Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια μικρής κλίμακας - Εργασίες που καλύπτει & δικαιολογητικά έκδοσης


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Λέει στους ορισμούς:

74.

Προσωρινή κατασκευή είναι η κατασκευή που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξηρή δόμηση και εγκαθίσταται σε ελαφρά βάση ή με σημειακή θεμελίωση επί του εδάφους, τοποθετείται και απομακρύνεται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτεί εκτεταμένη υποδομή ώστε να αλλοιώνει σοβαρά το φυσικό έδαφος και δεν απαιτεί μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. Τοποθετείται για συγκεκριμένο σκοπό και διάρκεια σε οικοδομήσιμο ή μη χώρο

 

Επίσης στο Άρθρο 21 :Προσωρινές κατασκευές

1.

Η προσωρινή κατασκευή τοποθετείται σε ιδιωτικούς χώρους παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση όπως ορίζεται στο άρθρο 10 και σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους, κατά παρέκκλιση των κείμενων πολεοδομικών όρων της περιοχής και υπό την προϋπόθεση ότι επιτρέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Για τις προσωρινές κατασκευές απαιτείται έγκριση τοποθέτησης και λειτουργίας από τον αρμόδιο κατά περίπτωση φορέα, κατόπιν υποβολής απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την κατασκευή ή συναρμολόγηση και τοποθέτηση, καθώς και προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος διατήρησής του

 

Άρα έχει δίκιο ο ΚΑΝΑ..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα. Διαβαζω το forum προσπαθοντας να συλλεξω πληροφοριες. Θελω να βγαλω άδεια για γεωργικη αποθηκη και θεωρω οτι μπορει να γινει με άδεια μικρής κλιμακας.Ομως στην πολεοδομια μου ειπανε 2 διαφορετικα πραγματα.Ο ενας μηχανικος οτι χρειαζεται οικοδομικη αδεια και ο άλλος οτι γίνεται με μικρης κλιμακας. Εχετε καμια ιδεα?Προσπαθω να βγαλω ακρη και με τα δικαιολογητικα που χρειαζονται γιατι δεν εχω ξαναβγαλει μικρης κλιμακας.

Link to comment
Share on other sites

mkrm:

Ο πρώτος μηχανικός της ΥΔΟΜ είπε σωστά. Αγροτικές αποθήκες επιτρέπονταν με ΕΕΜΚ βάσει του ΓΟΚ. Πλέον ο ΝΟΚ - άρθρο 4 παρ. 2 δεν τις αναφέρει, οπότε απαιτείται κανονική άδεια δόμησης

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Άδεια Μικρής Κλίμακας - Τι ισχύει μετά τον ΝΟΚ2012 και τις τεχνικές οδηγίες ?

 

Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο με το τι χρειάζεται σε αλλαγές χρήσης, διαχωρισμούς, συνενώσεις κ.τ.. γράφω τα παρακάτω και θα ήθελα την γνώμη σας. Σόρυ για τον "σιδηρόδρομο" απλά παραθέτω πολλά ΦΕΚ. Ας γίνει πιο απλή συζήτηση.

 

Πλέον μετά την έκδοση του ΝΟΚ η Άδεια Μικρής Κλίμακας (ΑΜΚ) τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 και περιλαμβάνει διαφορετικές εργασίες από αυτές που προέβλεπε το ΦΕΚ 114Δ/2004. Παρόλ' αυτά επειδή στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ΝΟΚ ορίζεται ότι: "....Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και κάθε σχετικό θέμα."

 

και επειδή αυτή ακόμη δεν έχει βγει, ισχύει το έγγραφο 1668/09.08.2012 του ΥΠΕΚΑ το οποίο λέει ότι ισχύει η γνωστή κατά ΦΕΚ114Δ/2004 ΑΜΚ προ ΝΟΚ. Αυτό γράφουν καιι οι Τεχνικές Οδηγίες του ΝΟΚ άρθρο 4, παρ2. Επίσης σε αυτές αναφέρεται ότι: "....για όσες από τις εργασίες της ανωτέρω Υπ. Απόφασης προβλέπεται από την παρ. 3 του παρόντος η διαδικασία έγγραφης ενημέρωσης, τηρείται η εν λόγω διαδικασία."

 

Δηλαδή όσες από τις εργασίες που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ΝΟΚ (Εργασίες με 48ωρη ενημέρωση) περιλαμβάνονται και στις εργασίες της ΑΜΚ (ΦΕΚ114Δ/2004) θα πρέπει να ενημερώνεται μόνο η υπηρεσία δόμησης 48 ώρες πριν την έναρξη των εργασιών χωρίς να βγει άδεια μικρής κλίμακας. (Σωστά ?)

 

Ένα θέμα που προκύπτει είναι εάν μπορούμε πλέον να αλλάξουμε μηχανολογικά σε ένα κτίριο μόνο με ΑΜΚ. Δηλαδή ένας διαχωρισμός ή μία συνένωση διαμερισμάτων γίνεται με ΑΜΚ χωρίς να βγει άδεια?

 

Οι τεχνικές οδηγίες NOK Αρ.4 παρ.1. ορίζουν: "Οι εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και δεν τροποποιούν τις εγκαταστάσεις αυτού, δεν απαιτούν την έκδοση άδειας δόμησης."

 

O NOK άρθρο 4 λέει : "1. Άδεια Δόμησης, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4030/2011, απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, όπως:.....ζ. Κατασκευή και προσθήκη οποιασδήποτε μορφής εγκατάστασης, που δεν ορίζεται με τις παραγράφους 2 και 3."

