Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορισμός "άρτιο και οικοδομήσιμο".


Recommended Posts

Ερώτημα:

Από τον παρακάτω ορισμό της αρτιότητας του Π.Δ 4-11-2011 (οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων) πως πρέπει να χαρακτηρίσω  υφιστάμενο προ του 1985 οικόπεδο με εμβαδό μεν 550τ.μ (μεγαλύτερο των 500τ.μ -της απόφασης Νομάρχη) αλλά χωρίς καθόλου πρόσωπο σε δρόμο -κοινώς  τυφλό- ως 

1. Μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο ή

2. άρτιο μεν αλλά μη οικοδομήσιμο  

(Το ρωτώ αυτό γιατί, κατά τον τελικό ορισμό, ναι μεν δεν απαιτείται πρόσωπο 10 η  15 μ για τα προϋφιστάμενα αλλά η όλη διάταξη υπονοεί   ότι πρέπει να έχουν έστω ένα οποιοδήποτε   πρόσωπο  και όχι να είναι εντελώς τυφλά!)

1. Αρτιότητα. 

 «α) Εντός των ορίων του οικισμού, θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας που μπορεί να κυμαίνεται από 300 μέχρι 2000 τ.μ. Μέσα στα όρια αυτά, μπορεί να ορίζονται τομείς με διαφορετική αρτιότητα οικοπέδων, προκειμένου να διασφαλισθεί ο τυχόν ιδιαίτερος χαρακτήρας του οικισμού στους τομείς αυτούς.

 « Το ελάχιστο μήκος προσώπου του γηπέδου, ορίζεται σε 10,0 μ. για εμβαδόν γηπέδου έως 500 τ.μ. και 15,0 μ. για εμβαδόν μεγαλύτερο των 500 τ.μ.».

Το παραπάνω μέσα σε « » εδάφιο προστέθηκε με την παρ. 1, άρθρου 1 του Π.Δ. της 4.11.2011 (ΦΕΚ 289ΑΑΠ).

  Επίσης με την ίδια παρ. 1, ίδιου άρθρου του προαναφερθέντος Π.Δ. ορίζεται ότι το παραπάνω εδάφιο δεν εφαρμόζεται σε γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του προαναφερθέντος διατάγματος (4.11.2011) και στους παραδοσιακούς οικισμούς.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 183
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To 2o,  καθώς σύμφωνα με το αρ.5 τα οικόπεδα προϋφιστάμενα του διατάγματος  θεωρούνται άρτια με όποιο εμβαδό έχουν, ενώ σύμφωνα με το αρ. 6: "Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σεκοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση"

 

Edited by topografos3333
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς έτσι!!!

Η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα είναι δύο διακριτά πράγματα για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Προς επίρρωσιν αυτού, αναφέρω ότι μέχρι να απαγορευτεί η παραχώρηση σε κ.χ., δημιουργούσαμε άρτια κατά τον κανόνα (τυφλά) και στη συνέχεια παραχωρούσαμε σε κ.χ. τις απαιτούμενες εδαφικές λωρίδες ώστε να αποκτηθεί η οικοδομησιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

topografos3333 

Σ΄ευχαριστώ για την απάντηση.

Το περίεργο με αυτό το Διάταγμα είναι ότι το 

14 ώρες πριν, topografos3333 said:

 "Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σεκοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση"

αναφέρεται μεν στο άρθρο 6 αλλά αυτό το άρθρο έχει τίτλο Γραμμή Δόμησης και όχι "αρτιότητα" όπως έχουν όλα τα παρόμοια διατάγματα όρων δόμησης  και ορίζουν - συγχρόνως-  και ελάχιστο εμβαδό και ελάχιστο πρόσωπο

 

 

14 ώρες πριν, tetris said:

Ακριβώς έτσι!!!

Η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα είναι δύο διακριτά πράγματα για τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Προς επίρρωσιν αυτού, αναφέρω ότι μέχρι να απαγορευτεί η παραχώρηση σε κ.χ., δημιουργούσαμε άρτια κατά τον κανόνα (τυφλά) και στη συνέχεια παραχωρούσαμε σε κ.χ. τις απαιτούμενες εδαφικές λωρίδες ώστε να αποκτηθεί η οικοδομησιμότητα.

tetris δεν σου φαίνεται περίεργο αυτό!  (συγνώμη για το συνεχόμενο μήνυμα -αλλά δεν γνωρίζω πως γίνεται με edit  η διπλή παράθεση) 

 

καλημέρα (και πάλι χίλια συγνώμη για το συνεχές του μηνύματός μου)

Πιο σαφές από το τι θεωρούμε άρτιο και τι οικοδομήσιμο απ' αυτό δεν βρίσκω (ας το έχουν υπόψη τους οι νεότεροι από μένα  συνάδελφοι)  

ΓΟΚ 1955/Άρθρον 24

1. Οικόπεδον τι είναι άρτιον όταν έχη εμβαδόν πρόσωπον και βάθος ουχί μικρότερον αντιστοίχως από τα δι αυτό νομίμως ισχύοντα εκ γενικής ή ειδικής διατάξεως, ελάχιστα όρια εμβαδού, προσώπου και βάθους. Ειδικώς δια οικόπεδα του ασυνεχούς ή του μικτού ή του πανταχόθεν ελευθέρου οικοδομικού συστήματος, απαιτείται επί πλέον των ανωτέρω όπως το οικοδομήσιμον τμήμα αυτών έχει εμβαδόν τουλάχιστον τεσσαράκοντα (40)τετραγωνικών μέτρων , διαστάσεις δε κατά την έννοιαν προσώπου τε και βάθους τουλάχιστον πέντε (5) μ.(Σχ. 42,43 και 44).

2. Οικόπεδόν τι είναι οικοδομήσιμον όταν είναι κατά τα ανωτέρω άρτιον και επί πλέον κείται επί χώρου εφ  ουεπιτρέπεται η ανοικοδόμησις. 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.