Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περαίωση


Recommended Posts

Μπορω να κανω τμηματικη περαιωση, δηλαδη πχ να κανω περαιωση μονο για τις 2 απο τις 4 χρησεις που ηρθαν?

 

(δεν μπορει να εχεις εισοδημα σε μια χρηση 2000€ και να σου ζητανε 700€..ελεος...)

Link to comment
Share on other sites

Απ'οσο διαβάζω εδώ http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=14542 σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών οι εκτιμήσεις θα έπρεπε να πηγαίνουν έσοδα-έξοδα και σύμφωνα με την άποψη του ΤΕΕ πήγαιναν με 60% (σε προσωπική συζήτηση υπάλληλο - νομικό του ΤΕΕ που είχα στο παρεθόν είχα λάβει την ίδια απάντηση, δηλ 60%)

-Η απορία μου παραμένει αυτη:

Δεν περαιώνω. Μου γίνεται έλεγχος κ διαπιστώνεται οτι χρησιμοποιούσα συντελεστή 60% για τις εκτιμήσεις ενώ η εφορια πχ ισχυρίζεται οτι επρεπε να πήγαινα εσοδα-έξοδα. Τι γίνεται με γδύνουν?? Πληρώνω πρόστιμο παραπάνω από τα 2700 που μου ζητάνε τωρα? Τους μπαινω στο μάτι για μελλοντικό έλεγχο?

 

Eπειδή πολλά και ανόητα ακούγονται , τα πράγματα είναι απλούστερα.

 

1)Τι θα πεί σας γδύνουν. Κύριε είχες εισόδημα πχ 5000 ευρώ ακαθάριστο. Με το λογιστικό προσδιορισμό το καθαρό είναι πχ 4850 (δεν υπάρχουν έξοδα σημαντικά). Εσύ δήλωσες 5000 χ60% =3000 άρα θα σου προσθέσουμε 1850 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και θα γίνει νέα εκκαθα΄ριση του φόρου εισοδήματος. Στις περιπτώσεις που το συνολικό εισόδημα μείον τις απαλλαγές (ασφαλιστικές εισφορές , ιατρικά κλπ) είναι στο αφορολόγητο της κλίμακας δεν τρέχει τίποτε. Διαφορετικά δείτε την κλίμακα του άρθρου 9 στο ν 2238/94 (ΚΦΕ) και βγάλετε συμπεράσμα. Από ΦΠΑ δεν υπάρχει τίποτε (έχει αποδοθεί).

 

2) Το εισόδημα από εκτιμήσεις πηγαίνει με λογιστικό προσδιορισμό. Αυτό προκύπτει από το άρθρο 49 του ΚΦΕ. Αν ελεγκτές το δέχτηκαν με 60% είτε δεν το είδαν, είτε τόσο ήξεραν (μπορεί να ισχύουν και αμφότερα). Πάντως φαντάζομαι να υπάρχουν και άλλοι που και γνωρίζουν και βλέπουν.

 

3) Σε ποιους να πρωτοπάρουν τηλέφωνο και να κάνουν ελέγχους.Υπάρχουν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις, πολλές εκ των οποίων στα όρια της παραγραφής. Αν στις ΔΟΥ και στα άλλα ελεγκτικά κέντρα ήταν τόσο ικανοί να είστε βέβαιοι ότι η "λέξη" περαίωση θα υπήρχε μόνο στα λεξικά.

 

4) Αν όντως αποφασίσουν να κάνουν ελέγχους σε όσους δεν περαίωσαν γνώμη μου είναι ότι θα κοιτάξουν όσους είναι στα όρια της παραγραφής , όσους έχουν μεγάλα (πόσο ?) εισοδήματα, όσους έχουν τεκμήρια (σπίτια , αυτοκίνητα κλπ). Ολους τους φορολογούμενους δεν είναι εφικτό να τους ελέγξουν (και ούτε αναγκαίο).

 

5) Κάτι προσωπικό. Προ ετών υπήρχε ένα είδος περαίωσης . Η λεγόμενη συνάφεια. Κάποια στιγμή πήραν τηλέφωνο στο σπίτι από το ... ΤΕΚ και λένε πέστε σε αυτόν να περάσει. Οταν πήγα ο κ. προσιτάμενος της υπηρεσίας προσπαθούσε να με πείσει να ενταχθώ , αν και στις υπόψιν χρονιές δήλωνα λογιστικό αποτέλεσμα αλλά το καθαρό έφθανε το 75%, οπότε του λέω μα κύριέ μου τι παραπάνω θέλεις ? Απάντηση δεν πήρα . Δεν εντάχθηκα και αυτό ήταν.

