Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ΠΑΣΟΚ καταργεί και το επάγγελμα του μηχανικού;


MAKAP

Recommended Posts

Το πρόβλημα ξεκινάει οτι ολα τα χρόνια τώρα υπήρχε η έννοια κόστος άδειας (αμοιβές και κρατήσεις). Δυστυχώς οι περισσότεροι πελάτες δεν καταλάβαιναν ή δεν ήθελαν να καταλαβουν, οτι αυτό το κόστος δεν είναι όλο αμοιβή. Το καλύτερο θα ήταν τόσο θέλω για μελέτη και επίβλεψη και τα υπόλοιπα πήγαινε και πλήρωσε τα μόνος σου γιατί ειναι κρατήσεις για το κράτος.

Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο να μαλώνουμε αν θα αυξηθούν οι κρατήσεις και πόσο. Όσο και αν μας επηρεάζει, δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλα του πολίτη με το κράτος. Αν το κράτος θέλει να τα παίρνει χοντρά ας καταλάβει ο πελάτης που πάνε αυτά τα χρήματα και ας αντιδράσει. Και καλά θα κάνουμε να ξεκαθαρίσουμε όσο είναι ακόμα νωρίς, την "ανάλυση του λογαριασμού" μιας άδειας. Δεν πουλάμε εμπόρευμα (άδεια) αλλα παροχή υπηρεσιών (μελέτη + επίβλεψη) και γιαυτό θα πρέπει να ζητάμε χρήματα. Κάποια στιγμή πρέπει να κοπούν κάποια κατάλοιπα του παρελθόντος και να γίνουμε επιστήμονες και όχι διεκπεραιωτές αδειών.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 216
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ σωστά... κάναμε για τους ιδιώτες τα παιδιά για θελήματα... σίγουρα δεν φταίνε αυτοί γιαυτό... όχι όμως και εμείς στο 100%. Η γραφειοκρατεία της έκδοσης αδειών καθιστούσε ακατόρθωτο για κάποιον που εργάζεται να παρατά τη δουλειά του 5-6 μέρες για να τρέχει σε υπηρεσίες και να μαζεύει χαρτιά.

Οσο για την ανάλυση του λογαριασμού εγώ λέω πάντα ότι το 30% του ποσού είναι φόροι, δεν τα παίρνω εγώ...

Αλλά το μεγάλο θέμα, είναι το ΙΚΑ. Είναι αυτό που καθιστά απαγορευτική τη νόμιμη εκτέλεση έργων, όχι τόσο για τις άδειες νέων οικοδομών - που κι εκεί, μόνο οι βλάκες που κυβερνούν νομίζουν ότι λειτουργεί το σύστημα - όσο για όλα τα άλλα έργα. Προσθήκες, ανακαινίσεις, κατεδαφίσεις, καταστήματα κλπ...

Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει άδεια, και αν βγάλει ο ιδιοκτήτης θα είναι σίγουρα με τις min εργασίες. Στις κατηγορίες αυτές ο μηχανικός έχει καταργηθεί προ πολλού. Το ξέρω εξ ιδίας πικρής εμπειρίας.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάω λέγοντας ότι είμαι άσχετος με τις Ο.Α. και πραγματικά διαβάζοντας το thread αλλά και την ανακοίνωση του ΤΕΕ, μου δημιουργήθηκαν απορίες.

 

Γιατί ενώ επιτρέπεται η μέγιστη έκπτωση, υπάρχει ένα γενικό "ασυνήθιστα χαμηλή τιμή" και "πειθαρχικό"? αυτό δεν αντιφάσκει με την ουσία?

 

Γιατί μπαίνει και πάλι σαν διακιολογία ότι η ελάχιστη τιμή είναι εγγύηση για την ποιότητα των έργων? δεν ειναι οι Νομοι? δηλαδή αν ένα ΔΗΜΟΣΙΟ έργο κοστολογείται με βάση τις ελάγχιστες αμοιβές 300.000, και κάποιος το πάρει με 100.000, δεν υπογράφει σύμβαση? δεν υπογράφει ΠΙΝΑΚΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ? προδιαγραφές? χρονοδιάγραμμα? παραδοτέα? δεν υπάρχουν οι έννοιες "ποινική ρήτρα"? "ΕΚΠΤΩΤΟΣ"?

