων χαλύβων στις κατασκευές μας. Ολόκληρος ο τεχνικός κόσμος θα πρέπει να απαιτεί προμήθεια σιδηρού οπλισμού μόνον απο στεγασμένενες επιχειρήσεις αφού είναι γνωστό ότι οι σημερινοί χάλυβες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε διάβρωση έναντι του παλαιότερου St III και ακόμη περισσότερο του St I. Κατονομάζοντας προιόντα συγκεκριμένων εταιρειών μπορεί να χάσουμε τον σταθερό μας στόχο που είναι η αξιοπιστία. Τα προιόντα όλων των εταιρειών έχουν παρόμοια συμπεριφορά στην διάβρωση. Ιδιαίτερα αυτό το καιρό (πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας - Απρίλιος , Μάιος 2010) έχουμε εντοπίσει μάντρες με αδιάθετες ποσότητες χάλυβα ακατάλληλου πρός χρήση . Συνεπώς απαιτείται αφύπνιση όλων των παραγόντων του έργου σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Τώρα, με την παρατήρηση για το ποιά εταιρεία παράγει "καλό" η "καλύτερο" χάλυβα σήμερα η σε βάθος χρόνου (μετά απο διάβρωση), σάς παραπέμπω σε σχετικά πρόσφατες εργασίες μας, όπου έχουμε εισάγει κατάλληλους δείκτες ποιότητας Qd (περί της μηχανικής επίδοσης του χάλυβα σήμερα και σε βάθος χρόνου δηλαδή μετά απο διαφόρους βαθμούς διάβρωσης).

 

Αγαπητέ AlexisPap,

σχετικά με τα όρια αποδοχής μιάς παρτίδας χάλυβα όπως αυτά τίθενται απο τον ισχύοντα ΚΤΧ, έχουν διατυπωθεί ήδη σοβαρές ενστάσεις και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξει αναδιατύπωση με αυστηρότερα κριτήρια (για το καλό του κοινωνικού συνόλου φυσικά).

Link to comment
Share on other sites

το θεμα των αδιαθετων ποσοτητων το εχω λυσει εδω και χρονια αγοραζοντας απο τον μεγαλυτερο εμπορο της αθηνας που στελνει ακομα και στα νησια....

 

το προβλημα οταν ερχονται διαμορφωμενα στο εργο ο οπλισμος δεν ειναι τοσο στα μεγαλα τεμαχια που συνηθως ειναι νεας παραγωγης οσο τα τεμαχια ενισυχεων τον δοκων που συνηθως ειναι τεμαχια απο προηγουμενες κοπες...

 

οταν στελνω πινακα συνηθως προσπαθω να μην εχω ρεταλια μιας και υπαρχουν 12 και 14 μετρα και προτιμω να μεγαλωνω καποια τεμαχια μεχρι και 50 εκ παρα να μου στελνουν απο προηγουμενες κοπες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.