Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χαρακτηρισμός οικοπέδου ως δασική γη


Recommended Posts

ΒΟΗΘΕΙΑ! Είμαι συνιδιοκτήτης μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς μου δυο διπλανών οικοπέδων στο Σχινιά (Μαραθώνα) και μόλις μάθαμε ότι έφτιαξε το Κτηματολόγιο δασικούς χάρτες στην περιοχή, τους ανάρτησε, συμπέρανε ότι ένα κάρο οικόπεδα, μέχρι και σπίτια, είναι δάση (!), έθεσε και μια προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων 45 ημέρες η οποία παρήλθε ήδη, κι όποιον πήρε ο Χάρος. Εγώ προσωπικά που διαμένω βόρεια Ελλάδα δεν πήρα πρέφα τίποτα!!

 

Τώρα με ενημέρωσε ένας τοπογράφος ότι το ένα μου οικόπεδο, έκτασης 1062 τ.μ., θεωρήθηκε, λέει, δάσος κατά 80 τ.μ., οπότε απομένουν 1062-80=982<1000, οπότε δεν είναι πλέον άρτιο, ούτε οικοδομήσιμο (ενώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς ήταν, και υπάρχει μάλιστα και εγκεκριμένο σε ΦΕΚ ρυμοτομικό σχέδιο με προβλεπόμενο συντελεστή κάλυψης 20%).

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ;

Να πάω δικαστήρια; Να απευθυνθώ στη Διεύθυνση Δασών; Στο κάτω-κάτω αυτή είναι η αρμόδια κρατική αρχή. Έτρεξα στο γραφείο Ανάρτησης Δασικών Χαρτών στο Μαρκόπουλο, με τρομακτικό κόστος για μένα, υπολογίστε μόνο το χρόνο, τον κόπο, τα διόδια, και με κοίταξαν με παγερή αδιαφορία. "Η προθεσμία εξέπνευσε".

 

Το διπλανό οικόπεδο ιδιοκτησίας μας είναι 1042 τ.μ. και δεν αμφισβητείται. (Μέχρι στιγμής τουλάχιστον). ΕΡΩΤΗΜΑ: Μπορούν να θεωρηθούν ενιαία ώστε να είναι ικανοποιητικός ο συντελεστής δόμησης και να μην χαθεί η αξία τους; Όπως καταλαβαίνετε είμαι άσχετος, απλά τα κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, και τώρα βλέπουμε μια περιουσία να εξανεμίζεται (ενώ το ΕΤΑΚ βέβαια, και το ΦΜΑΠ, θα έρχονται...)

Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος Τοπογράφος που σας ενημέρωσε τι λέει για όλα αυτά ;

Στα ερωτήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

koinhlogikh

 

Ένα σημαντικό τμήμα των ακινήτων που εγγράφονται με δικαιούχο το Ελληνικό δημόσιο αφορά τις δασικές εκτάσεις οι οποίες κατά τεκμήριο (Β.Δ 17-11-1836 περί ιδιωτικών δασών ) είναι δημόσιες μέχρι της αναγνώρισής των ως ιδιωτικών (αποφάσεις ΑΠ 523/2000 και ΑΠ 191/1997) και συνεπώς για τις εκτάσεις αυτές εφόσον στις κτηματογραφημένες περιοχές έχει κυρωθεί Δασικός χάρτης κατά την διαδικασία του αρ 27 του Ν.2664/1998 ή εφόσον η παραπάνω κύρωση δεν έχει γίνει η αμφισβήτηση του δικαιώματος του Δημοσίου θα γίνει με την αγωγή του άρθρου 6 παρ2 του ανωτέρω νόμου και την προβολή του ιδιωτικού δικαιώματος ή της αμφισβήτησης του δασικού χαρακτήρα της κάθε φορά επίδικης έκτασης.

Επομένως στις παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει λόγος για εφαρμογή του άρθρου 19 παρ4 του Ν 2664/1998 ενώ ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής ή μη δασικής δεν επιλύει το ζήτημα κυριότητας σε αυτή ενός ιδιώτη ή του Δημοσίου (ΜονΠρωτ-Αθηνών 2262/2008 )

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα του ιδιώτη koinhlogikh με την ανάρτηση του δασικού χάρτη δε νομίζω πάντως ότι έχει θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, ΘΕΟΧΑΡΗ και ΤΟΠΟΓΑΒΡΟ.

