Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα από μη μηχανικό: Ύψος οικοδομής


Pianist

Recommended Posts

Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν θεωρηθεί ότι παρεισέφρυσα στο forum

χωρίς να είμαι μηχανικός, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος να θέσω τις ερωτήσεις μου σε ανθρώπους που είναι σε θέση να απαντήσουν εμπεριστατωμένα.

 

Το θέμα: Είμαι κάτοικος Αθήνας (κέντρο), σε πολυκατοικία. Το διπλανό καθώς και το πίσω οικόπεδο, με τα οποία συνορεύει το οικόπεδό μας, δώθηκαν αντιπαροχή και ενώθηκαν μάλιστα σε ένα οικόπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί ...μεγάλη πολυκατοικία. Αυτή τη στιγμή οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της εκσκαφής του οικοπέδου ακόμα, και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς (κάθε μέρα απ' τις 7 το πρωί, ακόμα και τα Σάββατα δουλεύουν).

 

Η μελέτη της οικοδομής είναι φυσικά κατατεθημένη στην πολεοδομία της Αθήνας, όπου και έχει πάρει την έγκρισή της.

 

 

Οι "φόβοι":

 

1. Είναι σίγουρο ότι τα πραγματικά στοιχεία του οικοπέδου (αληθινές διαστάσεις όλων των πλευρών, ακριβής θέση, ακριβής καταγραφή των κοινοχρήστων χώρων που συνορεύουν με το οικόπεδο και των διαστάσεών τους κ.τ.λ.) είναι και αυτά που αναγράφονται στη μελέτη;

Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν να έχει γίνει ψευδής αναγραφή των ρυμοτομικών δεδομένων του προς ανέγερση οικοπέδου, προς όφελος των ιδιοκτητών και του εργολάβου;

Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί, είτε με χρηματισμό υπαλλήλων της πολεοδομίας, είτε εν αγνοία των; (π.χ. γιατί κανένας δεν ελέγχει αν αυτά τα στοιχεία στη μελέτη είναι και τα πραγματικά;)

 

2. Είτε όλα τα στοιχεία που αφορούν στο οικόπεδο και στις "αρχικές συνθήκες" και που αναγράφονται στη μελέτη είναι και τα αληθή, είτε οχι: Είναι δυνατόν η μελέτη να προβλέπει τελικά μία κατασκευή, η οποία είναι αντίθετη με νόμους ή κανονισμούς, και παρ' όλ' αυτά να έχει εγκριθεί από την πολεοδομία, είτε με χρηματισμό, είτε εν΄αγνοία της; (π.χ. από ελλιπή έλεγχο της μελέτης;)

Για παράδειγμα: Μπορεί τελικά να εγκριθεί να ανεγερθεί μία π.χ. ψηλότερη ή μεγαλύτερη σε έκταση πολυκατοικία, σε σύγκρουση με το νόμο, αν χρηματισθούν κάποιοι;

 

3. Είτε η απάντηση στα παραπάνω είναι ναι, είτε όχι, είναι δυνατόν κατά τις οικοδομικές εργασίες με δόλο του εργολάβου ή/και των ιδιοκτητών να παραβλεφθεί η αρχική εγκεκριμένη μελέτη και τελικά "να σηκωθεί π.χ. ένας ακόμη όροφος", ή να αποκλίνουν την κατασκευή κατά άλλον τρόπο από τη μελέτη, και πάλι με χρηματισμό, εις βάρος του νόμου και των συμπολιτών τους;

 

Έχω ένα προαίσθημα, ότι είναι δυνατόν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση να είναι: ναι, ναι, και πάλι ναι.

