Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Μη θερμαινόμενοι χώροι


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

έχω κάνει μελέτη Κενακ για 2όροφο κτίριο όπου το μισό ισόγειο έιναι χώρος στάθμευσης και το υπόλοιπο μπάζωμα...στον όροφο είναι χώρος κατοικίας...τον χώρο στάθμευσης κατα τη μελέτη το θεώρησα μη θερμαινόμενο χώρο και τελείωσα τη μελέτη...κάποιος συνάδελφος μου είπε οτι σύμφωνα με το ΤΟΤΕΕ 1 ΣΕΛ 20 έπρεπε να λάβω το χώρο στάθμευσης ως θερμική ζώνη με την αντίστοιχη χρήση!!!!!ισχύει κάτι τέτοιο???το διάβασα αυτην την παράγραφο στο ΤΟΤΤΕ 1 αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί....

Link to comment
Share on other sites

Όσο αφορά το Um δεν θα ληφθεί υπόψιν ο μη θερμαινόμενος χώρος (ΤΟΤΕΕ2, 2.1.4 σελ 19)

 

Όμως για την ενεργειακή μελέτη από ότι φαίνεται χρειάζεται να ορίσεις τον θερμαινόμενο χώρο και υπάρχει αυτή η δυνατότητα και στα προγράμματα. Δεν ξέρω τι είδους υπολογισμοί γίνονται και αν μπορείς να το καταλάβεις αυτό μέσα από τις ΤΟΤΕΕ. Δεν έχω ολοκληρώσει κάποια μελέτη και δεν έχω πλήρη άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Οχι, εφ'όσον είναι βοηθητικός χώρος σε άλλο επίπεδο. Αλλιώς θα έπρεπε να πάρουμε και τις πιλοτές σαν μη θερμικές ζώνες.

Link to comment
Share on other sites

εγώ δουλεύω με το πρόγραμμα της 4Μ...Έβαλα το δάπεδο πάνω απο το χώροστάθμευσης δάπεδο ως προς μη θερμαινόμενο χώρο...έχτισα και το χώρο στάθμευσης για να το δηλώσω ως μη θερμαινόμενο χώρο..αυτά τα έκανα για να δηλώσω οτι το δάπεδο είναι ως προς μη θερμαινόμενο χώρο (το γκαράζ) και και να βάλω τις αντίστοιχες θερμογέφυρες ...μετα δεν τα ξαναέλαβα υπόψη μου...δεν το θεώρησα ξεχωριστή θερμική ζώνη...΄λεβα μία θερμική ζώνη τον όροφο που αποτελει και τον χώρο κατοικίας...ελπίζω να μξν έχω κάνει λάθος

Το ΤΟΤΤΕ 1 γράφει στη σελ 20:

διευκρινίζεται ωστόσο οτι στους μη θερμαινόμενους χώρους ενός κτηρίου, δεν συμπεριλαμβάνονται μη θερμαινόμενοι χώροι κύριας χρήσης(π.χ χώροι στάθμευσης, αποθήκες καταστημάτων) για τους οποίους προβλέπεται η υπαγωγή τους στο κτίριο ως θερμικών ζωνών με την αντίστοιχη χρήση(όταν ο όγκος είναι τουλάχιστον 10% του συνόλου του κτηρίου)

Link to comment
Share on other sites

Δεν αφορά την περίπτωσή σου. Αφορά μάλλον τις επιχειρήσεις που έχουν χώρους στάθμευσης (parking), δεν είμαι απολύτως σίγουρος τι εννούσε αυτός που το διατύπωσε έτσι.

Σίγουρα όμως δεν αφορά τον δικό σου χώρο στάθμευσης. Είναι μη θερμαινόμενος χώρος.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά για τα οποία αναφέρεσαι αφορούν τις θερμικές ζώνες και τον διαχωρισμό που μπορείς να έχεις σε κάθε περίπτωση.

Οχι εάν είναι θερμαινόμενος ή όχι ένας χώρος.

Εάν εσύ εχεις κάνει την θεώρηση της μίας θερμικής ζώνης είσαι σωστός, υπο την προυπόθεση ότι το Parking (όπως και εσυ γράφεις) έχει όγκο μικρότερο από το 10% του συνολικού. Σε άλλη περίπτωση θέλεις άλλη μία θερμική ζώνη.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε θερμική ζώνη όμως πρέπει να ορίσουμε σύστημα θέρμανσης. Πως στέκει να ορίσουμε σύστημα θέρμανσης για μη θερμαινόμενο χώρο?

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω στα παραπάνω ότι ο μπαζωμένος χώρος, αν η στάθμη του είναι πάνω από την στάθμη του εδάφους, σύμφωνα με την πρώτη ΤΟΤΕΕ του ΚΕΝΑΚ (sel 54) λαμβάνεται κενός μη θερμαινόμενος χώρος και το κάτω όριό του ως πλάκα εδραζόμενη στο έδαφος με ονομαστικό συντελεστή θερμοπερατότητας U ίσο με 4.50W/(m²K).

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, από ότι είδα στο πρόγραμμα του ΤΕΕ, δεν δέχεται θερμογέφυρες του μη θερμαινόμενου χώρου προς το περιβάλλον. Επειδή συνήθως είναι αμόνωτος, θεωρεί πως οι θερμογέφυρες δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα?

Link to comment
Share on other sites

Τα κλιμακοστάσια σε μία πολυκατοικία π.χ. είναι καλύτερα να τα λάβουμε ως μ.θ.χ. γιατί έτσι ούτε μόνωση βάζουμε αλλά και τα ανοίγματα δεν απαιτούν καμία προδιαγραφή.Λαμβάνουμε μέσα στους θερμαινόμενους χώρους της μελέτης τους μικρόυς μ.θ.χ. όπως π.χ. τις μικρές αποθήκες των διαμερισμάτων όταν αυτές καταλαμβάνουν όγκο μικρότερο από 10%.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.