Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποδεκτή διαφορά εμβαδού μεταξύ τίτλου - τοπογραφικού ως 2%


Recommended Posts

Σε περιοχή μόνο με όρια οικισμού και τίποτε άλλο έχω 2 όμορα οικόπεδα ιδίων ιδιοκτητών με διαφορετικούς τίτλους. Το 2011 έκαναν αποδοχή κληρονομιάς και χρησιμοποίησαν ένα τοπογραφικό του 1995  με εμβαδά το ένα 310τμ και το άλλο 540τμ. Με σημερινή μέτρηση βγήκαν το μεν από 310...280τμ το δε από 540..504μ. Οι αποκλίσεις αυτές προφανώς είναι μεγαλύτερες από αυτές που επιτρέπει στο άρθρο 4 ο ν.4178. Το θέμα μου είναι το τι σημαίνει αυτή η απόκλιση του 5% που αναφέρει ο 4178? Σημαίνει ότι πρέπει να τακτοποιηθούν οι τίτλοι κτίσεως των οικοπέδων με τα νέα πλέον εμβαδά? Γιατί το να χάνεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα των οικοπέδων το θεωρώ παράλογο!! Άλλωστε μία τοπογραφική αποτύπωση του 1995 με του 2016 σε περιοχές που δεν υπάρχουν ρυμοτομικά με Οτ κτλ είναι φυσιολογικό τέτοιου είδους αποκλίσεις μέχρι 9-10% και ειδικά όταν πρόκειται για μείωση εμβαδών το οποίο συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα πχ περί επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Μήπως ξέρει κάποιος να βοηθήσει?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 266
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προς το παρόν δεν κάνεις κάτι. Οι κληρονόμοι αποδέχθηκαν τα ακίνητα του κληρονομούμενου με επιφάνειες όπως αυτές μετρήθηκαν. Αν πρόκειται να γίνει κάποια μεταβίβαση (άρα θα απαιτηθεί και βεβαίωση νομιμότητας) ή κάποια άδεια θα γίνει η διόρθωση.

Link to comment
Share on other sites

αν  καταλαβα καλα...προκειται για  αδομητα..

οπότε δεν επηρεαζεται η βεβαιωση του 4178

 

κατα τα λοιπα, εχεις και την δηλωση του 651.

 

Αν με τα νεα εμβαδα  εχεις προβλημα για το "αρτιο και οικοδομησιμο"

θα δεις τους προηγουμενους τιλους και τι περιγραφουν εκει..

θα κανεις και εφαρμογη των γειτονων...

 

Εαν τα μετρα υπηρχαν το 1995, δεν χανονται.... "καπου" εκει ειναι...

 

το πρωτο που θα κανεις ειναι να ρωτησεις τον συναδελφο του 1995

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όντως για αυτές τις διαφοροποιήσεις.Μίλησα και με το σύλλογο Συμβολαιογράφων..και το επιβεβαίωσαν.Το 1995 έγινε κατά πάσα πιθανότητα λανθασμένη υπόδειξη συνόρων.Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις. 

Edited by TAS
Link to comment
Share on other sites

σωστα,

ο συμβ/φος θα πει

αποδοχη 310 τμ.

σημερα 280 κατα την καταμετρηση του

 

Εσυ, αν εχεις "300" τμ.οριο,

την αρτιοτητα και οικοδομησιμοτητα

πού την βασιζεις?

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεις ότι μπορεί να χάνεις την αρτιότητα επειδή η επιφάνεια μετρήθηκε 280 αντί για 310?

Υπάρχει στην απόφαση οριοθέτησης οικισμού ειδικός όρος δόμησης για ελάχιστη επιφάνεια κατά παρέκκλιση αρτιότητας 300 τ.μ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας είπες τι μ...ς λένε οι τοπογράφοι στους πελάτες τους αλλά δεν ξέρεις και τι μ....ς λένε οι συμβολαιογράφοι στους πελάτες τους/μας.

Όπως και να έχει, ο 4178 αναφέρεται στην έκδοση άδειας δόμησης για τις αποκλίσεις αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι άν έχεις τίτλο ιδιοκτησίας 1000τμ και το οικόπεδο είναι με τη νεα μετρηση στο -+5% τοτε δεν χρειάζεται να κάνεις διόρθωση συμβολαίου για να εκδόσεις την άδεια δόμησης.

Αν όμως με τη νέα μέτρηση το οικόπεδο βγεί κάτω απο τα όρια αρτιότητας τοτε δεν σε σώζει το -+5% του 4178. Ειδικά αν το οικόπεδο προέρχεται απο κατάτμηση. Αναγκαστικά πρέπει να βρείς από που έχασες αυτά τα μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

Κλασικό παράδειγμα "φουσκωμένων" εμβαδομετρήσεων ώστε να πιάνουν την αρτιότητα..... Και έρχεσαι εσύ σήμερα και ανακαλύπτεις ότι ο ελέφαντας είναι μυρμήγκι....  

 

Αν είχε γίνει λανθασμένη υπόδειξη το 1995 όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, (δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι λάθος υποδείξεις πάντα είναι προς τα πάνω) τότε με την σωστή υπόδειξη τη σημερινή αν δεν καλύπτεις το 5% της απόκλισης τότε υπάρχει μια επιλογή για τον πελάτη: να βρει μηχανικό σαν τον μηχανικό που του έκανε την αρχική μέτρηση....

 

Δεν υπάρχουν τοπογράφοι που λένε Μ....Σ στον πελάτη τους, υπάρχουν πελάτες που ζητάνε Μ......Σ από τον μηχανικό τους , επειδή πριν χρόνια οι  Μ........Σ που ζήτησαν από τον μηχανικό τους ,  έγιναν δεκτές . 

Edited by ethan
Link to comment
Share on other sites

Ο συνάδελφος ΤΑS δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θίγεται η αρτιότητα εντός του οικισμού με βάση τη νέα εμβαδομέτρηση. Μπορεί να έχει και σ αυτή την περίπτωση την κατά παρέκκλιση αρτιότητα. Προφανώς οι μετρήσεις δεν μπορούν να βγουν οι ίδιες.Ειδικά σε επικλινή τα οποία κάποτε μετρήθηκαν με κορδέλα, οι διαφορές θα είναι σημαντικές. Ακόμα και σημερινές μετρήσεις από ίδιο μηχανικό θα έχουν μια ασήμαντη απόκλιση, κάτι που γενικά είναι αποδεκτό στα έργα μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.