Απο τη στιγμή που υπάρχουν αυτά, τι θέλει να πει το ΤΕΕ? Δεν πρέπει απλά να κάνουν κάποιοι τη δουλεια τους στις Υπηρεσίες?

 

Πόσες φορές έχουμε δει καλοπληρωμένα έργα να πηγαίνουν άκλαυτα και να μην ανοίγει ρουθούνι από τις επιτροπές παραλαβών της εκάστοτε Υπηρεσίας? Εκεί η ευθύνη μηχανικού δεν υφίσταται λόγω δημοσίου?

 

Καλή ιδέα είναι σε έναν διαγωνισμό να αποκλείονται κατευθείαν ο ακριβότερος και ο φθηνότερος. Το υιοθετούν πολλά κράτη. Έτσι ΌΛΟΙ θα σκέφτονται ΠΟΛΛΑΚΙΣ τις τιμες τους.

Link to comment
Share on other sites

@myri

Αλήθεια είναι ότι σε ένα κόσμο μισθωτών όλοι συγκρίνουν όλα με τον μισθό τους. Αλλά ένα γραφείο δεν είναι το ίδιο, μια αμοιβή μετακυλίεται σε ένα περίδρομο έξοδα, όχι ίδια για όλους.

Ένα γραφείο με πολλά έξοδα, έχει και μεγάλες δυνατότητες (παραγωγής, τεχνογνωσίας κτλ), ένα μικρότερο όμως έχει λιγότερα γενικά έξοδα. Έξοδα έχεις ακόμα και αν παράγεις την εργασία σου σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σου.

Αρά εγώ, που θέλω να κάνω μια επέκταση καθ ύψος μιας μικρής κατοικίας, δεν έχω λόγο να επιλέξω ένα μεγάλο γραφείο.

Υπάρχει μια φιλοσοφία (των τελευταίων δεκαετιών) σχετισμένη με ένα αξιακό σύστημα που βασίζεται στην υλη και όχι στο πνεύμα. Αυτό είναι παγκόσμιο, αλλά στην Ελλάδα τραγικά διογκωμένο (αποτέλεσμα "λαϊκής" πολιτικής με στόχο ψηφαλάκια). Πρέπει άρα στο πελάτη που κρίνει τον κόσμο με μια αποτίμηση σε αριθμούς (κυρίως χρήματα) να μιλήσεις με τον τρόπο αυτό, αλλά και στην πραγματικότητα να αποδείξεις με την εργασία σου ότι, μέσα από εσένα, και οικονομία κάνει και ουσία αποκτά. Βέβαια οι περισσότεροι περιορίζονται σε ότι τελικά βλέπει το μάτι τους, αλλά και πάλι είναι δικό σου θέμα να τους πεις ότι πίσω από αυτό που βλέπουν υπάρχει η αισθητική, η διάρκεια, η αντοχή, η χρησιμότητα, η δυνατότητα μελλοντικών αλλαγών και τόσα, αληθινά, άλλα που όμως κρύβονται από το μάτι.

Αυτά προϋποθέτουν την δική σου επένδυση στο κεφάλαιο σου δηλ τον εαυτό σου. Και γι αυτό θες χρόνο και τον χρόνο βέβαια τον πληρώνει ο πελάτης. Αλλά με τέτοιες τιμές, που οριακά πληρώνεις τα εισιτήρια του λεωφορείου για την πολεοδομία, έχεις την λύση της "απάτης" δηλ της λίγης δουλειάς (κάτι δηλ που να φαίνεται μελέτη). Το αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση του κεφαλαίου σου.

Βέβαια μη με παρεξηγήσεις την γνώμη μου λέω, αν θες την οπτική μου αναλύω. Σε ελεύθερο κόσμο ζούμε και η απόφαση βαρύνει τον καθένα μας.

@Faethon 11

Αυτά που λες είναι μια συζήτηση, που όλοι κάνουμε, αλλά που δεν αφορά αποκλειστικά την οικοδομή.

