Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπουργική απόφαση για την κατανομή των ΑΠΕ


petsis

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φωτοβολταϊκά 2014-->1500MW 2020-->2200MW

 

παραθέτω το κείμενο από τη 3η ανακοίνωση ΔΕΗ , τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Η ΔΕΗ έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα, εντός μικρού χρονικού διαστήματος, μεγάλο πλήθος νέων αιτημάτων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 3851/2010. Συγκεκριμένα η συνολική ισχύς των αιτήσεων για σταθμούς στο εύρος ισχύος άνω των 100 kW και έως 500 kW ανέρχεται σε 1000 MW περίπου, ενώ η συνολική ισχύς των αιτήσεων για σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW εκτιμάται περί τα 400 MW. Ευνόητο είναι ότι η ισχύς αυτή βαίνει περαιτέρω αυξανόμενη και στις δύο κατηγορίες, στο μέτρο που προστίθενται και άλλες νέες αιτήσεις.

 

Πέραν αυτών θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα εξής:

 

Έχουν εκδοθεί, προ του Ν. 3851/2010, άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.

 

Έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήματα σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ (βάσει του Ν. 3468/2006) και για σταθμούς που απαλλάσσονται αυτής συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (χωρίς να εξαντλούν το σύνολο των εξαιρέσεων που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ).

 

Η συνολική ισχύς των πάσης φύσεως φωτοβολταϊκών σταθμών που έχουν τεθεί σε λειτουργία δεν υπερβαίνει τα 100 MW.

 

Οι εκκρεμούσες στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 1 MW, που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νέου Νόμου (3851/2010) και ήδη διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 200 MW.

 

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω του 1 MW που έχουν συμπεριληφθεί στον ειδικό κατάλογο της ΡΑΕ, βάσει του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 870 MW.

Link to comment
Share on other sites

Άρα με λίγα λόγια μας λένε μη κάνετε νέες αιτήσεις για αγρότες-πάρκα πετάτε τα λεφτά σας.

 

Μια ερώτηση γιατί δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Το όριο για φωτοβολταϊκά σε στέγες όπως αναφέρεται στην τελευταία απόφαση του ΥΠΕΚΑ

"Εγκαταστάσεις σε κτίρια και στέγαστρα της περίπτωσης

(α) της παρ.6 του άρθ.15 του ν.3851/2010 "

είναι 200ΜW μέχρι το 2014.

 

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι αν αυτό περιλαμβάνει μόνο το ειδικό πρόγραμμα για τις στέγες (εγκατεστημένη ισχύς <10ΚWp ) ή όλα τα φωτοβολταϊκά σε στέγες;

 

Για το ειδικό πρόγραμμα έχουμε μια καλή πληροφόρηση από τη ΔΕΗ για τον αριθμό των αιτήσεων αλλά και των ήδη εγκατεστημένων, οπότε και ξέρουμε τι περιθώρια υπάρχουν, με τα μεγαλύτερα όμως τι γίνεται;

 

Ευχαριστώ και καλως σας βρήκα.

Link to comment
Share on other sites

Οι αιτήσεις με βάση τον τύπο είνια κάτω απο 5000 οπότε γιατί να μην κάνει κάποιος αγρότης, αλλά και πάνω απο 5000 να ήταν γιατί κάποιος να μην πάρει μια σειρά να κάνει θα πάρουν όλοι νομίζεις χρηματοδότηση απο τράπεζα?

Link to comment
Share on other sites

Οι αιτήσεις με βάση τον τύπο είνια κάτω απο 5000 οπότε γιατί να μην κάνει κάποιος αγρότης, αλλά και πάνω απο 5000 να ήταν γιατί κάποιος να μην πάρει μια σειρά να κάνει θα πάρουν όλοι νομίζεις χρηματοδότηση απο τράπεζα?

 

Μιλώντας με τράπεζες που δίνουν δάνεια αρκετοί αγρότες έχουν προβλήματα με παλιότερα δάνεια ήδη και επιδοτήσεις. Μιλήστε με τους γνωστούς σας. Πιστεύω τα 2/3 των αιτήσεων θα φτάσουν σε στάδιο κατασκευής. Γνώμη μου.