 

Ελπίζω να κάνω λάθος. Εσείς τι γνωρίζετε/ πιστεύετε;

 

Στη χείριστη περίπτωση των τριών "ναι", τίθεται η εξής ερώτηση:

 

Υπάρχει η δυνατότητα ένας αμερόληπτος κατάλληλος μηχανικός να αναλάβει:

 

Ι. Να κάνει δικές του καταμετρήσεις όσον αφορά στο οικόπεδο και στη θέση του, ώστε να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε τα δεδομένα των μετρήσεών του σε σχέση με αυτά που κατατέθηκαν στην πολεοδομία;;

 

ΙΙ. Να μελετήσει τη ...μελέτη του ...άλλου μηχανικού και να αποφανθεί αν το σχέδιο αυτό είναι σύμφωνο με το νόμο και τους κανονισμούς που ισχύουν για αυτό το οικόπεδο και την περιοχή, και έτσι να ελεγθεί αν η έγκριση της πολεοδομίας είναι καθ’ όλα σωστή και νόμιμη;

 

ΙΙΙ. Να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα αν κατά την εκτέλεση των έργων η κατασκευή βαίνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη χωρίς... «αποκλίσεις»;

 

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την ανάγνωσή σας. Θα χαρώ ιδιαίτερα να διαβάσω τις απόψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχήν καλώς ήλθες στο forum...

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι δεν είσαι μηχανικός, απλά να ξέρεις ότι όσες απόψεις διαβάσεις εδώ δεν αποτελούν επίσημη επαγγελματική συμβουλή, αλλά απλά απόψεις απο κάποιους που ξέρουν κάτι παραπάνω. Αλλώστε ο σκοπός του φόρουμ είναι η αλληλοβοήθεια μεταξύ μηχανικών, για professional advice θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σου ο οποίος θα αμοιφθεί με ότι ευθύνες συνεπάγεται αυτό

Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Στο θέμα που έθεσες τώρα

1) Κατ'αρχήν να ξέρεις ότι οι μελέτες που κατατίθενται στην πολεοδομία είναι κατα 99,9% απόλυτα εντάξει με το νόμο. Αυτό γίνεται για΄τι κανένας υπάλληλος δεν θέλει να ρισκάρει να βάλει την τζίφρα του σε κάτι εξώφθλμα παράνομο γιατί μπορεί να βρεί τον μπελά του. Άλλωστε λόγω των ελάχιστων ελέγχων μετά ή κατά τη διάρκεια της κατασκευής ισχύει ο νόμος: "Κάνε τη μελέτη νόμιμα, και στην κατασκευή κάνε ότι θέλεις" ..βλέπε κλείσιμο υμιυπαιθρίων κτλ.

Αυτό νομίζω απαντάει τα σημεία 1 και 2 που έθιξες...

για το 3) όπως είπα παρανομίες κατά την κατασκευή γίνονται πολλές και δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει χρηματισμός, βλέπε πάλι υμιηπαίθριος... το να χτιστεί ένας όροφος επιπλέον είναι πολύ τραβηγμένο σενάριο που δεν το βλέπω εφικτό... κάποια υπέρβαση στο συνολικό ύψος είναι πιθανή...

 

Για τα σημεία Ι ΙΙ και ΙΙΙ δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Αν έχει υποψίες αιυθαιρεσιών κάνεις καταγγελεία στην πολεοδομία και για να ενισχύσεις την θέση σου κάνεις και ασφαλιστικά μέτρα με δικηγόρο.

Αλλά εκεί ξεκινάει ένα άλλο κεφάλαιο.

Link to comment
Share on other sites

πριν από κάποια καταγγελία ψάξου πρώτα αν η κατασκευή στην οποία μένεις εσύ είναι εντάξει με τις "εγκεκριμένες μελέτες" που κατατέθηκαν στην πολεοδομία

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά τα πάντα είναι πιθανά. Αλλά όπως λέει και ο achille πολύ δύσκολα ένας υπάλληλος θα βάλει την υπογραφή και την σφραγίδα του σε κάτι παράνομο. Η συνήθης πρακτική είναι οι παρανομίες να γίνονται στην κατασκευή. Άλλωστε, μέχρι σήμερα αν εξαιρέσεις κάποιες ειδικές περιπτώσεις, κατά την αποπεράτωση των κτιρίων δεν γίνεται αυτοψία από υπαλλήλους της Πολεοδομίας. Τα έργα κλείνουν με υπεύθυνες δηλώσεις των μηχανικών και των ιδιοκτητών ότι εφαρμόστηκαν οι μελέτες.