Δεν ξέρω γιατί θα πληρώσει κάποιος για μια κατοικία. Πληρώνουν πολλοί όμως και θα πλήρωναν ακόμη και σήμερα, αν δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πολιτικές που τους σταματούν. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση των φορολογικών φυσικά, αλλά όμως είναι πολύ μικρές για να μπαίνουν σε σοβαρή συζήτηση (πάντα κατή την γνώμη μου).

Ο σκοπός του ΤΕΕ ήταν να "διαμαρτυρηθεί" και να βρει τον ρόλο του μέσα στην κατάσταση αυτή, διότι κινδυνεύει να απαξιωθεί (και εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν την απαξίωση του αλλά το αντίθετο). Όμως αντί να βρει τους αληθινούς λόγους, οι οποίοι πονάνε συμφέροντα, χρησιμοποίησε αυτόν τον, κατά την άποψη μου, παραπλανητικό ρόλο. "Πέταξε την μπάλα στη εξέδρα....".

Ένα πράγμα θα πω. Το ΤΕΕ διοικείται από ανθρώπους, που παρόλο του ότι είναι μορφωμένοι, κυκλοφορούν με κομματική ιδιότητα. Τώρα που σιγά - σιγά αποκαλύπτεται ο ρόλος των κομματικών στην κοινωνία μας γίνεται και σαφές τι είδους ισορροπίες παίζονται. Τίποτα άλλο.

@georgor

Καλές οι σκέψεις σου. Διάβασε λίγο παραπάνω τι, αναλυτικά γράφω για το "πειθαρχικό", δες ότι υπογραμμίζω κάποιες λέξεις που το καταντούν ένα γελοίο κείμενο που είναι προφανές ότι το έβαλε ο Ρέπας μετά από πρόταση του ΤΕΕ με τρόπο που να δίνει την εντύπωση του ελέγχου "ποιότητας" (αλλά και ρόλου) ενώ θα είναι τίποτα. Να πάω ποιό κάτω; Αν εγώ με την χαμηλή μου αμοιβή δεν πέρασα πειθαρχικό τότε η τιμή που έχω δώσει είναι αποδεκτή. Άρα διαιωνίζεται η χυδαιότητα, άρα ωραία.

Καμία σύμβαση δεν διασφαλίζεται αν δεν υπάρχουν:

 

  1. Η βεβαιωμένη δυνατότητα ότι είναι δυνατή η εκτέλεση της (γνώση, εμπειρία, ικανότητα), το δίπλωμα δεν είναι αρκετό γι αυτό.
  2. Ο έλεγχος εκτέλεσης της από τουλάχιστον ισοδύναμα πρόσωπα (εταιρείες κτλ) , σε ότι αφορά τα προηγούμενα.
  3. Η ύπαρξη προδιαγραφών.

Είδες κανένα να τα προωθεί αυτά; Η θεσμοθέτηση κατηγοριών κτλ στα ιδιωτικά, κατ αντιστοιχία των δημοσίων έργων λέγεται από τότε που θυμάμαι το επιμελητήριο (εντάξει λίγο μετά). Δεν μπορούσε το επιμελητήριο, με δική του πρωτοβουλία, να οργανώσει κάτι τέτοιο μόνο του; Μπλέξανε τα κόμματα πάλι;

Link to comment
Share on other sites

..Γιατί ενώ επιτρέπεται η μέγιστη έκπτωση' date=' υπάρχει ένα γενικό "ασυνήθιστα χαμηλή τιμή" και "πειθαρχικό"? αυτό δεν αντιφάσκει με την ουσία?...[/quote']

 

Προφανώς. Είναι έμμεσος τρόπος για να κρατηθούν οι αμοιβές πάνω από ένα minimum.

 

..δηλαδή αν ένα ΔΗΜΟΣΙΟ έργο κοστολογείται με βάση τις ελάγχιστες αμοιβές 300.000' date=' και κάποιος το πάρει με 100.000, δεν υπογράφει σύμβαση? .[/quote']

 

Δλδ δεν ξέρει ο ανάδοχος ότι με την έκπτωση που έδωσε μπαίνει μέσα και στην πορεία αρχίζει τα συμπληρωματικά έργα για να βγάλει το κέρδος του ?

