Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρεωτική κατασκευή στέγης


Recommended Posts

Αν επιβάλλεται μόνο πάνω από το μέγιστο έχουν δικαίωμα να το ζητήσουν;

Τουλάχιστον έχω όπλα για να απαντήσω, δεν ξέρω αν αρκεί να ρισκάρω τη δουλειά της λύσης αυτής.

Πάντως είναι μια ερμηνεία που δεν είχε περάσει από το μυαλό μου, + 1 είναι λίγο.   

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Συνάδελφοι καλημέρα

Διώροφη οικοδομή με επικάλυψη πλάκα Ο.Σ. κατασκευής 1985 δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή στέγης.

Σήμερα, πρόκειται να κατασκευάσω διώροφη  προσθήκη καθ΄επέκταση της υπάρχουσας και βάση Πολεοδομικού Σχεδίου

είναι υποχρεωτική η κατασκευή στέγης.

Σε αυτή την περίπτωση που δεν υπήρχε στο υφιστάμενο πρόβλεψη για φορτία στέγης, θα πρέπει να γίνει πλήρη κάλυψη

της οροφής παλαιού και νέου κτίσματος με στέγη;

Ευχαριστώ  

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι σου μιλάνε για το νέο, οπότε αν το νέο καταλαμβάνει το 50% της κάτοψης του τελευταίου ορόφου, ο τελευταίος νέος, αυτός θα έπρεπε να καλυφθεί με στέγη.

Ομως αν πχ έχεις 100τμ στον τελευταίο όροφο σου σήμερα και από πάνω κάνεις μια προσθήκη 75τμ και ακόμα πιο πάνω προσθήκη 50τμ. Δεν ξέρω αν επαρκεί να καλύψεις με στέγη μόνο τα τελευταία 50τμ.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, athanasanas said:

Συνάδελφοι καλημέρα

...

Κατ αρχάς. δες τα φορτία της πλάκας (πέραν του ι.β.) με τα οποία υπολογίστηκε το υπάρχον, και έλεγξέ το με φορτίο στέγης ώστε να δεις αν σε παίρνει.

Στη συνέχεια, εξετάζεις το σύνολο (παλιό και νέο) τόσο από μορφολογική όσο και από κατασκευαστική άποψη.  

Ίσως το κατασκευαστικό μέρος (απορροή ομβρίων) να είναι το πιο καθοριστικό.

Ρώτησε στην υπηρεσία μήπως η προσθήκη απαλλάσσεται από την υποχρέωση στέγης (το υπάρχον μάλλον απαλλάσσεται)

Και πράττεις ανάλογα 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχω περίπτωση οικοδομικής άδειας σε ισχύ σε εκτός σχεδίου περιοχή όπου η κατασκευή στέγης δεν είναι υποχρεωτική. 

Το ζητούμενο είναι η αποπεράτωση των όψεων ώστε να προχωρήσουμε στην παράταση της άδειας επ' αόριστον. Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να μην την κατασκευάσει και να το αφήσει σαν ταράτσα μιας και η οροφή ορόφου είχε πρόβλεψη για πλάκα και η στέγη θα ήταν επικαθήμενη σε αυτή. 

Θα δώσει η πολεοδομία την παράταση ή θα έχουμε κάποιο θέμα?

 

Link to comment
Share on other sites

Παύλο, κάπου έπεσα πάνω σ ένα νέο νόμο σχετικό με τις παρατάσεις που το λεκτικό του ανέφερε ότι απαιτείται για την παράταση επ'αοριστον η στέγη όπου είναι αυτή υποχρεωτική. Συνεπώς δεν σημαίνει όπου οι όροι δόμησης την επιβάλουν και άρα δεν απαιτείται για τις άδειες που προβλέπεται μεν αλλά δεν ειναι υποχρεωτική από τα οριζόμενα της εν λόγω περιοχής, τι λες?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα.

Έχω διαβάσει ορισμένα σχετικά θέματα στο forum αναφορικά με την «υποχρέωση κατασκευής στέγης» και θα ήθελα να ρωτήσω, εν τέλει, εάν η κατασκευή στέγης είναι υποχρεωτική (ή όχι) σε οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων για τον οποίο έχει εφαρμογή το ΠΔ/24.4.1985 (ΦΕΚ 181/Δ’/3.5.1985) και στον οποίο είχε εκδοθεί η σχετική Απόφαση Νομάρχη (κατά το έτος 1988) περί καθορισμού ορίων, όρων και περιορισμών δόμησης κ.λ.π.