 

Από 'και και πέρα θα πρέπει να γνωρίζεις ότι όλα τα έγγραφα, τα σχέδια και οι μελέτες του κάθε φακέλου οικοδομικής αδείας είναι δημόσια έγγραφα και ο κάθε πολίτης μπορεί με μια απλή αίτηση και χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει ότι έχει κάποιο ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να πάρει αντίγραφα.

 

Το να κάνει ένας μηχανικός "καταμετρήσεις" στο οικόπεδο του γείτονά σου είναι δύσκολο, άλλωστε "απαγορεύεται η είσοδος στο εργοτάξιο στους μη έχοντες εργασία". Υπάρχουν πάντως και άλλοι τρόποι ελέγχου για το εμβαδόν του οικοπέδου κλπ. Και σίγουρα μπορεί να ελέγξει αν οι μελέτες του γείτονά σου είναι σωστές και να παρακολουθήσει αν στην κατασκευή γίνονται αυθαιρεσίες.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά ο υπάλληλος θα προσέξει πολύ που θα βάλει την υπογραφή του. Αλλά..

υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εξαπατηθεί... Για παράδειγμα να υπάρχουν διαστρεβλωμένα στοιχεία στο τοπογραφικό. Τότε υπεύθυνος είναι ο μελετητής μηχανικός(και όχι συνάδελφος) ή ο ιδιοκτήτης. Δεν είναι ο ελεγκτής υπάλληλος.

Αν νομίζεις ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, τότε κοίτα όπως προειπώθηκε την δικά σου ιδιοκτησία γιατί θα τρέξουν και σένα για αντίποινα και μετά βάλε κάποιον μηχανικό επ αμοιβή να ψάξει το θέμα.

Αν ο μηχανικός σου ψάξει και βρεί από ψεγάδια μέχρι ατασθαλίες τότε υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν όλα αυτά αμερόληπτα με μια πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ.

Κοίτα κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να μπλέξεις σε περιπέτειες και έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προηγούμενους συναδέλφους, απλά να προσθέσω τα εξής:

-Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τα όρια οικοπέδου, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί στα χωριά.

-Μπορείς να ζητήσεις από την πολεοδομία τους όρους δόμησης της περιοχής και να ελέγξεις το μέγιστο ύψος, για τα υπόλοιπα μάλλον θα χρειαστείς κάποιον ειδικό (μηχανικό).

-Νομίζω ότι μπορείς να πάρεις αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας με μία αίτησή σου στην πολεοδομία. Μετά τα πάς σ' έναν μηχανικό για έναν συνοπτικό έλεγχο (ως προς τους όρους δόμησης).

-Η συνήθης παράβαση είναι το κλείσιμο ημιυπαιθρίων χώρων πράγμα που δεν σ' ενδιαφέρει.

 

Αυτό που σ' ενδιαφέρει και που συχνά είναι αντικείμενο δικαστικών διενέξεων είναι το εξής:

Αν η νέα πολυκατοικία είναι σε επαφή με την δικιά σας πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην εκσκαφή των θεμελίων. Αν το έδαφος είναι σαθρό πρέπει να γίνει προσεκτική αντιστήριξη των θεμελιώσεων - της δικιάς σας οικοδομής, κατασκευή αυτό που λέμε "ντουλάπια".

 

Κατά τα λοιπά, γνώμη μου είναι να μην αγχώνεσαι πολύ. Αν υπάρξει παρανομία, η οποία σε αφορά άμεσα, θα την διαπιστώσεις ο ίδιος.

Link to comment
Share on other sites

-Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τα όρια οικοπέδου, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί στα χωριά.

 

Μόνο ένα θα πω, αν για το κτηματολόγιο δοθούν τα τοπογραφικά των αδειών, τότε οι πόλεις θα έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό!!!

Link to comment
Share on other sites

-Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τα όρια οικοπέδου, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί στα χωριά.

 

Μόνο ένα θα πω, αν για το κτηματολόγιο δοθούν τα τοπογραφικά των αδειών, τότε οι πόλεις θα έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό!!!

 

:lol: :lol: :lol: std

Link to comment
Share on other sites

Απίστευτο! Χθες έθεσα το θέμα, και ούτε 24 ώρες μετά τόσες απαντήσεις! Ρεσπέκτ παιδιά, ευχαριστώ πολύ.

