Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισθωτός Μηχανικός ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ


Geo Pas

Recommended Posts

Από ότι κατάλαβα manoli_m πρότεινες στον εργοδότη να σε πλήρωσή το ΙΚΑ μαζί με της εργοδοτικές που είναι κοντά στο 11% και ΤΣΜΕΔΕ δικό σου. Τελικά ισχύει κάτι τέτοιο? Γιατί όσους ρώτησαν ήταν κάθετοι ότι δεν ισχύει, και θα πρέπει να πάμε στην διπλή ασφάλιση

 

Η διπλοασφάλιση είναι παράνομη σύμφωνα με το νέο νόμο. Έχω προσπαθήσει είτε να μου πληρώνει και ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ, οπότε και τρώω άκυρο, μιάς και μερικοί αναφέρουν ό,τι και καλά δε θα μπορεί να ''δικαιολογήσει'' την εργασία μηχανικού σε άσχετη μη-μηχανικού δουλειά είτε να καλύπτει ΙΚΑ κ να του πάω ξέρω γω βεβαίωση ότι έχω πληρώσει τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ για το εξάμηνο.

 

Τελευταία βρήκα μια δουλειά μη μηχανικού όπου και μου είπαν ό,τι θα με ασφαλίσουν στο ΙΚΑ ως ημιαπασχόληση (θα δούλευα πλήρη),χωρίς κανένα προβλημα για μένα κι αυτούς. Τελικά μετά από μια βδομάδα με έδιωξαν χωρίς να ξέρω λόγο..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απλά πήραν χαμπάρι ότι υπάρχει πρόβλημα. Ας μην ξαναλέμε τα ίδια. Ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, άπαξ και είσαι στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να προσληφθείς ως μηχανικός.

Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα το μεγαλύτερος μέρος του συγκεκριμένου θέματος και κατέληξα πως υπαρχουν 2 λύσεις:

 

α) Δηλώνεις στο ΤΣΜΕΔΕ οτι εισαι μισθωτος-μηχανικος και ο εργοδοτης αναλαμβανει να πληρωνει τις εισφορες προς ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ.

β) Δηλώνεις επιπλεον κωδικο αριθμο δραστηριοτητας (ΚΑΔ) στην Εφορια και κοβεις στον εργοδοτη ΑΠΥ οποτε αναλαμβανεις να πληρωνεις μονος τις εισφορες προς ΤΣΜΕΔΕ.

 

 

Η δικια μου ιδιαιτερότητα ειναι οτι θελω να δουλεψω σαν μισθωτος σε εργασια μη-μηχανικου αλλά και παραλληλα να συνεχιζω τη δουλεια μου ως ελευθ.επαγγελματιας μηχανικος. Αν κάνω το (α) μπορώ να είμαι ταυτόχρονα μισθωτος και ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος; Αν κάνω το (β) ο νέος κωδικός (ΚΑΔ) μπορεί να προστεθεί στους υπάρχοντες κωδικούς μου ή πρέπει να αφαιρέσω κάποιον;

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

συνάδελφοι καλησπέρα,

 

μπορώ να προσφέρω κάποιες διευκρινήσεις στο θέμα από την εμπειρία μου.

 

Εργάζομαι σε εταιρία ως μισθωτός και παράλληλα έχω τα βιβλία μου ως ελεύθερος επαγγελματίας.

 

Ο εργοδότης σας μετά την πρόσληψη σας ως μισθωτό υποχρεωτικά θα πληρώνει τα παρακάτω:

 

1. ΤΣΜΕΔΕ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (ανάλογα αν είστε πάνω ή κάτω από 5ετία)

2. ΤΣΜΕΔΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ

3. ΤΣΜΕΔΕ ΕΦΑΠΑΞ

4. Κ.Υ.Τ

5. ΙΚΑ ΑΣΘΕΝΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

 

Δηλαδή πληρώνει όλες τις εισφορές για την ασφάλιση σας στο ΤΣΜΕΔΕ αναλογικά με ποσοστά αναλόγικά, και τέλος πληρώνει και παροχή του ΙΚΑ η οποία καλύπτει δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, καλοκαιριού) αλλά και την άδεια σας για να κάνετε τα μπάνια σας το καλοκαίρι... Α! επίσης σας πληρώνει όταν αρωστήσετε και μείνετε σπίτι δικαιολογημένοι.

