Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύσεις α λα ... ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα


Recommended Posts

Ας γράφει ο κάθε ένας ότι θέλει.

Ο κάθε ένας από εμάς (που θα ασχοληθεί με το θέμα) ας κανονίσει το ύψος της αμοιβής του.

Ούτε μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να πάρει περισσότερα, ούτε να ζητήσει λιγότερα.

 

Όπως λειτουργούμε εμείς στη υπόλοιπη μας ζωή (ως καταναλωτές) έτσι θα λειτουργήσει και ο πελάτης αυθαιρετούχος.

Σε λίγο καιρό θα φτάσουμε και εμείς στο επίπεδο "ότι πληρώνεις θα πάρεις".

Να σας φέρω ένα παραδειγματάκι:

Έχω 2 κοριτσάκια. Κάθε 3-4 μήνες θέλουν παπούτσια. Υπάρχουν παπούτσια με 20€, υπάρχουν παπούτσια με 50€. (και παραπάνω αλλά εκεί αλλάζουμε κατηγορία). Το θέμα είναι ότι με τα 20€ το πόδι πάει βάρκα γιαλό και θα βγουν ποδοσφαιριστές και όχι κοπέλες.

Εν γνώση μου, πληρώνω τα 50€ γιατί θέλω καλή ποιότητα.

 

Ας λειτουργήσει και ο αυθαιρετούχος έτσι.

Να κρίνει αν ο πιο φθηνός, του κάνει τη δουλειά.

Αν του την κάνει σημαίνει 2 πράγματα:

ή ο φθηνός μηχανικός υπό εκτιμά την εργασία του (στην τελική δικαίωμα του είναι)

ή τελικά η εργασία δεν άξιζε τα λεφτά που ζητούσε ο άλλος.

 

Επίσης δεν μπορείς να σταματήσεις κανέναν που έχει αποκτήσει το δικαίωμα υπογραφής ως μηχανικός, να την χρησιμοποιεί ως αυτόγραφο.

Δικιά του είναι, τη σέβεται όσο θέλει (από καθόλου ως το απόλυτο).

 

Και ας μην ξεχνάμε ότι τα 253€ των Η/Χ εγκλώβισε πολλούς από εμάς σε δουλειές που τελικά βγάλαμε και από την τσέπη μας.

Υπήρχαν άλλες περιπτώσεις που τα 253€ ήταν μία καλή αμοιβή, υπήρχαν και άλλες που ήταν σκέτη κοροϊδία. Στην περίπτωση των αυθαιρέτων αυτές οι διαφορές θα είναι χαώδης.

Link to comment
Share on other sites

Από δημοσίευμα στο http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&catid=211&artid=2768

 

 

"Με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται να εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα (στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), προβλέπεται να τακτοποιηθούν και να διασαφηνιστούν, επιμέρους ζητήματα που προκείμουν απο το νέο νόμο.

'Ενα από αυτά, είναι και το θέμα των αμοιβών των μηχανικών που θα συντάσσουν τις τεχνικές εκθέσεις. Αυτό πρόκειται να τακτοποιηθεί με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο, περιμένει τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση των αμοιβών για κάθε απαιτούμενη εργασία, για τα αυθαίρετα. Η αμοιβή για την τακτοποίηση εκτιμάται περί των 800 ευρώ για τα 100 τ.μ.. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο παράβολο και στο πρόστιμο που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων. "

Link to comment
Share on other sites

πρόσεξτε τι λέει: "Το υπουργείο, περιμένει τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να προχωρήσει στην ανακοίνωση των αμοιβών για κάθε απαιτούμενη εργασία, για τα αυθαίρετα.

 

Άρα με βάση αυτό θα κοστολογείται ανάλογα την περίπτωση και τις εργασίες (τοπογραφικό, αποτύπωση, βεβαίωση στ. επάρκειας)..

 

Και οι αμοιβές αυτές με βάση τις νόμιμες;;

 

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, προσωπικά δεν το πιστεύω..

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, σχετικό άσχετο:

στα έως τώρα δημοσιευμένα, μια αποθήκη εκτός σχεδίου σε ποια περίπτωση συντελεστή αντστοιχεί?Ως τί αντιμετωπίζεται?

 

Σε σχέση με τις αμοιβές, τα 800 αν υπάρχει άδεια είναι όντως καλά.Αν δεν υπάρχει, είναι λίγα, θαρρώ!

Για την αμοιβή αυτοψίας τα 300 είναι πολύ καλά,αλλά με φαίνεται δύσκολο!

