Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα σε οικισμό χωρίς αποδεδειγμένο δρόμο προ 85


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας

Έχω έναν ιδιοκτητη που έχει αγοράσει νομίμως ένα οικόπεδο 1 στρέμμα με δρόμο που διανοίχτηκε με παραχωρήσεις προ του 2007.

Αγοράστηκε τον ιανουάριο του 2007 . Έρχεται σήμερα να οικοδομήσει και μας ζητάνε απόδειξη ότι ο δρόμος προϋπήρχε προ του 85.

Όλη η γύρω περιοχή έχει κτιστεί με αυτό το καθεστώς.

Πήγαμε στην οικία πολεοδομία και μας είπαν ότι αν δεν υπάρχει σε αεροφωτογραφία προ του 85 έστω και γράνα δεν γίνεται τίποτα.

Είναι δυνατόν με μια εγκύκλιο να αλλάζει η οικοδομησιμότητα ενός οικοπέδου ? Και τι γίνεται με τον άνθρωπο που το αγόρασε για να κτίσει?

 

Sos...........

Link to comment
Share on other sites

κάνε αναζήτηση στο φόρουμ για την σχετική εγκύκλιο 3/10237/12-3-2010 και γράψε συνάδελφε την ειδικότητά σου καλό κουράγιο για την περίπτωσή σου Πρέπει να δείς μήπως υπάρχει κανένας παλαιός δρόμος είτε σε συμβόλαιο , είτε σε Α/Φ ή να προχωρήσεις σε τοπικές ρυμοτομικές μελέτες όπως αναφέρουν οι σχετικές εγκύκλιοι Σε άλλη περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο παρά να ενώσεις την φωνή σου με την δική μας για την απίστευτη πολεοδομική νομοθεσία της Ελλάδος

Link to comment
Share on other sites

Σαν πρώτη προσέγγιστη συνάδελφε πάντως, θα μπορούσες να προμηθευτείς 1-2 αεροφωτογραφίες ώστε να έχεις και ο ίδιος εικόνα. Δεν είναι πολύ μεγαλο το κόστος και μπορεί να σε βγάλει από την δύσκολη θέση.

(Αεροφωτογραφίες από Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού ή από Ο.Κ.Χ.Ε. σε περίπτωση που δεν έχει χρειαστεί να ξαναπάρεις.) Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

δυστυχώς συνάδελφε στην ίδια μοίρα είναι χιλιάδες ανά την ελλάδα.

έχω και εγώ ίδια πέριπτωση.

η μόνη σωτηρία(προς το παρόν) είναι να βρεθούν και 2-3 άλλοι γείτονες, ώστε να κάνετε ένα τοπικό ρυμοτομικό(όπως περιγράφει και η εγκύκλιος που ανέφερες)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι έχω μια περίπτωση όπου έγινε το 1990 κατάτμηση του οικοπέδου και τεμάχησε ένα οικόπεδο σε 4 μικρότερα...ο δρόμος είχε χαρακτηριστεί με μια βεβαίωση του προέδρου κοινοτικός(τώρα δν μπορώ να την βρω)....σε αυτό το οικόπεδο έχει χτιστεί το 95 ένα σπίτι, τώρα θέλω να κάνω προσθήκη ορόφου...

Επειδή δν μπορώ να αποδείξω με τον χάρτη γυς την ύπαρξη του και για να μην μπλέκω με αεροφωτογραφίες που αργούν θα ήθελα να μάθω αν ισχύει κατέξαίρεση καμια ευεργητική διάταξη στην περίπτωση μου αφου έχω ΗΔΗ οικοδομήσει!!!!!

Link to comment
Share on other sites

η βεβαιωση του προεδρου

πρεπει να αναγραφεται στα συμβολαια κατατμησης....

 

επίσης να δεις τα τοπογραφικα που επισυναπτονται στην κατατμηση...

