Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήπως έχουν καταργηθεί οι ασφάλειες τήξης και δεν το ξερω?


Megawatt

Recommended Posts

Το ρευμα βραχυκυκλωματος μπορει να υπολογιστει. Οταν καποιος βαζει μικροαυτοματο 10kA προφανως εχει υπολογισει πιο πριν το ρευμα αυτο και ειναι μικροτερο των 10kA.

Προσωπικα παντα προτιμαω το τηκτο σε οικιακους πινακες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για ποιο λογο να βαλω μικροαυτοματο ως γενικη?Ουτε επιλογικη συνεργασια μου παρεχει,ουτε προστασια απο μεγαλα βαχυκυκλωματα.Η τηξεως μου τα παρεχει και τα δυο.Για τον φιλο που ρωταει αν θα πρεπει να αντικαταστησει τους μικροαυτοματους με τηξεως η απαντιση ειναι ναι,αν αυτοι εχουν οικανοτηατα διακοπης τα 3ΚΑ(βλεπε hager)διοτη γενικη ασγαλεια στα 3ΚΑ ΔΕΝ ειναι επιτρεπτο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαινω το αντικειμενο της συζητησης και καποιες περιεργες εμπηρικες ασαφειες που γραφονται στο συγκεκριμενο θεμα.

 

Ενας διακοπτης φορτιου με ασφαλειες τηξεις αντιστοιχει λειτουργικα και νομικα σε εναν μικροαυτοματο αλλα συγκεκριμενα υπαρχουν οι εξης λεπτομεριες:

1. Οι καμπυλες του τηκτου (που μπορει να ειναι διαφορες) πρεπει να αντιστοιχουν στις καμπυλες του μικροαυτοματου.

2. Οι καμπύλες του τηκτου και του μικροαυτοματου πρεπει να ειναι καταλληλες για τον καταναλωτη. Επειδη στα οικιακα υπαρχουν ρευματοληπτες, το φορτιο ειναι στην ουσια αγνωστο για αυτο ουτε τηκτο ουτε μικροαυτοματος δεν μπορει να διαστασιολογηθει ακριβως αλλα μονο περιπου. (Η ηλεκτρικη σκουπα μπορει να ριξει την ασφαλεια πιο ευκολα απο τον βραστηρα κι ας δουλευουν στα ιδια (μεσα) Watt.)

3. Η επιλογικη συνεργασια ειναι παντοτε δυνατη αρκει να μελετηθει με λεπτομερια και με επιστημονικο τροπο (μαθηματικους υπολογισμους)

4. Συμφωνα με τα επισημα στοιχεια της ΔΕΗ στην πιο προσφατη δημοσια διαβουλευση για βιομηχανικους μετρητες, το ρευμα βραχυκυκλωσης σε όλο το δικτυο ΜΤ ανεχεται το μεγιστο σε 10kA.(Προσπαθησα να ανεβασω το αρχειο αλλα δεν ξερω αν τα καταφερα.)

5. Σε εγκαταστασει υπαρχουν διαφορες δυναμικες καταστασεις κατα την διαρκεια του βραχυκυκλωματος που δεν οριζονται ουτε εξηγουντα στατικα με απλα λογια (στασιμα κυματα, συντονισμοι λογο παρασιτικων επαγωγων κτλ.)

6. Σε περιπτωση δυσλειτουργιας ενος ασφαλιστικου μεσου αναλαμβανει τον ρόλο το αμεσω επομενο στην ιεραρχια. Αυτο ειναι και ο λογος που το δικτυο ΧΤ ειναι γεματο ασφαλιστικα. Αρα ειναι ενα ενδεχομενο το οποιο ειναι ασφαλισμενο.

7. Αν οποισδηποτε ηλεκτρολογος αισθανεται πως με το τηκτο προσφερει μεγαλυτερη ασφαλεια στον πελατη εστω και ατεκμηριωτα, δεν εχει καμια αρνητικη επιπτωση στην λειτουργια της εγκαταστασης περαν του κόστους και του αποθεματος τηκτων προς αντικατάσταση. Προσοχη, ομως το τηκτο να μην χρησιμοποιηειται για αποζευξη φορτίου. Σεβομαι απολυτα το επιχειρημα πως την ασφαλεια τηξη μπορεις να την βαλεις στην τσεπη σου οταν διορθωνεις καποια βλάβη.

