Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΚΕΝΑΚ] Μη θερμαινόμενοι χώροι


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

Στην περίπτωση  υπερυψωμένης πλακας επιθεωρουμένου χώρου που αποτελεί τμήμα κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα) θεωρούμε την πλάκα ευρισκομένη άνωθεν Μη Θερμαινομένου Χώρου (και τον περιγράφουμε όπως αναφέρετε παραπάνω) ή μπορούμε να θεωρήσουμε την απλοποιητική παραδοχή με U/2; 

Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για ενδιάμεσο διαμέρισμα ναι πάει με U/2.

Αν είναι υπερυψωμένο ισόγειο διαμέρισμα (ή τριτογενούς τομέα) πολυκατοικίας, βάζεις διαχωριστική επιφάνεια και περιγράφεις κανονικά τον ΜΘΧ.

 

Δεν ξέρω σε ποιά περίπτωση ανήκεις ....

Link to comment
Share on other sites

Είναι ισόγειο διαμέρισμα διώροφης πολυκατοικίας (ισόγειο+1ος), οπότε διαχωριστική και περιγράφω αναλυτικά;

μ2 ΜΘΧ (μπαζώματος) μετράνε στο σύνολο μ2 για ΠΕΑ ή όχι; 

Link to comment
Share on other sites

Είναι ισόγειο διαμέρισμα διώροφης πολυκατοικίας (ισόγειο+1ος), οπότε διαχωριστική και περιγράφω αναλυτικά; Ναι

μ2 ΜΘΧ (μπαζώματος) μετράνε στο σύνολο μ2 για ΠΕΑ ή όχι;  Όχι, θα μέτραγαν μόνο αν ήταν υπόγειος βοηθητικός χώρος

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

συνεχίζω από το #98 

Εάν έχουμε υπερυψωμένη πλάκα και από κάτω μπαζωμένο χώρο.

1) Για να βρούμε το μέσο ύψος z το βρίσκουμε ως (Σlizi/Σli) όπου στον υπολογισμό μετέχουν όλα τα επιμέρους τμήματα li της περιμέτρου ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για τμήματα προς εξωτερικό περιβάλλον, Μ.Θ.Χ. ή Θ.Χ. Μας απασχολεί απλά η εύρεση του μέσου ύψους z

 

2) Για τον υπολογισμό της εκτεθειμένης περιμέτρου αθροίζουμε τα μήκη των πλευρών του δαπέδου του θεωρουμένου Μ.Θ.Χ., που δεν έρχονται σε επαφή με τα όμορα θερμαινόμενα κτίσματα ή σε άλλους Μ.Θ.Χ του ιδίου κτηρίου ή προς Θ.Χ. του ιδίου κτηρίου. Επομένως εάν έρχονται σε επαφή με Μ.Θ.Χ. ετέρου κτηρίου τα συνυπολογίζουμε αυτά τα τμήματα. 

3) Λαμβάνουμε υπ' όψιν τις απώλειες των παραπλεύρων επιφανειών-τοιχείων του θεωρουμένου Μ.Θ.Χ. με ύψος το μέσο ύψος z που υπολογίσαμε ή εκάστης παραπλεύρου επιφανείας με το μέσο ύψος της ;

 

4) Λαμβάνουμε υπ' όψιν τις απώλειες των παραπλεύρων επιφανειών-τοιχείων που συνορεύουν με εξωτερικό περιβάλλον και Μ.Θ.Χ. ετέρου κτηρίου μόνον ;  π.χ. Προς εξωτερικό περιβάλλον για κτήρια με οικοδομική άδεια εκδοθείσα πριν από την 1/1/80 - ο ολικός συντελεστής μεταδόσεως θερμότητος των περιμετρικών τοιχείων θα λαμβάνεται από τον Υποπίνακα "Στοιχείο φέροντος οργανισμού οπλισμένου σκυροδέματος" και τη στήλη "Σε επαφή με αέρα". Επομένως, για στοιχείο Χωρίς Θερμομονωτική Προστασία, Επιχρισμένο και από τις δύο όψεις με U=3,40 W/m2K ενώ προς Μ.Θ.Χ. ετέρου κτηρίου σε επαφή με άερα αλλά με U=1,70 W/m2K ;

