Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποιημένο Σεμινάριο Ενεργειακών Επιθεωρητών


gaganian

Recommended Posts

Πού να δεις πόσο δύσχρηστα ήταν πριν από 1,5 χρόνο τα λογισμικά... Δεν είπα ότι έκανες μελέτη. Όποιος ήθελε όμως μπορούσε να αγοράσει. Εμένα, οικονομικά, σε καλό μου βγήκε.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα Σάββα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα όπως τα λες, αλλά και τότε σίγουρα δεν θα υπήρχε απόλυτη ισονομία.

Το μέτρο που έπρεπε να πάρουν ήταν προσωρινό. Ετοίμασαν γρήγορα γρήγορα ένα σχέδιο δράσης και το υλοποίησαν. Κάποιοι αδικήθηκαν λίγο, κάποιοι περισσότερο και κάποιοι ευνοήθηκαν. Δε νομίζω όμως να έγινε για να ταλαιπωρήσουν τους νέους μηχανικούς.

Αυτοί που λες, που χρησιμοποίησαν την πρόσβασή τους σε γραφεία ή συγγενείς, (α) μπορουν να ρωτάνε τους συγγενείς στις δύσκολες περιπτώσεις και (β) είναι λίγοι θέλω να πιστεύω. Δεν μπορείς όμως να γλυτώσεις από τέτοιες περιπτώσεις. Και εδώ στο forum που βρισκόμαστε, σίγουρα θα υπάρχουν άτομα που θα κάνουν επιθεωρήσεις με το χαρτί του Πατέρα τους. Μπορεί να μην είναι καν Μηχανικοί.

 

Anyway , εκεί που θέλω να καταλήξω είναι στο να μην έχετε την εντύπωση ότι όλα έγιναν για να σας αδικήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα για μένα είναι σαν αυτό με τους ημιυπαίθριους.¨ολοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την τακτοποίηση.Κάποιοι λίγοι πήραν τη δουλειά και οι πιο νέοι έτρεχαν στις 6 το πρωι στην πολεοδομία για να πιάσουν θέση.Στους ενεργειακούς επιθεωρητές ευτυχώς για τους μηχανικούς-ακόμα και για αυτούς που αδικήθηκαν-το μοίρασμα το έκανε το ΥΠΕΚΑ και όχι το ΤΕΕ.Αν το είχε κάνει το ΤΕΕ θα μπορούσε ο μελετητής να βγάλει το πιστοποιητικό και το σύστημα θα ήταν μια επιπλέον αμοιβή σε αυτούς που "μαγικά "παίρνουν τις δουλειές.

Link to comment
Share on other sites

εδω συμφωνούμε απόλυτα cfrezi , πάντως μόνο στην αρχή είχαν όλοι δικαίωμα για τακτοποίηση, κάποια στιγμή εκδόθηκε εγκύκλιος που απαγόρευε ειδικότητες όπως του ΜΜ , ΗΜ .

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για το πιστοποιητικό η μοναδική εμπειρία που πρέπει να έχει ένας μηχανικός είναι να μπορεί να καταλάβει αν ένας τοίχος χ πάχους έχει ή δεν έχει μόνωση.

Δηλαδή μιλάμε για εμπειρία 1 εβδομάδας.

Όσον αφορά τα ΗΜ, είναι δεν είναι 10% των προσωρινών που είχαν γνώση των θεμάτων.

 

 

Έτσι και αλλιώς προσωπικά είμαι κατά των πιστοποιήσεων....

Link to comment
Share on other sites

Οπως εχει ειπωθει και παλαιοτερα εδω μεσα, δεν ειναι αθεμιτο καποιος να "βοηθαει" κατα καποιον τροπο καποιον παλιο μηχανικο που λογω εμπειριας εχει παρει την πιστοποιηση αλλα το μοναδικο ποντικι που ξερει εχει ουρα και τεσσερα ποδια...

Αντε να βαλεις τωρα 50-60χρονο ανθρωπο να βγαζει μελετες και επιθεωρησεις σε προγραμματα ηλεκτρονικων υπολογιστων, να χρησιμοποιει κωδικοποιημενα φυλλα excel και λοιπες βασεις δεδομενων για να βγαλει τα επιθυμητα νουμερα...

 

Προς Θεου, δεν ειμαι υπερ αυτων που εχοντας την πιστοποιηση χρησιμοποιουν νεους μηχανικους για ενα ξεροκομματο για να τους βγαζουν τα ΠΕΑ και να παιρνουν αυτοι το 80% της αμοιβης αλλα ολες οι συνεργασιες, πασης φυσεως, εχουν δημιουργηθει για καποιο σκοπο...

 

Ειτε ο πατερας μας ειναι Μηχανικος, ειτε εχουμε γιο Μηχανικο που του δινουμε δουλεια για να μην τεμπελιαζει ολη μερα, ειτε υπαρχουν προσβασεις σε εταιρειες που εχουν μεν την πιστοποιηση αλλα δεν το ασκουν...

