Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμφάνιση τάσης σε κουτί Η/Υ


tpanag

Recommended Posts

Πρόσφατα μετακόμισα σε άλλο διαμέρισμα του ίδιου κτιρίου. Χθες μετέφερα και το PC και ξεκίνησα τις συνδέσεις. Το έβαλα πάνω στο UPS και το UPS στην πλησιέστερη πρίζα. Πριν καν ανάψω PC ή το UPS, ακουμπώντας στο μεταλλικό περίβλημα με τίναξε ρεύμα! Ακουμπώντας δοκιμαστικό κατσαβίδι στο μέταλλο του κουτιού του υπολογιστή, ανάβει κανονικότατα! Βγάζοντας το UPS από το κύκλωμα και συνδέοντας το PC κατευθείαν στην εν λόγω πρίζα, το κατσαβίδι ανάβει αμυδρά αλλά δε νιώθω τίναγμα ακουμπώντας πλέον. Αλλάζοντας πρίζα παροχής στο UPS κανένα πρόβλημα με ή χωρίς UPS. Συγκεκριμένα από όσο διαπίστωσα, το πρόβλημα υπάρχει σε 2 πρίζες του σπιτιού οι οποίες βρίσκονται στην ίδια ασφάλεια στον πίνακα. Σε οποιαδήποτε άλλη πρίζα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δοκιμάζοντας τέλος με ένα πολύμετρο να μετρήσω τάση μεταξύ φάσης και γείωσης σε διάφορες πρίζες, διαπίστωσα ότι σε άλλες πρίζες βγάζει 230V και σε άλλες μηδέν. Οι δε 2 συγκεκριμένες "προβληματικές" πρίζες, παρουσιάζουν η μια τάση και η άλλη όχι μεταξύ φάσης και γείωσης! Δεν ξέρω αν έχει νόημα η μέτρηση που κάνω μεταξύ φάσης και γείωσης βέβαια. Θα ήθελα τη γνώμη σας πριν φωνάξω φυσικά ηλέκτρολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Η πριζα δεν εχει γειωση ή δεν ειναι σουκο... Το εχω παθει και εγω σε παλιο σπιτι..

Αλλα αυτο με το πολυμετρο δεν το καταλαβαινω..Ας μας πουν οι ηλεκτρολογοι..

Link to comment
Share on other sites

Και γείωση έχει και σούκο είναι. Εσωτερικά βέβαια δεν άνοιξα να δω τι γίνεται (μήπως αποσυνδέθηκε το καλώδιο της γείωσης), αλλά τότε πως γίνεται η μια από τις 2 πρίζες να εμφανίζει τάση μεταξύ γείωσης-φάσης και η άλλη όχι;

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ

 

αν

 

1) μεταξύ φασης και γείωσης εχεις 0

2) μεταξύ φάσης και ουδέτερου έχεις 220

3) μεταξύ ουδετερου και γειωσης 220

 

αν τα 1 2 3 συμβαίνουν ταυτόχρονα τότε έχεις σύγουρα προβλημα

 

αν δεν συμβαίουν και τα 3 τότε το συζητάμε

 

αλλα καλό είναι να φωνάξεις ενα ηλεκτρολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Το 1 σε άλλες πρίζες συμβαίνει και σε άλλες όχι.

Το 2 συμβαίνει σε όλες τις πρίζες.

Το 3 δε συμβαίνει σε καμία.

Link to comment
Share on other sites

Αυτές στις οποίες συμβαίνει το 1 δεν έχουν γείωση. Το πιθανότερο είναι να μην κάνει καλή επαφή το καλώδιο της γείωσης στη πρίζα. Τα άλλα 2 είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν...

Link to comment
Share on other sites

Όπως το περιγράφεις το πλέον πιθανό είναι ότι στις πρίζες όπου η διαφορά δυναμικού μεταξύ φάσης - γειώσης είναι 0, έχει αποσυνδεθεί εντός της πρίζας ή σε κάποιο σημείο της καλωδίωσης (έχει κοπεί) η γείωση. Αν το ρεύμα σε χτυπάει στη πρίζα όπου η τάση φάσης - γειώσης είναι 0 αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας κάποιας διαρροής προς το μεταλλικό περίβλημα της συσκευής αλλά λόγω έλλειψης γείωσης η διαρροή αυτή δεν γειώνεται.

Αν οι πρίζες ανήκουν στην ίδια γραμμή (ασφάλεια) και η μια δίνει 230V φάση-γείωση και η άλλη 0, τότε τσεκάρεις μην τυχόν έχει αποσυνδεθεί από τη πρίζα η γείωση, αν δεν έχει αποσυνδεθεί τότε η λογική λέει πως κάπου έχει κοπεί (μπορεί να έχει φύγει από το κουτί διακλάδωσης, ή να έχει κοπεί -αν πρόκειται για παλιό σπίτι- από κάποια εργασία στον τοίχο , π.χ. δράπανο που το τρυπανάκι έκοψε την γείωση κλπ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα με την έλλειψη τάσης φάσης-γείωσης, τελικά περιορίστηκε σε μία μόνο πρίζα (μία από τις 2 στις οποίες με χτύπαγε) την οποία άνοιξα και διαπίστωσα ότι όπως μου είπατε είχε ξεβιδωθεί το σύρμα της γείωσης. Το έσφιξα στη θέση του και το θέμα λύθηκε. Παραμένει όμως το πρόβλημα στην άλλη πρίζα, η οποία δε φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα! Δίνει κανονικά 230V φάση-γείωση, την άνοιξα και είναι σφιγμένα τα πάντα και στη θέση τους.

Για κάποιον περίεργο λόγο όμως όταν συνδέσω εκεί την "εγκατάσταση" (pc, οθόνη, ups, φωτιστικό γραφείου κλπ.) με χτυπάει ρεύμα στο μέταλλο του κουτιού και ανάβει το κατσαβίδι.

Διευκρινίζω ότι στην "εγκατάσταση" δεν αλλάζει ασφαλώς τίποτα (στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί η διαφορετική συμπεριφορά) πέρα από το ότι βγάζω το φις της μπαλαντέζας και το βαζω σε άλλη πρίζα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.