Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμπλήρωση δήλωσης κτηματολογίου


Recommended Posts

Από πρόσφατη εμπειρία, σε κτηματογραφούμενη περιοχή που προσφάτως έληξε και η περίοδο προανάρτησης, η συμβολαιογράφος απλώς ζήτησε να τις προσκομίσω τα αποσπάσματα (κτηματολογικού διαγράμματος και πίνακα της προανάρτησης).  Δεν ζήτησε καμία άλλη αναγραφή σε τοπογραφικό. Λογικά τα ήθελε ως απόδειξη ότι η προς μεταβίβαση ιδιοκτησία δηλώθηκε. Σε φάση πριν την προανάρτηση (δηλαδή στη φάση υποβολής δηλώσεων), όταν έγινε μεταβίβαση (αιτία γονικής παροχής), τα γεωτεμάχια ξαναδηλώθηκαν. Αν κάποιος αγόρασε ένα γεωτεμάχιο σε περιοχή (πχ εκτός σχεδίου) ενώ είχε δηλώσει στην ίδια περιοχή τουλάχιστον δυο, τότε δεν θα πληρώσει για το δηλωθέν αφού σε αγροτικές περιοχές πληρώνει μόνο τα 2. Τα πέραν των δυο, δεν θα τα χρεωθεί (μιλάμε πάντοτε για περιοχή στην την ίδια Τοπική κοινότητα)

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας συνάδελφοι,

Παραθέτω κάποιες ερωτήσεις μου σχετικά με δηλώσεις κτηματολογίου τις οποίες έχω μαζέψει, ευχαριστώ εκ των προτέρων, και ευχαριστώ για την υπομονή όποιου ασχοληθεί (νομικού, συναδέλφου):

1. α. Σε γεωτεμάχιο υπάρχει κτίσμα χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και με οικοδομική άδεια. Το κτίσμα έχει ημιυπαίθριο χώρο, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον συντελεστή δόμησης σύμφωνα με την Ο.Α.. Διαβάζοντας όμως τις οδηγίες υποβολής δηλώσεων αντιλαμβάνομαι ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν προστίθενται στο εμβαδόν του κτιρίου.

Τι πράττω όμως στην περίπτωση αυτή;  (ώστε να μην δημιουργηθεί μελλοντικό πρόβλημα στον ιδιοκτήτη). Το εμβαδόν του ημιυπαίθριου χώρου το προσθέτω στα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου για την δήλωση του κτηματολογίου;

1.β Σε άλλες περιπτώσεις που σε παλαιές οικοδομικές άδειες δεκαετίας 1970, οι εσωχές των εξώστων μετράνε στον σ.δ. (τετραγωνικά ενός ορόφου). Συμπεριλαμβάνονται στα τετραγωνικά του κτιρίου για την δήλωση κτηματολογίου;

2. Στο ίδιο άνω γεωτεμάχιο υπάρχει κλειστός βοηθητικός χώρος (λουτρό-wc) υποκείμενος μιας σκάλας ο οποίος δεν μετράει στον σ.δ.

Διαβάζοντας τις οδηγίες υποβολής δηλώσεων οι οποίες αναφέρουν το εξής: Συμπληρώνονται τα στοιχεία των βοηθητικών χώρων των διηρημένων ιδιοκτησιών που προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης ή από τη σύσταση της οριζόντιας ή της κάθετης ιδιοκτησίας. Ως βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται οι χώροι που δεν έχουν
ποσοστό συγκυριότητας (χιλιοστά) στο γεωτεμάχιο.Οι βοηθητικοί χώροι που δηλώνονται είναι οι αποθήκες και οι θέσεις στάθμευσης, τα οποία δηλώνονται στο Κτηματολόγιο μόνο εφόσον είναι αυτοτελείς χώροι, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.

Το προσθέτω στα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου και δεν το καταχωρίζω ξεχωριστά ως βοηθητικό χώρο;

3. Σε γεωτεμάχιο με κτίσμα που έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν πραγματοποιηθεί  αυθαίρετες προσθήκες, επίσης στο γεωτεμάχιο αυτό υπαρχουν και χώροι αποκλειστικής χρήσης (αυλές) χωρίς να αναγράφεται το εμβαδόν των χώρων αυτών στον τίτλο.

3.α. Οι χώροι αποκλειστικής χρήσης αυλές, δηλώνονται στο πεδίο Β4 ως παρακολουθήματα-άλλοι χώροι με το υπολογιζόμενο εμβαδόν τους (δεν προκύπτει από τίτλο), και στις παρατηρήσεις γράφουμε ότι το εμβαδόν είνια κατά δήλωση ιδιοκτήτη;

3.β.

Οι αυθαιρεσίες που έγιναν είναι:

1. Κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου.

2. Προσθήκη κατ επέκταση εντός χώρου αποκλειστικής χρήσεως (αυλής).

Τα κλείσιμο του ημιυπαίθριου/Προσθήκη κατ επέκταση χώρου δεν προστίθεται στο εμβαδόν της οριζόντιας καθώς δεν έχει αλλάξει η οριζόντια ιδιοκτησία;

3.γ.