Βασικά δεν αμφισβητείται η κυριότητα, αλλά ο (μη) δασικός χαρακτήρας ενός μικρού τμήματος (80 τ.μ.) του οικοπέδου.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα, γιατί η μη δασική έκταση του οικοπέδου πέφτει κάτω από τα 1000 τ.μ. και μου είπαν ότι κατά συνέπεια καθίσταται μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Αν αυτό αληθεύει είναι ένα ερώτημα. Στη συνέχεια μπαίνει το ερώτημα αν μπορεί να ενωθεί με διπλανό οικόπεδο ίσης έκτασης (περί τα 1000 τ.μ.) και ίδιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος για να (ξανα)γίνει άρτιο και οικοδομήσιμο.

Αν το ερώτημα πρέπει να τεθεί σε άλλο σημείο παρακαλώ ενημερώστε με. Συγνώμη, δεν μου φάνηκε ότι "δεν έχει θέση".

Link to comment
Share on other sites

Δεν είχε θέση στο "Εθνικό Κτηματολόγιο" όπου έβαλες το μήνυμα αρχικά (και απάντησα ότι δεν είχε θέση). Μεταφέρθηκαν τα μηνύματα σε νέο thread (αυτό που γράφουμε τώρα) και εδώ έχει θέση.

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν αφισβητείται η κυριότητα, τότε το αγροτεμάχιο έχει εμβαδό 1062 τ.μ. αλλά θα δομηθεί μόνο το τμήμα που δεν είναι δάσος;

Link to comment
Share on other sites

...Βασικά δεν αμφισβητείται η κυριότητα, αλλά ο (μη) δασικός χαρακτήρας ενός μικρού τμήματος (80 τ.μ.) του οικοπέδου.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα, γιατί η μη δασική έκταση του οικοπέδου πέφτει κάτω από τα 1000 τ.μ. και μου είπαν ότι κατά συνέπεια καθίσταται μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. ......

 

 

Είμαστε σίγουροι οτι επηρεάζει την αρτιότητα?Μπορεί να μην επιτρέπεται να το αξιοποιήσεις αλλά αν δεν κάνω λάθος συνυπολογίζεται στο εμβαδό του οικοπέδου για την αρτιότητα....

Link to comment
Share on other sites

Είναι εκτός σχεδίου ή είναι μέσα σε κάποιο από τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά των συνεταιρισμών της περιοχής ?

 

Συνάδελφοι το ερώτημα θεωρώ ότι αφορά και το ΑΝ υπάρχει δυνατότητα πολίτης ο οποίος δεν έλαβε γνώση των προσθεμιών για ενστάσεις κατά των Δασικών Χαρτών να προβεί σε περαιτέρω ενέργεις.

 

Από την διατύπωση του νόμου νομίζω πως δυστυχώς δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα εφ'όσον δεν υποβλήθηκε ένσταση εμπρόθεσμα. Εκτος αν οι δικηγόροι έχουν άλλη άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με αυτό που είπε ο Γιάννης Γ

 

 

Εγγρ-9863/18-3-04 (ΔΟΚΚ) Εγγρ-9863/04

Δόμηση εκτός σχεδίου, σε γήπεδα που τμήμα τους είναι δασικό

 

Μετά την ανωτέρω σχετική, σας γνωρίζουμε ότι εφόσον έχει εκδοθεί πράξη τελεσιδικίας από το αρμόδιο Δασαρχείο και το δασικό τμήμα του γηπέδου σας έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιωτική δασική έκταση, η αρτιότητα του γηπέδου σας δεν επηρεάζεται από τον χαρακτηρισμό αυτό, πλην όμως το δασικό τμήμα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της εκμετάλλευσης (κάλυψη και δόμηση) εκτός εάν αφορά χρήσεις προβλεπόμενες από το Ν-998/79 .

 

Αυτονόητο είναι ότι το αναγειρόμενο κτίσμα τοποθετείται στο μη δασικό τμήμα του γηπέδου και σε απόσταση 10,00 μέτρων (*) από τα όρια του δάσους.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.