Έχω περίπτωση με υπερυψωμένη πλάκα με διαφορετικές κλίσεις σε δύο άξονες. 5 και 2 μοίρες και πλάκα τεθλασμένης περιμέτρου...γενικά το κτήριο είναι "άντε γειά" από πολλές απόψεις... <_< 

Όλα καλά ; Ποιά είναι η άποψή σας ;

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε αναφέρεις πως βρίσκεσαι εμπρός από μια περίπτωση υπερυψωμένης πλάκας. Υποθέτω πως για να την αποκαλείς έτσι, δεν είναι μπαζωμένη εξωτερικά, παρά μόνο εσωτερικά όπως λες. Επίσης υποθέτω πως για να ασχολείσαι με ύψη, υπάρχουν κατακόρυφα τοιχεία σε όλο το μήκος και πλάτος της πλάκας και όχι κολώνες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει κατασκευαστεί για να εδράσουν την πλάκα.

 

Με βάση τα παραπάνω θα έλεγα πως:

 

1) Εάν προσπαθείς να υπολογίσεις τον όγκο του ΜΘΧ για να υπολογίσεις στη συνέχεια τη διείσδυση αέρα, θα μπορούσε να είναι σωστό. Στο συγκεκριμένο ΜΘΧ δεν βλέπω για ποιό άλλο λόγο θα το χρειαζόσουν ως μέση υπολογισμένη τιμή. Το κάτω όριο του ΜΘΧ εδράζεται στην επιφάνεια του εδάφους και το βάθος είναι μηδενικό.

 

2) Ναι θα το υπολόγιζα λαμβάνοντας υπόψη την επισήμανση της 4ης ΤΟΤΕΕ στην σελίδα 25 που ξεκαθαρίζει πως όταν έχουμε επαφή του υπό επιθεώρηση κτιρίου  με ΜΘΧ γειτονικού κτιρίου, θεωρούμε πως βρίσκεται σε επαφή με τον αέρα, και δεν επιλέγουμε ''μεσοτοιχία'', Αν λοιπόν στο σημείο εκείνο η περίμετρος της πλάκας γειτνειάζει με ΜΘΧ διπλανού κτιρίου, θα θεωρούσα πως δίπλα έχει αέρα και θα λάμβανα το μήκος υπό εξέταση στην υπολογιζόμενη εκτεθειμένη περίμετρο.

 

3) Θα υπολόγιζα το μέσο ύψος της κάθε πλευράς.

 

4) Εδώ προτείνεις ουσιαστικά τον υπολογισμό ενός μειωτικού συντελεστή πριν την εισαγωγή δεδομένων στο λογισμικό. Δεν θα το έκανα γιατί ειναι λίγο επίφοβο. Θα έπαιρνα την τιμή 3,40 για όλα τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία του ΜΘΧ σε επαφή με τον αέρα και σύμφωνα με όσα ανέφερα στο σημείο (1) θα θεωρούσα τον ΜΘΧ του διπλανού κτιρίου ως ''αέρα'', οπότε πάλι για τον τοίχο που χωρίζει τους 2 ΜΘΧ θα επέλεγα 3,40. Έχω όμως αμφιβολία για το κατά πόσο οι τιμές του πίνακα 3.4α μπορούν να εφαρμοστούν όταν ο χώρος αναφοράς μας δεν είναι θερμαινόμενος αλλά ΜΘΧ (δες και πίνακα 3β της 2ης ΤΟΤΕΕ αναφορικά με τις αντιστάσεις θερμικής μετάβασης Ri & Ra - εδώ αλλάζει το Ri σε σχέση με τις προτεινόμενοες τιμές του πίνακα 3,4α!) αλλά δεν έχω και κάποια εναλλακτική κατά νου. Το να πάρω τις τιμές που μας προτείνει η ΤΟΤΕΕ και να να υπολογίσω το U διορθώνοντας το Ri μου φαίνεται τραβηγμένο. Καλύτερα αν μπορώ να υπολογίσω το U με το χέρι βάσει των στρώσεων υλικού που βλέπω.