Τα παραπάνω δεν τα εισπράτουν όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και γι αυτό πάνε διακοπές βάζοντας από την τσέπη τους.:roll:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Επειδη εχω ψιλομπερδευτει (μην πω χοντρο...) θα πω κ εγω τη δικη μου μικρη ιστορια κ οποιος μπορει κ εχει την καλοσυνη ας βοηθησει.

Περασα εξετασεις ΤΕΕ τελη φεβρουαριου 2011. Ψαχνοντας για δουλεια βρηκα μια αγγελια που μια μεγαλη εταιρεια ζητουσε μηχανικους η οικονομολογους μεν αλλα για δουλεια υπαλληλου καταστηματος δε. Εστειλα βιογραφικο, περασα συνεντευξη κ τελικα με πηραν τηλεφωνο οτι προσλαμβανομαι. Ο ανθρωπος που με καλεσε μου ειπε οτι ο μισθος θα ειναι 890 ευρω μεικτα κ οταν πηγα να του πω κατι για ΤΣΜΕΔΕ μου ειπε οτι δεν προσλαμβανομαι ως μηχανικος κ θα πρεπει να ρωτησω περισσοτερα οταν θα παω τα χαρτια μου για την προσληψη.

Μετα απο λιγο καιρο μου ερχεται mail απο την εταιρεια για το ποια χαρτια θα πρεπει να εχω μαζι μαζι μου την ημερα της προσληψης (σε λιγες μερες). Μαζι με τα υπολοιπα (ΑΜΚΑ, ΑΜ ΙΚΑ, κτλ) υπηρχε κ μια παραγραφος που εγραφε "Εάν έχετε διαφορετικό ταμείο κύριας Ασφάλισης (πχ. ΤΣΜΕΔΕ), θα θέλαμε αντίγραφο της εγγραφής σας στο εκάστοτε ταμείο, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός μητρώου ασφαλισμένου καθώς επίσης και η ημερομηνία εγγραφής." (Αυτο σημαινει οτι θα μου πληρωνουν αυτοι το ΤΣΜΕΔΕ;)

Ομως παρολο που εχουν περασει 2 μηνες δεν μου εχει ερθει κανενα χαρτι απο το ΤΕΕ κ το ΤΣΜΕΔΕ φυσικα. Πηγα στο ΤΣΜΕΔΕ σημερα κ μου ειπαν οτι δεν εχω παρει ακομη ΑΜ ΤΕΕ (δεν ειμαι ακομη περασμενος στο συστημα) κ οτι πρεπει να παω πρωτα στο ΤΕΕ κ αν καταφερω κατι μετα να παω στο ΤΣΜΕΔΕ. Αν δεν καταφερω να παρω αριθμο μητρωου ασφαλισμενου μεχρι την ημερα προσληψης, τι πρεπει να πω στην εταιρεια;

Link to comment
Share on other sites

Οι κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ θα γίνονται στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων (γύρω στα 1360 για σένα) και όχι στα 890. Αυτό δεν αλλάζει ότι και να κάνει η εταιρία. Τώρα τι θα σου δίνει εσένα, είναι άλλο θέμα. (αν δεν το γνωρίζουν αυτό, θα είσαι αρνητική έκπληξη..)

 

Στην εταιρία θα αναφέρεις ότι ακριβώς συμβαίνει, δηλ ότι έχουν μια καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Οι κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ θα γίνονται στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων (γύρω στα 1360 για σένα) και όχι στα 890. Αυτό δεν αλλάζει ότι και να κάνει η εταιρία. Τώρα τι θα σου δίνει εσένα, είναι άλλο θέμα. (αν δεν το γνωρίζουν αυτό, θα είσαι αρνητική έκπληξη..)

αυτό πως γίνεται;

εφόσον ειναι μισθωτός θα πληρώνεται με λογαριασμό τραπέζης μισθοδοσίας

τι θα κάνει θα τους επιστρέφει τα χρήματα στο χέρι;;;

χάζος είναι να το κάνει;

 

Στην εταιρία θα αναφέρεις ότι ακριβώς συμβαίνει, δηλ ότι έχουν μια καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΤΣΜΕΔΕ ή το ΤΕΕ.

συμφωνώ!

και δε θα πεις κούβεντα για τα υπόλοιπα, ειναι ΄πρόβλημα του λογιστή τους ησυλλογική σύμβαση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.