Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορά κάθετης ιδιοκτησίας με τη κατάτμηση


Recommended Posts

Με απλά λόγια, η σύσταση κάθετης είναι συνιδιοκτησία, ενώ η κατάτμηση αυτόνομη ιδιοκτησία.

 

Η σύγχυση προκύπτει επειδή συνήθως οι κάθετες ορίζονται με συνημμένο τοπογραφικό με ξεκάθαρη αποτύπωση του τμήματος του κάθε συνιδιοκτήτη ομως εξακολουθεί να είναι συνιδιοκτησία επι του οικοπέδου.

 

Στις κάθετες οι όροι δόμησης είναι κοινοί για όλο το οικόπεδο με τον κάθε συνιδιοκτήτη να επιτρέπεται να εξαντλήσει το αντίστοιχο ποσοστό επι αυτών.

 

Προτιμότερη σαν πράξη είναι η κατάτμηση όμως δεν συμβαίνει πάντα να προκύπτουν δύο ή περισσότερα οικοδομήσιμα αυτόνομα οικόπεδα από το αρχικό. Με το διαχωρισμό σε κάθετες ισχύει η αρτιότητα του συνόλου του οικοπέδου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ !

 

Δηλαδή συντάσσεται με όλους τους συνιδιοκτήτες και ορίζεται και η γεωγραφική περιοχή που ανήκει στον καθένα;

 

Γίνεται κυρίως, γιατί λόγο αρτιότητας δεν μπορεί να γίνει κατάτμηση;

Link to comment
Share on other sites

Ναι , αυτός είναι ο κύριος λόγος . Έχε επίσης υπόψη σου πως εκτός σχεδίου πλέον απαγορεύεται η σύσταση κάθετης . Και , ναι , συντάσεται με όλους τους συνιδιοκτήτες και καθορίζεται τι ανήκει στον καθένα . Βέβαια , μαζί με τα πλεονεκτήματα έρχονται και τα μειονεκτήματα . Π.χ. μονομερής αυθαίρετη δόμηση , προσπέλαση και πάει λέγοντας , που με τη σειρά τους φέρνουν άλλα προβλήματα . Πάντως , το ιδανικό είναι η κατάτμηση διότι έτσι "δε σε ξέρω δε με ξέρεις , γειά σου και χαρά σου" και ούτε έχεις να αγχώνεσαι για μελλοντικά θέματα , όπως σωστά έχει πει ο vgk .

Link to comment
Share on other sites

Και , ναι , συντάσεται με όλους τους συνιδιοκτήτες και καθορίζεται τι ανήκει στον καθένα

 

Στις σημαντικές πληροφορίες που δόθηκαν στο νέο συνάδελφο, θέλω να διευκρινίσω ότι, στην ουσία, μπορεί να διαχειρίζεται κάθε συνιδιοκτήτης της κάθετης το τμήμα στο οποίο έχει την αποκλειστική χρήση, αλλά ΔΕΝ του ανήκει το τμήμα αυτό, με την έννοια που συνηθίζουμε να δίνουμε στην ιδιοκτησία, δεδομένου ότι είναι συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου, κατά το ποσοστό του, στην έκταση του συνολικού οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

συμπληρώνοντας

προυπόθση σύστασης κάθετης συνιδιοκτησίας αποτελεί η ύπαρξη στο ενιαίο οικόπεδο αναγερμένων αυτοτελών οικοδομημάτων ή η πρόβλεψη μελλοντικής ανεγέρσης τους.

Στην περίπτωση της κάθετης συνιδιοκτησίας το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο τόσο απο αστικής όσο και απο πολεοδομικής πλευράς.

Για την πολιτεία ο συνιδιοκτήτης αντιμετωπίζεται σαν συγκύριος του όλου ακινήτου αλλά έναντι των λοπών συνιδιοκτητών ως κύριος του "αυτοτελούς" τμήματος που προέρχεται απο την διανομή κατα χρήση

Στην κάθετη κάθε συνιδιοκτήτης δικαιούται να οικοδομήσει στο οικοπεδικό του τμήμα όση επιφάνεια αντιστοιχεί στο ποσοστό συγκυριότητας του στο ενιαίο οικόπεδο, με τήρηση των πολεοδόμικών διατάξεων που ισχύουν για τα ποσοστά δόμησης,κάλυψης και απόστασης μεταξύ οικοδομημάτων

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

προυπόθση σύστασης κάθετης συνιδιοκτησίας αποτελεί η ύπαρξη στο ενιαίο οικόπεδο αναγερμένων αυτοτελών οικοδομημάτων...

Δεν διαφωνω αλλα η τελευταία "μόδα" "απαιτεί" την σύσταση καθέτου σε ενιαίο οικοδόμημα...

 

Προσοχή συνάδελφοι!!!

Καλό είναι στα τοπογραφικά να περιγράφετε και τα κτίσματα καθώς και την αυτοτέλεια τους ή όχι, διότι πολλοί συμβολαιογράφοι δεν ξέρουν να διαβάζουν τα τοπογραφικά!

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνω αλλα η τελευταία "μόδα" "απαιτεί" την σύσταση καθέτου σε ενιαίο οικοδόμημα...

 

... με, στατικά, ανεξάρτητα τμήματα για κάθε συνιδιοκτήτη

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Έχε επίσης υπόψη σου πως εκτός σχεδίου πλέον απαγορεύεται η σύσταση κάθετης .

 

δηλαδή εντός οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων δεν επιτρέπεται σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας;

 

δυο αδέρφια κληρονόμησαν τώρα οικόπεδο 200 τμ εντός οικισμου κάτω των 2000 κατοίκων, κατατμηση δεν γίνεται αφού η αρτιότητα είναι 500 τμ,

όμως το οικόπεδο των 200 τμ προυφίσταται του '85, άρα εαν μείνει ως έχει είναι άρτιο κατά παρέκκλιση. Πώς μπορούν να το μοιράσουν;

Link to comment
Share on other sites

Στην παράθεση αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η σύσταση κάθετης σε εκτός σχεδίου περιοχές και εσύ λες "δηλαδή εντός οικισμών <2000 δεν επιτρέπεται σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας;" !!!

 

Στο οικόπεδο εντός οικισμού <2000, που είναι άρτιο κατά παρέκκλιση, μπορεί να συσταθεί κάθετη, μόνον εάν είναι και οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.