 

..Γιατί μπαίνει και πάλι σαν δικαιολογία ότι η ελάχιστη τιμή είναι εγγύηση για την ποιότητα των έργων?...

 

Υποτίθεται ότι η απελευθέρωση γίνεται διότι είναι απαράδεκτο σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς να υπαρχουν καθορισμένες τιμές. Αφού λοιπόν το υιοθετούμε αυτό, θα υιοθετήσουμε όλο το πακέτο "ελεύθερης αγοράς". Σε αυτό περιλαμβάνεται και το " ότι πληρώνεις παίρνεις".

Link to comment
Share on other sites

Για να μπορέσω κι εγώ να παραμείνω στην ουσία του ποστ. Όταν άνοιξε αυτό το νήμα με τίτλο "Το ΠΑΣΟΚ καταργεί και το επάγγελμα του μηχανικού;" ο στόχος δεν ήταν να αναδείξει ότι η αύξηση των κρατήσεων πάνω από 100% και σε περίοδο κρίσης ουσιαστικά καταργεί τον μηχανικό; Ας απαντήσει ο δημιουργός του γιατί κοντεύω να χάσωτην ουσία. Πολύ λυπάμαι που κάποιοι υποβαθμίζουν τα ύψη αυτών των κρατήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς. Είναι έμμεσος τρόπος για να κρατηθούν οι αμοιβές πάνω από ένα minimum.

 

άρα παράνομος σύμφωνα με το σκεπτικό του νόμου

 

Δλδ δεν ξέρει ο ανάδοχος ότι με την έκπτωση που έδωσε μπαίνει μέσα και στην πορεία αρχίζει τα συμπληρωματικά έργα για να βγάλει το κέρδος του ?

 

Αυτό γινόταν και με την ύπαρξη των ελαχίστων αμοιβών. Αυτό είναι πρόβλημα διαδικασιών ανάθεσης και όχι αμοιβών.

 

Υποτίθεται ότι η απελευθέρωση γίνεται διότι είναι απαράδεκτο σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς να υπαρχουν καθορισμένες τιμές. Αφού λοιπόν το υιοθετούμε αυτό, θα υιοθετήσουμε όλο το πακέτο "ελεύθερης αγοράς". Σε αυτό περιλαμβάνεται και το " ότι πληρώνεις παίρνεις".

 

"ότι πληρώνεις παίρνεις" επειδή δεν τηρείται ο ΝΟΜΟΣ. Κανονικά υπάρχουν ΉΔΗ νόμοι που υποχρεώνουν για το "ότι υπογράφεις παραδίδεις, αλλιώς είσαι έκπτωτος" Σε αυτό το θέμα αρκει η εφαρμογή των νόμων, και κανένα σύστημα αμοιβών ούτε πειθαρχικό του ΤΕΕ.Αυτό για τα Δημόσια. Για τα ιδιωτικά υπάρχουν επίσης κανονισμοί και προδιαγραφές...

Link to comment
Share on other sites

@Faethon 11

Αυτά που λες είναι μια συζήτηση, που όλοι κάνουμε, αλλά που δεν αφορά αποκλειστικά την οικοδομή.

Δεν ξέρω γιατί θα πληρώσει κάποιος για μια κατοικία. Πληρώνουν πολλοί όμως και θα πλήρωναν ακόμη και σήμερα, αν δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πολιτικές που τους σταματούν. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση των φορολογικών φυσικά, αλλά όμως είναι πολύ μικρές για να μπαίνουν σε σοβαρή συζήτηση (πάντα κατή την γνώμη μου).

Ο σκοπός του ΤΕΕ ήταν να "διαμαρτυρηθεί" και να βρει τον ρόλο του μέσα στην κατάσταση αυτή, διότι κινδυνεύει να απαξιωθεί (και εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν την απαξίωση του αλλά το αντίθετο). Όμως αντί να βρει τους αληθινούς λόγους, οι οποίοι πονάνε συμφέροντα, χρησιμοποίησε αυτόν τον, κατά την άποψη μου, παραπλανητικό ρόλο. "Πέταξε την μπάλα στη εξέδρα....".