 

Δεν θα περίμενα κάποια μεταβολή της τελικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από 0,5 kwh/m² είτε κάνουμε λάθος είτε όχι. Είναι πολύ λεπτά σημεία αυτά. Μακάρι όλοι να είχαν κουράγιο να ασχοληθούν σε τόσο βάθος.

Edited by Indusys
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί με την προσομοίωση που κάνουμε σε περίπτωση ενεργειακής επιθεώρησης υπερυψωμένης πλάκας δαπέδου σε κατοικία, η οποία  έχει δημιουργηθεί από υπερυψωμένα τοιχεία μπετόν που έχουν γεμίσει με χώμα.και πάνω σε αυτά εδράζεται η πλάκα δαπέδου του ισογείου. 

Καταρχήν θα ορίσω έναν μθχ (σχήμα 3.4 σελ 55 ΤΟΤΕΕ1) και μια διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα στον θ.χ. και τον μ.θ.χ.

Επειδή έχω μελέτη θερμομόνωσης του κτιρίου και η οποία δεν αμφισβητείται, έχω Uπλάκας δαπέδου=0,65 w/m2K.

1.)  Επομένως στην καρτέλα "σε επαφή με το έδαφος" του "κελύφους" εισάγω αυτή την τιμή (0,65) στον συντ.θερμοπερατ. της πλάκας και κατώτερο βάθος ίσο με το 0, αφού έχω επαφή με το έδαφος.

2.)  Στην καρτέλα "διαχωριστική επιφάνεια",δεν έχω καμία διαφανή επιφάνεια επομένως δεν συμπληρώνω τίποτα. Στις αδιαφανείς επιφάνειες δηλώνω "δάπεδο" με συντελεστή θερμοπερατότητας και πάλι 0,65 (της πλάκας δαπέδου μου σωστα?) και μηδενικούς συντελεστές σκίασης.Οι συντελ. απορροφητικότητας α και εκπεμπτικότητας ε, δηλώνονται μηδενικοί?

3.)  Στην καρτέλα "μη θερμαινόμενος χώρος", ορίζω το συνολικό εμβαδόν της πλάκας μου, και ως αερισμό επειδή δεν έχω παράθυρα θεωρώ 0,1m3/h/m2 (πιν. 3.27 σελ 83 τοτεε1). Και πάλι δεν έχω κάποια διαφανή επιφάνεια, επομένως σε εκείνα τα κελιά δεν ορίζω τίποτα. Θα πρέπει ακόμη να δηλωθούν τα περιμετρικά τοιχεία μπετόν και η "θεωρητική πλάκα" που περιγράφεται ως "κάτω όριο μθχ" στο σχήμα 3.4 σελ 55,τοτεε1.

Στο πεδίο λοιπόν "σε επαφή με το έδαφος" εισάγω δάπεδο με την (κωδική) περιγραφή "κάτω όριο μθχ".Ως συντ. θερμοπερατότητας, θα χρησιμοποιήσω (από πιν. 3.8 σελ 56 τοτεε1) για δεδομένη χαρακτηριστική διάσταση πλάκας Β', βάθος z=0, ονομαστικό συντελ. Ufb=4,50, και από την πρώτη γραμμή με γραμμική παρεμβολή βρίσκω τον ισοδύναμο U'fb=0,71 w/m2K τον οποίο και εισάγω.

Τα τοιχεία μπετόν τώρα, θα εισαχθούν, ως "αδιαφανείς επιφάνειες", με συντελεστή θερμοπερατότητας U, από τον πίν,3.4.α (σελ 47 τοτεε1), ως ανεπίχριστα από την μία όψη, αμόνωτα, σε επαφή με μθχ και άρα U=2,75w/M2k.