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ακουγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό όπως το ίδιο συμβαίνει και με την αμοιβή που αναφέρεται ότι θα παίρνουν οι μηχανικοί για την αυτοψία στην περιπτωση πώλησης ή μεταβίβασης οικοπέδου.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=90697&catid=3

Βρε λέτε τελικά να κινηθούμε και λίγο;

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΩΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Ἀναρτήθηκε στὶς 08/09/2011 ἀπὸ τὸν/τὴν endιmo.gr

 

Μήνυση κατά του Υπουργού Γεώργιου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του «που συνέταξαν και συνέπραξαν σε αυτόν τον προωθούμενο νόμο “ τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών” και κατά παντός υπευθύνου που με οποιονδήποτε τρόπο ή με την ψήφο του στηρίξει αυτήν την δεδομένη αντισυνταγματική και καταστροφική για την χώρα παρανομία», κατετέθη από τον αρχιτέκτονα -πολεοδόμο κ. Δορύλαο Κλαπάκη στις 5-9-11.

 

Η μήνυση κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ε. Ράϊκου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένο.

 

Στη πολυσέλιδη μήνυση αναφέρονται μεταξύ άλλων:

 

« Με την προώθηση της επικαλουμένης “τακτοποίησης” των αυθαίρετων κτισμάτων, δηλαδή την επιβράβευση και πρακτικά την νομιμοποίηση μιας από τις πιο καταστροφικές παρανομίες για την χώρα μας και για το σύνολο των πολιτών, οι ανωτέρω μηνυόμενοι εκτός των άλλων οργανώνουν και προωθούν από κοινού και εν γνώσει τους

 

Μια ωμή παραβίαση της βασικής Συνταγματικής επιταγής περί προστασίας του περιβάλλοντος θεσπιζομένης δια των διατάξεων των άρθρων 24 & 43 του Συντάγματος και ταυτόχρονα απαξιώνουν πλήρως την Δικαιοσύνη και τις μέχρι σήμερα Δικαστικές Αποφάσεις

 

Δηλαδή πρακτικά καταλύουν εν γνώση τους το ίδιο το Σύνταγμα

 

Και ενεργούν συνειδητά

 

- εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομίας της χώρας ,

 

- εις βάρος του νομοθετημένου και σωστού πολεοδομικού σχεδιασμού

 

- εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής εκατομμύριων νομίμων πολιτών

 

Δηλαδή εις βάρος όλων μας .»

 

Και συνεχίζει:

 

« Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, επειδή αφορά ακίνητα, οικοδομές, χρήσεις γης, υπέρβαση συντελεστού δόμησης, αρτιότητες οικοπέδων, κατασκευές οι οποίες επηρεάζοντας άμεσα τον Πολεοδομικό ιστό των πόλεων και την πολεοδόμηση ολόκληρης της επικράτειας, είναι μια καθαρή Πολεοδομική ρύθμιση και συμφώνα με την Συνταγματική Επιταγή, (αλλά και πρακτικά και ηθικά καθώς προβλέπεται να εισπραχτούν προκαταβολικά χρήματα από τους πολίτες παραχωρώντας μη νόμιμα δικαιώματα δημιουργώντας παράλληλα παράνομα τετελεσμένα γεγονότα), θα πρέπει να τύχει πριν κάθε άλλη περεταίρω ενέργεια, η διοικητική εφαρμογή , της ανάλογης επεξεργασίας από το ΣτΕ.

 

Καθώς

 

Δια των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 24 και του άρθρου 43 του Συντάγματος θεσπίζεται ο θεμελιώδης και μέγιστης σημασίας απαράβατος και μη επιδεχόμενος οιασδήποτε παρερμηνεία κανόνας ότι η έγκριση και Τροποποίηση των Πολεοδομικών Σχεδίων οποιασδήποτε κλίμακας και η θέσπιση με ρυθμίσεις κανονιστικού χαρακτήρα πάσης φύσεως όρων δόμησης γίνονται μόνο με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων

 

Η Σαφής πρόβλεψη των ως άνω συνταγματικών διατάξεων δικαιολογείται και εκ του γεγονότος ότι η έκδοση των Π.Δ. προϋποθέτει ουσιαστικό έλεγχο συνταγματικής νομιμότητας υπό του Συμβουλίου Επικρατείας ».

 

Ως προς τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από την ψήφιση του νόμου, αναφέρει μεταξύ άλλων:

 

« Ανεξαρτήτως της πλήρους αντίθεσης του εισηγούμενου νόμου προς το Σύνταγμα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι εξής σημαντικές παρατηρήσεις .

 

α) Η παράνομη κατασκευή θίγει άμεσα τους παραπλήσιους νόμιμους πολίτες , αφαιρώντας τον ήλιο, το φως και τον απαραίτητο αέρα της κατοικίας τους, και δημιουργούν επιπλέον από την κατά νόμο επιτρεπτή όχληση στη διαβίωση τους και μόνο η προσπαθεί τακτοποίησης αυτής της αυθαιρεσίας είναι εγκληματική, απαράδεκτη, κακοπροαίρετη και εγείρει δικαιώματα στους θιγόμενους πολίτες να διεκδικήσουν από τους εμπλεκομένους και τους βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτόν τον κακουργηματικό νόμο για την ζημία που υφίστανται, για την καθημερινή ταλαίπωρα και για την δεδομένη μείωση της άξιας της περιουσίας τους τεράστια ποσά

 

β) Τα όποια δικαιώματα δίνονται στους παρανομούντες με αυτή την «τακτοποίηση» θα επιβαρύνουν μελλοντικά τεράστια την εθνική οικονομία με τις διαρκείς δαπάνες κατοίκων και κράτους αποσυμφορήσεως κυκλοφορίας , στάθμευσης κλπ.