Ένα πράγμα θα πω. Το ΤΕΕ διοικείται από ανθρώπους, που παρόλο του ότι είναι μορφωμένοι, κυκλοφορούν με κομματική ιδιότητα. Τώρα που σιγά - σιγά αποκαλύπτεται ο ρόλος των κομματικών στην κοινωνία μας γίνεται και σαφές τι είδους ισορροπίες παίζονται. Τίποτα άλλο.

 

Έθεσες De facto πως πρέπει να πληρώσουν, για αυτό και η ερώτησή μου.

Όσον αφορά το ΤΕΕ, στο συγκεκριμένο θέμα (Νόμο περί απελευθέρωσης) έχει ρόλο και μάλιστα πολύ σημαντικό. Ελέγχει τον κατατιθεμένο προϋπολογισμό από τον οποίο θα προκύψουν και τα έσοδα του κράτους και η αμοιβή του μηχανικού αλλά και τα δικά του έσοδα.

Θεωρητικά θα έπρεπε να κάνει τον χαζό αφού θα αυξάνονταν και τα δικά του έσοδα.

Αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει κενό το οποίο θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται έντονα όσοι έχουν συνδιαλλαγή με πολεοδομίες στο άμεσο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να πεις σε έναν πελάτη ποιο θα είναι το κόστος της αδείας.

Τι θα του πεις; Όσα υπολογίσει η πολεοδομία;

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή;

 

Το άρθρο 7 του Ν3919/11 στην παράγραφο 6 λέει

6. Ειδικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στο άρθρο 3 του π.δ. 696/1974 εξάγεται είτε βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού είτε σύμφωνα με τις τιμές μονάδος που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν γνώμης του Τ.Ε.Ε., η οποία λαμβάνει υπόψη το κόστος κατασκευής, όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α΄), όπως κάθε φορά ισχύει.

 

Αφού δεν έχουν καθορισθεί οι τιμές μονάδος, ο προϋπολογισμός που θα πρέπει να κατατεθεί είναι ο αναλυτικός.

Τον οποίο προϋπολογισμό θα ελέγχει το ΤΕΕ και θα κρίνει αν η αμοιβή που ζητάει ο μηχανικός είναι ασυνήθιστα χαμηλή κλπ κλπ.

Τι σημαίνει το ασυνήθιστα χαμηλή; Ποιο θα είναι το κριτήριο;

Συμπερασματικά από 2/7 πρέπει να κάνουμε τα κάτωθι.

1. Καταθέτουμε στο ΤΕΕ την σύμβαση με τον πελάτη που θα περιέχει

  • Στοιχεία αναθέτοντος την Μελέτη
  • Δήλωση Ανάθεσης Μελέτης
  • Δήλωση Ανάληψης Μελέτης
  • Προεκτίμηση του μεγέθους της μελέτης (προφανώς τις επιφάνειες του έργου) και της δαπάνης (προφανώς του έργου) και της αμοιβής.

Αν στο ΤΕΕ φανεί ασυνήθιστα χαμηλή ζητάει διευκρινήσεις;;;;;;;

 

2. Μετά την περαίωση της μελέτης γνωστοποιούμε στο ΤΕΕ τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή και με βάση αυτά τα στοιχεία υπολογίζουμε και καταβάλλουμε στο ΤΕΕ εισφορές και κρατήσεις.

Σήμερα, μην έχοντας το εργαλείο των τιμών μονάδος, τα στοιχεία είναι τα εμβαδά των χώρων, η χρήση τους και ο αναλυτικός προϋπολογισμός.

Επ'αυτού του αναλυτικού προϋπολογισμού θα υπολογισθούν οι κρατήσεις και εισφορές του ιδιοκτήτη.

Επί της συμβατικής, αν εγκριθεί από το ΤΕΕ, ή της νόμιμης (όποια είναι μεγαλύτερη) θα καταβληθούν οι κρατήσεις που προκύπτουν από την αμοιβή (σε αυτές περιλαμβάνονται ΦΕΜ και ΦΠΑ;).

