Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα εγκύκλιος ΚΕΝΑΚ (22-12-2010)


erling

Recommended Posts

Terry μάλλον για την πληρωμή θα βάλεις κλιματισμό αντί θέρμανση, δεν στέκει καλά αλλά δεν υπάρχει καλύτερη προσέγγιση και το πιο πιθανό : ότι κρίνει η πολεοδομία.

Σε λίγο καιρό βέβαια αυτό δεν θα μας απασχολεί στο τυπικό μέρος του.

Ηλεκτρολογικά λοιπόν και για κατοικία.

 

Στην παράγραφο 2 μάλλον εννοεί ότι σε μία π.χ. εκκλησία αν έχει και χώρο συνεστίασης για τα μνημόσυνα, αυτός θέλει ΚΕΝΑΚ (λέμε τώρα...).

Για το 4 πας με αμοιβές κλιματισμού.

Link to comment
Share on other sites

Απο την στιγμή που αναφέρει υπολογισμό ψυκτικών φορτίων για τις κατοικίες, στην πολεοδομία σαν αμοιβή θα βάζεις κλιματισμό. Τελικά όχι μόνο δεν εξαιρέθηκε η ψύξη και τα ισχυρά απο τις κατοικίες αλλά προστέθηκαν και τα ασθενή ρεύματα. Γνωρίζοντας ήδη όμως οτι σε μετέπειτα αναθεωρήσεις του ΚΕΝΑΚ δεν θα υπάρχει το κτίριο αναφοράς, είναι λογικό να μπούμε στην διαδικασία υπολογισμού όλων των καταναλώσεων και των θερμικών απωλειών και ψυκτικών φορτίων, έτσι ώστε στο μέλλον να συγκρίνουμε απόλυτες τιμές καταναλώσης σε πρωτογενή ενέργεια. Τα συνεργεία λογικά είναι στις εξαιρέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημοσιεύτηκε η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον ΚΕΝΑΚ.

 

Αθήνα 22 Δεκεμβρίου 2010

Αρ.Πρωτ: 2279

 

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ

 

Την επισυνάπτω

 

;););)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για πέστε μου την άποψη σας, σχετικά με τη χθεσινή εγκύκλιο που κυκλοφόρησε (2279/22-12-2010).

 

Στη παρ. 5.5 (στο τέλος της σελίδας 4), αναφέρει ένα άρθρο 37 του Κτηριοδομικού Κανονισμού για Η/Μ, σε περιπτώσεις αιτήσεων οικ. άδειας που έχουν κατατεθεί πρίν τις 23-11-2010.

 

Έψαξα το συγκεριμένο άρθρο, αλλά αναφέρεται σε καταργούμενες διατάξεις του Κτηρ. Κανονισμού.

 

Μήπως έχει γίνει τυπογραφικό λάθος ή κάτι δεν καταλαβαίνω;

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεται στις άδειες που έχουν κατατεθεί μεταξύ 01-10-2010 (από τότε ισχύει ο ΚΕΝΑΚ) και μέχρι και 22/11/2010 (οπότε τροποποιήθηκε το άρθρο 25).

 

Για αυτές τις άδειες, χρειάζεται μεν ΜΕΑ αλλά δεν είναι υποχρεωτικές όλες οι υπόλοιπες μελέτες. Για τις υποχρεωτικές μελέτες δηλαδή ισχύουν όσα ίσχυαν πριν από τις 23/11/2010. Πχ για κατοικία 150τμ δεν χρειάζεσαι ηλεκτρολογικά, θέρμανση, ψύξη κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Μετά και από αυτήν τη 2η εγκύκλιο τι πιστεύετε σχετικά με την μελέτη κλιματισμού; Εγώ πιστεύω ότι είναι απαραίτητη, αλλιώς πως θα υπολογιστούν τα ψυκτικά φορτία;

