Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια για στέγαστρο


Recommended Posts

2 ώρες πριν, ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ said:

 Μέχρι την παραπάνω εγκύκλιο η απόσταση Δ από τα ορια στην εκτός σχεδίου δόμηση ήταν 15/4 . Το 2020 όμως αφαιρείται  από το άρθρο  17παρ 7ια το πλάτος   1/4 Δ  Η ερμηνεία της εγκυκλίου αναφερόταν στην παραπάνω διατύπωση οπου και αφαιρείται  το 2020 Θεωρώ ότι δεν ισχύει η εγκύκλιος  .  Κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε θέση  στην εκτός σχεδίου δόμηση .Στην εκτός σχεδίου δόμηση δεν υπάρχει η έννοια υποχρεωτικός  ακάλυπτος  μόνο απόσταση  από τα όρια 15μ  

Ν-4067_12 ΝΟΚ_12 Αρθ-17 Κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις ΦΕΚ-79_Α_9-4-12.html.pdf 83.42 kB · 2 downloads



Μέχρι το 2020 η διάταξη 17 - 7.ια έλεγε "ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση και εφόσον αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων μπορούν να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/4 Δ ή δ."

όμως δεν υπήρχε αναφορά στο άρθρο 4 της παρ. 17 που αφορά στο τι επιτρέπεται "Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου"

Το 2020 αφαιρέθηκε το Δ/4 από την παρ. 7.ια αλλά αναφέρεται το ίδιο ουσιαστικά στο άρθρο 17 παρ. 4 όπου προστέθηκε η περίπτωση στ που μας λέει: 

"στ) Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, ογκοπλαστικές προεξοχές και διακοσμητικά στοιχεία, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους, αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές, προστεγάσματα και στέγαστρα. Το μέγιστο πλάτος όλων των παραπάνω ισούται με 1/4 Δ ή 1/4 δ."

Επιπλέον από τον ορισμό του ακάλυπτου άρθρο 2 παρ. 3 οι υποχρεωτικές αποστάσεις αποτελούν υποχρεωτικό ακάλυπτο.

"3. Ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου, που δεν δομείται. Περιλαμβάνει τον υποχρεωτικά ακάλυπτο και προαιρετικούς ακάλυπτους. 

α. Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι ο χώρος, που δεν δομείται και παραμένει ακάλυπτος λόγω εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου, τήρησης των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια του οικοπέδου, προκειμένου να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης της περιοχής. 

β. Προαιρετικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι αυτός, που αφήνεται αδόμητος πέραν του υποχρεωτικώς ακαλύπτου."



Σχετικά με την δημοσίευση του 2017 από τότε έχουν αλλάξει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ και ένα πολύ βασικό είναι ο ορισμός του στεγάστρου.

 

Γενικά θεωρώ ότι ισχύει η εγκύκλιος του 19.
 

Βέβαια όπως έγραψε και η συνάδελφος Δασκαλάκη υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τους όρους "οικόπεδο" αλλά και εγώ τελικά θεωρώ ότι έχουν εφαρμογή και εκτός σχεδίου, ειδικά εφόσον υπάρχει και η συγκεκριμένη εγκύκλιος ( γιατί η διατύπωση ως οικόπεδο στο ΝΟΚ υπήρχε και πριν το 2020)

Edited by Latg
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 159
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προσθέτοντας το στέγαστρο στο άρθρο 7 παρ στ  ο  νομος έπρεπε να παίρνει άποψη την εγκύκλιο και να αναφέρει και το Δ για  εκτός σχεδίου  . Από την στιγμή που δεν την παίρνει μπορεί να ερμηνευτεί ότι την  αγνοεί .(η εγκύκλιος  αναφέρει οπως  ισχύει το άρθρο  , εννοεί το 2019 , πλέον δεν ισχύει όπως  2019 !!  άλλαξε  το 2020 .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σχετικά με αγροτεμάχιο (εκτος σχεδίου) με 2 ανεξάρτητα μεταλλικά κτίρια αποθηκών, θέλω να κανω μεγάλο στέγαστρο (εχω υπόλοιπο κάλυψης) που να εφάπτεται στις δυο πλευρές του ενος κτιρίου (δηλαδή το στέγαστρο θα ειναι σαν "Γ" ) και να είναι επίσης μεταλλικο. Επειδη το στεγαστρο θα είναι ανεξάρτητο από το κτίριο επι νεων  υποστυλωμάτων, υπάρχει προβλημα που θα ειναι απο το ιδιο υλικο με το κτιριο?