Επειδή δεν υπάρχουν τιμές μονάδος, η νόμιμη θα προκύψει από το αναλυτικό προϋπολογισμό.

 

Τι από όλα αυτά είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στον πελάτη σήμερα;

 

 

 

υ.γ. Στα υπόλοιπα που λες περί ΤΕΕ και περί διασφάλισης της ποιότητας των μελετών δεν θα διαφωνήσω σε γενικές γραμμές αλλά να σου θυμίσω πως το ΠΔ για το ΜΗΚΙΕ ήταν έτοιμο προς υπογραφή και ποτέ δεν προχώρησε. Καλώς για εμένα διότι ήταν πολύ στρεβλό αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν. Αλλά είναι άλλη κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Κατά την άποψη μου ο ρόλος του ΤΕΕ είναι θεσμικός και αυτός είναι με τους πολίτες και όχι συντεχνιακός. Θα πήγαινα στοίχημα ότι οι περισσότεροι (μη μηχανικοί) βλέπουν το ΤΕΕ κάτι σαν τεχνικό συντεχνιακό σύλλογο.

Κατ εμένα πάλι, το ΤΕΕ έπρεπε, ανεξάρτητα τι κάνει η κεντρική κυβέρνηση, να έχει ένα δικό του κατάλογο ή αξιολόγηση. Να σου θυμίσω τι κάνουν οι Άγγλοι π.χ. Να έχει θεσπίσει συνιστώμενες προδιαγραφές, όχι υποχρεωτικές.

Για δες το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας μη έχων σχέση με τα οικοδομικά αν σκεφτεί να "μπλέξει" με οικοδομές. Τους έχεις ακούσει να μιλούν (μιλάω για σοβαρούς ανθρώπους);

Ας μην κολλάμε στον προϋπολογισμό. Πάλι το Ελληνικό κράτος έκανε θαύματα και δεν είναι έτοιμο (πότε ήταν άλλωστε). Κάποιο προϋπολογισμό θα βάλλουν. Όμως εμάς τώρα ποιά δεν μας νοιάζει (δες μετά).

Σε σχέση με το τι κοστίζει μια άδεια μπορείς να του πεις ότι ξέρεις (υπάρχουν και τα ΚΕΠ εξάλλου) και αυτά που ξέρεις είναι στην καλύτερη περίπτωση όσα έχουν ανακοινωθεί. Τέλος, για τα υπόλοιπα στο αρμόδιο δημόσιο.

Το σημαντικό όμως που πρέπει να πεις (και να του περάσεις) είναι ότι τα φορολογικά είναι υπόθεση της σχέσης ΤΟΥ με το κράτος (εσύ ενδεχομένως αναλαμβάνεις την αγγαρεία για αυτόν, απλά και τίποτα άλλο) και ότι η δική σου υπηρεσία είναι να του συντάξεις μια μελέτη ή να του επιβλέψεις μια κατασκευή κτλ. Βέβαια μέσα σε αυτή είναι και η υποστήριξη της στο δημόσιο.

Αν το δημόσιο, για όποιους λόγους που δεν αναφέρονται σε εσένα, δεν θέλει να του δώσει μια άδεια δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Αν ας πούμε μια μελέτη μπλέξει στην αρχαιολογία, δεν μπορεί το τρέξιμο (αν το κάνεις εσύ) να είναι κοστολογημένο στην αρχιτεκτονική μελέτη, πως να το κάνουμε.

ΑΡΑ λέω απλά. Τι θες από μένα; άδεια; Ιδού η πολεοδομία τράβα πάρτην. Μηχανικός είμαι και όχι κλητήρας κανενός.

Μελέτη, τεχνικές γνώσεις, υποστήριξη; Αυτό κάνω ευχαρίστως, τόσο.

 

ΥΓ: Αυτό θα έπρεπε να περναει ο νέος "νόμος".

Link to comment
Share on other sites

Μα ούτε την αμοιβή σου δεν θα μπορείς να του πεις πόση είναι.

Αυτά που λες δεν εφαρμόζονται σε κανένα κράτος.

Σε όλα τα κράτη γνωρίζει ο πολίτης τι θα του κοστίσει κάτι που θέλει να κατασκευάσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.