Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορετικοί προσανατολισμοί και ασυμμετρία φάσεων


Dimitris!

Recommended Posts

Δε θα έχεις κανένα πρόβλημα! Τους ενδιαφέρει η διαστασιολόγηση συνολικά του έργου και όχι που κοιτάνε τα πάνελ.

 

Όσο για το θέμα του προσανατολισμού να θέσω ότι με 10-15% απώλεια για εντελώς ανατολή ή δύση η απόσβεση από 5,5 γίνεται 6,κάτι χρόνια. Δεν τη βρίσκετε καλή για 25ετές συμβόλαιο;

 

 

Επίσης, τί σημασία έχει το αν είναι τριφασικός ο inverter ή όχι; Υπάρχει τεράστια παραφιλολογία στα ΦΒ. Μιλάμε για mpp tracking ανά string. ΑΣΧΕΤΑ αν είναι τριφασικός ή 3 μονοφασικοί. Τεχνικά εδώ βέβαια φίλε DIMITRIS να σου πω ότι δε γίνεται αυτό που ζητάς εκτός αν είναι συμμετρική η ισχύς των πανέλων και βάλεις 3 ίδιους μονοφασικούς 2,5-3kW έκαστος. Οριακά ίσως κολλάει κι ο τριφασικός KOSTAL ο 10άρης που έχει 3mpp αλλά με φουλ υπερδιαστασιολόγηση. Δεν πειράζει και τόσο βέβαια, απλώς δε θα έχεις ιδανικό efficiency του inverter όταν τα πανέλα αρμέγουν τον ήλιο για τα καλά. Κίνδυνος να σκάσει υπάρχει μόνο στην υποδιαστασιολόγηση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Pv-t solar , μιας που αναφέρεσαι σε 3φ ή όχι inverter, να σε ρωτήσω το εξής:

έστω ότι έχω ένα σύστημα 10kw. Αν επιλέξω τρεις 1φ inverter , φτιάχνω 3 string (1 string/προσανατολισμό, αν είναι δυνατόν) και προφανώς έχω τη μέγιστη εκμετάλλευση του συστήματος. Αν πάω σε 3φ inverter θα πρέπει να διαλέξω οπωσδήποτε έναν με 3mpp και η ομαδοποίηση των πάνελ να γίνει πάλι με τον ίδιο τρόπο (ανά προσανατολισμό)?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

Μια ερώτηση σε παραπλήσιο θέμα να κάνω.

Έχω ένα ΦΒ σε στέγη στα 6,6 kW.Επειδή έχω 2 προσανατολισμούς (Ανατολικό και Δυτικό) στη στέγη μου πρότεινε ο εργοδότης μου να κάνω εγκατάσταση σε δύο φάσεις με δύο δηλαδή inverter για να πιάνουν μέγιστη απόδοση.Νομίζω ότι δεν γίνεται αυτό.Η οδηγία λέει ότι για συστήματα άνω των 5 kW σύνδεση σε τριφασικό σύστημα.Παρόλα αυτά ήθελα να ρωτήσω.Γνωρίζει κανείς αν γίνεται να κάνεις σύνδεση σε δύο φάσεις?

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι θα αναγκαστεις να πας σε εγκατασταση εως 5 kW (μονοφασικα). Δεν θα σου το δεχτει η ΔΕΗ να εχεις αυτους τους προσανατολισμους στο 3φ δικτυο για τους λογους που αναφεραμε παραπανω.

Link to comment
Share on other sites

Αν γίνει κανονικά σε τριφασική εγκατάσταση?Για παράδειγμα:Κάνω το σύστημα με 30 πάνελ των 220 W τα οποία συνδέονται ανά 10 σε μονοφασικό Inverter.Ο ένας inverter υποχρεωτικά θα έχει συνδεδεμένα 5 πάνελ με Ανατολικό προσανατολισμό και 5 με Δυτικό.Θα δουλεύει ουσιαστικά σε πιο χαμηλή ισχύ από την ονομαστική του.Δεν είναι όμως αυτό καλύτερο σαν λύση από τη μονοφασική εγκατάσταση?Γιατί αν γίνει εγκατάσταση μονοφασική χάνει αρκετά από άποψη εγκατεστημένης ισχύος (30 % μικρότερη).

 

Η Δεη τουλάχιστον με τον υπέυθυνο που μίλησα ασχολείται μόνο με την εγκατεστημένη ισχύ.Δεν μου είπε κάτι για προσανατολισμό των πάνελ.Αρκεί σαν εγκατεστημένη ισχύ να μην υπάρχει ανισοκατανομή των φάσεων.Έχω καταθέσει και ένα σχέδιο με τριπλό προσανατολισμό (Ν-Α-Δ) και μάλιστα με ανισοκατανομή των φάσεων της τάξης του 10% (ουσιαστικά ένα πάνελ λιγότερο σε ένα Inverter).Το εξετάσαμε μαζί με τον υπεύθυνο στη ΔΕΗ και το δέχτηκε.

 

────────────────────────────────────

Χρησιμοποιήστε το edit για να μην κάνετε συνεχόμενες δημοσιεύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς έχεις κάνει.

Η ΔΕΗ φυσικά και κοιτάει την εγκαταστημένη ισχύ.

 

Σε ένα μονοφασικό με ένα mpp tracker δε συνδέουμε διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Βασική αρχή στα φ/β.

Ο μετατροπέας δε θα δουλεύει σωστά, θα έχεις μεγάλη απώλεια απόδοσης.

Βάλε ένα μετατροπέα ανά προσανατολισμό, εκτός αν ο μετατροπέας έχει πολλαπλούς mpp trackers.

 

Στη θέση σου θα έβαζα 5kWp με ένα 5000W μετατροπέα με δύο trackers.

10 πλαίσια στο νότο και δέκα στην ανατολή.

Link to comment
Share on other sites

Ακούω πολλούς να λένε ότι απόσβεση γίνεται σε 6 ή και λιγότερα χρόνια. Μπορεί κάποιος να μου στείλει μια τέτοια οικονομοτεχνική μελέτη;

Μου φαίνεται απίθανο να γίνεται τόσο γρήγορα η απόσβεση αν λάβει κάποιος υπ'όψιν τους χαμένους τόκους του κεφαλαίου (ή τους τόκους του δανείου), τις ώρες που θα είναι εκτός το Φ/Β λόγω διαφοράς φάσης (αν βγει για 1 δευτερόλεπτο εκτός φάσης πρέπει να μείνει εκτός τουλάχιστον για 3 λεπτά), τα έξοδα καθαρισμού, φόρους (μόνο στα οικιακά δεν υπάρχει φορολογία εισοδήματος), ασφάλιση, κόστος σύνδεσης με την ΔΕΗ, μόνιμο ηλεκτρολόγο (όταν χρειάζεται)κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να συνδέσω panel εγκατεστημένης ισχύος 3,36 kw σε multi string inverter με δύο mpp trakers. Λέω να επιλέξω τον 4000TL της SMA. Η SMA δεν έχει πιο μικρό. Θα έχω κάποιο πρόβλημα λόγω υπερδιαστασιολόγησης? Υπάρχει κάποιος άλλης εταιρίας που να με καλύπτει καλύτερα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.