Ο λόγος του ερωτήματος έγκειται στο γεγονός ότι, στην περίπτωση έκδοσης οικοδομικής αδείας, εάν είναι υποχρεωτική η στέγη τότε ΔΕΝ προσμετράει στον Σ.Ο. (Ν. 4067/2012, άρθρο 13, παρ. 2β) ενώ αν δεν είναι υποχρεωτική τότε προσμετράει στον Σ.Ο.

 

Κατηγορία Ένταξης οικισμού ως προς τον βαθμό προστασίας: «Ενδιαφέρων» (βάσει της σχετικής Απόφασης Νομάρχη)

 

Επίσης, ενημερωτικά αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος οικισμός εμπίπτει ταυτόχρονα και στους υφιστάμενους οικισμούς πριν την 16.8.1923, αλλά προφανώς ΔΕΝ έχει καμία εφαρμογή το ΠΔ/2.3.1981 (ΦΕΚ 138/Δ’/13.3.1981) στην προκειμένη περίπτωση (από το οποίο, απ’ ότι διάβασα, προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις η υποχρέωση κατασκευής στέγης) σύμφωνα με το ΠΔ/24.4.1985, άρθρο 9, παρ. (1α), όπως ισχύει.

 

Η σχετική Απόφαση Νομάρχη (περί καθορισμού ορίων, όρων και περιορισμών δόμησης κ.λ.π.) στο σχετικό εδάφιό της «Ειδικοί όροι δόμησης» αναφέρει επακριβώς τα εξής (παραθέτω ολόκληρο το εδάφιο των ειδικών όρων δόμησης😞

«1. Τρόπος κάλυψης, στέγης, κεραμίδι κόκκινου χρώματος, με κλίση μέχρι 40%. Στις περιπτώσεις που τοποθετείται ηλιακός θερμοσίφωνας (ή συλλέκτης γενικώς) να επιδιώκεται η ενσωμάτωσή του στη στέγη.

2. Κυρίαρχα χρώματα στις όψεις, Λευκό Όχρα, Όμπρα, Μπεζ, Γκρίζο καθώς και οι αποχρώσεις αυτών.

3. Οι εξώστες να είναι ανοιχτοί καλυμμένοι (με τα ίδια στοιχεία της στέγης), και να μην είναι περιμετρικοί.

4. Το κυρίαρχο υλικό στα στηθαία να είναι το ξύλο.

5. Τα ανοίγματα στις όψεις να μην υπερβαίνουν το 30%. Το πρέκι στα ανοίγματα να είναι οριζόντια.

6. Τα κουφώματα να είναι ξύλινα. Τα παράθυρα και οι πόρτες να είναι ξύλινα, περιστρεφόμενα κατά ένα άξονα ή συρταρωτά με κατακόρυφη λειτουργία.

7. Οι περιφράξεις να είναι μαντρότοιχοι, χρώματος Λευκού, Γκρίζου, Μπεζ, Ώχρας και αποχρώσεις αυτών.

- Για τυχόν παρεκκλίσεις από τους παραπάνω ειδικούς όρους δόμησης, θα πρέπει οι μελέτες να περνούν από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.)»

 

Από την παραπάνω περίπτωση 1 (τρόπος κάλυψης, στέγης, κεραμίδι κόκκινου χρώματος κ.λ.π.) μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η κατασκευή στέγης είναι υποχρεωτική?? Εγώ καταλαβαίνω ότι η εν λόγω περίπτωση 1 (περί στέγης με κόκκινο κεραμίδι) έχει εφαρμογή στην περίπτωση που επιλέξω να κατασκευάσω στέγη. Δηλαδή θα μπορούσα να αφήσω το κτήριο απλά με δώμα και να το ολοκληρώσω χωρίς στέγη.

 

Επιπλέον, η παράγραφος 3 του άρθρου 8 του ΠΔ/24.4.1985 αναφέρει επακριβώς:

 

3. Περιεχόμενο των ειδικών όρων δόμησης.