 

Προσωπικα θα συνιστουσα αυτους που για Χ Ψ λογους δεν πληρουν τα κριτηρια να γινουν επιθεωρητες ακομα, να ψαξουν να βρουνε καποιους που ειναι μεν πιστοποιημενοι αλλα δεν το ασκουνε... Υπαρχουν και ειναι πολλοι...

Link to comment
Share on other sites

επειδή είναι λογικό να υπάρχει άγνοια αναφέρω τα εξής.

η κοινοτική οδηγία έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πριν χρόνια στην Ελλάδα τρέναραν την εφαρμογή της τα γνωστά συμφέροντα.

αρκετοί νεότεροι μηχανολόγοι , ηλεκτρολόγοι , πολιτικοί ιδίως λογω ειδικότητας περιμέναμε την εφαρμογή της εδω και καιρό.

φυσικά είναι επιστημονικό παράδοξο να απαιτείται ίδια προϋπηρεσία από μηχανολόγους ,πολιτικούς και ίδια από τοπογράφους λογω της τελείως διαφορετικής ειδικότητας , δεν κάνουμε τοπογραφικό διάγραμμα αλλά ασχολούμαστε με θέματα ενέργειας .

πιστεύω ας πούμε ότι ένας μηχανολόγος η πολιτικός με 9 χρόνια είναι πολύ πιο εξειδικευμένος από μηχανικό άσχετης ειδικότητας με 10 χρόνια.

 

Εαν σε ενδιαφέρει η Ενεργ. Επιθεωρηση ή η Μελέτη Ενεργ. Απόδοσης πρέπει να ξέρεις το εξής βασικό:

Το ΠΕΑ που θα εκδόσεις (αμοιβής 200 ευρώ) μπορεί να γίνει το κατηγορητήριο σου (επειδή δεν αρέσει η κατηγορία στο ιδιοκτήτη) για ενα ακίνητο της τάξης των 200.000 ευρώ. Ανεξάρτητα αν έχεις κάνει λάθος θα τρέχεις για να αποδείξεις στους δικηγόρους .....

Link to comment
Share on other sites

το γνωριζω συναδελφε οπως και οι δεκαδες μελετες που εχω εκπονησει και υπογραψει.

ειμαστε μηχανικοι βλεπεις......................ακομα και εμεις

Link to comment
Share on other sites

Οταν με αποκλειουν απο ενα τομεα στον οποιο εχω και τις γνωσεις και την διαθεση να ασχοληθω και αντιθετα δινουν το δικαιωμα σε ασχετες ειδικοτητες (οπως οι ΑΤΜ - δεν με ενδιαφερει αν εχει εμπειρια εχει αλλο αντικειμενο να ασχοληθει) τοτε τι με νοιαζει αν αποφασισε το ΥΠΕΚΑ ή το ΤΕΕ για τον αποκλεισμο. Το θεμα ειναι αν υπαρχει καποια προτεινόμενη λυση σε αυτο το προβλημα εκτος και αν η πλειοψηφια πιστευει οτι ο τροπος που υλοποιηθηκαν οι επιθεωρησεις ειναι ο καλύτερος.

Link to comment
Share on other sites

αυτό που γνωρίζαμε αλλά αποδεικνύετε πέρα πάσης αμφιβολίας πλέον ,είναι ότι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες οπότε λόγο και του πλήθους μας ο καθένας προσπαθεί να αποκτήσει επαγγελματικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου.

δυστυχώς το λάθος των νεότερων είναι ότι κοιμόμασταν όρθιοι, αφήσαμε χωρίς μεγάλες αντιδράσεις να περάσει το ρουσφέτι και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

όσο για το ΤΕΕ ,απλώς απαξιώθηκε στα μάτια μας ακόμα περισσότερο αφού ενάντια σε κάθε επιστημονική λογική , απέκλεισε μηχανικούς που σύμφωνα με τον νόμο έχουν δικαίωμα να μελετήσουν , κατασκευάσουν ,επιβλέψουν , κτήριο οποιουδήποτε μεγέθους και μάλιστα να αναλάβουν ευθύνη για τυχόν κακοτεχνίες, από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις με την γελοία δικαιολογία ότι είναι δύσκολη η ενεργειακή επιθεώρηση δηλαδή η αυτοψία ( όταν γίνετε γιατί πολλοί ούτε καν κάνουν ) και η εφαρμογή τιμών σε ένα excelακι κατι που υποτιμά την νοημοσύνη μας. όσο για τις περίφημες συμβουλές σε όσα πιστοποιητικά είδα είναι ίδιες , κουφώματα , ηλιακοί θερμοσίφωνες , λάμπες οικονομίας , κτλ.

Μόνη λύση πλέον η ανοικτή επιστολή στην τρόικα για το άδικο κλείσιμο του επαγγέλματος η τυχόν ανασχηματισμός στο υπεύθυνο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.