 

Είναι ενδιαφέρον να δούμε, ότι από τις 7 μέχρι τώρα απαντήσεις υπάρχουν κάποιες απόψεις που φαίνονται να διαφέρουν μεταξύ τους.

 

Ο achille υποστηρίζει:

 

Για τα σημεία Ι ΙΙ και ΙΙΙ δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Αν έχει υποψίες αιυθαιρεσιών κάνεις καταγγελεία στην πολεοδομία και για να ενισχύσεις την θέση σου κάνεις και ασφαλιστικά μέτρα με δικηγόρο.

Αλλά εκεί ξεκινάει ένα άλλο κεφάλαιο.

 

και εννοεί μάλλον ότι δεν μπορεί ένας "ανεξάρτητος" μηχανικός να αναλάβει να κάνει τον "αστυνομικό"..

 

Παρόλαυτά, ο Yorgos λέει:

 

Το να κάνει ένας μηχανικός "καταμετρήσεις" στο οικόπεδο του γείτονά σου είναι δύσκολο, άλλωστε "απαγορεύεται η είσοδος στο εργοτάξιο στους μη έχοντες εργασία". Υπάρχουν πάντως και άλλοι τρόποι ελέγχου για το εμβαδόν του οικοπέδου κλπ. Και σίγουρα μπορεί να ελέγξει αν οι μελέτες του γείτονά σου είναι σωστές και να παρακολουθήσει αν στην κατασκευή γίνονται αυθαιρεσίες.

 

Αρα, ίσως με κάποιο ανορθόδοξο τρόπο, μπορεί ο "φίλος μου μηχανικός" να ελέγξει το λεγόμενο τοπογραφικό.

 

Και το τοπογραφικό είναι το άλλο θέμα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση, ήτοι:

 

ο alf λέει:

 

Γενικά ο υπάλληλος θα προσέξει πολύ που θα βάλει την υπογραφή του. Αλλά..

υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εξαπατηθεί... Για παράδειγμα να υπάρχουν διαστρεβλωμένα στοιχεία στο τοπογραφικό. Τότε υπεύθυνος είναι ο μελετητής μηχανικός(και όχι συνάδελφος) ή ο ιδιοκτήτης.

 

Ο Γιάννης λέει:

-Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τα όρια οικοπέδου, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί στα χωριά.

 

ενώ ο/η erling:

Μόνο ένα θα πω, αν για το κτηματολόγιο δοθούν τα τοπογραφικά των αδειών, τότε οι πόλεις θα έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό!!!

 

μετά απ όλα αυτά, και συγκρίνοντας τις απαντήσεις, οδηγούμαι στο εξής συμπέρασμα:

 

1. Θα ήταν καλό να ελεγχεί με κάποιο τρόπο το τοπογραφικό. Φαντάζομαι, αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει κάποιος μηχανικός τοπογράφος, κάποια "Κυριακή", ώστε να μην "ενοχλήσει" τους εργάτες και τον εργολάβο.

 

2. Αντίγραφο των σχεδίων της κατασκευής παίρνω αύριο κιόλας από την πολεοδομία

 

3. Εχοντας τα αντίγραφα και παρακολουθόντας ιδίοις όμμασι την πορεία της οικοδομής μπορώ να ελέγχω αν όλα πάνε κατα γράμμα, αν και όσον αφορά τις διαστάσεις του κτιρίου αυτό θα είναι κομματάκι δύσκολο.

 

 

Εσείς τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Είναι ενδιαφέρον να δούμε, ότι από τις 7 μέχρι τώρα απαντήσεις υπάρχουν κάποιες απόψεις που φαίνονται να διαφέρουν μεταξύ τους.

 

όσες απόψεις διαβάσεις εδώ δεν αποτελούν επίσημη επαγγελματική συμβουλή, αλλά απλά απόψεις απο κάποιους που ξέρουν κάτι παραπάνω. Αλλώστε ο σκοπός του φόρουμ είναι η αλληλοβοήθεια μεταξύ μηχανικών, για professional advice θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον μηχανικό της εμπιστοσύνης σου ο οποίος θα αμοιφθεί με ότι ευθύνες συνεπάγεται αυτό.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.