Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
omorfh

Κατασκευή παραθύρου σε τοίχωμα

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους σας!!!!

Ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να κατασκευαστεί ένα παράθυρο 50*50 μέσα σε ένα τοίχωμα.έχω μια πελάτισσα η οποία θέλει να κάνει ένα τέτοιο παράθυρο στο μπάνιο του σπιτιού της.Η πλευρά όμως που θέλει το παράθυρο είναι πρωτεύων δομικό στοιχείο-ένα τοίχωμα.Μπορεί να γίνει αυτό που ζητά???

Σας ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν δεν έχει κατασκευαστεί ήδη, γίνεται με επανυπολογισμό του τοιχείου και πιθανή αναδιανομή του οπλισμού. Σίγουρα θα απαιτηθεί έξτρα οπλισμός γύρω από την οπή και σίγουρα η οπή δεν πρέπει να είναι στα κρυφουποστυλώματα.

Αν είναι ήδη κατασκευασμένο ...δεν ξέρω, εγώ θα το φοβόμουνα... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατασκευαστικά γίνεται σχετικά εύκολα...όμως θα πρέπει να προηγηθούν οι κατάλληλοι υπολογισμοί-μελέτη για την ανακατανομή των δράσεων και την επάρκεια του τοιχώματος. Παράδειγμα, σε 7όροφο κτήριο θα είναι πολύ δύσκολη τέτοιου είδους επέμβαση στο ισόγειο από ότι στον 7ο. Ποια είναι τα στοιχεία του κτηρίου;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εάν μιλάμε για τοίχωμα που έχει κατασκευασθεί, η απάντηση είναι ΟΧΙ τρύπα, με τίποτα και για κανέναν λόγο.

Εάν μιλάμε για μελέτη, δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί μιά άλλη θέση η διάσταση για το υποστύλωμα, που να μην εμποδίζει το παράθυρο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν μπορώ να υποθέσω, και εφ' όσον πρόκειται για μπάνιο σπιτιού, και το παράθυρο αυτό το θέλει η πελάτισσα για να βλέπει προς το εξωτερικό περιβάλλον, μιλάμε για περιμετρικό τοίχωμα --> πρώτη και βασικότερη γραμμή άμυνας σε περίπτωση σεισμού, αντιτίθεται λόγω θέσης και στην στροφή του κτιρίου.

Ο κανονισμός αναφέρεται σε "τυχόν ανοίγματα" (πρώτη γεύση που σου λέει εμμέσως πλην σαφώς ΜΗΝ το κάνεις, αναφέρομαι στη λέξη τυχόν :wink: ) τα οποία αυτά τυχόν ανοίγματα πρέπει να είναι "μικρά" σε επιφάνεια και κατάλληλα διατεταγμένα. Σε αυτό το σημείο να πω ότι δεν αναφέρει πουθενά συνιστώμενα ή μέγιστα μήκη ανοίγματος ή εμβαδά επιφανείας, εννοώ με αριθμό, κάτι που σημαίνει ότι φίλε πρόσεχε τι κάνεις. Αυτό βέβαια που σου λέει ρητά είναι ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η καμπτική και διατμητική λειτουργία του τοιχώματος.

Ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι η μείωση αυτή της οριζόντιας διατομής που θα κάνεις στο έστω πχ. 25 άρι τοιχείο (δηλαδή για μια επιφάνεια 0,50*0,25=0,125μ2) πρέπει να ληφθεί στον έλεγχο σε διάτμηση. Δηλαδή αυτήν την επιφάνεια που "έφαγες" πρέπει κατά κάποιο τρόπο να την "ξανατοποθετήσεις" στο κτίριο---> σε ήδη υπάρχον κτίριο που έχει κατασκευαστεί αυτό δεν γίνεται, καμία σχέση η συγκεκριμένη περίπτωση με την περίπτωση των επισκευών-ενισχύσεων.

