Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα 10 στρέμματα η αρτιότητα στις περιοχές Natura 2000 σύμφωνα με το σχέδιο νόμου


Engineer

Recommended Posts

Κατατέθηκε σήμερα 10/01/2011 στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», προκειμένου, ακολούθως να συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και κατόπιν στην Ολομέλεια.

 

Το νέο σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και στοχεύει στην αειφόρο διαχείριση και την αποτελεσματική διατήρηση του φυσικού πλούτου ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου, μέσα από το πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας και την απλοποίηση των διαδικασιών χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών.

 

Το Άρθρο 9 παράγραφος 2 αναφέρει:

 

"2. α) Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός των ορίων των οικισμών, οι οποίοι υφίστανται νομίμως προ του 1923, ή εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, σε Ε.Ζ.Δ. και Ζ.Ε.Π., το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ. Δεν εφαρμόζονται κανενός είδους σχετικές παρεκκλίσεις. Με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να αυξηθεί με προεδρικό διάταγμα το ελάχιστο εμβαδόν."

 

Η σχετική ανακοίνωση: http://government.gov.gr/2011/01/10/5602/

 

Σχέδιο νόμου για την βιοποικιλότητα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 202
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι φήμες ακουγόντουσαν πάνω από μισό χρόνο. Δυστυχώς βγήκαν αληθινές.

 

Τουλάχιστον όποιος προλάβει και χτίσει μια μονοκατοικία θα ξέρει ότι δεν θα του κλείσει άλλος την θέα αν δεν έχει τουλάχιστον 10 στρέμματα.

Link to comment
Share on other sites

Αν και η παραπάνω παράγραφος είναι στο άρθρο 9 - ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, μόνο η πρώτη παράγραφος του άρθρου αναφέρεται αναμφισβήτητα στις περιοχές αυτές.

 

Η παράγραφος που παρατέθηκε για τον περιορισμό των 10 στρεμμάτων είναι στο ίδιο άρθρο αλλά στην επόμενη παράγραφο από αυτή που αναφέρει τις περιοχές Natura.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε όλη την παράγραφο 2 του αρθρου 9. Αναφέρεται ξεκάθαρα για Natura λέει ΕΖΔ και ΖΕΠ. Και στο ε) αναφέρει για τον καθορισμό των περιοχών.

 

Το θέμα είναι τι θα γίνει στα υπόλοιπα εκτός.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως είναι γραμμένο δεν είναι σαφές. Ο συγγραφέας εννοεί αυτό:

(Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός των ορίων των οικισμών, οι οποίοι υφίστανται νομίμως προ του 1923, ή εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους), σε Ε.Ζ.Δ. και Ζ.Ε.Π.,

 

ή αυτό

Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός των ορίων των οικισμών, οι οποίοι υφίστανται νομίμως προ του 1923, ή (εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, σε Ε.Ζ.Δ. και Ζ.Ε.Π.)

 

Το πιθανότερο είναι το πρώτο, αλλά μάλλον θα χρειαστεί διευκρίνηση.

 

Ξέρει κανείς την διεύθυνση για την δημόσια διαβούλευση;

Link to comment
Share on other sites

To πιο σημαντικό για μένα είναι αυτό με τις παρεκκλίσεις.

αν καταλαβαίνω καλά τις καταργεί.

 

δηλαδή αυτός που μέχρι πρότινος ήταν άρτιος είτε κατά κανόνα είτε κατά παρέκκλιση τώρα είναι μη άρτιος.

 

δεν είναι παράνομο αυτό?δεν ισχύει η αναδρομικότητα?

 

και αν είναι νόμιμο αυτό για την υπόλοιπη εκτός σχεδίου χώρα σημαίνει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο (να καταργήσει τις παρεκκλίσεις) και να χτίζει μόνο ο κανόνας?

 

αν ναι το κλείσαμε το μαγαζί.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι ισχύει μόνο για τις προστατευόμενες περιοχές εκτός σχεδίου.

Αυτό με τις παρεκκλίσεις είναι σημαντικό και θεωρώ πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις εκτός σχεδίου. Στις Natura υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι και μπορεί να κάνουν ότι θέλουν. Στις υπόλοιπες εκτός όμως ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που έχασε την αρτιότητα.

sdim δεν υπάρχει δημόσια διαβουλευση. Το σχεδιο νομου κατατέθηκε προς ψηφιση στη Βουλή. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα. Διαβούλευση θα υπάρχει για τον καθορισμό των χαρτών που θα αποικονίζουν τα όρια ΕΖΔ και ΖΕΠ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Αν η δόμηση γενικά εκτός σχεδίου πάει στα 10 στρέμματα χωρίς παρεκκλίσεις κλπ τότε θα πέσουν παλικάρια (από δολοφονίες και αυτοκτονίες...)

Ξέρω έναν - δύο που θα με δολοφονήσουν και άλλους 5-6 που θα αυτοκτονήσουν ..... :)

 

Ας μην τρελλαίνεστε όμως, το σχέδιο νόμου αφορά τις περιοχές Natura...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.