Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό Σκαρίφημα


Recommended Posts

Μάλλον ψάχνουν όλοι εκεί να κάνουν ομελέτα χωρίς αυγά. Ο συμβολαιογράφος θα φανεί γάτα ότι υπέδειξε την λύση για λιγότερο κόστος μια και αποφεύγει την σύνταξη τοπογραφικού, που ενδεχομένως και θα τον χρεώσει και παραπάνω στο τέλος μιάς και όλα θα γίνουν μάνι μάνι με το σκαρίφημα. Δεν υπάρχει σκαρίφημα υπογραμμένο να τους πεις. Αν το υπογράψεις θα τους ζητήσεις τα 3/4 της αμοιβής του τοπογραφικού. Αν θέλουν να κάνουν ψυχικά να μην τα κάνουν στην πλάτη σου!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Η αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτεί κανονικά τοπογραφικό διάγραμμα για τα εκτός σχεδίου. ( όπως και η γονική παροχή και η δωρεά εν ζωή ).

Η διαφορά σκαριφήματος με διαγραμμα είναι ότι αυτό δεν έχει κλίμακα και οι διαστάσεις είναι στο περίπου.

Το θέμα είναι ότι η εφορία για τον υπολογσμό του φόρου (αν το γεωτεμάχιο είναι μη άρτιο) θα απαιτήσει βεβαίωση της πολεοδομίας δηλαδή τοπογραφικό διάγραμμα , κατάθεση αμοιβών κλπ. Αρα τελικά δεν θα κερδίσουν κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, μην υποβιβάζεις την εργασία και την ευθύνη που φέρεις για οποιαδήποτε αμοιβή. Αν θέλουν σκαρήφημα των 50 και των 100 ευρώ να πανε στη λαϊκή ή σε κάποιον "σκαρηφημιογράφο". Το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα αργότερα για τα οποία ενδεχομένως θα κληθείς να λογοδοτήσεις. Αν ωστόσο επιμένουν, πες τους να μπουν στο GoogleEarth, να κάνουν ένα screenshot του ακινήτου και να γράψουν ό,τι θέλουν. Μπαρούφες μην υπογράψεις...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ξανά σε όλους.

dkako μπορεις να μου πείς τι εννοείς διαστάσεις στο περίπου? Θα μπορούσε ας πούμε το σκαρίφημα να έχει ακόμα και ένα σφάλμα 10%?

Η αλήθεια είναι πως έπαψα να ασχολούμαι με την υπόθεση αλλά θα ήθελα να γνωρίζω περί τίνος πρόκειται στην περίπτωση που το ξανασυναντήσω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά ειναι κόλπα των συμβολαιογράφων προκειμένου να υποβιβάζουν τη δουλειά του μηχανικού (που τραβάει ολο το κουπί) και να περισεύει οσο γίνεται περισότερο χρήμα για τους ιδιους.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα..

Μόλις κοίταξα τη θεματική ενότητα και με έπιασαν τα γέλια ( για την ακρίβεια ) κλάματα!!!

Τοπογραφικά απλά και σύνθετα δεν υπάρχουν. Τοπογραφικό είναι ένα και περιλαμβάνει όλα όσα μαθαίναμε όσο σπουδάζαμε και όσο δουλεύουμε. Τωρα αν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις του στυλ δε βάζω απόσπασμα ρυμοτομικού σχεδίου : -50€ --- δε βάζω το Ο.Τ. : -100€ --- δε βάζω υψόμετρα : -50€ κτλ, τότε ας πάμε όλοι μαζί σε μια λαική (στην περιοχή μου γίνεται καθε Παρασκευη) και στους πάγκους ας πουλάμε τοπογραφικα.Τη δουλειά μας πρέπει και οφείλουμε να την κάνουμε σωστά.

Το τοπογραφικό σκαρίφημα (που σχεδιάζουμε και στη δεύτερη σελίδα του στελεχους της αδείας πολεοδομίας) είναι μια σχηματική απεικόνιση της κατάστασης που υπάρχει ή που θα γίνει. Οι Διαστάσεις που αναγράφονται σε αυτό πρέπει να είναι οι σωστές.Δεν είναι αναγκαστικό όμως το σκαρίφημα να είναι υπό συγκεκριμένη κλίμακα.

