Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρεωτική μελέτη κλιματισμού & φυσικού αερίου


ManosDr

Recommended Posts

Παιδιά να κάνω και γω μια ερώτηση. Για την έκδοση ΟΑ σε κτίριο με ισόγεια καταστήματα και διαμερίσματα στον όροφο βάσει ΚΕΝΑΚ θα πρέπει τα καταστήματα να καλύπτουν τις ανάγκες τους για αερισμό μέσω μηχανικού αερισμού. Άρα είναι υποχρεωτική η μελέτη και η χρήση κάποιου συστήματος για την επίτευξη αυτού;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οσον αφορά τις μελέτε ψύξης/θέρμανσης κλιματισμού κλπ :

 

Καλό είναι να γίνονται αφού αμοιβόμαστε γι'αυτές. Αλλά μέχρι εδώ.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να εγκαταστήσει κλιματισμό ή αντλίες θερμοτητας, είναι παράλογο να ζητείται μελέτη ψύξης για τους υπολογισμούς ΜΕΑ.

Ως γνωστόν η ισχύς των συσκευών δεν επηρεάζει την κατάταξη του κτιρίου, το δε πρόγραμμα εκτελεί τους υπολογισμούς για το κέλυφος του κτιρίου και δεν θα χρειαζόταν κι'αλλοι υπολογισμοί από άλλο προγραμμα ψύξης.

Ομως μέσα στον γενικό χαμό πέρασε ένα μέτρο προκειμένου να συνεχίσουμε να έχουμε εργασία και το τεε τις κρατησεις του.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

τελικα για να καταλαβω , για εκδοση νεας οικοδμικης αδεια πριν το μαρτιο , ειναι απαραιτητη μελετη κλιματισμου?

αρκει μονο υπολογισμος ψυκτικων φορτιων?

θελει σχεδια με τα split units?

 

Στην πολεοδομια Γλυφαδας μου ζητησαν υπολογισμο ψυκτικων φορτιων και σχεδια εγκαταστασης των slit units.

ειναι ομως απαραιτητο?

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να εγκαταστήσει κλιματισμό ή αντλίες θερμοτητας, είναι παράλογο να ζητείται μελέτη ψύξης για τους υπολογισμούς ΜΕΑ.

 

Αν ο ιδιοκτήτης δεν ζητήσει θέρμανση τότε να μην κάνουμε και μελέτη θέρμανσης, ομοίως και τις υπόλοιπες μελέτες...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

απαιτείται τελικά μελέτη κλιματισμού για ο.α μονοκατοικίας και στο σύστημα αμοιβών μπαίνει κανονικά ώς μελέτη κλιματισμού και ανάλογη χρέωση?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν είναι σωστή η σύγκριση που κάνετε κάποιοι των εγκαταστάσεων κλιματισμού με τις υπόλοιπες ΗΜ εγκ/σεις, όσον αφορά την υποχρέωση κατασκευής τους σε κατοικίες. Για τις εγκ/σεις ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικών υπάρχει υποχρέωση κατασκευής από τον κτιριοδομικό, είτε το θέλει ο ιδιοκτήτης είτε όχι. Η θέρμανση καθίσταται υποχρεωτική από την πραγματικότητα,, ενώ ο κλιματισμός ούτε από τη νομοθεσία ούτε από την πραγματικότητα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από την πηγή (ΥΠΕΚΑ)

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Z7%2fYp0BdLTg%3d&tabid=508&language=el-GR

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 25 της απόφασης 3046/304/89, προστίθεται νέα παράγραφος 3. ως εξής: «3. Για τα κτίρια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3661/08 (ΦΕΚ Α΄ 89), όπως εκάστοτε ισχύει, απαιτείται η υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσής του, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών»

 

Πολλοί συνάδελφοι διαφωνούσαν σχετικά με το αν η μελέτη κλιματισμού είναι απαραίτητη για την μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή όχι αφού μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι το υπό μελέτη κτήριο έχει σύστημα κλιματισμού ίδιο με το κτήριο αναφοράς. Αλλά η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ έβγαλε διευκρινίζει πως η μελέτη κλιματισμού απαιτείται σε κτήρια άνω των 50τ.μ.

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teepatra/EGYKLIOS%20YPEKA.pdf

 

15. Με Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ τροποποιείται το άρθρο 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 380/Δ/1997) ως προς τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρικά, ψύξη/κλιματισμό) και επεκτείνεται για όλα τα κτίρια με συνολική επιφάνεια άνω των πενήντα (50) τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά η υποχρέωση υποβολής μελέτης μιας ΗΜ εγκατάστασης δεν σημαίνει απαραίτητα και την υποχρέωση κατασκευής της, αναφέρω για παράδειγμα μελέτες αερίου σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο όπως και μελέτες ανελκυστήρα σε κτίρια που δεν είναι υποχρεωτική η κατασκευή αλλά φαίνεται φρεάτιο στα αρχιτεκτονικά.

Link to comment
Share on other sites

Για τις μελέτες Φ/Α στις περιοχές που δεν υπάρχει, υπάρχει υποχρέωση της κατασκευής του δικτύου από το σημείο που θα κουμπώσει η παροχή μέχρι το σημείο που θα μπει στο κτίριο.

Επίσης στα φρεάτια που δείχναμε χωρίς να υπάρχει υποχρέωση ανελκυστήρα, δεν γράφαμε φρεάτιο ανελκυστήρα αλλά είτε φωταγωγός (δεν μετράει δόμηση) είτε φρεάτιο μελλοντικού ανελκυστήρα (μετράει δόμηση).

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Για κτίρια εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλης αλλά εντός διοικητικών ορίων των Δήμων, αν η απόσταση ως τους αγωγούς ΦΑ > 25μ, δεν κατασκευάζεται το δίκτυο του κτιρίου μας ούτε γίνεται αυτοψία από την αρμόδια ΕΠΑ για τη διαδικασία τελικής θεώρησης της οικ. αδείας. Από τη στιγμή που έγραφες φρεάτιο (μελλοντικού) ανελκυστήρα, αν το κτίριο είχε υποχρέωση υποβολής όλων των ΗΜ, έπρεπε να υποβληθεί μελέτη ανελκυστήρα κι ας μην τον έφτιαχνες αμέσως. Τέλος πάντων, μην κολλήσουμε σε λεπτομέρειες, σκοπός ήταν να δείξω ότι η υποχρέωση υποβολής μιας ΗΜ μελέτης, δεν σημαίνει απαραίτητα και αυτονόητα για το νόμο υποχρέωση κατασκευής της.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.