 

Μπορω να κανω τμηματικη περαιωση, δηλαδη πχ να κανω περαιωση μονο για τις 2 απο τις 4 χρησεις που ηρθαν?

 

(δεν μπορει να εχεις εισοδημα σε μια χρηση 2000€ και να σου ζητανε 700€..ελεος...)

 

Μπορείς αν αρχίσεις από την πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη υπόθεση. Αρχής γενομένης από αυτή σταματάς όπου φθάνει ο παράς.

Link to comment
Share on other sites

Ψυχραιμία, από που προκύπτει ότι καλά και σώνει πρέπει να πληρώσετε για να περαιώσετε.Αν δεν υπάρχει κάτι προς περαίωση, δεν αποδεχόμαστε (δια της πληρωμής) το σχετικό σημείωμα. Ετσι απλά και χωρίς πανικό.

Ναι αλλά για να περαιώσεις τις επόμενες χρονιές πρέπει να πληρώσεις και τις πρώτες, που ο συνάδελφος είχε δηλώσει 0

Link to comment
Share on other sites

1)Τι θα πεί σας γδύνουν. Κύριε είχες εισόδημα πχ 5000 ευρώ ακαθάριστο. Με το λογιστικό προσδιορισμό το καθαρό είναι πχ 4850 (δεν υπάρχουν έξοδα σημαντικά). Εσύ δήλωσες 5000 χ60% =3000 άρα θα σου προσθέσουμε 1850 ευρώ στο καθαρό εισόδημα και θα γίνει νέα εκκαθα΄ριση του φόρου εισοδήματος.

 

δεν έχεις δίκιο:

  • μια επιχείρηση έστω και ατομική έχει ένα ρισκο
    δεν πεφτει κάθε μήνα τακα τακα ο μισθός, άρα δεν είναι παράλογος
    ο συντελεστής καλύπτει το ρίσκο που παίρνεις στις ισχνές αγελάδες καλη ώρα
  • επίσης κάποιοι προσφέρουν εργασία είτε άμεσα είτε εμμεσα
  • δεν είμαστε στις στατιστικές της ανεργίας
  • επειδή η νομοθεσία είναι χαώδης και παράλογη δεν βάζουμε όλα μας τα έξοδα (πχ κινητο 50%, αυτοκίνητο ολόκληρος αλγόρυθμος :) , τα πάγια πάνε με απόσβεση ανα έτος και όχι το σύνολο κλπ )
    άρα φυσικό είναι ο συντελεστής να μας καλύπτει από αυτή τη χασούρα
  • εχουμε ακριβό λογισμικό και εξοπλισμό που απαρχαιωνεται ή φθείρεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα
  • είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μας που πολλές φορές μια μελέτη γίνεται 2 ακομη και 3 φορές ενώ πληρώνεται μόνο 1
    επειδή στην ελλάδα το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και οι πελάτες μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πραγματική αξία των υπηρεσιών μας
  • κλαιμε όλοι μας φέσια

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω δίκαιο σε πιο σημείο (από όσα έγραψα) ?

Παρατηρώ τα επιχειρήματα υπέρ των συντελεστών. Ενδιαφέροντα ακούγονται. Εμείς (εγώ) που δεν είμασταν στον εξωλογιστικό προσδιορσιμό είμασταν μάλλον κορόιδα τόσα χρόνια. Γιατί και ρίσκο αναλαμβάνουμε και γελοίες αμοιβές (όχι τις εγγυημένες ελάχιστες κλπ) αντιμετωπίζουμε και όλα όσα γράφεις τα έχουμε.

 

Ναι αλλά για να περαιώσεις τις επόμενες χρονιές πρέπει να πληρώσεις και τις πρώτες, που ο συνάδελφος είχε δηλώσει 0

 

 

Και γιατί να περαιώσει τις επόμενες ? Κάνεις ένα συνολικό λογαριασμό (κόστος - όφελος) για το σύνολο των υπόψιν χρήσεων και ανάλογα θα πράξεις. Διαφορετικά δεν γίνεται γιατί διασπάται η συνέχεια των χρήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω δίκαιο σε πιο σημείο (από όσα έγραψα) ?