Link to comment
Share on other sites

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης υποχρεωτικό μόνο για αγοροπωλησίες και ενοικιάσεις αυτοτελών κτιρίων.Πέρυσι έγιναν 12.000 πωλήσεις δηλαδή 6.000 στο εξάμηνο.Με 500 περίπου ενεργειακούς επιθεωρητές 12 περίπου αντιστοιχούν στον καθένα δηλαδή 2 μηνιαίως.Και η υπουργός μίλησε για νέες θέσεις εργασίας, εδώ ούτε τα λεφτα για τα υποχρεωτικά σεμινάρια δεν θα έχουν ως έσοδα οι ενεργειακοί επιθεωρητές.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να συμπεριλάβεις στους υπολογισμούς σου τις μισθώσεις, τις ανακαινίσεις και το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλαιών κατοικιών.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως στην παρούσα φάση μας απασχολεί η υπόσχεση για τις "νέες" θέσεις εργασίας και άλλες υποσχέσεις έδωσαν αλλά δεν τήρησαν...

Αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε πως συσχετίζεται η μελέτη του κενακ με την ύδρευση και την αποχέτευση?

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας δώσουν προδιαγραφές για το πως κάτι είναι "άσπρο" ή "μαύρο" από πλευράς μικροκλίματος και βιοκλιματισμού ώστε να μπορείς να στηρίξεις αυτό που σχεδίασες σε επίπεδο ελέγχου...

 

Η προηγούμενη εγκύκλιος ήταν 100% σωστή για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορείς να εισάγεις δεδομένα στη μελέτη του κενακ τα οποία δεν προκύπτουν και δεν τεκμηριώνονται από τις αντίστοιχες μελέτες.

Η παρούσα εγκύκλιος είναι 100% λάθος και απορώ αν αυτοί που την σύνταξαν έχουν καθίσει ποτέ μπροστά σε ένα pc να φτιάξουν τις μελέτες μιας άδειας. Ακόμα πιο πολύ απορώ με το τι κάνει το τεε απέναντι σε αυτά που καθημερινά μας φορτώνουν στην πλάτη, αλλά εκεί το μόνο μέλημα είναι να μην καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές λες και με ή χωρίς αυτές σε λίγο καιρό θα μπορούμε να δουλέψουμε?

 

Ας φτιάξουμε ενα γκαλοπ να δούμε πόσοι έχουμε πάρει άδεια μετά την 1/10/2010 και πόσοι από εμάς έχουν "κολλημένες" άδειες στα συρτάρια απ' τον κενακ. Εγώ έχω τρεις αλλά το μεγαλύτερο άγχος μου είναι για αυτά που έχουμε πουλήσει απ' τα σχέδια, αλλά δεν ξέρω αν το μικροκλίμα είναι καλό και αν είναι βιοκλιματικά.......ΕΛΕΟΣ!

Link to comment
Share on other sites

Sorry το διάβασα λάθος. Θέρμανση ψύξη νόμιζα. Όχι κλιματισμός δεν είναι απαραίτητος. Δοκιμάστε να βάλετε και ανεμιστήρες οροφής στην ψύξη σαν λυση πάντως και μπορει να σας βγει ίσως και χωρίς σπλιτακια

 

Αυτό με τους ανεμιστήρες οροφής δεν το καταλαβαίνω, αν και το άκουσα από αρκετούς. Η ΤΟΤΕΕ λέει ότι αν υπάρχουν ανεμιστήρες σε όλους τους χώρους, απλά υπολογίζεις τα ψυκτικά φορτία για 3 βαθμούς ψηλότερα στη θερμοκρασία του χώρου σου. Δηλ. με 29 βαθμούς εσωτερική θερμοκρασία στη Λάρισα, προκύπτουν μηδενικά ψυκτικά φορτία; Μόνο οι ανεμιστήρες δεν ψύχουν το χώρο, απλά, όπως αναφέρει η ΤΟΤΤΕ, ΑΝ ψύχεται ο χώρος, μπορείς να ανεβάσεις το θερμοστάτη 2-3 βαθμούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.