 

γ) Η παράνομη «τακτοποίηση» της αυθαίρετης δόμησης όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα στην μελλοντική πολεοδόμηση της χώρας αλλά, τελικά είναι αδύνατη η εφαρμογή των αναγκαίων προδιαγραφών στην επερχόμενη πολεοδόμηση των πόλεων, κάτι που γνωρίζουν όλοι καθώς αποκλειστικά εξ αιτίας της αυθαίρετης δόμησης και της μετέπειτα τακτοποίησης της με παρόμοιες νομοθετικές ενέργειες ΟΛΕΣ οι Ελληνικές Πόλεις μετά την ένταξη στο σχέδιο έχουν πλέον του 60% λιγότερη κοινωνική υποδομή από την κατώτερη αναγκαία του κατωτάτου ορίου των υπαρχόντων νομοθετημένων προδιαγραφών για την υποφερτή διαβίωση των κάτοικων, εκ του τρόπου ώστε ακόμα και οι υπάρχοντες δρόμοι αδυνατούν να δεχτούν το επερχόμενο φορτίο μιας μεγαλούπολης ενώ οι χώροι στάθμευσης σχεδόν ανύπαρκτοι, δημιουργώντας πόλεις τέρατα.

 

δ) Οι πολεοδομικές μελέτες και όροι δόμησης δίνονται μετά από ολοκληρωμένες μελέτες αφού εξεταστούν οι παράμετροι, τα υπάρχοντα φορτία και η δυνατότητα χωρητικότητας μιας πόλης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επιπλέον κατασκευών περά των καθοριζομένων πολεοδομικών μελετών οι οποίες εν προκειμένω απουσιάζουν τελείως (για τις Eντος Σχεδίου περιοχές, ενώ για τις τακτοποιήσεως αυθαιρέτων στις εκτός Σχεδίου περιοχές η νομοθέτη αυτή ρύθμιση είναι πάραυτα μια καθαρά καταστροφική εγκληματική πράξη) και διότι στο κύκλωμα των παρανόμων κατασκευών εμπλέκεται ένα τεράστιο κύκλωμα μαύρου χρήματος …»

 

Για να καταλήξει:

 

« Ως εκ τούτου

 

προέχον και υπέρτατο καθήκον της Δικαιοσύνης είναι η προάσπιση του Συντάγματος, οι διατάξεις του οποίου πλήρως και σαφώς ερμηνευμένες από το Σύνταγμα είναι απλές και σαφείς μη καταλείπουσες κανένα περιθώριο στην δικαστική αρχή ως αυτοτελή , ανεξάρτητη εξουσία αποφυγής του καθήκοντος της προς άσκηση ποινικής διώξεως για αδικήματα των άρθρων 134 Α & Β του Π. Κ. διατασσομένης άμεσα προσωπικής κρατήσεως παντός υπεύθυνου

 

Οι μέχρι σήμερα (6 Σεπτεμβρίου 2011) ενέργειες των μηνυομένων συνιστούν ως είναι προφανές, απόπειρα τελέσεως των συγκεκριμένων αδικημάτων (και στην συνέχεια από όσους συμμετέχουν στην ψήφιση και ολοκλήρωση της), τιμωρητέα σήμερα, αυτοτελώς .

 

Εις την απόπειρα ενδέχεται να συμμετέχουν και οι απαρτίζοντας την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής υπό την έννοια ότι εάν συνηγορήσουν με έκνομη εισήγηση τους θα έχουν διαπράξει τα αυτά αδικήματα εν αποπείρα. Εάν αντιθέτως εκπληρώσουν ορθώς το λειτούργημα τους και ενημερώσουν δια την ισχύουσα συνταγματική τάξη τούτο αποτελεί μια περαιτέρω επιβεβαίωση των εκ την παρούσα διαλαμβανομένων και πρόσθετη ευθύνη και των εισηγητών του νόμου και των τυχόν υπερψηφισάντων βολετών.

 

Εις την – λίαν πιθανή – υπερψήφιση του σχετικού νομού υπό της Βουλής το αδίκημα ολοκληρούται ως τετελεσμένο, όποτε το σύνολο των προσώπων αυτών τυγχάνουν υπαίτιοι και δια τα τετελεσμένα αδικήματα».

 

 

 

Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Για την επιλογή αποσπασμάτων και τα σχόλια

Αθήνα 8-9-11

Διονύσης Κλαδάκης

πολιτικός μηχανικός

 

Πηγή:

http://endimo.gr/2011/09/08/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%85/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.