Με συγχωρείται που τα γράφω αναλυτικά με τόσο "σπαστικό τρόπο" αλλά θα ήθελα να γίνουν κατανοητά και να έχω την γνώμη των πιο έμπειρων από εμένα.Και πάλι ευχαριστώ.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε pirsogiannis, εστιάζω σε μερικά σημεία:

 

1) Κατά την άποψη μου, από τη στιγμή που θεωρείς το χώρο κάτω από την πλάκα ως ΜΘΧ, αυτή είναι η διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ της θερμικής σου ζώνης και του ΜΘΧ. Δεν θα τη θεωρούσα ως στοιχείο σε επαφή με το έδαφος.

 

2) Ναι, αλλά το 0,65 στη μελέτη θερμομόνωσης αφορά επαφή με έδαφος. Εδώ πρέπει να γίνει κάποια αναγωγή διότι έχεις διαφορετικό Ra (σε επαφή με έδαφος Ra=0).

 

3) Σωστό για τον αερισμό, σωστό πως δεν υπάρχουν διαφανή δομικά στοιχεία. Το κάτω όριο της πλάκας θα το θεωρήσεις ως ''πλάκα'' με μηδενικό πάχος, σε επαφή με το έδαφος και αφού δεν υπάρχει πάχος αλλά και όλη η κατασκευή είναι υπέργεια (αναφέρεις τοιχεία επιχρισμένα μόνο από τη μία όψη -> υποθέτω πως περιμετρικά η κατασκευή δεν είναι μπαζωμένη στον περιβάλλοντα χώρο) το βάθος είναι μηδέν. Στο λογισμικό εισάγουμε την ονομαστική τιμή του U δηλαδή 4,50 και δεν κάνουμε μόνοι μας υπολογισμούς. Εξάλλου για το λόγο αυτό εισάγουμε βάθος και περίμετρο, τις γραμμικές παρεμβολές τις αναλαμβάνει το λογισμικό για εμάς (δες και τη βοήθεια του λογισμικού).

Αναφορικά με τα τοιχία, δεν είναι σε επαφή με ΜΘΧ αλλά με τον εξωτερικό αέρα (ο χώρος που ''ανήκουν'' είναι ο ΜΘΧ κατ'αναλογία με την περίπτωση που τα τοιχεία ''ανήκουν'' σε μια θερμική ζώνη). Με κάθε επιφύλαξη θα επέλεγα την τιμή 3,65, όπως είπα και παραπάνω το ότι έχουμε ως χώρο αναφοράς έναν ΜΘΧ κατά την άποψη μου μεταβάλλει την εσωτερική αντίσταση του αέρα Ri. Οπότε το 3,65 θα πρέπει να τροποποιηθεί ελαφρώς θεωρώντας πως το Ri δεν θα είναι ίσο με 0,04 αλλά ίσο με 0,13.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

1. Άρα για το 1, λες ότι δεν πρέπει να δηλωθεί στην καρτέλα "κέλυφος", κάποιο στοιχείο "σε επαφή με το έδαφος"...σωστό, λογικό μου φαίνεται...άρα αυτή η καρτέλα αφήνεται κενή..και η πλάκα δαπέδου δηλώνεται ως διαχωριστική σε επαφή με μθχ...με τί u λοιπόν?(αυτό είναι και το ερώτημα 2)

2.Πώς γίνεται αυτή η αναγωγή? :wub:

3. Σωστή η εκτίμηση που κάνεις ότι  η κατασκευή είναι υπέργεια και σωστή η παρατήρηση σου για τα τοιχεία ως σε επαφή με εξωτ. αέρα και τιμή 3,65, αν και δεν κατανοώ την απομείωση που ανέφερες, αν μπορούσες να το εξηγήσειςλίγο...Επομένως θεωρείς ότι για το "κάτω όριο μθχ" πρέπει να δωθεί η τιμή U=4,50....έχεις κάποια πιο "επίσημη" ενημέρωση επί αυτού? Σε ευχαριστώ θερμότατα συνάδελφε!!

Link to comment
Share on other sites

@pirsogiannis,

 

Σωστά ορίζεις ένα ΜΘΧ και μια διαχωριστική επιφάνεια.

