Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισθωτός Μηχανικός ασφάλιση σε ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ


Geo Pas

Recommended Posts

Καλησπέρα. Θα ήθελα να μοιραστώ έναν προβληματισμό μου. Δουλεύω σε θυγατρική εταιρεία ενός τραπεζικού ομίλου. Είμαι μηχανικος και με έχουν μισθωτο. Δεν ξέρω αν χρειάζεται αλλά εγώ το αναφέρω. Σπουδασα Αγγλία και ερχόμενος εδώ αργησα να πάω στο τότε δικατσα να αναγνωριστω. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία σε ΤΕΧΝΙΚΗ εταιρεία αλλά στο ΙΚΑ μιας και δεν είχα τότε ΤΣΜΕΔΕ. Όταν κατάλαβα ότι έχω αργήσει να εγγραφω στο Τσμεδε,κίνησα τις διαδικασίες. Στην εταιρεία που εργάζομαι τώρα απλά μου έδωσαν να υπογράψω ένα συμπληρωματικό χαρτί της σύμβασης μου το οποίο πλέον με δήλωνε ως μηχανολογο μηχανικό. Και ξεκίνησα να πληρώνω ο,τι πληρώνει ένας μισθωτος μηχανικος. Και φθάνουμε στο σήμερα. Χτες ενημερώθηκα ότι θα περάσω σε τετραήμερη εργασία γιατί η μείωση που πρέπει να υποστω πέφτει κάτω από τη συλλογική μου σύμβαση. Τώρα ποτέ εγώ ενημερώθηκα για ΣΣΕ θα σας γέλασε. Μου είπαν επίσης ότι έχω 2 επιλογές. Α) να δουλεύω τετραήμερο και Β) να δουλεύω πενθήμερο με 6,5 ώρες την ημέρα. Εδώ είναι ο προβληματισμός μου. Και στις δυο περιπτώσεις οι εισφορές είναι οι ίδιες προς το Τσμεδε. Με εμπλέξαν με ενσημα, πληρώνουμε οι μηχανικοι ενσημα?????.?.?.?.?. Αν λέει δουλέψω 4ημερο θα έχω 20 ενσημα ενώ αν δουλέψω 5ημερο θα έχω 25 αλλά μειωμένα. Τώρα αυτή η δήλωση είναι κουβέντες του διαδρόμου. Αυτό γιατί κανένας δεν έχει βγει μπροστά από μεριάς εταιρείας να ενημερώσει τους υπαλλήλους. Επίσης σε 4ημερο η άδεια θα είναι λιγότερη λένε. Έχω μπερδευτεί και ο χρόνος πιέζει. Πρέπει να τους δώσω μια απάντηση και δεν ξέρω τι να κάνω. Για αυτό λοιπόν ζητάω τη βοήθεια σας. Μήπως κανείς γνωρίζει τίποτα σχετικό?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • Απαντήσεις 458
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα είμαι μισθωτός μηχανικός σε ξενοδοχειακή εταιρεία, οι εισφορές του εργοδότη μου φτάνουν στα 2200€ κάθε μήνα , ( ΤΣΜΕΔΕ,ΙΚΑ,κλπ) . Είναι λογικό

 

Εχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Παιδιά τώρα που ενταχθήκαμε στον ΕΟΠΥΥ στους μισθωτούς μηχανικούς θα γίνονται κρατήσεις και για ΤΣΜΕΔΕ και για ΙΚΑ?? θα πληρώνουμε δυο φορές τον ίδιο ?

Υπάρχει κάπου κάποια διευκρίνηση ?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω δεν πληρώνεις δυο φορές το ίδιο.

Οι κρατήσεις για το ΙΚΑ είναι για παροχή σε χρήμα,δηλαδή να συνεχίσει ο μισθωτός να πληρώνεται σε περίπτωση ασθένιας.

Στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκε ο κλάδος υγείας του ΤΣΜΕΔΕ όπως είχε μπει και το ΙΚΑ.

Άλλο οι υπηρεσίες υγείας(ο Θεός να τις κάνει) άλλο οι κρατήσεις οι οποίες δεν αλλάζουν...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παιδιά τώρα που ενταχθήκαμε στον ΕΟΠΥΥ στους μισθωτούς μηχανικούς θα γίνονται κρατήσεις και για ΤΣΜΕΔΕ και για ΙΚΑ?? θα πληρώνουμε δυο φορές τον ίδιο ?

Υπάρχει κάπου κάποια διευκρίνηση ?

 

Δεν άλλαξε κάτι στις ασφαλιστικές εισφορές λόγω ΕΟΠΥΥ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Οι μισθωτοί μηχανικοί ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για τις παροχές υγείας και τις εισφορές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας, λοχείας κλπ), και στο ΤΣΜΕΔΕ για την σύνταξη.

 

Καλησπέρα! Είμαι νέα μηχανικός, ακόμα δεν έχω δώσει εξετάσεις για να πάρω την άδεια άσκησης επαγγέλματος και πριν από ένα μήνα προσλήφθηκα σε ένα τεχνικό γραφείο μέσω ενός προγράμματος του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους, με την ειδικότητα του Τοπογράφου Π.Ε. Το πρόγραμμα προβλέπει ασφάλιση στο ΙΚΑ. Εγώ όμως, λόγω της ειδικότητας μου, έχω μερική ασφάλιση στο ΙΚΑ και όχι πλήρη. Αυτό που δεν μπορεί να μου εξηγήσει κανείς, όπου ρωτάω, είναι αν τώρα είμαι υποχρεωμένη να δώσω τώρα εξετάσεις για την άδεια άσκησης και να πληρώνω στη συνέχεια εισφορές και στο ΙΚΑ και στο ΤΣΜΕΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σας παιδια!θα ηθελα να ρωτησω και εγω πανω κατω τα ιδια . ειμαι εγγεγραμενη και εγω στο τεε και πληρωνω κανονικα τσμεδε εδωκαι ενα χρονο. ειμαι ανεργη και ακομα δε εχω κανει εναρξη στην εφορια. εχω πολλες αποριες η αληθεια ειναι. ψαχνω και εγω δουλεια οπουδηποτε και τωρα πηγα σε μια συνεντευξη για ρεσεψιον - γραμματεα. μπορει καποιος να μου πει αν με παρουν τι θα πρεπει να κανω ?? θα πρεπει ο εργοδοτης να με παρει ειτε ως μισθωτο και να πληρωνει αυτοσ και ικα και τσμεδε ??( πραγμα που αποκλειεται να συμφερει καποιον οποτε θα παρει μια αλλη στη θεση που δε χρειαζεται να δινει ολα αυτα και να μπλεκει) . η μπορω να του κοβω απυ? αλλα το θεμα ειναι πως θα κοψω απυ ? τι να γραψω επανω ? και με την εφορια τι να κανω εναρξη επαγγελματος με αλλους καδ? η απλα προσθετω και αυτο το καδ που χρειαζεται αλλα και τους δικους μου ως μηχανικος . ? η σφραγιδα προφανως θα ειναι η ιδια αφου μηχανικος θεωρουμαι . επισης στην προσληψη αυτος τι θα γραφει ? μηχανικος ? και αν στην δουλεια ειναι ασχετο το μηχανικος πωσ θα το δικαιολογει ? επισης οσον αφορα τωρα τα χρηματα . αν κοβω απυ πχ 600 μεικτα ? θα εχω πχ και το - 20 % παρακρατηση που νομιζω πλεον δε την παιρνεις και πισω ολη ? και να πληρωνω απο αυτα και το τσμεδε ασ πουμε ? ? ξερει κανεις?? γιατι απο αυτα που διαβασα προφανως εμεις οι μηχανικοι μπορουμε στην ουσια μονο ωσ μηχανικοι να δουλευουμε . γιατι ως κατι αλλο δε συνφερουμε κανενα ! οποτε και δε θα μασ παιρνουν . τωρα καταλαβα γιατι σε οποια δουλεια παω ακομα και σε αυτες μεσω οαεδ δε με παιρνει κανεις! γιατι και μηχανικο να θελουν μεσω προγραμματος οαεδ προτιμουν προφανως να παρουν αυτον που ακομα δε εχει κανει τσμεδε . πω καλα και περιμενουμε να δουλεψουμε . τι να πω ? απαραδεκτο . δηλαδη ειμαι καταδικασμενη να δουλευω σερβιτορα με μαυρα για να τα βγαζω περα και να πληρωνω και το ταμειο μου για να μην παρω και συνταξη !