Διαβάζοντας της οδηγίες του κτηματολογίου αλλα και με δική μου ενασχόληση αλλα και εγκύκλιο συμβολαιογράφων: Ειδικά στην περίπτωση που η επέκταση και γενικά η νομιμοποιηθείσα αυθαίρετη δόμηση ή χρήση έχει πραγματοποιηθεί σε χώρο κοινόκτητο μεν, αλλά αποκλειστικής χρήσης, είναι δυνατή η μεταβίβαση του χώρου αυτού μαζί με την οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία ανήκει η αποκλειστική χρήση, χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Εξυπακούεται, όμως, ότι ο χώρος αποκλειστικής χρήσης, στη νέα, νομιμοποιηθείσα μορφή του, θα μεταβιβασθεί και πάλι ως χώρος αποκλειστικής χρήσης, δηλαδή κοινόκτητος και ιδιόχρηστος και όχι ως χώρος πλήρους κυριότητας. 

Αντιλαμβάνομαι ότι μελοντικά η αυθαίρετη Προσθήκη κατ επέκταση εντός χώρου αποκλειστικής χρήσεως (αυλής) θα μεταβιβασθεί ως χώρος αποκλειστικής χρήσης της οριζόντιας. Δηλώνεται τώρα στο κτηματολόγιο ως άλλο χώρος-παρακολούθημα όπως δηλώνονται και η αυλές στο 3.α.;

4.  Σε τίτλο ιδιοκτησίας αναφέρεται το δικαίωμα του να διέρχεται ο ιδιοκτήτης του γεωτεμαχίου εντός 2 γεωτεμαχίων (κάτι σαν δουλεία διέλευσης) γενικά και αόριστα, χωρις να προσδιορίζει θέση, διαστάσεις κ.τ.λ.. της διέλευσης αυτής.

α. Δηλώνεται ως δουλεία διόδου;

β. Γίνονται 2 δηλώσεις, μία για κάθε γεωτεμάχιο από το οποίο έχει το δικαίωμα να διέρχεται;

και πάλι ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

θα διαβασεις αυτο...

http://ktimalakonia.gr/images/pdf-files/FAQ-Lakonia.pdf

δες και τα παραδειγματα στο ΕΚ

https://www.ktimatologio.net/odigies-entypa-ypodeigmata/

την Δευτερα εχουμε "προχειρο":grin:

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 25/11/2021 at 12:26 ΜΜ, dimitris GM said:

θα διαβασεις αυτο...

http://ktimalakonia.gr/images/pdf-files/FAQ-Lakonia.pdf

δες και τα παραδειγματα στο ΕΚ

https://www.ktimatologio.net/odigies-entypa-ypodeigmata/

την Δευτερα εχουμε "προχειρο":grin:

Ευχαριστώ,

την επόμενη φορά θα βάλω κάτι εύκολο, καμιά τακτοποιησούλα, και μόνο τα sos :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω περίπτωση ανήλικου ιδιοκτήτη και θέλω να υποβάλω ηλεκτρονικά δήλωση κτηματολογίου. 

Πώς έχει η διαδικασία στο διαδικαστικό, δηλαδή με ποιου τα στοιχεία κάνω login ή πώς φτιάχνω προφίλ εάν ο ανήλικος δεν έχει ακόμη κωδικούς taxisnet? 

Επίσης, εάν έχει τύχει σε κάποιον αντίστοιχη περίπτωση ανηλίκου, χρειάζεται η συναίνεση και των δύο γονέων για τη διαδικασία ? 

Link to comment
Share on other sites

  • ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗ Ν.2308/1995 ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΑΝΗΛΙΚΟ
  1. Η δήλωση αναγράφει ως δικαιούχο τον ανήλικο αλλά υπογράφεται και από τους δύο γονείς ως νόµιµους αντιπροσώπους του ανηλίκου ή από τον ένα γονέα σε περίπτωση απώλειας του άλλου ή εάν προσκοµίζεται δικαστική απόφαση άσκησης της γονικής µέριµνας από τον ένα γονέα.
  2. Κατά την υποβολή της δήλωσης, προσκοµίζονται απλό φωτοαντίγραφο της αστυνοµικής ταυτότητας (∆.Α.Τ) των νοµίµων αντιπροσώπων καθώς και του ανηλίκου εφόσον έχει εκδοθεί.
  3. Σε περίπτωση µη εκδόσεως ακόµη αστυνοµικής ταυτότητας για τον ανήλικο, προσκοµίζεται η ληξιαρχική πράξη γέννησης αυτού και το αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ.
  4. Σε περίπτωση που τρίτος αντί για τους νοµίµους αντιπροσώπους καταθέτει τη δήλωση, θα πρέπει να προσκοµίσει απλή εξουσιοδότηση (χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής).

 

https://www.ktimatologio-magnisias.gr/odigies-ypovolis-dilosis-tou-n23081995-w-53108

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.