 

1) Στην καρτέλα  "σε επαφή με το έδαφος" του "κελύφους" δεν εισάγεις τίποτα, γιατί δεν έχεις τίποτα σε επαφή με το έδαφος.

2.)  Στην καρτέλα "διαχωριστική επιφάνεια", και στην επιλογή "Διαφανείς επιφάνειες" δεν έχω καμία διαφανή επιφάνεια επομένως δεν συμπληρώνω τίποτα.σωστά . Στις αδιαφανείς επιφάνειες δηλώνω "δάπεδο" με συντελεστή θερμοπερατότητας και πάλι 0,65 (της πλάκας δαπέδου μου σωστα? σωστά) και μηδενικούς συντελεστές σκίασης σωστά .Οι συντελ. απορροφητικότητας α και εκπεμπτικότητας ε, δηλώνονται μηδενικοί? ναι, αν και δεν έχει σημασία.

3)  Στην καρτέλα "μη θερμαινόμενος χώρος", ορίζω το συνολικό εμβαδόν της πλάκας μου, και ως αερισμό επειδή δεν έχω παράθυρα θεωρώ 0,1m3/h/m2 (πιν. 3.27 σελ 83 τοτεε1).ναι, αν και εγώ βάζω μηδέν γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει καθόλου αερισμός στον συγκεκριμένο Μ.Θ.Χ. και απλώς οι συντάκτες της ΤΟΤΕΕ "ξέχασαν" τον συγκεκριμμένο τύπο ΜΘΧ. Και πάλι δεν έχω κάποια διαφανή επιφάνεια, επομένως σε εκείνα τα κελιά δεν ορίζω τίποτα. Θα πρέπει ακόμη να δηλωθούν τα περιμετρικά τοιχεία μπετόν και η "θεωρητική πλάκα" που περιγράφεται ως "κάτω όριο μθχ" στο σχήμα 3.4 σελ 55,τοτεε1.σωστά

Στο πεδίο λοιπόν "σε επαφή με το έδαφος" εισάγω δάπεδο με την (κωδική) περιγραφή "κάτω όριο μθχ"σωστά. Ως συντ. θερμοπερατότητας, θα χρησιμοποιήσω (από πιν. 3.8 σελ 56 τοτεε1) για δεδομένη χαρακτηριστική διάσταση πλάκας Β', βάθος z=0 (μόνο αν όλες οι πλευρές του ΜΘΧ είναι σε επαφή με αέρα. Αν κάποιες ή όλες οι πλευρές του ΜΘΧ είναι μπαζωμένες τότε ορίζεις τα διάφορα z σύμφωνα με το σχήμα 3.2 σελ. 54, ΤΟΤΕΕ1 (, ονομαστικό συντελ. Ufb=4,50 σωστά, και από την πρώτη γραμμή με γραμμική παρεμβολή βρίσκω τον ισοδύναμο U'fb=0,71 w/m2K τον οποίο και εισάγω.Εσύ εισάγεις μόνο τον Ufb=4,50 στο κελί U και το πρόγραμμα από μόνο του κάνει εσωτερικά τον υπολογισμό και "βρίσκει¨ τον U'fb

Τα τοιχεία μπετόν τώρα, θα εισαχθούν, ως "αδιαφανείς επιφάνειες", με συντελεστή θερμοπερατότητας U, από τον πίν,3.4.α (σελ 47 τοτεε1), ως ανεπίχριστα από την μία όψη, αμόνωτα, σε επαφή με μθχ αέρα και άρα U=2,75w/M2k. U=3,65w/M2k. Αυτό μόνο αν τα τοιχεία είναι όντως εξ ολοκλήρου από μπετόν. Επίσης συμπληρώνεις κανονικά και τους συντελεστές σκίασης αν είναι σε επαφή με αέρα. Αν κάποια ή όλα από τα τοιχεία του Μ.Θ.Χ. είναι μπαζωμένα εξωτερικά, τότε τα παίρνεις σε επαφή με το έδαφος και τότε U=4,30w/M2k.

 

Υ.Γ. γράφαμε μαζί

Edited by emnikol
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.