Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απίστευτο παράλογο με το πόθεν έσχες μηχανικών κατασκευαστών. Είναι δυνατόν;


Recommended Posts

Είμαι ΠΜ κατασκευαστής με ατομική εταιρία. Αγοράζω οικόπεδο και ξεκινάω την ανέγερση πολυκατοικίας.

 

Σύμφωνα με το νέο Φορολογικό Νόμο του Απριλίου 2010 όλα τα έξοδα που θα κάνω μπαίνουν στο τεκμήριο και πρέπει να δικαιολογούνται με το πόθεν έσχες μου.

 

Πολύ καλά, χρειάζομαι 850.000 για το οικόπεδο και για να ολοκληρώσω την κατασκευή, τα οποία τα δικαιολογώ πλήρως από εισοδήματά μου παρελθόντων ετών κάνοντας χρήση της ανάλωσης συσσωρευμένων κεφαλαίων.

 

Έρχεται με το καλό η εποχή που πουλάω τα διαμερίσματα και συνολικά εισπράττω 1.000.000. Δεν κάνω τίποτα παράνομο (τα συμβόλαια τα κάνω στις πραγματικές τιμές, δεν κρύβω τιμολόγια, όλα κανονικά).

 

Σύμφωνα με το λογιστή μου και με τα όσα έχω διαβάσει, όταν ολοκληρώσω τις πωλήσεις, το πόθεν έσχες που θα έχω θα είναι το 20% αυτού του ποσού, δηλαδή 200.000. Το 20% είναι το ποσό που θεωρεί η Εφορία ότι είναι το κέρδος μου και είναι αυτό που θα μπει στην κλίμακα (ήταν 15% πριν την αλλαγή).

 

Έτσι,

 

1) Δεν μπορώ να ξεκινήσω άλλη κατασκευή, γιατί έχω μόνο 200.000 πόθεν έσχες, οπότε δεν θα μπορώ να δικαιολογήσω τα έξοδα ανέγερσης νέας οικοδομής.

 

2) Βρίσκομαι με 800.000 στον τραπεζικό λογαριασμό μου που δεν μπορώ να δικαιολογήσω με βάση το πόθεν έσχες μου!

 

Αυτά χωρίς να έχω κάνει τίποτα παράνομο! Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τόσο παράλογο; Ο λογιστής μου λέει ότι όντως είναι παράλογο αλλά δεν του κάνει εντύπωση γιατί υπάρχουν τόσα πολλά παράλογα στο Φορολογικό Νόμο.

 

Το γνωρίζει κανείς το θέμα;;;

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ολη η δουλειά είναι γιά να κερδίζουν οι τράπεζες .

Σου λέει πάρε δάνειο από την τράπεζα και λύνεις το πρόβλημα .

 

Από την άλλη μεριά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα .

Από την στιγμή που τα κατασκευάζεις με ίδια κεφάλαια βάσει του πόθεν έσχες , ουσιαστικά κάνεις μετατροπή της περιουσίας σου . Ετσι όταν τα πουλάς τότε κάνεις ρευστοποίηση της περιουσίας σου και έτσι ξαναέχεις το κεφάλαιο .

Το 20 % όμως είναι κέρδος και επειδή αυτό το κάνεις επαγγελματικά φορολογείσαι σαν εισόδημα .

 

Προφανώς ο τρόπος που έχει γραφεί θέλει ερμηνεία την οποία ως συνήθως θα κάνουν τα δικαστήρια η θα γίνει με εγκύκλιο .

Βλέπεις η χώρα μας βρίθει αγραμμάτων , ορισμένοι δε εξ΄αυτών είναι και σε καίριες θέσεις .

Link to comment
Share on other sites

Με το δάνειο δεν λύνεται το πρόβλημα, απλά σπάει σε πολλά μικρότερα προβλήματα όσα είναι τα έτη του δανείου και μετατίθεται. Ο λόγος είναι ότι οι δόσεις του δανείου είναι πλέον τεκμήρια. Οπότε πρέπει με τα κέρδη από την επόμενη δουλειά να καλύπτεις το τεκμήριο της προηγούμενης, με τα κέρδη της παραεπόμενης να καλύπτεις τα τεκμήρια της προηγούμενης και της παραπροηγούμενης, κ.ο.κ. Αυτό δεν είναι ούτε υγιές ούτε διατηρήσιμο. Αν κάποια στιγμή σταματήσεις τις δουλειές θα σε κυνηγούν οι φόροι από τα τεκμήρια όλων των προηγούμενων...