Link to comment
Share on other sites

Για ποιόν λόγο να ασχοληθείς με τον δρόμο? Από την στιγμή που δεν έχεις κάνει περαιτέρω κατάτμηση (δεδομένου πως η αρχική κατάτμηση είναι νόμιμη) τότε δεν έχει θέμα με την αρτιότητα του γηπέδου σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, 

έχω έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικισμό οριοθετημένο κατά το γνωστό και μη εξαιρετέο ΦΕΚ. Το οικόπεδο είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και μπροστά έχω δρόμο τσιμεντωμένο που ενώνεται με επαρχιακή οδό που διαπερνά τον οικισμό. Εξετάζοντας το χάρτη ΓΥΣ που έχει το όριο του οικισμού, και γνωρίζοντας καλά το χωριό, θεωρώ πως βλέπω τον δρόμο, χωρίς να είμαι βέβαιος αν ερμηνεύω σωστά τον χάρτη. Παρόλα αυτά δεν είμαι βέβαιος αν μπορώ να το θεωρήσω ως ισχυρό αποδεικτικό. Έχω επίσης συμβόλαια από τα γειτονικά που έχουν πρόσωπο επίσης στον δρόμο. Τα συμβόλαια αυτά είναι του 1990-1993 και αναφέρουν πως γειτνιάζουν με κοινοτικό δρόμο. Παρόλα αυτά όλα αυτά τα συμβόλαια είναι τα αρχικά καθώς οι μεταβιβάζοντες έχουν τρόπο απόκτησης την έκτακτη χρησικτησία επομένως δεν μπορώ να βρω άλλα συμβόλαια από εκεί. Σύμφωνα με ισχυρισμούς ο δρόμος είναι τουλάχιστον 40 χρόνια, πριν ακόμα τσιμεντωθεί καθώς τον είχαν ανοίξει για να έχουν πρόσβαση οι εκεί ιδιοκτήτες με τα οχήματα και αρχικά ήταν χωματόδρομος. Ερευνώντας τις διαθέσιμες αεροφωτογραφίες από ΓΥΣ για το χωριό βλέπω ένα τεράστιο χρονικό κενό καθώς έχω αεροφώτο για το 1972(τις αναμένω) και οι επόμενες είναι για το 1989. Συνεπώς στην περίπτωση που δεν βρω τον δρόμο εγώ στις αεροφώτο του 1972 χάνω ένα πολύ σημαντικό αποδεικτικό ή μπορώ να αναζητήσω φώτο από αλλού εκτός από ΓΥΣ;(βλέπω πως υπάρχουν και άλλοι προμηθευτές αλλά δεν ξέρω τι εμπιστοσύνη μπορώ να δείξω). Πρέπει να πάω με κύρωση κοινοχρήστου δικτύου; Να αναφέρω ορισμένα δεδομένα, επίσης, που έχω συγκεντρώσει από την έρευνα μου με τον τοπογράφο. Έχω στα χέρια μου τοπογραφικά των γειτόνων χρονολογιών 2008 και 2010 μετά την απόφαση του ΣτΕ για άρθρο 6 παρ.2,3,4 του ΦΕΚ 181Δ/1985 που δίνουν τα οικόπεδα των γειτόνων με πρόσωπο στον ίδιο δρόμο, ως άρτια και οικοδομήσιμα με καθαρή δήλωση 651/77. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως μπροστά από το δικό μου το οικόπεδο πριν από την διάνοιξη του τωρινού δρόμου περνούσε άλλος, ο οποίος κατέληγε πάλι στον επαρχιακό δρόμο και ήταν σχεδόν παράλληλος με τον τωρινό, μικρού πλάτους όμως, πλέον όμως έχει κλειστεί. Αν φανεί αυτός στις παλιές φωτογραφίες του 1972, δηλαδή αν εγώ το 1972 είχα πρόσωπο σε δρομάκι κοινόχρηστο και πλέον έχω πρόσωπο σε άλλο δρόμο να υποθέσω πως δεν σημαίνει αυτόματα πως είμαι οικοδομήσιμος επειδή ένα τμήμα του τωρινού δρόμου που τυχαίνει να έχω πρόσωπο προϋπήρχε του 1985;  

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τα τοπογραφικά που αναφέρεις δεν είναι ισχυρά στοιχεία, άρα τα ξεχνάς.

Κύρωση δεν γίνεται, αφού ο δρόμος δεν έχει προέλθει από παραχώρηση σε κ.χ.

Α/φ μπορείς να βρεις και στο Κτηματολόγιο 

Συνεπώς, ξεκινάς με έλεγχο α/φ (κι ενδεχομένως, φωτοερμηνεία).

Αν αυτό δεν αποδώσει, κι αφού από τους τίτλους δεν μπορεί (όπως λες) να βρεθεί άκρη, απομένει η δικαστική απόφαση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.