 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε 9500 βεβαιώσεις, άρα μερικοί το σκέφτονται ή είναι σε τροχιά έναρξης τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Οι αριθμοί πρωτοκόλλου απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι 21.000 νομίζω ότι το 9.500 που έχουν βγάλει είνια εντελώς αυθαίρετο, αν κάποιος κάνει τώρα μια αίτηση θα πάρει πάνω απο 21000 αριθμό πόσα να είνια τα διπλά το 50%?

Μακάρι να είνια τα 2/3 που λές.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης διαβάζοντας σήμερα το πόρταλ της ΠΑΣΕΓΕΣ έπεσα πάνω σε αυτό

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/be4e88c3-a2b9-4c26-beae-883ba11a9755

τι λέει ο ποιητής στης παράγραφο 2 που κάνει Link με την παράγραφο 3 της ανακοίνωσης του ενεργειακού μίγματος.

Σταμάτησε η ΔΕΗ να δέχεται αιτήσεις? ή θα σταματήσει μόλλις η Υ/Α γραφτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης?

Link to comment
Share on other sites

jsk,

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/be4e88c3-a2b9-4c26-beae-883ba11a9755

(το λινκ δεν ανοίγει)

 

Αυτή η απόφαση είναι τόσο στο πόδι γραμμένη, όσο καμμία άλλη προηγούμενη στα φ/β.!!

Η ΔΕΗ δε σταμάτησε τις αιτήσεις. Και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν είναι στο χέρι της ΔΕΗ να αποφασίσει το πότε θα ξεκινήσει ή το πότε θα σταματήσει τις αιτήσεις. (όχι όπως φωνάζουνε στις σκάλες: "Πνιγόμαστε. Θα τα κλείσουμε όλα και θα δείτε." ποιοι θα δούνε; )

 

Ούτε θα σταματήσει μόλις δημοσιευτεί η απόφαση.

Αν προσέξεις λέει, ότι μετά το evaluation που θα κάνει ανά δίμηνο το ΥΠΕΚΑ, άρθρο 1, θα προτείνει στον υπουργό τι πρέπει να κάνει. Κλείνει ή όχι.

Ο υπουργός είναι αυτός που αποφασίζει τι θα κάνει τότε. Κλείνει ή αφήνει να τρέχει. Σαν την εποχή της ΡΑΕ με τη διετία των εξαιρέσεων. "Δύναται η ΡΑΕ μετά την πατέλευση της διετίας να αναστείλει την ισχύ της εξαίρεσης."

 

Αυτό που βρίσκω εξοργιστικό και ύπουλο είναι στο 3ο άρθρο το α).

Αν τελικά ο υπουργός αποφασίσει να αναστείλει, τότε σταματάει τις αιτήσεις ΑΛΛΑ σταματάει ΚΑΙ τις υπογραφές του ΔΕΣΜΗΕ για τις εκκρεμείς αιτήσεις!!!

 

Δηλαδή, αυτός ο ποιητής, τι θέλει να πει;

Αιτούμαστε στο ΔΕΣΜΗΕ για σύμβαση, παίρνουμε τα δάνεια, αρχίζουμε το χτίσιμο αφού έχουμε πληρώσει ΔΕΗ και ξαφνικά ξυπνάει κάποιος και αναστέλει τις υπογραφές των συμβολαίων;

 

Τι λέει; Από που και έως που; Καταλαβαίνω να σταματήσει τις αιτήσεις αλλά και τις υπογραφές των εκκρεμών συμβάσων;

 

Βέβαια, η ΠΑΣΕΓΕΣ, που τα πήρε μάλλον χοντρα από τις μελετητικές εταιρείες και από τους κακόμοιρους τους αγρότες, τι φωνάζει; Αφού δεν έχουν κατέβει πάνω από 5000 αιτήσεις, αγροτών. Ή έχει προπληρωθεί και καίγεται;

 

Συγγνώμη για το στυλ της απάντησης μου, αλλά είμαι ακνευρισμένη. :-x

Που πρέπει να φτάσουμε για να γίνουμε πιο σοβαροί;:confused:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.