 

Προφανώς και με την κοινή λογική ισχύει αυτό που λέει ο BAS για μετατροπή της περιουσίας και ρευστοποίησή της, οπότε στο παράδειγμά μου θα έπρεπε στο τέλος να έχω πόθεν έσχες 1.000.000, αλλά αυτό πρέπει να διευκρινιστεί επίσημα.

 

Απορώ αν δεν βγει κάποια εγκύκλιος σύντομα, αν το ΤΕΕ ή η Ένωση Κατασκευαστών ή κάποιος άλλος φορέας θα το πάει στα δικαστήρια, ή αν θα μείνουμε στην αμφιβολία και στην αβεβαιότητα...

 

PS: ενημέρωσα το προφίλ μου, ευχαριστώ Ηλία

Link to comment
Share on other sites

thebuilder,

 

Θα σου πρότεινα να κάνεις έγγραφο ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών, στο τμήμα Εισοδήματος.

Το έχω κάνει στο παρελθόν και με βοήθησε πολύ να βγάλω άκρη σε υπόθεσή μου.

 

Τουλάχιστον, αν δεν πάρεις απάντηση να σε καλύπτει, θα επισημάνεις επισήμως το θέμα. Έχω καταλάβει οτι πολλές φορές τα παράπονά μας στη ΔΟΥ δε φτάνουν ψηλότερα, οι υπάλληλοι βαριούνται να ασχοληθούν.

 

Επίσης, όταν είχα εγώ το πρόβλημα, είχα πάει η ίδια στο Υπ.Οικονομικών, χωρίς ραντεβού, χωρίς τίποτα και είχα ζητήσει και μίλησα με τον Διευθυντή στο τμήμα Ελέγχου. Δεν θυμάμαι το όνομά του, ούτε τον ήξερα, ούτε με ήξερε, ούτε πήγα μέσω γνωστού, και δεν ξέρω και αν είναι ακόμα ο ίδιος εκεί. Πάντως ήταν ευγενέστατος, με δέχτηκε αμέσως, μιλήσαμε ώρα, με κατάλαβε, πήρε επι τόπου κάποια τηλέφωνα για διευκρινίσεις στο αρμόδιο τμήμα κλπ και με συμβούλευσε να καταθέσω γραπτό ερώτημα.

 

Και σου προτείνω να πας και στο τμήμα Ελέγχου εκτός από το τμήμα Εισοδήματος γιατί στον έλεγχο είναι που φαίνονται όλα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου ούτε το ΤΕΕ , ούτε η ένωση κατασκευαστών ενδιαφέρονται γιά την πραγματικότητα . Ετσι ένας κλάδος που δίνει δουλειά σε χιλιάδες άτομα και σε δεκάδες επαγγέλματα , θεωρείται από τους φωστήρες του υπουργείου οικονομικών , μη παραγωγική επένδυση .

Δεν κατάλαβα ποιές και με ποιά κριτήρια θεωρούνται παραγωγικές επενδύσεις .

 

Φταίμε βέβαια και όσοι μηχανικοί ασχουλούμαστε με το επάγγελμα και δεν το προστατεύσαμε με αποτέλεσμα να γίνει έρμαιο , τυχαίων η και "περίεργων" .

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το λογιστή μου και με τα όσα έχω διαβάσει, όταν ολοκληρώσω τις πωλήσεις, το πόθεν έσχες που θα έχω θα είναι το 20% αυτού του ποσού, δηλαδή 200.000. Το 20% είναι το ποσό που θεωρεί η Εφορία ότι είναι το κέρδος μου και είναι αυτό που θα μπει στην κλίμακα (ήταν 15% πριν την αλλαγή).

χωρίς να έχω διαβάσει το συγκεκριμένο αρθρο όπως το θυμάμαι από την προηγούμενη νομοθεσία

η εφορία δε δέχεται κέρδος λιγότερο από το ποσοστό που ορίζει

δηλ αν έσοδα-έξοδα < ποσοστό

αδιαφορεί , θεωρεί πως είμαστε κλέφτες και φορολογεί στο ποσοστό του τζίρου

 

τώρα τι γινεται σε περίπτωση που έχουμε αρνητικά κέρδη, πραγματικά αγνοώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.