Να πούμε επίσης ότι το κτίριο σαν ήδη υπάρχον, έχει δεχτεί τις μετατοπίσεις και τις στροφές του σε κάποιο βαθμό (από παλιότερους σεισμούς ή άλλες περιπτώσεις φόρτισης) οπότε είναι κακό να πας εσύ να του ανοίξεις πληγή σε κάτι το οποίο έχει "μάθει να ζει με αυτό". Δεν είναι ότι τώρα το κατασκευάζεις και το κτίριο δεν έχει μάθει ακόμα την συμπεριφορά του...

Συμπερασματικά, σε επίπεδο μελέτης θα μπορούσες να προβλέψεις ανοίγματα σε τοιχώματα και να κάνεις τους κατάλληλους υπολογισμούς σου. Σε επίπεδο όμως ήδη υπάρχουσας κατασκευής, προσωπικά δε θα έκανα άνοιγμα σε τοιχείο για κανέναν λόγο. Θα προτιμούσα να ξήλωνα την μπανιέρα και να την μετέφερα σε τέτοιο σημείο μέσα στο μπάνιο που να βλέπω έξω, παρά να αλλάξω την δομή του φέροντα οργανισμού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η οικοδομή είναι στη φάση κατασκευής.έχει κατασκευαστεί το τοίχωμα και οι κολώνες και προχωρούν κανονικά στην κατασκευή και της υπόλοιπης οικοδομής.Πρέπει να γίνουν νέοι υπολογισμοί του οπλισμού του τοιχώματος,αλλά πιθανόν αυτοί οι νέοι δεν θα επηρεάσουν και τον οπλισμό ίσως και κάποιων άλλων ήδη κατασκευασμένων στοιχείων??Εμπειρικά μπορώ να απαντήσω χωρίς τον επαναυπολογισμό του τοιχώματος??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε τοιχωμα δεν θα εκααν οπη ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ...

 

Κολωνα θα εκοβες αν ενοχλουσε???

 

Τωρα βεβαια ειναι πολλοι οι παραγοντες που επηρρεαζουν..(μηκος τοιχωματος κτλ...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ στο ότι δεν θα πείραζα κολώνα σε καμιά περίπτωση.Και εγώ είμαι σύμφωνη στο να μην γίνει οπή στο τοίχωμα,το θέμα είναι όμως ότι η πελάτισσα ρώτησε κάποιον πιο έμπειρο από μένα καμιά ντουζίνα χρόνια και αυτός απάντησε ότι μπορεί να κάνει οπή άφοβα και μάλιστα είπε να γίνει στη μέση του τοιχώματος χωρίς να κάνει εκ νέου υπολογισμούς για οπλισμό κλπ.Εκεί έμεινε και τώρα εγώ πρέπει να πάρω μια απόφαση και δεν ξέρω τί να κάνω,γι'αυτό ζητάω και τις δικές σας γνώμες.Η οικοδομή είναι διώροφη,το τοίχωμα είναι στο ισόγειο και η οικοδομή όπως είπα και πριν κτίζεται τώρα!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν η οπή θέλετε να γίνει στο ισόγειο τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Σε καμία περίπτωση μην γίνει η οπή χωρίς επαναϋπολογισμό των δράσεων-αντιδράσεων και ας λέει ότι θέλει οποιοσδήποτε με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Εμπειρικά μπορώ να απαντήσω χωρίς τον επαναυπολογισμό του τοιχώματος??
Ναι μπορείς να απαντήσεις και η απάντηση είναι ΟΧΙ ότι και να σου πουν.

Ποιες είναι οι διαστάσεις του τοιχώματος;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το να υπολογιστει το τοιχωμα με την οπη δεν ειναι και εντελως απλο..

 

Θελει χερι....Σωνει και καλε θελει τρυπα και αυτη...

 

Καλα ο αλλος που σε ενα δευτερολεπτο ειπε "Ναι μωρε, τοιχωματα και μλκς, αυτα ειναι για να οικονομησει ο μπετατζης και ο σιδερας που θα βαρεθει να δενει..."

Να $%# και την εμπειρια του..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.