Link to comment
Share on other sites

Ok... Ευχαριστώ.

Το'πιασα το νόημα.

Δεν διαφωνώ με όσα άκουσα.

 

Επρεπε όμως να το ψάξω λίγο γιατί όσο δουλεύουμε μαθαίνουμε.......και όπως υπάρχουν τα "παραθυράκια" στη νομοθεσία είπα μήπως έχουν δημιουργηθεί τίποτα "παραθυράκια" και στην Τοπογραφία :) :) :) :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κι εμένα μου έχει τύχει περίπτωση που ο πελάτης ήθελε τοπογραφικό για αποδοχή κληρονομιάς αλλά επειδή υπήρχε ένα θέμα με την αρχαιολογία εγώ ήμουν υποχρεωμένος να γράψω ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται εντός κυρωμένης αρχαιολογικής περιοχής.Η συμβολαιογράφος λοιπόν δεν μπορούσε να κάνει το συμβόλαιο αν το τοπογραφικό έγραφε αυτή τη δήλωση για νομικούς λόγους.

Οπότε τελικά έκανε το συμβόλαιο με σκαρίφημα (το οικόπεδο στο πεντάρι της ΓΥΣ) και απλά μια υπογραφή χωρίς δήλωση 651/77.Η οποία βέβαια μου είπε ότι δεν απαιτείται κανονικό τοπογραφικό διάγραμμα στις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά καλό είναι να γίνεται για τους γνωστούς λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις κοίταξα και γω το θέμα . Και όμως υπάρχουν διαφορές μεταξύ τοπογραφικού για αγοραπωλησία και άδεια. Στο τοπογραφικό της άδειας πρέπει να έχεις αποτυπώσει όλο το οικοδομικό τετράγωνο , τα όμορα κτίσματά σου , να έχεις συνήθως υψόμετρα και δηλώσεις αναλυτικές . Το τοπογραφικό όμως που απαιτείται για οποιοδήποτε συμβόλαιο θεωρείται επαρκές αν έχει πρόσφατη ημερομηνία , δείχνει την ενδιαφερόμενη ιδιοκτησία και μόνο , και περιέχει τις βασικές δηλώσεις χωρίς όρους δόμησης κτλ .

Υ.Γ. Αν και όποτε μου ζητάνε τοπογραφικό προτιμώ πάντα την πρώτη επιλογή , έχω δει άπειρα τοπογραφικά συναδέλφων (λόγω εκτιμήσεων σε τράπεζες) που τα έχουν υπεραπλουστεύμενα και πολλές φορές αναρωτιέμαι αν εγώ είμαι η λάθος και χάνω τοπογραφικά λόγω των λεπτομεριών που θέλω να έχουν , οπότε συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος .

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, αλλες είναι οι προδιαγραφές ενός τοπογραφικού γιά την πολεοδομία και άλλες γιά σύνταξη συμβολαίου.

 

Γιά την πολεοδομία πρέπει να είναι πλήρες και οι προδιαγραφές του προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις των διαταγμάτων έκδοσης οικοδομικών αδειών. Εδώ πχ σημειώνονται συντεταγμένες (σχετικές ή απόλυτες κατά περίπτωση), υψόμετρα στις κορυφές, ισουψείς, αποτύπωση ομόρων κλπ που δεν είναι απαραίτητα στην σύνταξη τοπογραφικού γιά συμβόλαιο.

 

Γιά την σύνταξη συμβολαίου προβλέπεται από τον Ν 651/77 άρθρο 5 τι απαιτείται να σημειώνεται στα τοπογραφικά.

 

Επειδή μερικές φορές δεν είναι υποχρεωτική η σύνταξη τοπογραφικού, τότε πολλοί συμβολαιογράφοι ζητούν ένα σκαρίφημα γιά να περιγράψουν το ακίνητο. Αν το σκαρίφημα είναι και από μηχανικό, τόσο το καλύτερο !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.