Παρατηρώ τα επιχειρήματα υπέρ των συντελεστών. Ενδιαφέροντα ακούγονται. Εμείς (εγώ) που δεν είμασταν στον εξωλογιστικό προσδιορσιμό είμασταν μάλλον κορόιδα τόσα χρόνια. Γιατί και ρίσκο αναλαμβάνουμε και γελοίες αμοιβές (όχι τις εγγυημένες ελάχιστες κλπ) αντιμετωπίζουμε και όλα όσα γράφεις τα έχουμε.

 

 

Δεν ξέρω τι ήσασταν εσείς. Αυτό που ξέρω, είναι ότι δεν έχω βρει λογιστή να με αναλάβει, με την υποχρέωση να πληρώνει αυτός το κόστος οποιουδήποτε προστίμου μου επιβάλλεται. Το πρόσχημα είναι ότι η φορολογική νομοθεσία είναι "περίπλοκη". Τι να πούμε δηλαδή και για την πολεοδομική νομοθεσία και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελλάδας. Ο Μηχανικός πάει φυλακή για παραλείψεις του. Ο Λογιστής πάει; Δε νομίζω! Αντιθέτως, ζητάει κάθε τόσο από τον πελάτη να πληρώσει και ...περαιώσεις.

Μπορεί να μη σου κάνει σαν επιχείρημα το παραπάνω. Θα πρέπει όμως να σου κάνει, το ότι η δουλειά σου μπορεί εύκολα (και συμβαίνει) να πληρώνεται κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα. Η δική μου όχι. Σε μελέτη (δημοσίου ή και ιδιωτών) που κάνω και διαρκεί 2 ή 3 χρόνια, θα πληρωθώ(και άρα θα φορολογηθώ) ενδεχομένως, τον 3ο χρόνο (και άρα επί των εσόδων μου τελικά και όχι επί των κερδών μου όπως θα έπρεπε καθώς οι δαπάνες των 2 προηγούμενων έτων πήγαν "στράφι").

Για οτιδήποτε άλλο όπως οι εκτιμήσεις ακινήτων που προαναφέραμε ίσχυε ήδη λογιστικός προσδιορισμός και επί της ουσίας δε νομίζω να παραπονέθηκε ποτέ συνάδελφος. Το ίδιο ουσιαστικά ίσχυε και για συναδέλφους απασχολούμενους σε οργανωμένα γραφεία (το 72% Σ.Κ.Κ. είναι τόσο "βαρύς" συντελεστής που ουσιαστικά είναι περίπου ισοδύναμο σε αποτελέσματα με τον λογιστικό προσδιορισμό και μάλιστα επειδή δεν κάναμε τον κόπο να μαζέυουμε δαπάνες, γλύτωνε και την έκπτωση ΦΠΑ το κράτος από εμάς!).

Οποιαδήποτε δε δραστηριότητά μας πέραν των μελετών (παροχή συμβουλών όπως ισχύει για σας τους λογιστές, εκτιμήσεις ακινήτων που προανέφερα), είχε ήδη λογιστικό προσδιορισμό.

Ζητώ συγγνώμη για το offtopic, αλλά καλό είναι κάποια πράγματα να απαντώνται για να μη μένουν απορίες. Δεν περίμενα σχόλιο του τύπου "εμείς είμαστε κορόιδα;" από σοβαρό (κατά τα φαινόμενα) εκπρόσωπο του κλάδου μάλιστα των φοροτεχνικών.

Link to comment
Share on other sites

tpanag υπάρχει συνυπευθυνότητα του λογιστή από το 1992. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις η διεκδίκηση του ποσού καταλήγει στα δικαστήρια. Απ' ότι όμως μου είπε ο δικός μου λογιστής εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να επιβάλλεται πρόστιμο από το ΣΔΟΕ απευθείας και στους δύο, λογιστή και επιχειρηματία, το οποίο συνολικά θα είναι το ίδιο όπως τώρα αλλά θα πληρώνεται εξ' ημισείας. Πάντως για να κυνηγήσεις τον λογιστή σου για αποζημίωση εννοείται ότι θα πρέπει να τον έχεις ορίσει ως τηρητή των βιβλίων σου στην οικεία ΔΟΥ. Αν σου τηρεί τα βιβλία άτυπα τότε είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις ότι φταίει...

Link to comment
Share on other sites

tpanag υπάρχει συνυπευθυνότητα του λογιστή από το 1992. ...

 

Kαι συνυπευθυνότητα υπάρχει, και υποχρέωση καταγγελίας σε βάρος πελάτη υπάρχει, και εγγυημένες αμοιβές δεν υπάρχουν και προνομιακό φορολογικό καθεστώς δεν υπάρχει...........

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.