3.1. Οι ειδικοί όροι δόμησης αφορούν κατ’ αρχήν όλους τους οικισμούς.

3.2. «Αδιάφοροι οικισμοί»: Για την περίπτωση οικισμού ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «Αδιάφορος» κατά τους ορισμούς του παρόντος ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ (σ.σ. άρα όχι υποχρεωτικά) οι παρακάτω ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης.

α) Ο τρόπος κάλυψης και, σε περίπτωση στέγης, η επικάλυψη κατά το υλικό και το χρώμα του υλικού αυτού (π.χ. βυζαντινό κεραμίδι χρώμα).

β) Οι επιφάνειες των όψεων του κτιρίου σε ό,τι αφορά τους χρωματισμούς του.

γ) Οι ανοικτοί εξώστες ως προς τη θέση τους στις όψεις του κτιρίου και το πλάτος τους.

δ) Τα στηθαία ή κιγκλιδώματα εξωστών, εξωτερικών κλιμάκων και δωματίων, ως προς το υλικό κατασκευής τους.

ε) Τα εξωτερικά ανοίγματα σαν αναλογία στο σύνολο των όψεων του κάθε ορόφου του κτιρίου.

ζ) Η περίφραξη του οικοπέδου σχετικά με τον τύπο και τον χρωματισμό της περίφραξης.

3.3. «Ενδιαφέροντες οικισμοί»: Για την περίπτωση οικισμού ο οποίος έχει χαρακτηριστεί σαν «Ενδιαφέρων» κατά τους ορισμούς του παρόντος ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ τα προβλεπόμενα στην παρ. 3.2. και οι παρακάτω ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης:

α) Τα εμφανή υλικά των όψεων του κτιρίου

β) Τα εξωτερικά ανοίγματα σε ό,τι αφορά το υλικό κατασκευής, τον τύπο και το χρώμα τους.

3.4. «Αξιόλογοι οικισμοί»: Για την περίπτωση οικισμού «αξιόλογου» κατά τους ορισμούς του παρόντος οι ειδικοί όροι δόμησης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την τήρηση όλων των ενδείξεων του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης.

3.5. Για τις περιπτώσεις οικισμών αδιαφόρων (παρ. 3.2.) και οικισμών ενδιαφερόντων (παρ. 3.3.), οι λοιπές ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης αναφέρονται στη σχετική απόφαση και οι δυνητικές για τον ιδιοκτήτη ή τον μελετητή.

 

Εγώ θεωρώ ότι η προηγούμενη παράγραφος (παρ. 3 του άρθρου 8 του ΠΔ/24.4.1985) αναφέρεται στο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ/ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ που πρέπει να τηρεί/εφαρμόζει η εκάστοτε Απόφαση Νομάρχη και ανάλογα με την Κατηγορία Ένταξης του κάθε οριοθετημένου οικισμού («αδιάφορος», «ενδιαφέρων» ή «αξιόλογος») να αναγράφεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (ή ΟΧΙ) το ανωτέρω περιεχόμενο και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (ή μη) ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ των περιπτώσεων (α-ζ) της παρ. 3.2.

 

Αντίστοιχα, έχω διαβάσει σε άλλες Αποφάσεις Νομάρχη να αναφέρεται το εξής (στους ειδικούς όρους δόμησης):

«1. Τα κτίρια καλύπτονται με στέγη από κόκκινο κεραμίδι Βυζαντινού ή Ρωμαϊκού τύπου, η οποία πρέπει να επιδιώκεται να είναι τετράριχτη, με κλίσεις μέχρι 32%», από το οποίο καταλαβαίνει κάποιος ρητά ότι η κατασκευή στέγης είναι υποχρεωτική.

 

Άρα, κατά την άποψή μου σχετικά με τη δική μου περίπτωσή («Τρόπος κάλυψης, στέγης, κεραμίδι κόκκινου χρώματος, με κλίση μέχρι 40%») θεωρώ πως η στέγη ΔΕΝ είναι υποχρεωτική.

 

Μπορεί να μου πει κάποιος τη γνώμη του?

 

Ευχαριστώ πολύ και Καλή Ανάσταση!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.