Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια


dib

Recommended Posts

Για κάποιο κατάστημα με φωτισμό LED έχω χρησιμοποιήσει 2,5 W/m2/100lux (3,4 έχει το Κ.Α., δηλ. βγάζει 12.5 για κατάστημα αντί για 16). Δεν έχω το site τώρα αλλά νομίζω ήταν από manual λαμπτήρων. Θυμάμαι ότι συμφωνούσε και με το εύρος που δίνει ο πίνακας 5.1 για τα LED.

Link to comment
Share on other sites

panos-vicious διαβάζω ένα πολύ καλό βιβλίο που έχω πάρει για Ενεργειακές επιθεωρήσεις του Παντελίδη, και λέει ότι αν σε ένα διαμέρισμα υπάρχει ένα δωμάτιο (που αποτελεί το 20% της επιφάνειας του διαμερίσματος) το οποίο θερμαίνεται με τοπικό κλιματιστικό (άρα δίκτυο διανομής με Β.Α.=1), ενώ το υπόλοιπο διαμέρισμα έχει κεντρική θέρμανση με  Β.Α. =0,86, τότε υπολογίζουμε το Β.Α. του δικτύου διανομής :

n= 0.86 * 80% + 1.00 * 20% = 0.888

Έτσι το είχα υπολογίσει κι εγώ, δεν είχα πάρει το χειρότερο, όπως προτείνεις εσύ. Δεν ξέρω ποιο είναι τελικά το σωστό, διαβάζοντας την ΤΟΤΕΕ, §4.3.4, σ.105......δεν ξέρω.

Κατ' αντιστοιχία στην ψύξη που πάλι δεν με καλύπτουν οι αερόψυκτες Α..Θ (με Β.Α.δικτύου διανομής =1) και προσθέτω Α.Θ. του κτιρίου αναφοράς με Β.Α.δικτύου διανομής =0,95 --->εσύ λες παίρνω το χειρότερο, δηλ. 0,95? Ή σταθμίζω?

Link to comment
Share on other sites

Ο επιμερισμος γινεται οπως λεει ο Παντελιδης (ο Γιωργος)

 

Για να το υποστηριζει αυτο, θα το εχει τσεκαρει γιατι μας εκανε και σεμιναρια

Link to comment
Share on other sites

@panos-vicious απλά ξαναρώτησα μήπως τυχόν το έγραψες βιαστικά και έκανες λάθος, διάβασα όμως και το link και αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα είναι διφορούμενο και ότι αυτή είναι η άποψη σου....ΔΕΚΤΟ!  Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

 

Έχω 3 αντλίες θερμότητας για ψύξη-θέρμανση καταστήματος. Κάθε μία είναι 4 ίππους.

1) Τις δηλώνω και τις 3 στην καρτέλα θέρμανσης και στην καρτέλα ψύξης;

2) Σαν βαθμό απόδοσης τι δηλώνω;

Link to comment
Share on other sites

1. Ελέγχεις αν επαρκούν (αν όχι, συμπληρώνεις με κ.α.)

2. Αν και οι 3 είναι ίδιες και επαρκούν, τότε ως β.α. βάζεις τον κοινό β.α.. Αν δεν είναι ίδιες, ως β.α. βάζεις το σταθμισμένο μ.ο., Αν δεν επαρκούν, βάζεις το σταθμισμένο μ.ο. για την επιφάνεια που καλύπτουν, και το υπόλοιπο με κ.α.    

Link to comment
Share on other sites

@tetris

Δεν ξέρω πως εννοείς το σταθμισμένο μέσο όρο για τον βαθμό απόδοσης παραγωγής των αντλιών θερμότητας, στην περίπτωση που έχουν διαφορετικά EER και COP. Νομίζω όμως πως δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι, παρά θα να καταχωρηθούν και οι 3, σε ξεχωριστή γραμμή η καθεμιά με τον αντίστοιχο βαθμό κάλυψης.

Έστω ότι έχουμε τρεις με ισχύ 2,98 kW η καθεμιά και με COP με τιμές 3,2, 2,6 και 2,3.

Αν δεχθούμε βαθμό κάλυψης 0,333 για την καθεμιά και υπολογίσουμε έναν σταθμισμένο COP βάσει αυτού, τότε θα έχουμε: COP = [(0,333*3,2) + (0,333*2,6) + (0,333*2,3)] / (0,333*3)= (0,333*8,1) / (0,333*3) = 8,1/3 = 2,70.

Αν οι απαιτήσεις για θέρμανση είναι QH, τότε η κατανάλωση ενέργεια για το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι: EH,sys = QH / (nem*ndistr*ngen).

Έστω ότι ο β.α των τερματικών μονάδων είναι nem = 0,93/0,97 = 0,959 και ο β.α του δικτύου διανομής είναι ndistr = 1 (τοπικές α/θ, δεν υπάρχει δίκτυο διανομής).

Τότε: EH,sys = QH / (0,959*1*2,70) = QH / 2,59

 

Αν καταχωρίζαμε τις α/θ σε ξεχωριστές γραμμές την καθεμιά με τον δικό της COP και βαθμό κάλυψης φορτίου (ίδιο και για τις τρεις στο παράδειγμα), τότε θα είχαμε:

EH,sys = [0,333 * QH / (nem*ndistr*COP1)] + [0,333 * QH / (nem*ndistr*COP2)] + [0,333 * QH / (nem*ndistr*COP3)].

 

Μπορεί εντέλει η διαφορά να είναι πολύ μικρή , ίσως και στο δεύτερο δεκαδικό, αλλά νομίζω πω έτσι θα έπρεπε να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.