Edited by melita
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή melita (και λοιποί), επειδή έπιασα μια παρόμοια δουλειά και το έψαξα, το θέμα πάει ώς εξής:

 

Εάν πιάσεις δουλειά με μπλοκάκι.... πάς στην εφορία, κάνεις έναρξη ώς ελεύθερη επαγγελματίας σε μία κοντινή ειδικότητα στην δουλειά που θές να πιάσεις (αν έχει ήδη βιβλία κάνεις επέκταση), παίρνεις μια εξαίρεση απο ΤΕΒΕ (λόγω προτεραιότητας ΤΣΜΕΔΕ) κόβεις δελτίο κάθε μήνα στον εργοδότη σου, -20% εφορία, σου δίνει +23% ΦΠΑ και πληρώνεις μόνη σου το ΤΣΜΕΔΕ. Στα μείον... έξοδα λογιστή, τέλος ελ. επαγγελματία κτλ.

 

Εάν πιάσεις δουλειά με πρόσληψη, πχ σερβιτόρα... ο εργοδότης σου θα πληρώνει το ΙΔΙΟ ποσοστό επι του μισθού σου εργοδοτικές εισφορές ΟΠΟΙΟ και να είναι το ταμείο σου και ΟΠΟΙΕΣ και να είναι οι απαιτήσεις ΤΣΜΕΔΕ . Αυτό που αλλάζει είναι το τί θα πληρώνεις εσύ. Άν δηλαδή οι νόμιμες κρατήσεις που σου γίνονται απο το μισθό σου (~16% κατω απο 5ετια ~20%πανω απο 5ετια) + εργοδοτικές εισφορές (~28%) = απαίτηση ΤΣΜΕΔΕ όλα καλά, άν είναι πιο λίγο θα κληθείς στο εξάμηνο να πληρώσεις την διαφορά.

Επίσης να σου πώ οτι σε περίπτωση πρόσληψης πάς και ανοίγεις αρ.μητρώου στο ΙΚΑ και πληρώνεις ένα ποσό, άμα αρρωστήσεις πάνω απο 3 ημέρες να πληρωθείς το ημερομήσθιο... λέμε τώρα

Το μόνο πρόβλημα σε περίπτωση πρόσληψης είναι πως άν δεν έχει λογιστή ο άνθρωπος να ξέρει πώς να σε δηλώσει μπλέκει με το ΙΚΑ και γίνεται ένα ψιλομπάχαλο. Εμένα πάντως με έχουν δηλώσει πως με προσελάβανε ώς υπάλληλο γραφείου κανονικά και μόνο στο χαρτί μισθοδοσίας λέει οτι οι εισφορές είναι υπέρ ΤΣΜΕΔΕ.

 

Αυτά πάνω κάτω, εγώ αντιμετωπίζω και ένα ψιλοπρόβλημα ενημέρωσης του ΤΣΜΕΔΕ πώς είμαι μισθωτή αλλά εάν το λύσω θα ενημερώσω την κοινότητα εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Edited by maria74
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.