Απο οσα εχω διαβασει μπορω να κανω το στεγαστρο με Εγκριση Εργ. Μικρης Κλίμακας, ωστοσο με προβληματιζει που δεν απαιτείται κάποια στατική μελέτη. Μήπως υπάρχει κάποιος περιορισμός που εγω δεν εχω λαβει υποψιν? Ο πελάτης θελει  να κανει και πλάκα επι εδάφους κάτω από το στέγαστρο, μήπως πρέπει να εκδοθεί κανονική αδεια και οχι μικρής κλίμακας? 

Link to comment
Share on other sites

On 6/3/2023 at 11:39 ΜΜ, Latg said:

Τα στέγαστρα προβλέπονται μόνο στο άρθρο 17 και επομένως επιτρέπονται μόνο στους ακάλυπτους.

Δεν προβλέπονται στέγαστρα ούτε στο άρθρο 16 ούτε στο άρθρο 19.

Με κανονική άδεια  τηρώντας τα πολεοδομικά μεγέθη  δομησης υψους επιτρέπεται στο δώμα

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Elounda said:

Με κανονική άδεια  τηρώντας τα πολεοδομικά μεγέθη  δομησης υψους επιτρέπεται στο δώμα

Που ακριβώς το λέει στο άρθρο 19 ?

Με κανονική παρερμηνεία του Νόμου "επιτρέπεται" στο Δώμα, αλλά ως εκεί . . .

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

@ELENAMOSH Άρθρο 1 παρ7. ΦΕΚ 270/Δ/85

Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο κατά την επόμενη παράγραφο 10), σε επτά και μισό (7,50) μέτρα. 
Υπεράνω του ως άνω καθοριζομένου μέγιστου ύψους επιτρέπεται η κατασκευή μόνο στηθαίου τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι 0,30 μ. και καπνοδόχων, απαγορευομένων των λοιπών κατασκευών που αναφέρονται στο άρθ-87 του νδ-8/73 περί ΓΟΚ/73. 
Σε περιπτώσεις κατασκευής κεκλιμένης στέγης, το κατά τα ανωτέρω μέγιστον ύψος προσαυξάνεται κατά 1,20 μ.. 

ΑΡΘΡΟΝ-19 NOK: Κατασκευές πάνω από το κτίριο
[Εφαρμόζεται εντός σχεδίου και σε οικισμούς χωρίς σχέδιο] 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα , 

Από ότι κατάλαβα σε εκτός σχεδίου:

1) Μπορεί να κατασκευαστεί πέργκολα , έως το ύψος των 7,50μ με ΕΕΔΜΚ.

2) Μπορεί να κατασκευαστεί στέγαστρο έως το ύψος των 7,5 μ , όχι όμως με ΕΕΔΜΚ άρα με Ο.Α. 

εντός σχεδίου:

3) Στέγαστρο σε δώμα με Ο.Α. (έως το επιτρεπόμενο ύψος)

σωστά;

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Συνάδελφοι.

Μου έχει ζητηθεί η κατασκευή στεγάστρου με κινητά στοιχεία, στον πίσω εξώστη (δεν εισέρχεται στο ιδεατό στερεό) ορ. ιδιοκτησίας ΣΤ ορόφου (τελευταίος κάτω από το δώμα) όπως φαίνεται με κόκκινο χρώμα στην εικόνα που επισυνάπτεται.  Κατ΄επιθυμία του ιδιοκτήτη καλύπτεται όλη η επιφάνεια του εξώστη χωρίς να εξέχει από το περίγραμμα του για την προστασία και της αντλίας θερμότητας που υπάρχει εγκατεστημένη στο δεξί τμήμα.

Θα εκδοθεί ΕΕΜΚ σύμφωνα με το ν.4495 αρθρο 29 λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ. 6 ιστ του άρθρου 11 του ν. 4067/ 2012

Υπάρχει περιορισμός ως προς τις διαστάσεις της κατασκευής; 

Διάβασα το ΝΟΚ & τον ν.4495/17 όπως και τις τεχνικές οδηγίες και δεν βρήκα κάποιο περιορισμό ως προς τις επιτρεπόμενες διαστάσεις της κατασκευής.

Μήπως μου διαφεύγει κάτι;;

Σας ευχαριστώ πολύ

H ίδια δημοσίευση σε διαφορετικά θέματα και ενότητες του φόρουμ δεν επιτρέπεται. Παραμένει σε ισχύ μόνο η παρούσα. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

ερωτηση_.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.