 

Oι παράγραφοι 2 και 3 δεν περιλαμβάνουν κατασκευή νέων μηχανολογικών εγκαταστάσεων αλλά μόνο επισκευή. Επομένως κατά τη γνώμη μου διαχωρισμός διαμερισμάτων ή αλλαγή χρήσης που απαιτεί νέες εγκαταστάσεις (πλην των w.c. ΑΜΕΑ τα οποία νομίζω γίνονται μονο με 48ωρη ενημέρωση) χρειάζεται Άδεια Δόμησης.

 

Βέβαια στην πράξη και επειδή η ΑΜΚ(ΦΕΚ114Δ/2004) ορίζει ότι επιτρεπόμενες εργασίες είναι και :

"..ε. εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτιρίων χωρίς επέμβαση στα φέροντα στοιχαία και εφόσον δεν δημιουργείται αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρου κατά το άρθρο 5 του ΓΟΚ.."

 

Πιστέυω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν σε εργασίες διαχωρισμού ή συνένωσης ή αλλαγής χρήσης θα βγαινει μία απλή ΑΜΚ και με αυτήν θα γίνονται όλες οι εργασίες (και νέα μηχανολογικά) χωρίς να βγαίνει άδεια δόμησης ή θα γίνεται μία δήλωση 4014 και θα θεωρούνται οι εργασίες ότι έγιναν προ 28/07/2011. Εγώ όμως εξετάζω ποιο είναι το τυπικά σωστό από πλευράς νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θεωρώ ότι οι (...σαφείς) Τεχνικές Οδηγίες μπέρδεψαν ξανά το θέμα:

Το έγγραφο 1668/09.08.2012 του ΥΠΕΚΑ δεν λέι ότι ισχύει γενικά η ΑΜΚ(ΦΕΚ114Δ/2004). Λέει ότι ισχύει "γιά τις περιπτώσεις που εκκρεμεί η έκδοση των προβλεπόμενων από το νόμο κανονιστικών πράξεων κλπ". Γιά ποιές περιπτώσεις δηλαδή? Μα μόνο γι αυτές που περιοριστικά αναφέρει ο ΝΟΚ σην παρ. 2 του αρθρου 4. Αλλώστε η νέα ΥΑ θα αφορά μόνο την διαδικασία. Νέες εργασίες μπορούν να προστεθούν μόνο με ΠΔ (τελευταίο εδάφιο παρ. 3).

Ερχεται τώρα το ΥΠΕΚΑ με τις Τεχνικές Οδηγίες και λέει ότι " διευκρινίζεται ότι ...κλπ" δηλαδή ότι τι? Οτι ισχύει το ΦΕΚ114Δ/2004 και με ΑΜΚ εξακολουθούν να μπορούν να γίνουν "Επισκευές όψεων... εξωτερικών επιχρισμάτων" ή να τοποθετηθούν κλασικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες με το δοχείο νερού επάνω? (οι οποίοι στην 48ωρη ενημέρωση δεν επιτρέπονται αφού γίνονται δεκτοί μόνο ΗΘ με το "δοχείο σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλέκτη πάνω από αυτό" άρθρο 19 παρ. 2β)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εσύ περιγράφεις ακόμη μεγαλύτερο μπλέξιμο δηλαδή. Έχεις δίκαιο σε αυτά που λες.

 

Ουσιαστικά αυτήν την στιγμή δηλαδή εφαρμόζονται παράλληλα η ΑΜΚ του 2004 και η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ΝΟΚ οι οποίες έχουν σε κάποια σημεία τις ίδιες εργασίες ?

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά αυτήν την στιγμή δηλαδή εφαρμόζονται παράλληλα η ΑΜΚ του 2004 και η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ΝΟΚ οι οποίες έχουν σε κάποια σημεία τις ίδιες εργασίες ?

Ισως ανάλογα με την ΥΔΟΜ. Προσωπική μου άποψη ότι δεν ισχύει ο κατάλογος των εργασιών της ΑΜΚ του 2004 και η συγκεκριμένη ΥΑ εφαρμόζεται μόνο ως προς την διαδικασία (πχ 6μηνη ισχύς)

Το θέμα δεν είναι απλό ώστε το ΥΠΕΚΑ να κωφεύει : Η κατασκευή λιθόκτιστης αγροτικής αποθήκης 15 m2 επιτρέπεται ή όχι?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα,

συνεπώς επισκεπτόμαστε την ΥΠΔΟΜ που ανήκει το έργο και ζητάμε κατευθυντήριες;

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μου είπαν να δω τι λέει στο ΥΠΕΚΑ και αν οι εργασίες είναι μέσα σε ΑΜΚ κάνω ΑΜΚ.

Η περίπτωση μου αφορά διαμέρισμα που ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει κάποιου είδους ανακαίνιση (να φύγουν χωρίσματα εσωτερικά, ίσως αλλάξει θέση μπάνιου και κουζίνας..δε ξέρει ακόμα σίγουρα).

Γενικά οι αλλαγές θα γίνουν στο εσωτερικό γεγονός που με οδηγεί σε ΑΜΚ, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μιας και υπάρχει θέμα με την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στο παλιό έντυπο υπήρχε η κατηγορία: "8.Κατασκευή λιθόκτιστης κεραμοσκεπούς κατασκευής στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα...."

Τώρα που έχουν "μοιραστεί" όλες οι κατηγορίες σε αυτές που απαιτούν ή όχι έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και σε αυτές που δεν απαιτούν άδεια δόμησης, η κατηγορία που προανέφερα δεν εντάσσεται πουθενά. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν υπάρχει κάποια διευκρίνηση για αυτό ή αν προκειται να βγει κάτι? Εκτός κι αν με αυτήν την "παράλειψη" να εννοούν ότι χρειάζεται κανονική άδεια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.