8. Η παραγωγικη διαδικασια του τηκτου επιτρεπει μονο δειγματοληπτικο καταστροφικο ελεγχο αρα συνεπως και στατιστικες αποκλισεις σε αντιθεση με την παραγωγικη διαδικασια του μικροαυτοματου που ελεγχεται 100% συμφωνα με το πρότυπο (τουλαχιστο στην ευρώπη)

9. Τηκτα για ΧΤ κυκλοφορουν, απ οτι εχω δει, μονο μεχρι 630Α ενω (μικρο)αυτοματοι κυκλοφορουν μεχρι και 4000Α

 

Μια τελευταια παρατηρηση. Συνεδητοποιησα πως στην αγορα κυκλοφορουν ασφαλειοαποζευκτες και ασφαλειοθηκες κατασκευης κινας, οι οποιες ειναι κατασκευασμενες απο καθαρο θερμοπλαστικο χωρις ενισχυση με γυαλι. Το θεωρω τραγικο, διοτι με μικρες αυξησεις της θερμοκρασιας το θερμοπλαστικο γινεται ευπλαστο δηλ χανει την μηχανικη αντοχη. Παρακαλω ολους τους συναδελφους να εχουν τα ματια τους ανοικτα και να ζητουν πιστοποιησεις για τα υλικα που αγοράζουν. Για σιγουρια προτιματε τις επωνυμες μαρκες και τις παλαιοτερες σειρες τους.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

4. Συμφωνα με τα επισημα στοιχεια της ΔΕΗ στην πιο προσφατη δημοσια διαβουλευση για βιομηχανικους μετρητες, το ρευμα βραχυκυκλωσης σε όλο το δικτυο ΧΤ ανεχεται το μεγιστο σε 10kA.(Προσπαθησα να ανεβασω το αρχειο αλλα δεν ξερω αν τα καταφερα.)

 

να σου στείλω με π.μ. το email μου να μου στείλεις το αρχείο να το ανεβάσω εγώ (λογικά δεν σε άφησε λόγω μεγέθους)

Link to comment
Share on other sites

.......

9. Τηκτα για ΧΤ κυκλοφορουν, απ οτι εχω δει, μονο μεχρι 630Α ενω (μικρο)αυτοματοι κυκλοφορουν μεχρι και 4000Α

...........

 

αλλο μικροαυτοματοι και αλλο αυτοματοι διακοπτες ισχυος

Link to comment
Share on other sites

αλλο μικροαυτοματοι και αλλο αυτοματοι διακοπτες ισχυος

 

Συμφωνω υπο συνθηκες. Θα μπορουσαμε χαριν απλοτητας να συμφωνησουμε πως οι μικροαυτοματοι (MCB) ειναι υποκατηγορια των αυτοματων διακοπτων ισχυος(MCCB) για αυτο και η παρενθεση.

 

wikipedia:

Low voltage (less than 1000 VAC) types are common in domestic, commercial and industrial application, and include:

MCB (Miniature Circuit Breaker)—rated current not more than 100 A. Trip characteristics normally not adjustable. Thermal or thermal-magnetic operation.

MCCB (Molded Case Circuit Breaker)—rated current up to 2500 A. Thermal or thermal-magnetic operation. Trip current may be adjustable in larger ratings.

Link to comment
Share on other sites

Τι ακούω ρε παιδιά δεν βάζουν ασφάλειες τήξις ? Εγώ πάντως αν και νέος πτυχιούχος θυμάμαι πολύ καλά οτι το πρώτο που μας λέγανε για τους πίνακες στο μάθημα των Ε.Η.Ε είναι οτι πάντα βάζουμε γιατί απλά τα μαγνητικά-μηχανικά μεροι μπορεί και να "μπλοκάρουν" ενώ η τήξεως οτι και να γίνει αν περάσει παραπάνω ρεύμα θα λιώσει οποτε διασφαλίζεις την εγκατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο μαζι σου ειμαι....τηκτο παντα για να εισαι σιγουρος...οτι και αν γινει παρα μια αυτοματη που υπαρχει περιπτωση καποια στιγμη να μην διακοψει το κυκλωμα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.